Varför snarkar min hund? Bör jag agera? (Veterinär svar)

Veterinär godkändDr Joanna Woodnutt Foto

Skriven av

Dr Joanna Woodnutt

Vet, MRCVS

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.Läs mer

Tänk dig detta – du kommer hem efter en hård dag på jobbet och du är redo för en avkopplande kväll framför TV:n med dina favoritdrinkar och snacks. Men bara några minuter efter att du satt dig ner letar du frustrerat efter fjärrkontrollen eftersom du inte kan höra TV-programmet över ljudet av din snarkande hund! Låter bekant? Om din snoozing pooch snarkar är det inte bara irriterande eller obekvämt, det kan också vara ett tecken på att de behöver träffa en veterinär.

Avdelare 2

min hund åt kondom vad ska jag göra

Varför snarkar en hund?

Det finns många anledningar till varför hundar snarkar, och ibland kan de till och med snarka när de är vakna! Ibland är det helt normalt, men det kan vara ett tecken på att något är fel. Så varför kan en hund snarka?

Hundras

Vissa raser, till exempel de med platt ansikte, långa mjuka gommar eller små näsborrar, är benägna att göra snark- och frustande ljud när de andas. Dessa raser kallas ofta brachycephalic och inkluderarBulldoggar, Franska bulldoggar , mopsar, och Boston terrier . Även om andningsljud ofta förväntas hos dessa raser, orsakas det av blockering av luftflödet av den mjuka vävnaden i luftvägarna. Omfattningen av detta hinder varierar så att vissa hundar bara är lite bullriga, medan för andra är deras andning så påverkad att deras kropp inte får tillräckligt med syre, vilket leder till tecken som kollaps.

Om din hund är en brachycephalic ras, rekommenderas att den gör en kontroll hos en veterinär så att deras luftvägar kan bedömas, eftersom svåra fall kan förbättras med operation.

Andra raser som tenderar att frusta och snarka, men inte av oroande skäl, är bullterrierraser, somStaffordshire Bull Terrier. De kan frusta när de är upphetsade och snarka när de sover, men så länge de alltid har gjort dessa ljud är det inte troligt att det är ett bekymmer.

fransk bulldog sova på gräs

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

Hundar fetma

Precis som hos människor, om din hund bär på några extra kilon kan det göra dem mer benägna att snarka. Luftvägarna kan bli smalare på grund av det extra fettet runt halsen och halsen, vilket leder till turbulens, vilket innebär mer ljud!

Hundtumörer, polyper och andra utväxter

Om din hund har börjat snarka när den inte gjorde det tidigare, kan det vara ett tecken på att den har en knöl eller utväxt i eller nära näshålan. Om så är fallet kanske du också märker att de nyser eller får rinnande näsa eller näsblod. Medan vissa av dessa klumpar är godartade, som polyper, kan andra vara det cancer- .

Främmande föremål

Om din hund plötsligt börjar snarka och frusta kan det vara ett tecken på att den har ett främmande föremål, som ett grässtrå eller frö, fastnat i näsan. Det är dock sällsynt att snarkning är det enda tecknet, och din hund skulle normalt få svåra nysningar och gnugga ansiktet och näsan.

hund som luktar löv

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

Rhinit

Inflammation och infektion i näsgångarna kan leda till ökad slemproduktion, samt förträngning av luftvägarna på grund av svullnad. Denna trängsel kan orsaka snarkning men kommer sannolikt också att orsaka att din hund får rinnande näsa, nyser och känner sig dålig i vädret.

Luftfräschare, rökelse och eteriska oljor kan också leda till irritation i luftvägarna, vilket kan orsaka rinit och snarkning. De kan också vara osäkra att använda runt husdjur, så även om din hunds snarkning inte orsakas av dessa produkter, är det värt att kontrollera att de är djursäkra.

avdelare 9

När ska jag ta min hund till veterinären för deras snarkning?

Om din hund inte är en brachycephalic ras och alltid har snarkat, är det osannolikt att det är ett problem. Likaså om din hund har gick upp i vikt nyligen, och snarkningen började vid samma tidpunkt, kanske det inte är nödvändigt för dem att gå till veterinärkliniken om de mår bra om du inte behöver råd och stöd för viktminskning. Att starta ett dietprogram och utvärdera snarkningen för förbättring när de går ner i vikt skulle vara ett bra första steg.

Men om din hund aldrig snarkat tidigare, eller om den snarkar mer än vanligt eller snarkar högre än vanligt, bör du boka en tid så att den kan kontrolleras av en veterinär. De kan också behöva en veterinärundersökning om de visar andra symtom som nysningar, flytningar från näsan, näsblod eller verkar felfärgade.

Om du har en brachycephalic ras är det vanligt att de snarkar. Det betyder dock inte nödvändigtvis att det inte är ett problem. Om deras luftvägar är allvarligt skadade av deras ansiktsform kan det orsaka allvarliga hälsoproblem, såväl som buller. Flera kirurgiska ingrepp kan vidga näsborrarna, förkorta den mjuka gommen eller vidga struphuvudet (halsen). Så även om du tror att din brachycephalic hund klarar sig, och deras snarkning inte stör dig, är det fortfarande värt att låta din veterinär undersöka dem för att se om de skulle ha nytta av någon behandling.

Hund sover bekvämt på en stor mjuk kudde

Bildkredit: 632imagine, Shutterstock

Finns det några huskurer för snarkande hundar?

Om din hunds snarkning stör dig, men de är ofasade, kan det vara frestande att försöka åtgärda problemet hemma först innan du kontaktar veterinären. Så länge din hund inte är i andnöd eller beter sig illa, finns det ett par hundsnarkningshemmedel du kan prova. Om du är osäker, tala alltid med din veterinär.

hur man gör en bältesstol för hundbil

1.Kontrollera ditt hem efter triggers

Tänk tillbaka på när snarkningen började och försök identifiera något nytt som kunde ha utlöst det. Detta kan inkludera nya städprodukter för hemmet, luftfräschare, tygfräschare, ljus eller rökelse, som alla kan vara irriterande för luftvägarna. Om du började använda en ny produkt ungefär samtidigt som du märkte snarkningen, sluta använda den och se om din hunds snarkning förbättras.


två.Dra ner på godsakerna

Även om din hund inte ser överviktig ut, kan lite extra fett runt luftvägarna ha en djupgående och bullrig effekt! Försök att minska på godsakerna, minska måltidsstorlekarna och se till att alla i hushållet vet vem som matar hunden och när. Lite viktminskning kan göra underverk och få deras snarkning att försvinna lika snabbt som det började.

hund äter från skål i köket

Bildkredit: Pixel-Shot, Shutterstock

Avdelare 5

Sammanfattning: Hundsnarkning

Om du har en hund som inte kan snooze utan att snarka, kan det vara lite irriterande. Du kanske kan tillskriva ny snarkning till en förändring i rengöringsprodukten eller luftfräscharen, eller din hunds expanderande midja. Men om din hund plötsligt har börjat snarka utan någon uppenbar orsak, har andra symtom, eller om den är en ras som är benägen att få brachycephalic andningsproblem, är det definitivt värt ett besök till veterinären. Det kan trots allt vara ett tecken på ett hälsoproblem och din veterinär kan behöva göra tester eller påbörja behandling.


Utvald bildkredit: Sandeep Handa, Pixabay

Innehåll