Varför slickar hundar sin näsa? 10 skäl till detta beteende

Det är normalt att våra hundar ibland slickar näsan och läpparna. Näsan är ett livsviktigt organ som förser dem med avgörande sensorisk information om världen omkring dem. Det är först när din hund börjar slicka sig aggressivt på nosen som vi blir förvärrade av det oändliga smällande ljudet. Plötsliga förändringar i ditt husdjurs beteende är en indikation på att något kan vara fel. Men hur skiljer du skillnaden mellan normalt beteende och att de försöker berätta att de inte mår bra?Din hund slickar sin nos här och det finns vanligtvis ingen anledning till oro. De flesta hundar slickar sig på näsan för att lugna sig, kyla ner sin kroppsvärme eller hålla den fuktig. Det är först när slickandet blir ihållande och kombineras med annat onormalt beteende som du ska börja ta handlingen på större allvar. Var uppmärksam på din hunds kroppsspråk och lita alltid på din magkänsla när det kommer till deras hälsa. Om du har en inre röst som säger att något är fel, är det alltid bättre att vara försiktig. chihuahua slickar

Varför slickar hundar sin näsa? (10 skäl)

1.Ångest nässlickning

Sjuk fransk bulldogg

Bildkredit: funkyteddy, Shutterstock

Många hundar tenderar att slicka sig om näsan när de känner sig oroliga, stressade eller förvirrade. Titta noga på din hund och gör en mental anteckning om hur den agerar i olika situationer. Tar slickandet upp när det åskväder utanför? Vad händer när man introduceras för nya hundar eller människor? Allt detta är tecken på att de kan uppleva ångest och försöker lugna sig.

De tre vanligaste typerna av ångest hos hundar är rädslarelaterad ångest, separationsångest och åldersrelaterad ångest . Rädslarelaterad ångest uppstår vanligtvis runt höga ljud eller konstiga miljöer. Separationsångest händer med vissa hundar som inte gillar att vara ensamma eller separerade från sin familj. Åldersrelaterad ångest drabbar främst äldre hundar med försämrad minne och medvetenhet. Bortsett från att slicka näsan kan din hund visa tecken på aggression, dregling, flämtande, skällande, pacing eller urinering inuti.Relaterad läsning: Varför gillar min hund att slicka mina ben så mycket? 6 orsaker till detta beteende


två.Trauma nässlickning

sjuk hund med inflammation klåda_Kittima05_shutterstock

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

Olyckor händer, och ibland blir våra lurviga vänner sårade precis som vi gör. Traum uppstår från ett skärsår, skavsår, bett, stick eller punktering, och de skadar alla din valp. De flesta nässår läker av sig själva, och sårskorporna kan klia för din hund. Att ta en snabb titt i och runt näsan är ett enkelt sätt att identifiera sårskorpan och förstå deras beteende. Håll ett öga på öppna sår för att säkerställa att de läker och inte blir infekterade.


3.Nässlickning på grund av infektioner

Veterinär specialistundersökning sjuk dog_didesign021_shutterstock

Bildkredit: Kittima05, Shutterstock

Oläkta sår är en ledande orsak till näsinfektioner hos hundar. Det kan komma flytningar inifrån tillsammans med en illaluktande lukt. Dessa typer av infektioner är ganska lätta att ta hand om om du rengör såret regelbundet.

En farligare typ av infektion kallas aspergillos . Aspergillos inträffar när Aspergillus svamp tar sig in i din hunds immunförsvar. Denna svamp är opportunistisk och drabbar oftast djur med försvagat immunförsvar. Sporerna andas in från löv och andra ytor utomhus och utlöser en allergisk reaktion. Näsblod och rinnande näsa är två tecken på att ditt husdjur kan ha en infektion, och ditt säkraste val är att ta dem till veterinären för en diagnos.


Fyra.Nässlickning på grund av tumörer

sjuk hund som ligger i sängen

Bildkredit: Ruth Black, Shutterstock

Cancer kan dyka upp i vilken del av en hunds kropp som helst och även om detta är en av de mer läskiga anledningarna till att din hund kanske slickar sig på näsan, är det bäst att fånga den tidigt nog och börja med behandlingen.

Den vanligaste nästumören som finns hos hundar är nasalt adenokarcinom . Denna cancer kommer från körtelcellerna och har inte alltid en exakt orsak. Vissa veterinärer tror att cigarettrök och föroreningar kan vara bidragande faktorer, men det är nästan omöjligt att säga vad orsaken är med 100% säkerhet.

Hundar med nasala tumörer har pus och blodfyllda flytningar som kommer från antingen ena eller båda näsborrarna. Denna flytning kan åtföljas av bullrig andning, letargi, hosta och viktminskning.


5.Nässlickning av allergier

gammal hund liggande på gräset

Bildkredit: Lindsay Helms, Shutterstock

Hundar leder med näsan och litar på att de berättar allt de behöver veta om sin miljö. Har du märkt hur mycket snusande pågår när du tar din hund på en promenad eller låter den ströva runt i hundparken? Din valp älskar att ta in allt, och det är möjligt att de sniffade upp några allergener medan de utforskade.

Miljöallergier händer inte för alla hundar, men vissa är mer känsliga för sin utomhusmiljö än andra. Även om de älskar att ta in frisk luft, flyter alltid damm, mögel och pollen runt och orsakar ibland en negativ reaktion. Näsan, tassarna och öronen är de områden som oftast upplever obehag, och du kanske märker att de slickar näsan eller biter och kliar sig i huden för att lindra klådan.


