Varför slickar min hund mattan och vad ska jag göra?

Hundar har ett annat sätt att interagera med världen, och det kan leda till konstigt beteende, minst sagt. Från att jaga sina egna svansar, skälla i tomma intet, rulla in saker som inte ska rullas in och slicka nästan allt, dessa konstiga beteenden är oftast bara en del av deras unika charm.Hundar har trots allt ett luktsinne 10 000-100 000 gånger bättre än vårt eget, beroende på ras, så de kan upptäcka lukter som vi omöjligt kan uppfatta. Deras smaksinne är dock bara cirka 20 % så bra som vårt.

Konstigt beteende kan ibland vara en anledning till oro och kan peka på allvarliga underliggande problem. Medan hundar är kända för att slicka nästan allt, om din hund plötsligt har börjat slicka din matta överdrivet från ingenstans, kan detta vara något du bör titta närmare på.

I den här artikeln tar vi en titt på den vanligaste orsaken till att din hund slickar mattan och vad du kan göra åt det.

avdelare 10Varför slickar min hund mattan?

Överdrivet slickningssyndrom (ELS)

För det första bör du veta att detta tillstånd med överdriven slickning är ganska vanligt, så veterinärer har myntat ett namn för detta tvångsmässiga beteende: överdrivet slicksyndrom (ELS). Hundar med detta tillstånd kommer överdrivet att slicka inte bara mattor utan alla möjliga andra ytor också,inklusive möbler, väggar och skor.

Naturligtvis, din hund slickar saker (eller sig själva) här och där är ett helt normalt beteende, men det är när beteendet blir repetitivt och tvångsmässigt som det vanligtvis finns ett underliggande problem. Denna överdrivna slickning kan också orsaka problem som tarmblockeringar och tandproblem.

I en studie gjord vid University of Montreal Veterinary Teaching Hospital, studerade forskare 29 hundar, varav 10 var friska som vanligt och de andra 19 hade ELS. 1 Resultaten var oroande: 14 av de 19 hundarna med ELS hade någon form av mag-tarmsjukdom. Efter att ha behandlats för magproblem visade 10 av hundarna en signifikant minskning av ELS, och nio blev så småningom helt botade. Även om detta inte definitivt bevisar att gastrointestinala problem är orsaken till ELS, visar denna forskning att det finns en god chans att din hunds överdrivna slickande sannolikt kan ha en gastrointestinal orsak, och detta bör vara det första du ska undersöka med din veterinär.

Hunden städar sig själv

Bildkredit: Vincent Scherer, Shutterstock


Leda

Oavsett vilken hundras du äger, kommer de att behöva regelbunden, daglig motion för att förbli lycklig och frisk. Medan vissa raser kan kräva upp till 2 timmar om dagen för att bränna av sin rikliga energi, behöver även de mest fogliga hundarna minst 30-60 minuter om dagen av intensiv träning. Tristess kan leda till en mängd dåliga beteenden, inklusive överdrivet skällande, grävande, tuggning, aggression och naturligtvis slickande. Om din hund tvångsmässigt gör något av dessa, är träning och interaktion det första potentiella botemedlet.

Den goda nyheten är att om din hund slickar mattan av tristess är problemet relativt lätt att åtgärda! Ta helt enkelt med din hund på fler promenader på intressanta platser, interagera och lek mer med den och köp till och med mentalt stimulerande leksaker för att få hjärnan att fungera. Om du ofta är borta från hemmet kan du överväga att ta med din hund till dagis eller anlita en hundutövare eller till och med skaffa en vän för dem att hålla varandra sällskap. Andra aktiviteter, som agilityträning och tävlingar, är bra sätt att bränna av energi och interagera med din hund också, särskilt högenergihundar.


Ångest och stress

Separationsångest och stress är också vanliga orsaker till konstiga och tvångsmässiga beteenden som överdrivet slickande. Detta är vanligtvis kombinerat med andra symtom, som minskad aptit, isolering och till och med aggression. Det finns många potentiella orsaker till att din hund kan vara orolig eller stressad, inklusive att flytta till ett nytt hem, ta hem nya husdjur och naturligtvis ha separationsångest från att bli lämnad ensam.

