Varför katter biter och hur man stoppar dem

Välj Namnet På Husdjuretsvart katt leker med kvinnans hand och bitande fingerKatter är lekfulla varelser men de kan också bita och klia sig och det kan vara ganska smärtsamt. Ditt lilla kattdjur kan gå från att spinna och klappa till att bita på en bråkdel av en sekund. Det råkar också gömma sig och kasta sig över dig utan förvarning att bita dina vrister när du förväntar dig det i månaden. För det mesta leker din katt bara eller försöker visa tillgivenhet, men ibland vill han ge dig en tydlig signal om att han inte vill bli störd eller att han har ont. Tillsammans ska vi ta en titt på några av orsakerna till att katter biter, möjliga orsaker till detta beteende och vad du kan göra för att undvika det.Varför biter din katt?

Även om ingen med säkerhet vet varför katter agerar som de gör, hjälper det ofta att observera dem för att förstå vad som ligger bakom deras beteende.Din katt tränar för att jaga och slåss

Din lilla morrhårskamrat är en strikt köttätare och lärde sig starka jaktfärdigheter från sina anor. I naturen måste katter äta flera små måltider om dagen för att få i sig de kalorier, proteiner och näringsämnen de behöver för att hålla sig friska. Eftersom de behöver hålla sig skarpa är det inte ovanligt att ett kattdjur utnyttjar sin fritid för att fullända sina jakttekniker. Huskatter har ingen brist på fritid, så det är mycket möjligt att din tränar på dig. Och även om du är den som ger honom all sin mat, tvingar hans primära instinkt honom att finslipa sina jaktfärdigheter.

tuggar kattfinger

Foto av: SerPhoto, ShutterstockDet är uttrycket för deras kärlek

Katter har få alternativ för att göra sig förstådda och ett lätt napp är ofta ett tecken på tillgivenhet. De ansar varandra konstant och gör det ofta sinsemellan. Om han gillar dig, kommer han säkert att försöka ansa dig och slickning följer ofta med den här typen av lätt bitning. Katten slickar dig flera gånger och biter dig sedan samtidigt som den håller i dig med tassarna.

katt biter kvinnans haka

Foto av: Goncharov_Artem, Shutterstock

Omdirigerad aggression

Vi pratar om omdirigerad aggression när en katt, arg på något eller någon, attackerar dig när du inte har något med den att göra. Faktum är att om till exempel katter från samma hushåll inte kommer överens, kommer du säkert att se detta beteende manifestera sig. Katter som är mindre aggressiva eller naturligt undergivna kan ibland bita sin ägare bara för att de vet att de inte kan vinna mot den dominerande katten.

Din katt har ett medicinskt problem

Katter med ett medicinskt tillstånd kan drabbas och få dem att bita. Oavsett om det är tandvärk eller ont i magen, kanske din katt vill bita, speciellt om du försöker klappa eller krama den. Om detta beteende är ovanligt hos din lilla vän kan det tyda på att han har ett medicinskt problem, särskilt om han är äldre.

Hur stoppar du din katt från att bita?

Ta honom till veterinären

Om din katts beteende har förändrats nyligen kan det vara ett tecken på att din katt har ett medicinskt problem, särskilt om den blir äldre. Mer än 50% av katter över 4 år börjar visa tecken p.g.a tandbesvär , och vi vet alla att tandvärk kan göra vem som helst aggressiv, så att den biter. Om du misstänker att din katts beteende beror på ett medicinskt problem, rekommenderar vi att du tar honom till veterinären omedelbart så att han kan undersökas och få den behandling han behöver.

veterinär som kontrollerar kattens tänder

Bild av: PRESSLAB, Shutterstock

Separera katterna

Om du tror att en av dina katter tar över en annan, och den senare biter dig av denna anledning, måste du se till att skilja dem åt. Placera katterna i två olika rum och tillåt dem bara några minuters kontakt varje dag för att avsluta eventuella territoriella tvister. Denna separation är särskilt viktig om den andra katten är en nykomling i familjen. Det tar vanligtvis ett tag för den första katten att lära känna sin doft och acceptera nykomlingen, speciellt om det är två hanar.

Feromoner

Flera företag tillverkar syntetiska feromoner som efterliknar de naturligt producerade av katter. Vi kan inte känna lukten av dessa feromoner, men de spelar en viktig roll i hur katter kommunicerar med varandra och markerar sitt revir. Syntetiska feromoner kan hjälpa till att lugna din katt och neutralisera ett område för att undvika revirtvister, vilket minskar din katts lust att bita.

savannkatt tittar upp

Bild av: kuban_girl, Shutterstock

Använd inte händerna för att spela

Många människor inser inte att de uppmuntrar bettreflexen genom att använda händerna för att leka med katten. Detta beteende kan ofta leda till smärtsamma repor och bitande, men det värsta är att det lär din katt att de händerna är leksaker och att den kan bita och klia dem. Vi älskar alla att gnugga vår katts mage, men du bör undvika att göra detta, särskilt om han har en naturlig bitbenägenhet. En laserpekare, rep och andra sorters kattleksaker är mycket mer lämpliga och kommer att få honom att springa istället för att bita.

lämna katten ifred

Om din katt beter sig på ett sätt som du inte gillar är det bästa du kan göra att lämna den och lämna rummet. Om han jagar dig och biter dina anklar, stäng dörren efter dig och lämna honom ifred i några minuter. Att göra detta kommer att göra det klart för katten att du inte vill ha detta beteende, särskilt om du gör det konsekvent. Katter gillar i allmänhet inte att lämnas ensamma, så den här metoden är mycket effektiv. Du ska aldrig skrika på katten eller agera aggressivt, för den kommer inte att förstå det och det kommer ofta att ha motsatt effekt: katten kommer att se dig som en fiende och bita dig ännu oftare.

katt på bordet

Foto från: Pixabay

ge honom tid

Ibland gillar inte katter vissa människor, och i så fall är det bästa man kan göra att ignorera det och låta det komma till dig. Om du ändå försöker klappa honom eller vill tvinga honom att gilla dig, är chansen stor att katten kommer att se detta som en aggressionshandling. Katter är nyfikna varelser, och om du har några godsaker i fickan och ignorerar det tills det kommer emot dig, kommer katten att inse att du inte är ett hot och kommer att lita mer på dig. . När han väl gillar dig är det mindre troligt att han biter dig.

hepper katttassavdelare

Sammanfattningsvis

Av erfarenhet har vi funnit att katter oftast biter när de spelar , speciellt när de är kattungar, och det finns egentligen inget att oroa sig för. Att använda en laserpekare, snöre eller pappersboll som leksaker kommer att rädda dig från att använda händerna och kommer att ge dem mer motion, vilket de ofta behöver om de behöver stanna inne i huset hela tiden. Om väsande eller jamande åtföljer bett, kan det vara en indikation på att något allvarligare är fel med ditt husdjur. Vi rekommenderar att du separerar chatten andra djur hem och även andra familjemedlemmar tills han återfår sitt lugn. Du kan också, om problemet kvarstår, boka tid hos veterinären.


Huvudbilden kredit: dashtik, Shutterstock

Innehåll