Varför sover min hund så nära mig? 4 orsaker till detta beteende

Välj Namnet På HusdjuretHundar av nästan alla raser, åldrar och storlekar älskar att ligga nära eller ovanpå sina ägare, oavsett om de sover eller slappar på soffan. Även om detta är ett relativt positivt beteende, har många ägare problem med det, särskilt om hunden i fråga är på den större sidan.Även om du inte har problem med att din hund lägger sig så nära dig, kanske du undrar varför den gör detta i första hand. Om du undrar den här frågan har du kommit till rätt ställe.

I den här artikeln ska vi titta på de fyra främsta anledningarna till varför hundar sover eller ligger nära sina ägare. Det korta svaret är att detta beteende är inarbetat i deras gener och förstärkt som valpar. För att lära dig mer om detta beteende, samt vad du kan göra åt det, fortsätt att läsa.

avdelare 10

Varför sover min hund så nära mig? (4 skäl)

1.Det är i Canine Genes att sova mot dig

Även om din lurviga vän förmodligen är mild och kärleksfull mot människor, härstammar de från vargar. Även om många egenskaper som delas av vargar föddes upp från tama hundar, var andra inte det. Mest anmärkningsvärt är att tama hundar är flockdjur, precis som deras vargavkomlingar.I det vilda är vargar flockdjur, vilket får dem att ligga med sina andra flockmedlemmar för värme och säkerhet. Att lägga på detta sätt är faktiskt nödvändigt för vargens överlevnad. Det är så nödvändigt att detta beteende ses specifikt hos valpar.

Både vargvalpar och tama hundvalpar föds i kullar. Eftersom de fortfarande är valpar kommer hela kullen att sova i små hundhögar för extra värme och skydd. Det faktum att tama valpar utövar detta beteende i så ung ålder förstärker beteendet ytterligare när de blir äldre.

Med detta i åtanke ligger detta beteende helt enkelt i deras gener. Det finns inte mycket de kan göra åt det eftersom det har gjort det möjligt för dem och deras ättlingar att överleva i århundraden.

bulldog valp sover bredvid en flicka

Bildkredit: Leo Rivas, Unsplash


två.För att skydda dig

Eftersom att sova i högar hjälper till att skydda flocken, kan din hund också göra det för att aktivt skydda dig. Som din hunds ägare ser den dig som en del av sin flock. Som ett resultat vill din hund troligen ligga nära dig så att den kan ge dig värme och skydd, precis som du gör för den.

Även om det inte finns ett aktivt hot, sitter hundar ofta i ett skyddande eller defensivt läge för säkerhets skull. Detta kan mycket väl vara anledningen till att din hund ligger så nära dig medan den sover. Den är redo att skydda dig i händelse av en inkräktare.

Återigen går denna orsak till beteendet tillbaka till din hunds varggener. Vargar ligger nära varandra för att skydda varandra hela natten.


3.Att sova med din hund hjälper dig att binda dig

En annan anledning till att din hund kanske sover så nära dig är helt enkelt för att stärka bandet med dig. Som du säkert vet är hundar en art som blir otroligt fästa vid sina ägare. De vill stärka sina band, och de gör flera saker för att göra det.

Hundar kommer nämligen att sova väldigt nära till sina ägare som ett sätt att stärka bandet med dem. Eftersom att sova i flock visar tillit och ömsesidigt stöd för vargar, tolkar hundar det på ungefär samma sätt. Även om den inte tror att det kommer att finnas ett hot, kan din hund sova väldigt nära dig bara för att stärka bandet.

Sover med hund

Bildkredit: Daniel Myjones, Shutterstock


Fyra.Hund som sover i sängen Separationsångest

En mycket mer oroande anledning till att din hund sover så nära dig är separations ångest . Även om det är normalt att hundar saknar sina ägare är det inte normalt att de har separationsångest, och det är något som måste åtgärdas för hundens långsiktiga hälsa.

Genom att sova otroligt nära dig kommer hunden att larmas så fort du går, oavsett om det är den där soffan eller huset som helhet. Separationsångest kan vara orsaken till din hunds klängiga beteende om du märker tecken på ångest varje gång du lämnar hemmet.

Avdelare 8

Vad du ska göra åt din hund som sover bredvid dig

1.Ignorera din hund som sover bredvid dig

Sover med hund

Bildkredit: Rasulov, Shutterstock

Om din hund sover bredvid dig eller verkligen nära dig, är det inget du behöver oroa dig för. Det går tillbaka till deras hundnatur och det är nästan alltid ett tecken på tillgivenhet och kärlek. Om det inte finns en verklig anledning till att din hund inte ska ligga så nära dig, är det helt okej att bara ignorera detta beteende helt.


två.Belöna din hund för att sova någon annanstans

Oavsett om du har en stor hund som kväver dig eller om du är allergisk mot hundar, kanske du vill uppmuntra din hund att sova någon annanstans. Om så är fallet måste du skapa en avsedd plats för din hund att sova och belöna den för att den sover där.

Köp till exempel en bekväm hundsäng och placera den så nära dig att din hund känner sig ansluten till dig utan att direkt lägga på dig. Det kan ta lite tid, men belöna din hund varje gång den går över till sängen. Detta kommer att träna din hund att associera sängen med belöningar och positiv uppmuntran.

Fortsätt denna process tills din hund lär sig att den ska sova där. Detta kan ta lite tid, men det lär sig så småningom.


3.Målseparationsångest

fransk bulldog sover bredvid en kvinna

Bildkredit: Rafal Jedrzejek, Unsplash

Om din hund lägger sig bredvid dig på grund av separationsångest är det viktigt att rikta in ångesten specifikt. Separationsångest kan vara skadligt för din hundens långsiktiga hälsa eftersom det försätter deras kropp i ett tillstånd av stress regelbundet.

Att rikta in sig på separationsångest är lättare sagt än gjort. Det finns ett par saker du kan göra för att minska ångesten varje gång du går.

Här är några idéer att införliva i din rutin:

Om du provar dessa idéer och din hund inte verkar ha några förändringar i sin ångest, kan du prata med en veterinär eller en hundtränare om vad du ska göra. Många gånger kan separationsångest fixas med rätt träning och låda. En veterinär eller hundtränare kommer att kunna ge dig ytterligare tips för att bekämpa problemet.

Avdelare 3

Sista tankar: Varför min hund sover så nära mig

Om din hund sover eller ligger nära dig, ta det som en komplimang . Det betyder att din hund ser dig som en del av sin flock och vill vara nära dig antingen för skydd eller bindning. Den enda gången du bör vara orolig för detta beteende är om hunden kväver dig, du är allergisk mot den, eller den har separations ångest .

Med rätt träning och träning kan du så småningom lära din hund att inte lägga sig ovanpå dig om du skulle önska det. Om det inte finns en exakt anledning till varför du inte vill att din hund ska lägga sig på dig, är det helt okej att låta dem fortsätta detta beteende.


Utvald bildkredit: Jamie Street, Unsplash

Innehåll