Varför hatar katter vatten? Här är vad vetenskapen säger

grädde tabby maine coon katt spelar vattenKatter är riktiga snygga freaks.

Kattdjur är faktiskt kända för sin oklanderliga hygien, dagliga skötseltid och smak för sötvatten. Men de tenderar att avvika från denna trend när det gällerbadning. Men är det så för alla katter? Och, ännu viktigare, hatar katter verkligen vatten?

Svaret på denna fråga är inte okomplicerat. Enligt veterinärer och specialister, katter har ett komplext förhållande till vatten, och överraskande nog tycker de flesta av dem till och med om att interagera med vatten. Däremot kommer katter som aldrig haft kontakt med vatten att reagera starkt om du vågar sänka ner dem i ett bad!

hepper katttassavdelareEtt förhållande med vatten mellan rädsla och fascination

Har du någonsin bländat din kattunge genom att helt enkelt slå på kranvattnet? Katter är verkligen fascinerade av vatten, särskilt rinnande vatten. Enligt kattspecialister attraheras katter flödande vatten eftersom den, ur ett evolutionärt perspektiv, verkar fräschare och oförorenad. Det är förmodligen därför din katt föredrar att dricka kranvatten snarare än det stillastående vattnet från sin egen skål! Men katters nyfikenhet på vatten betyder inte att de alla är galna på att komma i det: vissa katter hatar verkligen all kontakt med denna genomskinliga vätska.

katt dricksvatten

Bildkredit: Piqsels

Låt oss utforska teorierna bakom denna starka motvilja.

Varför ogillar vissa katter vatten?

Det får dem att känna sig instängda.

Katter, även tama sådana, är i huvudsak vilda djur.De gillar inte att känna sig instängdaoch uppskattar verkligen inte den förlust av kontroll som kommer med att bli blöt. Så om det inte är på eget initiativ tål katter inte att bli nedsänkta i vatten för då kan de inte längre kontrollera situationen.

Dessutom, när en katt är våt, är dess päls mycket tyngre, vilket äventyrar dess smidighet och rörlighet. Vattnet kommer verkligen att tynga ner kattens päls, vilket hindrar dess rörelser och gör den mindre snabb och smidig. En sensation som kattdjur framför allt hatar! Dessutom kan en våt päls i svalt väder vara mycket obehaglig för en katt eftersom håret ibland kan ta ganska lång tid att torka.

Perserkatt badar

Bildkredit: 135 pixlar, Shutterstock

Det skadar deras välbefinnande och deras lugn.

De flesta kattdjur älskar vatten och är utmärkta simmare (tänk bara på tigrar som leker i sina pooler!). Men vad de inte gillar är att bli nedsänkt i det, än mindre oväntat. Katter vill ta saker med ro och gå i sin egen takt.

Dina favoritkatter är vanedjur som inte gillar överraskningar särskilt mycket. Därför är det viktigt att lära dem hur man tar ett bad från tidig ålder; annars kan vatten bli en obehaglig upplevelse för dem, och det kommer för alltid att ha en negativ klang i ditt husdjurs liv.

De gillar inte det okända.

Katter tycker om att känna att de kan kontrollera sin miljö och vad som händer där. Men å andra sidan är de nyfikna varelser, men detta är en diskret och försiktig kuriosa. Alltså, innan den hoppar helt i vattnet, kommer en katt först att bedöma situationen på avstånd.

katt dricksvatten i trädgården

Bildkredit: Piqsels

De gillar inte lukten av vatten.

Lukten av vatten är avgörande för att en katt ska vara intresserad av den. Detta beror på att katter är djur med ett starkt luktsinne, och de kan se skillnad på sötvatten, som kommer från naturliga källor, och vatten behandlat med kemikalier.

Det är inte förvånande att se katter njuta av en naturlig fontän, brunn och pöl, men ta tag i tassarna runt halsen när du rinner badvatten i badkaret.

Notera : Teorierna som beskrivs ovan stöds av ett fåtal studier och expertens åsikter , men det finns fortfarande mycket att lära om förhållandet mellan katter och vatten.

orange katt som luktar vatten

Bildkredit: Piqsels

Kan du vänja din katt vid vatten?

De som har provat det vet att att bada en vuxen katt kan vara en särskilt komplicerad övning. Om en katt aldrig har vant sig vid vattnet kan den vara väldigt motståndskraftig mot tanken. Därför är det bättre att börja vänja ditt djur vid vatten när det fortfarande är en kattunge.

Det verkar faktiskt som att du kan lära en katt att älska vatten. Kattungar är mycket mindre rädda än vuxna katter. En kattunge som utsätts för vatten som är van vid att badas från en mycket ung ålder kommer att vara mer benägen att gilla vatten och njuta av att bada. Uppenbarligen är detta bara sant om upplevelsen inte var traumatisk! Du måste börja försiktigt och upprepa upplevelsen, utan att tvinga den. Här är några tips:

  • Blöt en handske med lite ljummet vatten och applicera den på ditt djur
  • Prata med honom för att lugna honom och ge honom godis
  • Var alltid försiktig och tålmodig
kattbad

Bildkredit: Irina Kozorog, Shutterstock

Vattentoleransen varierar också från katt till katt. De flesta katter gillar inte att bli stänkt på huvudet, inuti öronen eller i ögonen. Det speciella med deras päls, som håller kvar vatten, förklarar varför vissa katter hatar bad. Faktum är att en katt när den är våt, i kallt väder, inte kan hålla värmen.

Notera: En katt som inte vill badas ska inte tvingas. Katter som har varit vana vid vatten från en ung ålder är mer benägna att älska vatten.

Finns det några kattraser som älskar vatten?

Bara för att ditt eget husdjur hatar att få ens den minsta droppen på pälsen betyder det inte att alla katter ogillar vatten. Vissa raser har inte en speciell motvilja mot detta element, och det finns till och med katter som tycker om att ta ett bad!

Vissa raser av katter är kända för att älska vatten: Bengalen, Abessinier eller turkisk skåpbil (som till och med kallas simkatten). Den turkiska skåpbilen är inte bara orädd för vattnet, han trivs till och med där. Denna egenskap kan förklaras av det faktum att hans förfäder, ursprungligen från regionen Vansjön i Turkiet, var tvungna att dyka i vattnet för att kunna äta.

En annan kattart, fiskekatten (Prionailurus viverrinus), jagar fisk och kräftdjur genom att dyka och använda sina klor som krokar. Den lever nära träsk i Sydostasien, Malaysia, Indonesien och Indien.

Bengal katt liggande på marken

Bildkredit: Uschi Dugulin, Pixabay

Hur är det med de stora katterna?

Inom den stora kattfamiljen verkar attraktionen till vatten olika beroende på vilket klimat de lever i. Arter på varma platser, som tigrar, lejon eller jaguarer, älskar vatten. Att simma i savannens vattenpunkter är ett sätt för dem att svalka sig. Tvärtom, snöleoparder och andra vilda katter som utvecklas i kalla miljöer uppskattar inte vatten på grund av deras tjocka päls, som inte längre isolerar när de är våta.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Kort sagt är det fel att säga att alla katter hatar vatten. Vissa raser älskar det, men andra kommer att få panik vid åsynen av vatten. De exakta orsakerna till detta beteende är fortfarande okända, men experter är överens om att katter har ett komplext förhållande till vatten. Dessutom, om tanken på att komma in i vattnet kommer från dem, kan katter bli stora fans av det. Det är också lättare att vänja kattungar vid att älska vatten, även om detta inte är nödvändigt eftersom katter är ganska besatta av att hålla pälsen ren.


Utvald bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Innehåll