Varför jamar katter? 6 typiska skäl

Välj Namnet På Husdjuretkatt på gräset jamarOm du glömmer att öppna en burk kattmat i tid till din katts frukost en morgon, är chansen stor att du kommer att ta emot ett ganska ihärdigt jamande. Medan vissa kattraser, som siameserna, har ett välförtjänt rykte om att vara extra pratglada, jamar alla katter på sina ägare någon gång, vissa mer högljutt än andra!

Så varför jamar katter? Meowing används främst för att kommunicera med sina ägare. När de har vuxit upp, jamar katter sällan för att prata med varandra, vilket betyder att jama är ett språk som är reserverat enbart för att prata med människorna i deras liv. Läs vidare för att lära dig mer om vad din katt kanske jamar för att berätta för dig och vad du ska göra om din katt jamar lite för mycket!

hepper katttassavdelare

The Cat's Meow: En kort översikt

Nyfödda kattungar använder jamning som sin huvudsakliga metod för att kommunicera med sin mamma. Deras bedårande, små mews låter mamma veta om de är kalla, hungriga eller till och med sjuka. Men dessa kattungar växer så småningom ur både sin modersmjölk och mjau som deras primära kattspråk.kattungar i ullmatta

Bildkredit: Tom Pingel, Shutterstock

Vuxna katter förlitar sig på olika metoder för att kommunicera sinsemellan. De flesta av dem tar mycket mindre ansträngning och är betydligt mindre bullriga än att jama, som doftmarkering och kroppsspråk. Av denna anledning behöver katter inte längre förlita sig på att jama för att prata, så länge de bara pratar med varandra.

När uråldriga katter väl bestämde sig för att satsa på människor, förändrades allt. Människor kan inte lukta tillräckligt bra för att dechiffrera doftkommunikation och är inte de bästa på att läsa kattkroppsspråk heller. På grund av detta gick katter tillbaka till grunderna i sin strävan att kommunicera med sina nya mänskliga följeslagare - jama.

Meow-översättning: Vad försöker din katt att berätta för dig?

OK, så nu vet du att din katt jamar för att kommunicera med dig, men hur vet du exakt vad de säger? Tills någon kreativ själ uppfinner en kattöversättningsenhet är kattägare på egen hand när det gäller att avgöra vad deras katter försöker berätta för dem. Varje katt är en individ, men här är några vanliga anledningar till att din katt jamar på dig.

1.Hunger

Bildkredit: Apicha Bas, Shutterstock

Mata mig! är förmodligen det vanligaste budskapet din katt försöker förmedla genom att jama. Till skillnad från sina gamla eller vilda kusiner, kommer din huskatt inte att jaga efter sina egna måltider. De förlitar sig på dig hålla sina skålar och magar fulla och om de känner att du faller ner på jobbet, förvänta dig att de berättar om det!


två.Hälsning

När du vaknar på morgonen eller kommer hem från jobbet kan din katt hälsa på dig genom att jama. Ja, ibland kan de vara hungriga, men katter jamar också som ett sätt att säga hej till sina människor. Om den där mjauen av hälsning leder till snacks eller hakskrapor, ja, det är bara en bonus.

katt liggande på kattsäng

Bildkredit: Piqsels


3.Uppmärksamhetssökande

Din katt kan jama för att få dig att uppmärksamma dem, särskilt om du är uppslukad av någon annan aktivitet som att titta på tv, läsa eller arbeta vid en dator. Om din katt tillbringar en stor del av dagen ensam, kan de vara mer benägna att göra det jamar för uppmärksamhet när deras människor väl kommer hem.


Fyra.Att komma in eller ut ur huset

Om din kattunge tillbringar tid ute kan de jama för att låta dig veta att de vill gå ut eller komma tillbaka in i huset. Kattägare som bestämmer sig för att sluta låta sin katt gå ut kommer sannolikt att få en ganska tragisk jamning vid dörren tills katten anpassar sig till sin nya verklighet. För deras säkerhet är det bäst att katter bor inomhus ändå så att du kan undvika att hantera detta beteende genom att hålla din katt inne från början.

kattunge på soffan jamar

Bildkredit: Piqsels


5.Romantiska avsikter

Detta är ett fall där katter använder jamar för att kommunicera med varandra såväl som människor. Både han- och honkatter jamar och jamar som ett sätt att signalera de är på jakt efter kompisar . Honkatter i brunst kan vara särskilt bullriga när de letar efter hanar och även som ett sätt att övertyga sina ägare att släppa ut dem för att hitta den där speciella personen!


6.Att berätta för dig att något är fel

Katter kan jama för att kommunicera stress eller rädsla, kanske vid ankomsten av en ny bebis eller en främmande ny katt i grannskapet.

I vissa fall kan det finnas en medicinsk förklaring till att din katt jamar. Till exempel kan äldre katter utveckla förvirring och beteendeförändringar, liknande Alzheimers hos människor, och jama på slumpmässiga och olämpliga tillfällen.

Katter kan också jama eller jama när de har ont. Var särskilt uppmärksam på detta beteende om du har en hankatt och mjauandet åtföljs av att katten anstränger sig för att kissa. Hankatter kan bli blockerade eller oförmögna att kissa, vilket är en livshotande nödsituation. En viktig indikator på detta problem är en katt som jamar och gör ständiga försök att kissa på olämpliga platser.

orange katt jamar

Bildkredit: Piqsels

Min katt kommer inte sluta jama på mig: Vad nu?

Om din katt helt enkelt inte slutar jama på dig finns det några lösningar du kan prova.

Se först till att det inte finns ett medicinskt problem med en katt som kan orsaka överdrivet mjauande. Boka tid med din veterinär för en fysisk undersökning och andra tester som kan behövas.

Om din katt är frisk är chansen stor att du har att göra med ett beteendeproblem. Och i många fall är beteendet att undersöka ditt eget. Matar du din katt varje gång de kräver det? Ge dem uppmärksamhet vid varje mjau?

Om så är fallet, visar du din katt att deras jamning ger det önskade resultatet så gissa vad? De fortsätter göra det!

För att bryta mjau-/belöningscykeln, försök att ignorera din katt när den kräver mat eller uppmärksamhet och erbjuda den när den lämnar dig ifred istället. Så småningom lär sig din katt att de får vad de vill utan att hela tiden behöva be om det.

matar katt

Bildkredit: Dora Zett, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Slutsats

Ju längre du bor med din katt, desto mer kommer du att förstå deras eget personliga språk. Inte varje mjau är densamma och de kommer inte heller med en universell betydelse. En del av livsglädjen med din katt är att knyta an till dem på många sätt, varav ett är att lära sig hur de kommunicerar. Nästa gång din katt väcker dig innan solen kräver frukost, kom ihåg att katter brydde sig tillräckligt för att överhuvudtaget utveckla ett sätt att kommunicera med människor. Kanske kommer det att göra den tidiga morgonmjauen lättare att ta!


Utvald bildkredit: Piqsels

Innehåll