Varför sticker katter ut sina tungor? 4 möjliga orsaker

Välj Namnet På Husdjuretsvart kattunge blepparHar din katt för vana att sticka ut tungan? Det här speciella kattbeteendet har blivit berömmelse på internet. När en kisse sticker ut bara spetsen av sin tunga, kallas det en blep. Det ger förtjusande foton, men har du någonsin undrat varför katter gör det här?I allmänhet är detta förtjusande beteende ofarligt och beror på din individuella katts personlighet. Men ibland kan det finnas en bakomliggande orsak till att din katt sticker ut tungan. Orsakerna till detta beteende sträcker sig från helt friska och normala till potentiellt allvarliga hälsokomplikationer. I den här artikeln kommer vi att bryta ner alla möjliga orsaker till att din katt blöder.

hepper enkelkatttassavdelare

Varför din katt sticker ut tungan

1.Det är att utforska världen

Katter är mycket beroende av sina sinnen för att förstå sin omgivning, och deras tungor är inget undantag. Faktum är att de kan samla feromoner på tungan och skicka dem till en receptor som kallas vomeronasala organ på taket av deras mun. Så, en katt som fångas mitt i blep kanske helt enkelt försöker dechiffrera sexuella signaler eller annan information från en annan katt.


två.Det handlar om anatomi

vit katt bleppar

Vissa katter är mer mottagliga för blepping än andra på grund av skillnader i anatomi. Katter med saknade eller mindre nedre tänder är mer benägna att sticka ut tungan eftersom dessa tänder vanligtvis hjälper till att hålla tungan på plats. Katter med plattare ansikten som perser är sannolikt mer mottagliga för att sticka ut tungan än andra raser.


3.Det känns avslappnat

Om din katt är sövd eller på ett läkemedel som får den att känna sig avslappnad, till exempel ett ångestdämpande läkemedel, kanske din katt inte ens inser att tungan är ute.


Fyra.Underliggande medicinska tillstånd

I de flesta fall anses det vara helt normalt när en katt sticker ut sin tunga. Ibland kan dock medicinska tillstånd vara en underliggande orsak till detta beteende. Om du tror att din katt kan ha ett hälsoproblem kopplat till detta beteende, se till att ta med det till din veterinär istället för att försöka diagnostisera problemet själv.

Tandproblem

Ibland kan din katt bara ha mat fast i tänderna. Ibland är det dock andra problem som spelar in. Om du inte håller koll på din katts tandhygien, kan det utveckla tandproblem såsom karies, tandköttssjukdomar och bölder, vilket kan leda till sår eller en ful smak i din katts mun. Det rekommenderas att du borsta din katts tänder minst tre gånger i veckan, 30 sekunder per sida , för att förhindra plackuppbyggnad och hålla allvarliga tandproblem borta.

Stomatit

Stomatit är en allvarlig inflammation i tandköttet, golvet och taket i munnen och tungan som skiljer sig från gingivit. Den exakta orsaken till stomatit är okänd, men det tros vara resultatet av en autoimmun reaktion på plack. Förutom att sticka ut tungan kan din katt ha en minskad aptit. Det kan också sluta trimma eftersom det är för smärtsamt.

Infektioner

Vissa infektioner kan orsaka inflammation i din katts mun. Vissa infektioner, såsom felint immunbristvirus eller calicivirus, kan orsaka sår på din katts tunga.

Demens

Precis som människor kan katter utveckla demens. Om din katt är äldre kan en ny vana att sticka ut tungan vara ett tidigt tecken på demens. Andra tecken inkluderar nedsmutsning av nya hus, förändringar i beteende i interaktioner med andra, förändringar i aktivitetsnivå och desorientering.

Du kanske också är intresserad av: Varför kvittrar katter? Allt du behöver veta!

hepper katttassavdelare

Slutsats

Det finns många anledningar till varför din katt kan sticka ut sin tunga, och de flesta av dem är ofarliga. Men om din katt har andra symtom som kan peka på ett hälsoproblem, se till att besöka din veterinär för att ta reda på vad som händer.


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll