Varför har vissa Maine Coons extra tår? (Polydactyl)

maine coon med extra toe_Lux Blue_ShutterstockEn gång ansågs vara ett tecken på lycka av sjömän som höll sådana katter på sina båtar, Maine Coons med extra tår har blivit mindre vanliga än de en gång var. Känd som polydaktyli , många Maine Coon brukade visa denna intressanta egenskap, även om uppfödare som såg de extra tårna som en genetisk anomali arbetade för att eliminera funktionen från rasen.

Naturligtvis har denna unika funktion börjat göra comeback i popularitet. Under de senaste åren har fancier uppskattat polydactyl Maine Coons, vilket fått uppfödare att börja accentuera egenskapen igen. Idag har cirka 40 % av alla Maine Cooner dessa extra tår. Men varför har de dem? Hur bildades denna konstiga fysiska egenskap och hjälper eller skadar det dessa katter på något sätt? maine coon cat_Michelle Raponi_Pixabay

Kattpolydaktyli

Maine-Coon-cat_ShotPrime Studio, Shutterstock

Bildkredit: Michelle Raponi, Pixabay

Även om Maine Coons är ett av de vanligaste exemplen på polydaktylkatter, är de inte de enda. Faktum är att alla kattraser kan producera polydaktylavkommor. Till skillnad från människor har katter inte samma antal tår på varje fot, till att börja med. Under normala förhållanden kommer en katt att ha 18 tår totalt, vilket motsvarar fyra tår på var och en av de bakre tassarna och fem tår på var och en av framtassarna.När en katt är polydaktyl, har de extra tår på någon av dessa fötter. Vanligtvis har en katt bara två eller tre extra tår totalt, men ibland kan de få en mängd nya tår istället. Katten som har världsrekordet i kattpolydaktyli har en jättestor Totalt 28 tår !

Du kanske också hör om polydaktylkatter som kallas Hemingway-katter. Ernest Hemingway, den produktiva författaren, var en kattälskare som ägde cirka 50 katter. Nästan hälften av dessa katter var polydactyl eftersom han var mycket gynnsam för kattdjur med extra tår. Namnet fastnade, och polydaktylkatter kallas fortfarande Hemingway-katter idag, även om många kanske inte längre förstår referensen!

Typer av polydaktyli

tre maine coon-katter_Pixabay

Bildkredit: ShotPrime Studio, Shutterstock

Katter kan ha olika typer av polydaktyli, uppkallade efter var de extra tårna uppträder. Till exempel vid postaxial polydaktyli, mer allmänt kalladsnöskotass, de extra tårna är på utsidan av tassen. Om de extra tårna är placerade före daggklon på den sida av tassen som är vänd mot kattens mittparti, är det känt som preaxial polydactyly eller vantetass.

Hur uppstår polydaktyli?

black-Maine-Coon-cat_Pixabay

Bildkredit: Pixabay

Det krävs bara en enda genmutation för att skapa en polydaktylkatt. Om Pd-genen i en katt muterar som ett resultat av input från en polydaktylförälder, finns det en 50% chans att detta skapar polydaktylavkommor. Så vi förstår hur polydaktyli går från förälder till avkomma, men var egenskapen började med Maine Coons i synnerhet är lite mer av ett mysterium.

Polydactyl Maine Coons prisades av sjömän. Katter med denna mutation hittades ofta på fartyg som reste mellan England och den nya världen. Än idag verkar katter i England, Amerika och Wales vara oproportionerligt drabbade av polydaktyli jämfört med andra katter världen över.

De första polydactylkatterna noterades på fartyg som kom ut från Boston. Många av dessa fartyg reste mellan Boston och Maine regelbundet, och man tror att Maine Coons började para sig med dessa polydactylkatter på sådana resor, vilket gjorde att egenskapen blev ganska utbredd i rasen.

Polydactyly fördelar för Maine Coons

main coon som spelar_Nils-Jacobi, Shutterstock

Bildkredit: Pixabay

När dessa polydactyl Maine Coon hittades på segelfartyg, blev de uppskattade av sjömännen ombord. Som det visar sig finns det några allvarliga fördelar med att ha extra tår om du är en katt. Maine Coons med extra tår varöverlägsna klättrare. De hade ett starkare grepp och kunde använda sina tassar mer som händer. Detta gjorde det möjligt för dem att klättra i träd och master lättare än kattdjur utan de extra bihangen. Dessutom gjorde detta dessa extratåade katter ännu bättre på att fånga möss, vilket är anledningen till att de fick sådan gunst hos sjömän, som ansåg egenskapen vara lycka.

Problem för Polydactyl Maine Coons

Maine Coon laying_bunnygraphy, Shutterstock

Bildkredit: Nils-Jacobi, Shutterstock

De flesta postaxiala polydaktylkatter kommer inte att uppleva några problem med sina extra tår. Men preaxiala polydaktylkatter behöver ibland kirurgiskt ingrepp. För dessa katter är den extra tån eller tårna placerade mellan deras normala tår och tummen. Dessa extra tår kan vikas över och växa in i foten. I allmänhet tas klon på den extra tån bort under sådana omständigheter för att undvika smärta och infektion som sannolikt kommer att följa med sådan tillväxt.

Se även: Hur länge lever Maine Coon-katter? (Genomsnittlig och maximal livslängd)

Kan Polydactyl Maine Coons tävla i utställningar?

Bildkredit: bunnygraphy, Shutterstock

Om du vill visa din polydactyl Maine Coon finns det möjligheter, men det beror på i vilket förbund du vill visa. Vissa förbund har accepterat kattdjur med extratå, till exempel New Zealand Cat Fancy Inc. eller International Cat Association, som båda tillåter polydactyl Maine Coons, även om de är registrerade som en separat ras från andra Maine Coon med sina egna specifika standarder. Men andra förbund känner fortfarande inte igen polydactyl Maine Coons och kommer inte att tillåta dem att tävla, som Federation Internationale Feline (FIFe). Faktum är att denna federation helt och hållet har förbjudit registrering och uppfödning av polydactyl Maine Coons helt och hållet.

Slutsats

Polydactyl Maine Coons kan ha en evolutionär fördel gentemot andra huskattarter. De är inte bara en av de största inhemska kattraserna, utan cirka 40 % av dem har även extra tår, vilket kan hjälpa dem att klättra bättre än sina kamrater med normal tå, vilket gör att de kan bli bättre jägare.

Sjömän uppskattade alltid denna egenskap och den har blivit mer populär bland kattälskare idag, men Hemingway-katter, som polydactylkatter kallas för kärleksfullt, var inte populära bland uppfödare förrän nyligen, vilket fick dem att aktivt arbeta mot förökningen av sådana egenskaper inom rasen. Idag får polydactyl Maine Coons ett visst erkännande i kattfantastiska federationer, även om det fortfarande är mycket långt kvar att gå i uppförsbacken innan de får samma erkännande som andraMaine Coonsskaffa sig.


Utvald bildkredit: Lux Blue, Shutterstock

Innehåll