Varför skriker katter när de parar sig?

två katter i gräsetKatter är unika små varelser som vi älskar och avgudar. De tenderar att ha några mycket märkliga beteenden i många aspekter av sin existens. Det är fördelaktigt att förstå kattbeteende, särskilt om du delar ditt liv med katter. En besvärlig fråga som kommer upp är varför katter skriker när de parar sig?

Inte bara är katter röststarka under själva parningshandlingen, utan honor kan också vara högljudda under hela processen att vara brunstig. Vi kommer att undersöka uppvaktning och parning av katter för att bäst svara på frågan.

Värmecykel

Hos en honkatt släpper inte äggstockarna några ägg förrän parning har skett, så kallad stimuleringsbaserad ägglossning. Det kommer du att märka när en honkatt kommer in värme , de tenderar att vara väldigt tillgivna och vokala, de kommer att göra mycket om och rulla runt under den här tiden. Detta beror på ett inflöde av hormoner och är en indikator på att hon är redo att ha ägglossning och försöker attrahera en man för att slutföra processen och bli gravid.

Inte alla honor gör den höga vokaliseringen när de är i brunst, kallad trilling, men de flesta gör det. Honor kan börja brunst cykler så unga som 4 månaders ålder. Häckningssäsongen för katter är året runt och en hona kommer vanligtvis att gå in i brunst var 2-3 vecka tills hon antingen är steriliserad eller blir dräktig.Två katter som leker på fältet

Bildkredit: rihaij, Pixabay

Parning

När en hankatt lockas in av en hona genom dofter och vokaliseringar kommer parningsprocessen att börja. Anledningen till att det blir så mycket skrik under parningsprocessen är att hankatter har en hullingförsedd penis det är väldigt smärtsamt för honan att uthärda.

De manliga fortplantningsorganen är hullingförsedda för att stimulera honan till ägglossning och även om det inte är så trevligt är det nödvändigt för fortplantningen. Det är inte ovanligt att hanen skriker och skriker som ett svar på honans ljud medan de också är engagerade i parning.

Efter att parningen är klar, vilket vanligtvis är under en minut, tenderar honan att agera aggressivt mot hanen, troligen på grund av det obehag hon utstod. Hanen kommer vanligtvis att lämna honan ensam tills hon börjar vokalisera för att locka honom eller en annan hane att para sig igen.

När hanen har lämnat kommer honan att gå fram och tillbaka mellansköter sig självrullar runt och trillar igen. De flesta honor kommer att vilja para sig minst 3 till 4 gånger under ett intervall på 1 till 2 dagar och kan para sig med flera friare under denna period och det är inte ovanligt att en kull kattungar blir far till olika hanar.

Efter att parningen har börjat, tenderar honan att agera ganska konstigt. De kan agera helt ur karaktär på grund av ökningen av hormoner de upplever.

Kastrering och kastrering av katter

Det är mycket viktigt att notera att spaying och kastrering dina katter är ett viktigt ansvar för en kattägare. Det råder för närvarande en kris när det kommer till hemlöshet hos tama husdjur runt om i världen. Bara i USA avlivas 1,5 miljoner hundar och katter varje år, 860 000 av dem är katter.

Att sterilisera din katt kommer att förhindra många oönskade dräktigheter och kattungar. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med hem för antalet katter i det här landet. Kastrering och kastrering hjälper inte bara mot översvämningen av husdjur, utan det har också medicinska, beteendemässiga och ekonomiska fördelar.

två grannkatter som väser mot varandra

Bildkredit: Astrid Gast, Shutterstock

Ekonomisk fördel

  • Att låta dina katter antingen kastreras eller kastreras kommer att hjälpa till att undvika kostnader för vård av eventuell strö som produceras av intakta djur.
  • Kastrering och kastrering kommer också att hjälpa ägare att undvika kostnaderna för medicinska utgifter relaterade till de hälsoproblem som kan bli följden av att låta din(a) katt(er) förbli intakta.

Medicinska förmåner

  • En honkatt kommer sannolikt att leva ett mycket längre och hälsosammare liv om den steriliseras före sin första brunstcykel. Att få henne steriliserad hjälper till att förhindra brösttumörer och livmoderinfektioner som vanligtvis är maligna, särskilt hos katter.
  • Kastrering av en hankatt hjälper till att förebygga prostataproblem och testikelcancer.

Beteendemässiga fördelar

  • En intakt hankatt kommer att vilja ströva omkring på jakt efter honor. Han kan till och med ta till flyktförsök. Om han är fri att ströva omkring löper han stor risk att skadas eller till och med dödas i trafiken eller genom att slåss med andra hankatter. En kastrerad hane kommer inte ha lusten att ströva omkring på jakt efter honor.
  • Intakta hankatter kommer mycket sannolikt att markera sitt revir genom att spraya starkt luktande urin över hela ditt hus. Det är bäst att kastrera dem så snart som möjligt för att undvika detta beteende, eftersom det kan fortsätta efter att ha kastrerats.
  • Genom att sterilisera en honkatt kommer hon inte att bli brunstig. Som diskuterats kan honor ha varierande beteende när de är brunstiga, men katter går vanligtvis i brunst fyra till fem dagar varannan till var tredje vecka om de inte är steriliserade eller dräktiga. Genom att få dem kastrerade kommer du att undvika vokaliseringar, motbjudande beteende och sprejning av urin under värme.

När kan jag sterilisera/kastrera min katt?

Det anses vanligtvis säkert att sterilisera eller kastrera kattungar så tidigt som vid 8 veckors ålder. Det är viktigt att undvika urinsprayning från hanar som markerar sitt territorium och värmecykler hos honor, som var och en typiskt börjar runt 4 till 5 månaders ålder.

Det är bäst att tala direkt med din veterinär om processen och se till att operationen slutförs snabbt för att förhindra oönskade graviditeter och eventuella associerade beteendeproblem du kan möta med oförändrade djur.

Att adoptera direkt från en räddningstjänst eller ett skydd är ett underbart alternativ som säkerställer att din nya katt kastreras eller kastreras innan han kommer hem.

Slutsats

Vi vet nu att orsaken till att katter skriker under parning beror på att hanens hullingförsedda reproduktionsorgan orsakar fysiskt obehag för honan. Ibland kommer hanarna att återgälda med vokaliseringar som svar på detta också.

Det är viktigt att få dina katter kastrerade eller kastrerade om du inte är en välrenommerad uppfödare. Det kommer inte bara att rädda honan från smärtan av avel utan har många andra fördelar. Vi måste alla göra vad vi kan för att förhindra hemlösa husdjurspopulationer och massdöd av våra sällskapsdjur.


Utvald bildkredit: christels, Pixabay

Innehåll