Varför är min hund markerad i huset? (Och hur man hanterar det)

Hundar är varelser med instinktiva vanor och rutiner som många av oss inte förstår. Vissa av dessa beteenden kan vara söta eller roliga att titta på, medan andra inte kan accepteras när hundarna lever som husdjur, som att markera i huset.Vad är hundmärkning?

Märkning uppstår när en hund kissar på något med en liten mängd urin. Detta beteende kan uppstå av många olika anledningar, men det har vanligtvis att göra med att göra anspråk på ett stycke territorium.

Du har säkert sett det många gånger utan att skänka det en tanke när de gör det ute. De lyfter benet för att kissa på specifika staket, träd, samma brandpost varje gång och andra områden. När det händer utanför är det inte ett problem; det är deras sätt att prata med andra hundar som går i området.

Men när det börjar uppstå inne i huset kan detta beteende inte uppmuntras eller ignoreras.

Varför Dogs Mark

Hundar kan markera av många olika anledningar, speciellt om de inte har kastrerats eller kastrerats. För många hundar förekommer detta beteende bara inne i huset ett par gånger i livet. Men ibland blir det oftare och mer av ett problem.Hundar är flockvarelser, och en hackordning måste alltid redas ut med andra medlemmar i flocken. Tidigare var ett av sätten som hundar kunde etablera dominans genom att lämna sin lukt i urinen så att andra hundar kunde nosa.

Tänk dock på att flera medicinska problem kan verka som urinmärkning till en början. Prata med din veterinär om problem som urininkontinens, infektioner eller andra liknande sjukdomar. Om din hund inte är ordentligt hemmatränad kan det vara ett annat beteendeproblem.

hund som kissar på träd

Bildkredit: Sukpaiboonwat, Shutterstock

Avdelare 2

De 3 anledningarna till plötslig hundmärkning

Inne i huset finns det många anledningar till att en hund som aldrig haft några problem tidigare kan uppvisa problem med plötslig markering. Det är bäst att försöka ta reda på vad orsaken är för att förstå din hunds beteende. Att känna till problemet hjälper också till att åtgärda problemet mycket snabbare.

1.Ångest

Vissa hundar som lider av ångest kan vara benägna att markera dem som en form av att uttrycka sitt obehag med nya situationer eller känslor. Om de inte brukar kämpa med ångest, får den nya känslan dem att känna sig otrygga, även i ett hem de har varit i länge.

Ångest kan orsakas av en flytt eller till och med borttagning av något de var vana vid. Ett exempel är när någon flyttar ut, till exempel ett barn som går på college.

Att ta bort bekanta ljud, rutiner eller en person kan vara tillräckligt för att hunden ska känna sig osäker och orolig.


två.Territoriell respons

Hundar är territoriella varelser, vissa raser mer än andra. Om en hund inte är van vid att andra hundar är i deras utrymme, kan de markera doften av en annan valp. Även om det finns en mer än en hund som bor i ett område, kan en ny med en obekant doft fortfarande orsaka problem.

Ett territoriellt svar kan hända om en gäst tar över sin hund och hunden i huset kan känna lukten av deras doft på en möbel eller annat föremål.


3.Introduktion av något nytt

Införandet av något obekant i hemmet är den vanligaste orsaken till plötsliga märken av en hund som inte regelbundet begår sådana brott. Hundar kan vara ganska anpassningsbara, men om de har känt samma hus, möbler, människor och husdjur i flera år, kan introduktionen av till och med något litet verka betydelsefullt i deras värld.

Bebisar eller rumskamrater

Att ta hem ett nytt barn introducerar obekanta ljud och lukter i huset för hunden. Det stör också ofta de rutiner som hundar förväntar sig. Denna åtgärd kan ofta vara tillräckligt för att utlösa urinmarkering tills hunden blir bekant med det nya normala.

Även om att få en ny rumskamrat eller huskamrat inte är lika stor störning som att ta hem en bebis, överväg det här alternativet om det hände strax innan hunden började markera.

möbel

Konstigt nog för hundar som kanske redanlider av ångestoch fortfarande känna sig instabila i sitt hem, något så trivialt som att ta in en ny möbelkan göra din valp upprörd.

Husdjur

Att adoptera ett nytt husdjur i hemmet är kanske en av de mest uppenbara orsakerna till märken hos hundar. De måste plötsligt acceptera ett nytt djur på deras territorium, vilket kan gå emot alla deras instinkter. Denna känsla är särskilt utbredd hos djur som inte har socialiserats ordentligt.

