Varför skäller min hund på mig? 6 skäl och vad du ska göra åt det!

Välj Namnet På HusdjuretHundar skäller – det är precis vad de gör. De kan inte prata som människor, så de måste istället förlita sig på kroppsspråk och vokaliseringar för kommunikation. Medan i stort sett alla hundar skäller eller gör någon form av högljudd ljud, är vissa hundar bullrigare än andra. Medfödda egenskaper i deras gener hjälper till att avgöra hur bullrig en hund är, även om miljö och socialisering också spelar en viktig roll.Ibland, hundar skäller lite för mycket dock. I dessa fall kan det hjälpa dig att ta reda på varför din hund skäller på dig. Vissa raser är dock bara bullriga, vilket kan begränsa mängden framgång du kommer att ha med träning.Vi ska ta en titt på orsakerna Varför din hund kanske skäller på dig i den här artikeln. Efter det hjälper vi dig att minska skället med hjälp av specifika träningstekniker. liten hund arg

Varför din hund kanske skäller på dig (6 skäl)

1.Territoriell skällande

arg chihuahua

Bildkredit: perceptor, Pixabay

Medan din hund kan vara territoriell mot du, detta är vanligtvis inte fallet. Din hund är förmodligen mycket van vid att du är i deras utrymme (såvida du inte har adopterat dem, förstås). Det är dock inte ovanligt att vissa hundar vaktar människor. Med andra ord kan de skälla runt dig för att de försöker hålla andra borta från dig. Det kan också göra dem nervösa när du gör vissa saker, som att gå ut eller umgås med främlingar. Detta kan utlösa mer skällande riktade mot dig.Denna typ av skällande är en blandning av rädsla och aggression. Hunden är rädd att något ska hända med personen, så de försöker åtgärda situationen genom att skälla.

Vissa raser är mer benägna att detta än andra. Chihuahuas är särskilt benägna att detta beteende. Men vilken hund som helst kan ställa ut det. Hundar som inte socialiseras ordentligt runt andra människor kan vara mer benägna att bli rädda och territoriella runt dem.


två.Larm skällande

kvinna utbildning labrador tricks i fält

Kredit: Galina Kovalenko, Shutterstock

Larmskällning utlöses av rädsla. Något skrämde hunden och de försöker varna andra eller skrämma bort den. Ibland kan deras ägare skrämma dem. Om du är klädd i ovanliga kläder och går runt utanför fönstret kanske din hund inte känner igen dig och börjar skälla. Vissa hundar kan inte känna igen sina ägare i masker eller andra ansiktsbeläggningar.

Vanligtvis kan din hund känna igen dig genom doft, så detta blir bara ett problem när din hund inte känner lukten av dig. Du kan vara för långt bort eller genom ett fönster.

De flesta hundar kommer att ta reda på att det är du efter bara några skällande. Detta är dock inte alltid sant, beroende på hunden och omständigheterna. Du kan försöka prata med hunden eller närma dig så att den kan känna lukten av dig för att lugna hunden.

Hundar som är blinda eller döva kan vara mer benägna att denna typ av skällande. De kan lättare bli förskräckta eftersom det är lättare för människor att smyga sig på dem. Du bör alltid meddela din närvaro tydligt med dessa hundar, så att du inte skrämmer dem.


3.Spela Barking

Puggle-Dog-Relaxing-i-Bed_Anna-Hoychuk_shutterstock

Bildkredit: manushot, Shutterstock

Många hundar skäller som en indikation på att de vill leka. De kanske försöker få din uppmärksamhet och initiera lek. Vanligtvis är detta en glad bark som åtföljs av svansviftar. Vissa hundar kan hoppa eller sticka upp rumpan i luften och inta den stereotypa hundlekspositionen. Vissa hundar kan också springa ochskaffa en leksakom de vet var de är.


Fyra.Uppmärksamhet skällande

Arg på Dog_shutterstock_Jaromir Chalabala

Kredit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Många hundar skäller helt enkelt efter uppmärksamhet. Detta gäller särskilt när du kommer hem först, eftersom din hund inte har sett dig på hela dagen. De kanske vill vara husdjur eller leka. Grunden för denna bark är deras behov av uppmärksamhet. Naturligtvis, om du uppmärksammar din hund efter att den skällt, uppmuntrar detta till skällande i framtiden. Detta är en komplicerad situation, eftersom du vill ge din hund uppmärksamhet men inte uppmuntra till skällande.

Vi kommer att ha en fullständig diskussion om hur du hanterar uppmärksamhetsskällning i vår träningssektion.


5.Tristess skäller

arg hund

Bildkredit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Vissa hundar kan helt enkelt skälla för att de är uttråkade. Om din hund lämnas ensam eller utan något att göra, kan den skälla slumpmässigt på i stort sett vad som helst – inklusive dig. Hunden kan tala i din riktning, även om den inte är särskilt ute efter uppmärksamhet.

Denna typ av skällande skiljer sig från skällande med uppmärksamhet, även om de kan se likadana ut. Hundar som skäller efter uppmärksamhet kan vanligtvis inte distraheras särskilt lätt förrän de får det. Hundar som är uttråkade gör gärna nästan allt och blir lätt distraherade. Att ge dem en pusselleksak kan stoppa skället, medan detta inte skulle vara fallet för en hund som söker uppmärksamhet.


