Varför slickar min hund sina sår? 4 orsaker till detta beteende

Om du har en hund har du förmodligen sett honom slicka sina egna sår och kanske till och med dina. Det är till och med troligt att du har sett din hund upprepade gånger slicka ett område eller en plats på sin kropp under en längre tid innan du insåg att han faktiskt slickade ett sår.Oavsett om det var ett skär-, bett- eller punkteringssår, så slickade din hund det såret till synes tvångsmässigt av en anledning. Här är fyra av de vanligaste anledningarna till att din hund slickar sina egna och dina sår.

avdelare 10

Varför hundar slickar sina sår (4 anledningar)

1.Att slicka är instinktivt

Alla som är bekanta med hundar vet att de alla har sina egna personligheter. Trots att varje hund är unik, finns det vissa egenskaper och beteenden som de alla har gemensamt. Vissa egenskaper som ses hos hundar kommer från åratal av instinkter, långt innan hundar domesticerades för att bli en del av våra familjer. Efter tiotusentals år kan din fyrbenta hundvän inte skaka den vilda instinkter ingrodd i honom.

Att slicka är ett vanligt hundbeteende som härrör från vilda instinkter. Med andra ord är det naturligt för en hund att slicka sina sår och även dina. Hundar, som människor, har instinktiva beteenden som är utformade för att hjälpa dem att överleva. När din hund slickar ett sår, gör han det av instinkt att rengöra såret för att hjälpa det läka. En hund vet instinktivt att ett obevakat sår kan leda till extrem sjukdom, svaghet, sårbarhet och till och med död.hundslickande sår

Bildkredit: lovelyday12, Shutterstock


två.En hunds mun är hans enda verktyg

Till skillnad från oss människor som har två händer för att ta hand om våra skador och sår, är det enda verktyg en hund har munnen. När du stannar upp och tänker på det, använder din hund munnen för många viktiga funktioner, inklusive att skälla, tugga mat, visa tillgivenhet, sköta och rengöra sår.


3.Att slicka är ett lugnande beteende

Att slicka kan vara ett lugnande beteende för hundar. Genom att slicka sina sår kan en hund lugna sig, lindra stress & oro och sänka smärta genom att ta bort irriterande och eventuellt infektionsframkallande skräp.

hundslickande sår

Bildkredit: Wichaiwish, Shutterstock


Fyra.För att läka sår och ta bort skräp

Hundens saliv är antibakteriell och fungerar som ett rengöringsmedel för att främja läkning av ytliga sår. Det finns också enzymer i hundsaliv som arbetar för att bryta ner cellväggen hos bakterier som orsakar infektion. När din hund slickar sitt sår kan den också ta bort smuts, skräp och död hud som kan hämma läkningsprocessen. Slickningen kan också leverera antivirala föreningar till såret för bättre och snabbare läkning.

Avdelare 4

Vad du ska göra om din hund slickar sina sår för mycket

Medan måttlig slickning av ett sår kan hjälpa till att rensa bort skräp och främja läkning, kan för mycket slickning vara skadligt. Du kommer att veta om din hund har slickat för mycket om ett stängt sår öppnas igen, eller om pälsen börjar bli tunnare i området. A slicka granulom är ett hudproblem som börjar smått men blir ett stort problem vid överslickning.

Det finns några saker du kan göra för att förhindra att din hund slickar sina sår för mycket. Dessa metoder sträcker sig från distraktioner till att använda beteendemodifiering, till att sätta ett speciellt halsband på din hund.

Använd en speciell krage

Du har förmodligen sett den där stora runda plastenElizabethanska kragarpå hundar. De är ofta för stora och måste justeras och modifieras. Benämns ofta som skamkonen dessa konformade kragar är designade för att förhindra att hundar slickar sår.

Om din hund inte tolererar att bära ett plasthalsband, leta efter en mindre skrymmande som är gjord av ett mjukt skummaterial. Du kan också hitta uppblåsbara kragar i munkstil . Oavsett vilken typ du väljer är det viktigt att det sitter ordentligt och hindrar din hund från att nå såret med tungan.

Tips för att träna en hund med separationsångest

Bildkredit: allymime, Pixabay

Applicera ett bandage på såret

Du kan applicera ett bandage på din hunds sår för att förhindra överslickning. Medan ett bandage är ett bra slickavskräckande, tolererar många hundar inte att bära dem. Det enda sättet att ta reda på om din hund kommer att stå ut med att ha ett bandage på sitt sår är att försöka. Om han låter bandaget vara, så bra! Om han börjar tugga bandaget, avråd tuggningen eller prova en annan metod.

Håll din hund distraherad

Ett annat sätt att hindra din hund från att slicka ett sår för mycket är att hålla honom distraherad. Du kan göra detta genom att ta en promenad med din hund, leka med en ny leksak eller skaffa din hund en av dessa pusselbitar han måste jobba med .

veterinär kollar upp golden retriever

Bildkredit: Elnur, Shutterstock

Använd en bitter spray

Många hundägare har tur med bittersmakande sprayer utformade för att avskräcka hundar från att slicka. Dessa sprayer är säkra att använda så ofta som behövs. Det enda problemet med dessa produkter är att de inte alltid hindrar en bestämd hund från att slicka. Vissa hundar kommer att fortsätta slicka oavsett vad något smakar.

Vilken metod du än väljer att prova, bara ignorera inte din hund eller förvänta dig att han lämnar såret ifred. Det kommer helt enkelt inte att hända. Så fort din hund blir uttråkad kommer den att börja slicka såret bara för att ha något att göra. En uttråkad hund kan göra mycket skada på ett sår på några minuter. Det är därför du måste hålla ögonen öppna och motverka slickandet på bästa sätt.

Du kanske också är intresserad av:


Utvald bildkredit: Wichaiwish, Shutterstock

Innehåll