Varför slickar min hund mina händer? 10 skäl till detta beteende

Varje hund har sitt unika temperament och personlighet, beroende på ras. Men vad alla hundar har gemensamt är deras förbryllande förkärlek för att slicka människors händer.De flesta förknippar det långa slarviga ansiktsslickningar med kärlek och tillgivenhet. Men betyder detta beteende detsamma med händer, eller ligger det något annat bakom? Du kanske först betraktar det som ett tecken på kärlek, tillgivenhet och förtrogenhet, men det är lite mer komplext än så.

Tja, det finns flera anledningar till varför en hund kan slicka dina händer, och att känna till dem kan till och med förändra hur du känner för det. Fortsätt läsa och upptäck.

avdelare 10

Villkor du bör känna till

Beteendeproblem

Problembeteenden hos en hund är de konsekventa märkliga beteenden som hindrar sociala relationer och din hunds förmåga att lära sig. De kan visa sig som anfall, för mycket skällande eller våld så att valparna kan skada sig själva, andra djur och människor.Packdjur

Dessa är djur som föredrar att leva och jaga i flock.

Dregla

Detta för att dregla – för att låta saliv rinna ut från munnen, bli blöt eller insmetad med saliv.

Varför älskar hundar att slicka dina händer?

1.Instinktivt packbeteende

När flockdjur som vargar och hundar i det vilda återvänder till sina valpar och andra kompisar efter jakt, väcker de ofta upp jaktens kött. Och eftersom deras valpar är för unga för att jaga, slickar de maten runt sina föräldrars munnar.

Detta slickbeteende går på något sätt ner i en hunds DNA, vilket får dem att göra det utan anledning, ibland instinktivt för att de ser dig som en del av sin flock.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Kylo (@kylo.theblackgsd)


två.Det påminner dem om deras valptid

När hundar är unga slickar deras mammor dem ofta när de sköter och vårdar dem och upprepar beteendet för alla kullmedlemmar. Hundar har oöverträffad intelligens och kan utveckla nostalgi. Så när valparna växer, skulle de minnas de goda tiderna och upprepa sitt beteende i sina unga dagar genom att slicka din hand.

Det betyder att en hund tar sig en tur längs minnesplatsen genom att slicka din hand eftersom det ger dem den trygghet och tillgivenhet de fick när de slickade sina syskon som valpar eller när deras mammor slickade dem.


3.Försöker ansa dig

Som flockdjur brukar hundar putsa varandra när de är nära, eller vuxna flockmedlemmar ansar hundar som är för unga för att göra det själva. Det är en bindande upplevelse och också ett tecken på näring och skydd.

En hunds skötselbeteende kommer att fortsätta under hela dess liv. Eftersom den bor hos dig och betraktar dig som en medlem av sin flock, kan den betrakta sig själv som ledaren eller föräldern och slicka din hand för att sköta dig.

labrador som slickar sin ägares hand

Bildkredit: Tina Rencelj, Shutterstock


Fyra.Ett sätt att hälsa

Valpar är känslomässiga varelser precis som människor och kan bli så vansinnigt glad att se dig när du kommer hem. Dessa djur visar hur mycket de saknade dig när du var borta och älskar dig och hälsar dig med kärlek, vilket de uttrycker genom att slarva varje tum av din hand.

Det slutar inte med din hund ensam, eftersom även andra hundar i parken eller längs stigarna kan nå ut för att hälsa på dig genom att slicka, så det bästa sättet att närma sig en ny valp är genom att sträcka ut handen till dem. Det motsvarar människor som kramar familjemedlemmar som de inte sett på ett tag.


5.Indikation på ett underliggande problem

En hund som då och då slickar dig är ovanligt, men att slicka till överflöd (och involverar att slicka andra föremål, ytor eller sig själv förutom dig) kan vara problematiskt. Hundar är kapabla att utveckla en tvångssyndrom som härrör från långvarig stress och ångest.

Så om din hund slickar dina händer tvångsmässigt, skulle det hjälpa om du kontextualiserar den med eventuella beteendeproblem den kan visa. Till exempel, om valpen är ny och hämtas från ett räddningscenter eller har upplevt misshandel tidigare, kan det bero på separationsångest och slickar dig för att lugna dig själv.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Dogs + Musicians & Records (@vinyl_record_dog)


6.Du smakar gott

Hundar kan äta allt med en utsökt smak, från matsmulor till att städa upp efter ett spill. När din hund väl börjar slicka din hand och inser den intressanta mänskliga smaken som känns lite salt, kommer den aldrig att sluta. Dessutom kan det vara att slicka upp de sista matbitarna efter att du har ätit.


7.Det är att underkasta sig dig

Att slicka din hand är ett typiskt hundbeteende som uppstod när de levdebland vargar i det vilda. Andra hundar skulle slicka alfapackledaren när han kom för att återförenas med andra medlemmar i flocken som ett tecken på underkastelse, lydnad, sällskap och det faktum att de har saknat honom.

