Varför kvittrar katter? Allt du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjurettabby maine coon kattunge kvittrarMånga människor älskar katter eftersom de är relativt tysta varelser. Du behöver inte oroa dig för att de ska väcka barnet eller störa dina grannar. Även om katter är tystare än hundar, kommunicerar de fortfarande främst genom vokaliseringar, som att kvittra.Även om experter inte är helt säkra på varför katter kvittrar, kvittrar katter troligen för att de är upphetsade. Det är mest sannolikt att du hör katter kvittra när du först kommer hem, när de leker med sin favoritleksak eller tittar ut genom fönstret på fåglar.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför katter kvittrar och förstå en sida av katter som många människor inte känner igen öppet.

hepper enkelkatttassavdelareHur låter ett kvittra?

Om du läser den här artikeln har du förmodligen undersökt kattkvitter eftersom din katt gör ljudet själv. Så du vet säkert hur det låter.

Om du inte gör det låter kvittrarna vanligtvis som ett pip eller en triller. Många människor jämför ett kattkvitter med ljudet av en fågelsång. På grund av likheten i ljud, det finns några debatter om huruvida detta ljud utvecklades för att hjälpa till att locka fåglar till katten.

Intressant nog klassas kvitter som en typ av kattsorl, vilket är en typ av ljud som bildas med en mestadels stängd mun. Den vanligaste formen av sorl är spinnande. Murmur är en distinkt typ av ljud som katter gör, med mjauande och aggressivt som de andra två kategorierna av kattvokaliseringar.

Varför kvittrar katter?

Även om kvittrande kan ha utvecklats som en jaktmekanism, kvittrar de flesta katter idag på grund av upphetsning. Tamkatter kvittrar särskilt när de är glada över att se sin ägare. När du först kommer hem efter en lång resa kan din katt kvittra åt dig för att uttrycka sitt hej.

På så sätt är kvittrande en mycket intressant form av kommunikation mellan katter och människor. En anledning till att katter gör så fantastiska husdjur för människor är att de har blivit domesticerade för att kommunicera vokalt. Detta gör det mycket lättare för människor att ge den omsorg och uppmärksamhet som katter behöver.

Katter kvittrar dock inte bara för att kommunicera hej. De kvittrar också helt enkelt när de är upphetsade. Unga katter gillar särskilt att kvittra när de tittar ut genom fönstret eller leker med sina favoritleksaker.

På så sätt uttrycker kvittrandet fortfarande en form av spänning, men det är inte riktat som en form av kommunikation mot dig. Istället uttrycker det deras jaktinstinkter.

Kroppsspråk att leta efter medan din katt kvittrar

Närhelst din katt kvittrar finns det några kroppsspråkssignaler att hålla utkik efter också. Vanligtvis åtföljs kvittrande av ljusa ögon, blinkande ögon, svanssvischande, milda huvudstumpningar och spetsiga öron. Alla dessa kroppsspråkssignaler återspeglar kattens upphetsade humör.

katt jamar

Bildkredit: Skitterphoto, Pixabay

hepper katttassavdelare

Vad händer om min katt inte kvittrar?

Om du aldrig har hört din katt kvittra förut, oroa dig inte. Många katter kvittrar aldrig under sin livstid, och det betyder inte att de är uttråkade eller missnöjda med livet. Istället kan katter vara perfekt glada, nöjda och upphetsade utan att uttrycka ett enda kvittra.

Andra tecken på att din katt är upphetsad

För att se till att din katt är glad och hänförd av lekupplevelser kan du leta efter andra tecken på spänning istället.

Här är de vanligaste tecknen på att din katt är upphetsad och superglad:
  • Lekfullt beteende
  • Svängande svans
  • Hälsosam aptit
  • Framåt öron
  • Framåt morrhår
  • Något vidgade pupiller

Om din katt visar något av tecknen ovan när den leker, ser dig eller tittar ut genom fönstret är den helt nöjd och glad över att vara vid liv. Bristen på kvittrande betyder ingenting.

Andra ljud att lyssna på

Förutom kroppssignaler finns det andra ljud som din katt kan göra när den är upprymd. En av de vanligaste är upprepade jamar. Om du hör din katt konstant jama rygg mot rygg är det ofta ett tecken på upphetsning.

Om din katt inte kvittrar väljer den troligen det upprepade mjauljudet. Även om vildkatter inte ofta gör detta ljud när de jagar, gör de fortfarande detta ljud när de leker och är upphetsade.

katt jamar

Bildkredit: athree23, Pixabay

Kan jag få min katt att kvittra?

Om du vet att din katt är benägen att kvittra, finns det sätt att hetsa upp ljudet. Det enklaste sättet att få din katt att upprepa ljudet är genom jaktinspirerade leksaker och spel. Skaffa till exempel en leksak med en fjäder i slutet och locka din katt att jaga leksaken.

Närhelst din katt har kommit åt sina jägarinstinkter kan kvittret börja. Denna teknik är inte garanterad att få din katt att kvittra, men det är den mest troliga. Om din katt inte kvittrar betyder det inte att den inte är intresserad av att leka. Det betyder bara att den inte vill kvittra.

Relaterad läsning: Varför jamar katter? 6 typiska skäl

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Chirping är ett unikt ljud som katter gör som inte alla hör. Kvitter uttrycker en form av spänning, men det hörs mest när en katt är upphetsad över att leka eller jaga, även om katter ibland kvittrar när du först går i huset. Om din katt inte kvittrar, var inte orolig. Katter kan leva lyckliga, upphetsade och glada liv utan att någonsin kvittra.


Utvald bildkredit: Nynke van Holten, Shutterstock

Innehåll