Att markera i en situation som denna kan hjälpa hunden att återupprätta sin dominans i hemmet. Om valpen känner sig hotad av det nya djuret är det ofta så.

hund kissar på golvet

Bildkredit: MCarper, Shutterstock

Avdelare 3

Hur man förhindrar att hundar märker (5 steg)

Tacksamt, som med de flesta negativa beteenden, kan du träna urinmärkning av en hund med rätt metoder. Utrusta dig med tålamod, konsekvens och kanske ett svart ljus för att vara redo att ta sig an detta problem.

1.Leta upp problemområdena

Den första delen av att sätta stopp för urinmärkning är att hitta problemområdena i hemmet. Om ett husdjur bara har markerat ett par gånger totalt är det inget problem. När hundar börjar göra det mer är det vanligtvis inte slumpmässigt. De väljer specifika områden och går tillbaka till dem nästan varje dag och bildar en rutin.

Gå runt med blacklight på natten eller med persiennerna fördragna. Titta över alla delar av huset som är tillgänglig för hunden. Titta på sidorna av möbler och varje tum av mattan. Hundkissar lyser starkt under ett blacklight och ser ut som ett spraymärke eller solida cirklar på mattor.


två.Rengör området

Nästa steg är att rengöra vart och ett av problemområdena noggrant. Använd ett fläckrengöringsmedel som också är ett luktborttagare . När deras lukt är borta kan de ha problem med att hitta den önskade platsen igen eller kanske bara bryr sig mindre när området har neutraliserats.


3.Fånga dem i lagen

Det bästa sättet att träna en hund ur negativt beteende är att börja med att fånga den på bar gärning. Hundar lär sig snabbare på detta sätt eftersom det sker en omedelbar reaktion på deras handlingar, och de kan associera det goda med det dåliga snabbare. Annars kanske de inte är säkra på vad de straffas för och lär inte av det.

Det bästa sättet att göra detta är att övervaka webbplatsen. Att hålla övervakning kan vara svårt om du inte kan ha någon där hela tiden. Ett annat sätt att göra det är att ställa in en babykamera så att du alltid kan se den. Låt hunden gå fritt runt i hemmet. Sedan, när de väl vandrar mot sin webbplats, observera deras handlingar.

Så snart din valp höjer benet eller sätter sig på huk, gå in i rummet och säg nej, och det är allt. Visa inte någon tillgivenhet eller gratulera hunden till någonting.

hund som kissar på golvet

Bildkredit: komkrit Preechachanwate, Shutterstock


Fyra.Ge dem tid att tänka

När du väl har fångat dem på bar gärning, nu är det dags för en timeout. Inget djur gillar att vara nära ett område med avföring. Det gör dock ingen som bor i huset heller. Bind upp dem med ett koppel så att de måste sitta eller stå precis intill det markerade området.

Låt dem inte röra sig i området. Ge valpen 30 minuter att sitta, övervakad, för att bearbeta straffet och åtgärden som orsakade det. Den här tiden är inte menad att vara trevlig, och de kan börja gråta eller skälla. Du måste ignorera dem och behålla dem där.

Ge dem ingen positiv feedback, som att prata med dem, klappa dem eller något annat. De måste veta att deras beteende inte förtjänar positiv feedback.

När de 30 minuterna är över, lossa dem och låt dem röra sig. Om de är allvarliga markörer, lämna dem ifred och gå tillbaka för att titta på babyvakten. Upprepa processen varje gång du fångar dem begå sitt brott tills de har lärt sig.


5.Skapa barriärer

För vissa personer med en hektisk livsstil är det inte möjligt att sitta vid en babyvakt i timmar varje dag tills beteendet har upphört. I dessa fall, gör ditt bästa för att blockera problemområdena.

avdelare 10

Slutsats: Daling Med Hundmarkeringar

En annan användbar metod är när hunden markerar på grund av ett annat djurs doft i hemmet. Träna din hund om vad som är lämpligt beteende som svar på lukten av lukten.

Utsätt din valp för lukten av ett annat djur när han är i koppel. Omedelbart efteråt, led hunden ut till en lämplig plats för urinmärkning. Upprepa processen för att etablera det som ett inlärt beteende.

Det finns flera saker att komma ihåg när träningen börjar för att förhindra urinmärkning. En är att öva på konsekvens. Vissa hundar som har markerat ett tag kan ta veckor att ändra sina vanor. Andra kanske bara tar ett par dagar.

Före eller under träning, gör ditt bästa för att ta reda på vad som orsakar problemet. Att ta bort eller hantera potentiell ångest kan hjälpa till att utrota problemet ännu snabbare.

Med en fast hand och beslutsamhet kan urinmarkering bli ytterligare en framgångssaga som hjälper till att skapa ett solidt band mellan dig och din valp. Du vill vara vän med din hund, men du är också deras tränare och lärare.


Utvald bildkredit: Teeradej , Shutterstock

Innehåll