Eftersom hundar är en del av vargfamiljen, manifesteras denna instinktuella egenskap i hur de relaterar till sina ägare. En av anledningarna till att din hund kan slicka din hand är att den ser dig som ledaren för flocken. Att slicka händerna är ett tecken på underkastelse, och det lindrar separationsångest om ni har varit borta från varandra länge.

samojed slickar sin ägares hand

Bildkredit: Tao Jiang, Shutterstock


8.Visar empati

Det finns en ganska god chans att din hundvän slickar dig för att det är detuttrycker empatiska bekymmermot dig, särskilt om du verkar stressad eller upprörd. Valpar kan uppfatta förändringar i en människas känslomässiga tillstånd och kommer att hålla sig nära dig, slicka dina händer och ansikte och gnälla för att lugna och känna empati för dina känslor.

Den vill lindra din sorg i det ögonblicket. Hundars förmåga att visa empati med varandra, deras ägare och även främlingar är anledningen till att terapeuter garanterar dem som terapi- och känslomässiga stöddjur.


9.Mäta ditt humör

Eftersom hundar har starka lukt- och smaksinne, kommer de att sniffa din hand för att bedöma doften för att se om du är pålitlig innan de slickar dig, särskilt om du är främling. Människor avger feromoner i sin svett som indikerar känslor och avsikter.

Intressant nog kan hundar avkoda dessa kemiska förändringar för att bättre förstå en persons humör. Naturligtvis kan hundar inte fånga feromonerna med tungan, men att slicka skickar signaler till Jacobsons orgel för att ta reda på ditt humör.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av 4_Furry_Friends (@foxielucyandtabbyjim)


10.Kommunikation

Tillgiven och hej slickning är vanligtvis lugn, men en hund kan ibland kyssas frenetiskt och tvångsmässigt. Om din hund försöker be om tillgivenhet och din uppmärksamhet, kan den bli överupphetsad, nervös eller orolig och låta slaskandet komma utom kontroll.

Din valp kanske försöker säga till dig att den är glad att se dig först, men det frenetiska slickandet som följer kan kommunicera ett annat budskap. Se upp för kroppsspråket som inte visar ett lugnt sinnestillstånd när det slickar.

Om den gråter eller drar i svansen kan den vara i nöd, och du kanske vill bedöma och ta bort stressfaktorn.

Avdelare 8

Vad du ska göra om du vill att din hund ska sluta slicka din hand

När slumpmässiga handkyssar förvandlas till ett helt bad blir det en obehaglig upplevelse. Så här får du din hund att sluta slicka när den går för långt.

Ignorera hunden

Hundar slickar ofta för att de vill ha uppmärksamheten, och det är ett sätt att få den från dig när de umgås när de slickar, du klappar dem och kysser dem tillbaka. Du kanske inte inser det, men du belönar och uppmuntrar egenskapen när du klappar och kysser den tillbaka.

Lär dig att ignorera din hund och undvik att ge den den bekräftelse den behöver om du vill stoppa den. Chansen är stor att det kommer att ta bort beteendet om det inte får någon uppmärksamhet.

Träna med NO-jakande

Om det verkar svagt att bara ignorera hunden kan du öppet tala om för den att du inte vill bli slickad genom att bestämt säga nej! och drar iväg. Det kommer att signalera att du ogillar beteendet och anser att det är dåligt.

Du kan inte tillåta din hund att slicka vissa människor och utelämna andra. Så om du vill att din hund inte ska slicka alls, gör NEJ-regeln konsekvent och låt den skära över alla.

Stoppa något i munnen

En hund kan slicka bara för att den vill ha något att göra. Men du kan omdirigera energin genom att erbjuda den något som jordnötssmör, ett ben eller en tuggleksak att stoppa i munnen. Detta trick är särskilt fördelaktigt om slickandet sträcker sig till främlingar eller om det är en terapivalp.

Även om hundkyssar i allmänhet är säkra, hyser en hunds saliv bakterier. Och om det slickar främlingar urskillningslöst, kan det vara riskabelt för personer med ett försvagat immunförsvar eller som återhämtar sig från operation på ett sjukhus. Denna taktik kan vara en stor avledning i sådana situationer.

Använd bittra produkter

Detta val är det mest extrema, men det är effektivt. Om du har en tvångsslickare , kan det vara dags att börja använda en bitter spray.

En hund kommer att hata att smaka bitterhet på din kropp, så en säker och giftfri bitter spray kan vara till hjälp. Spraya bara lite på händerna och ersätt den smaskiga salta smaken med en bitter känsla, så drar din hund sig snabbt tillbaka.

Rådfråga en hundbeteenderådgivare

Låt en beteendevetare eller en veterinär undersöka eventuella repetitiva problembeteenden. Om din hund slickar din hand tvångsmässigt, är chansen stor att slickandet är en manifestation av ett underliggande problem.

Avdelare 2

Sammanfattning

Utan tvekan är det ganska svårt att motstå valpkyssar, och om det är ett sätt att binda samman, vad är affären? En hund kysser dig för att visa tillgivenhet, underkastelse och kärlek, och det är bara naturligt att du vill visa samma kärlek och tillgivenhet genom att låta den kyssa din hand. Men se upp om det gör det oavbrutet och hitta sätt att hjälpa det att sluta.


Utvald bildkredit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Innehåll