Återigen, regelbunden interaktion och träning är vanligtvis den bästa behandlingen. Se till att din hund får dagliga promenader och leksessioner och äter en hälsosam och välbalanserad kost. Du kan överväga att skapa en säker zon i ditt hem om du har ett nytt husdjur eller har flyttat till ett nytt hem. Detta kan vara ett litet hörn i ett rum med sina egna filtar, korg eller låda, där de kan känna sig trygga och obesvärade.

Söt valp i trubbel

Bildkredit: The Vine Studios, Shutterstock


Tvångssyndrom

Även om detta är ganska sällsynt hos hundar, kan de fortfarande lida av olika grader av tvångssyndrom (OCD). Även kallad tvångssyndrom hos hundar (CCD), kan denna störning manifestera sig på en mängd olika sätt, inklusive svansjakt, knäppning av icke-existerande insekter och flugor, luftslickning och naturligtvis mattslickning. Retrievers och vallningsraser har visat sig vara mer predisponerade för OCD, men det kan även förekomma hos andra raser. OCD kan utlösas av ångest eller stress, och upprepad exponering för stressiga situationer kan leda till repetitivt och tvångsmässigt beteende.

Lösningen på OCD kan vara en utmaning, men det första steget är att försöka eliminera källan till stress eller ångest. Att ignorera beteendet rekommenderas, eftersom varje tillrättavisning eller skäll kan tjäna till att belöna beteendet genom att få din uppmärksamhet. Regelbunden träning, specifika träningsmetoder och förutsägbara rutiner kommer alla att vara till hjälp för att lindra tvångsmässigt beteende.


Lukt

Din hund kanske slickar mattan för mycket av de enklaste anledningarna: spilld mat. Hundar är mycket beroende av sitt smak- och luktsinne för att interagera med världen omkring dem, och de kommer att undersöka allt och allt som kan smaka gott. Du kanske har spillt ut något och städat upp det, men enligt din hunds lukt finns det fortfarande mat att få på den platsen! Varhelst mat är inblandad, glömmer hundar aldrig, och de kommer att fortsätta gå tillbaka till platsen tills det inte finns mer smak eller lukt.

Du kan försöka dölja lukten med en doftande eterisk olja eller till och med ett bittert avskräckande medel, se till att din hund inte kan komma till platsen genom att hålla dem borta från området eller överväg att ångrengöra området för att vara 100 % säker på att lukten och smaken är borta.

Söt valp sitter på mattan nära våt plats

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock


Dog Pizza Disorder

Pica är en sjukdom där hundar längtar efter och äter icke-mat som stenar, pinnar och bollar, och även om det vanligtvis inte förknippas med överdrivet slickande, kan det också vara en potentiell orsak till problemet. Tillståndet orsakas vanligtvis av en näringsbrist eller ett beteendeproblem som OCD. Om det är hälsorelaterat är det ganska enkelt att åtgärda genom att lägga till kosttillskott eller ändra din hunds diet. Beteendeproblem kan vara mer av en utmaning. Samma metoder för att behandla tristess och ångest måste tillämpas, inklusive träning, interaktion och lek, och specifika träningsmetoder.

Avdelare 2

Sista tankar: Hundslickande matta

Om din hund slickar golvet då och då, finns det vanligtvis inget att oroa sig för, eftersom detta är ett ganska normalt beteende - du kan ha tappat något på golvet som din hund inte kan motstå! Om beteendet blir tvångsmässigt kan du naturligtvis behöva ingripa och följa några av de diskuterade metoderna. Slutligen, om beteendet kvarstår, rekommenderar vi ett besök hos veterinären för att åtgärda eventuella underliggande näringsmässiga eller neurologiska problem som kan orsaka beteendet.

Du kanske också gillar:


Utvald bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

Innehåll