6.Tvångsmässigt skällande

Dogue de Bordeaux ansikte närbild

Bildkredit: Piotr Wawrzyniuk, Shutterstock

Även om detta är en sällsyntare form av skällande, kan det vara ganska förvirrande för ägare. Vissa hundar kan ha fysiologiska problem som orsakar tvångsmässigt skällande. När detta händer skäller hunden på vad som helst utan anledning. De kan verka som om de skäller bara för att skälla. Men dessa hundar kan ha ångest eller liknande problem som driver beteendet, även om du inte kan se det. brunt hundansikte bullpit

Hur man tränar din hund Inte att skälla på dig

Lyckligtvis är det ofta möjligt att träna din hund att skälla mindre. Alla hundar kommer dock att skälla ibland, så ditt mål bör inte vara att hindra din hund från att skälla helt. Istället bör du sikta på att minska det skällande som du kan kontrollera.

Hur överdrivet skällande kan tränas beror ofta på orsaken bakom det. Territoriellt skällande och skällande för uppmärksamhet är både lätta och okomplicerade att förebygga. Det tvångsmässiga skället kan dock kräva medicinering och mer komplex träning. Larmskall är svårt att förhindra, eftersom hundar ofta inte medvetet tänker på det. Det är helt enkelt ett svar på något som är skrämmande.

De 6 stegen för att träna din hund att inte skälla

1.Lär din hund tyst

Varje hund som skäller för mycket behöver känna till kommandot tyst. Närhelst din hund skäller på dig (eller något annat, egentligen), bör du vänta tills den kommer till en naturlig paus. När de gör det, säg tyst och ge dem en godbit. Så småningom kommer de att sätta beteendet att inte skälla med godbiten, vilket resulterar i en tränad hund.

Detta kommando kan vara lite svårare att träna än andra, eftersom du måste fånga din hund på bar gärning. Det kan vara bra att ha godsaker på dig för att belöna din hund när den råkar gå på ett skällande anfall. Om din hund tenderar att skälla samtidigt eller samma saker, kan du använda dessa till din fördel för träning.


två.Lär din hund att tala

Detta kan verka lite bakvänt. Varför skulle du lära en bullrig hund att prata? Det kan dock vara till hjälp när du lär dig det tysta kommandot, eftersom du inte behöver oroa dig för att fånga din hunds skällande anfall. Istället kan du beordra din hund att skälla och sedan använda kommandot tyst så fort den är tyst.

Det här är ett enkelt sätt att fånga dem när de slutar skälla, eftersom de skäller som du beordrar dem att göra.

avdelare 9

Bildkredit: Jan Steiner, Pixabay


3.Se till att din hunds behov uppfylls

Många av anledningarna till att din hund skäller på dig är för att uppfylla deras behov. Till exempel kräver en hund som skäller för att den är uttråkad mer mental stimulans. En hund som alltid skäller för att de vill leka kan behöva mer fysisk träning. Att uppfylla dessa behov kan förhindra skällande innan det ens börjar.

Om din hund behöver mer fysisk träning, ta med den på långa promenader. Alternativt kan vissa hundar ha väldigt lite uthållighet men ändå behöva springa runt en hel del. Dessa hundar kan ha nytta av många relativt korta promenader eller leksessioner. Vinthundar ochSiberian Huskiesär ett bra exempel på detta.

För mental stimulans, tillhandahåll pusselleksaker eller gör fler träningspass med din hund. Många hundraser är intelligenta och behöver något att göra med sina sinnen, annars kommer de att bli uttråkade. Om du inte är hemma är pusselleksaker ett enkelt sätt att bekämpa detta. För tillfällen som du är hemma, prova träning eller till och med spel, som kurragömma.


Fyra.Kontrollera om det finns medicinska problem

Om träningen inte fungerar och din hunds behov verkar tillgodosedda, kan skället orsakas av en sjukdom. Smärta är en vanlig orsak till att hundar skäller. De kan tyckas skälla som om de behöver något, även om deras behov för närvarande är uppfyllda. Men hundar är lika benägna att vara tysta och slöa när de har ont. Det beror på hunden.

Hundar kan utveckla demens när de blir äldre, vilket kan orsaka överdriven vokalisering. De kan skälla för att de är förvirrade eller tror att de är vilse. Det finns enkla livsstilsförändringar du kan göra för att hjälpa dessa äldre hundar att känna sig mer bekväma, vilket borde minska skället.

Vissa hjärnproblem kan också orsaka förvirring, vilket kan leda till att man skäller slumpmässigt. Hunden kan ge ett larmskäll utan att det verkar vara någon anledning, eller så kan de skälla för att uppfylla behov som just uppfylldes. Till exempel kan en hund med demens eller andra hjärnproblem skälla för att gå ut efter att de precis kommit in igen. Eller så kan de skälla för en måltid efter att de precis fått mat.

Ångest kan också orsaka överdrivet skällande utan till synes ingen anledning. Detta problem kan behandlas med både medicinering och beteendeträning.

Bild: Jesus Vivas Alacid, Shutterstock


5.Socialisera din hund mer

Hundar som ofta larmar skäller eller är territoriella för dig kan dra nytta av ökad socialisering. Dessa beteenden drivs ofta av rädsla för det okända. Tanken med socialisering är att du gör hunden mer bekväm med världen, vilket gör den mindre okänd. Om din hund är van vid många främlingar som kommer nära dig, de kanske inte är så territoriella när det händer.

Självklart ska du vara försiktig när umgås med en rädd hund . Bitning orsakas ofta på grund av rädsla. Vi rekommenderar att du arbetar med en tränare individuellt, som hjälper dig att introducera din hund till världen, och sedan går över till gruppklasser.


6.Ignorera din hund

Om din hunds uppmärksamhet skäller ofta, måste du ignorera dem när den börjar skälla. Du bör aldrig belöna uppmärksamhetsskällande, eftersom det bara lär din hund att de kan få uppmärksamhet genom skällande. Istället bör du bara klappa dem när de slutar skälla – oavsett om det beror på en naturlig paus eller för att du använder kommandot tyst.


Utvald bildkredit: dahancoo, Pixabay

Innehåll