6.Främmande föremål

sjuk hund

Bildkredit: Eder Andrei Poma, Pixabay

Lika mycket som vi gillar att hoppas att våra hundar är söta och oskyldiga hela tiden, älskar de fortfarande att snoka runt och uppröra bus. Medan de är på dessa stimulerande äventyr kan de också komma in på saker de inte borde vara. Främmande föremål som fastnar i hundnäsor är vanligare än du kanske tror.

Ett av de vanligaste främmande föremålen som tar sig upp genom näsgången på en hund är rävsvans. Rävsvans är ett taggigt gräsfrö som kommer in i näsan, öronen, tårna och lungorna på djur. Ditt husdjur kan verka i panik med massor av nässlickande, nysningar, sväljningar och gräsätande. Om du misstänker att din hund har fått i sig rävsvans, gå till veterinären omedelbart så att de kan avgöra hur den ska tas bort på ett säkert sätt.


7.Partiella anfall Nosslickning

svart labrador sjuk

Bildkredit: Igor Normann, Shutterstock

Även om de inte har upplevt något liknande tidigare, utvecklas vissa hundar partiella fokala anfall . Dessa små anfall håller vanligtvis ditt husdjur lyhört och medvetet, men det slutar med att de slickar luften som om de försöker fånga snöflingor. Dessa episoder varar vanligtvis inte länge men lämnar dina nära och kära håglösa och deprimerade efter. Om du har märkt flera av dessa episoder under det senaste året, prata med din veterinär för att hitta orsaken till beteendet och utesluta epilepsi.


8.Illamående Nässlickning

chihuahua dricker i vattenfontänen

Bildkredit: Pixabay

Illamående hos hundar är inte alltid en omedelbar anledning till oro, särskilt när kräkningar eller diarré är en isolerad händelse. Våra hundar kan bli sjuka precis som vi, och genom att slicka deras näsor och läppar hjälper dem att bli av med överflödigt saliv. Hunden kan ha ätit något som inte stämmer överens med dem, och det kan ta en dag för dem att må bättre och sluta slicka.

Du måste vara uppmärksam på hundar som inte mår bäst. Om din hund har kräkts och du tror att de hamnat i något de inte borde ha gjort, bläddra i en lista över giftigt foder för hundar för att eliminera behovet av akutmottagning.


9.Uttorkning Nässlickning

Hund friska tänder_Shutterstock_Lucia Romero

Bildkredit: muslody.com, Shutterstock

Det låter som att hundar äter jordnötssmör när de börjar smälla med läpparna. Att ha en munfull jordnötssmör är inte så annorlunda än att ha uttorkning. Hundar blir uttorkade från flera olika saker inklusive varmt väder, ansträngande aktivitet eller underliggande medicinska tillstånd. Ge ditt husdjur en stor skål med vatten för att se om de dricker något. Kontrollera deras tandkött för matt färg och klibbig saliv, samt förlust av hudens elasticitet och insjunkna ögon. Håll ett försiktigt öga på din valp för att se till att den dricker vatten och ta dem till veterinären om kräkningar, diarré eller slöhet uppstår.


10.Tandproblem Nässlickning

Avdelare 2

Bildkredit: Lucia Romero, Shutterstock

Överdriven nässlickning kan vara din hunds sätt att berätta att den har ont. Oralt obehag är vanligt hos hundar, men det är lätt att kolla efter tecken på karies eller inbäddade objekt. Ibland har hundar som upplever smärta i munnen svullnad under käkarna och tungan där spottkörtlarna finns.

Svullna spottkörtlar kan vara ett tecken på sialocele : ett tillstånd där vätskor ansamlas runt omgivande vävnader. Detta tillstånd är sällsynt och förekommer mest sannolikt hos hundar mellan 2 och 4 år.

Stoppa hundar att slicka sin näsa

Det enda sättet att få din hund att sluta med det ständiga slickandet är att identifiera problemet. Utför en fysisk kontroll över hela kroppen för att se till att de inte är skadade eller upplever smärta. När du har uteslutit tecken på skada på kroppen, fokusera på själva näsan och leta efter medicinska problem, inklusive näsblod, nysningar eller flytningar. Ta bort hår eller andra föremål som kan kittla näsan eller orsaka problem. Gör ditt bästa för att titta upp deras näsborrar och inuti munnen för att se om det är något onormalt eller ovanligt.

Det säkraste sättet att ta hand om problemet är att konsultera en veterinär om vad som är på gång. De kommer att utföra en grundlig undersökning, granska sin historia och ställa frågor till dig om detta nya beteende du har märkt. Efter undersökningen kommer de att berätta om de misstänker ett allvarligt medicinskt problem eller om det är ett beteendeproblem med förslag eller mediciner som kan hjälpa.

Slutsats: Varför slickar hundar sin näsa

Även om hundar som slickar näsan är normalt, finns det tillfällen då det blir väldigt irriterande och trycker oss över kanten. Försök att inte bli för upprörd med ditt pälsbarn. De kanske försöker låta dig veta att något inte känns helt rätt, och de behöver din hjälp, kärlek och tröst för att återgå till det normala.


Utvald bildkredit: Kunwar, Shutterstock

Innehåll

australisk boskapshund staffordshire terrier mix