Varför suger katter på filtar? 5 orsaker till detta beteende

Välj Namnet På HusdjuretKatt suger en filt

Bildkredit: KanphotoSS, ShutterstockDet kan verka gulligt till en början, men med tiden kommer du förmodligen att undra varför din katt suger på en filt. Det verkar inte som normalt beteende för en katt, och i de flesta situationer är det inte det.Men varför suger din katt på en filt, och är det ett problem som du behöver åtgärda? Vi svarar på båda dessa frågor och dyker in i några tips som du använder för att få din katt att sluta.hepper enkelkatttassavdelare

Anledningar till att din katt kan suga på filtar

Täckesugning är helt normalt för en katt tills den når cirka 10 till 12 månaders ålder. Om de inte slutar vid den tidpunkten, måste du börja titta på andra potentiella orsaker. Vi lyfte fram fem anledningar till att din katt kanske suger på en filt.1.Ångest och stress

Varje djur uppvisar stress och ångest på olika sätt, och vissa katter väljer helt enkelt att suga på filtar för att lindra sin stress. Det kan ta dem tillbaka till sina ammande dagar, eller så kan det bara vara en nervös fästing.

Oavsett vilket är ångest och stress stora orsaker till att många katter tar till att suga på filtar.

katt suger på filt

Bildkredit: Pixabay


två.Bekvämlighet

Vi har alla våra egna bekvämlighetsbeteenden, och de är inte alltid de mest meningsfulla. Vissa katter känner sig helt enkelt bekväma när de suger på filtar.

Än en gång, den exakta orsaken är inte känd, men det kan likna hur många barn känner när de är nära en favorit gosedjur eller leksak.


3.Underliggande hälsoproblem

Om du inte kan ta reda på varför din katt suger på en filt, kanske du vill överväga en resa till veterinären. Många underliggande medicinska tillstånd kan presentera sig själva på konstiga sätt. Eftersom tidig upptäckt är så viktigt, om du misstänker att det kan vara något annat på gång, bör du ta din katt till veterinären så snart som möjligt.

Detta är vanligtvis ett problem om en katt börjar suga på en filt senare i livet och de aldrig har uppvisat liknande beteenden tidigare. Tänk på att en veterinär måste göra olika tester för att se om det finns ett problem, och det är inte alltid billigt.

lurvig katt i filt

Bildkredit: Dimhou, Pixabay


Fyra.Belönat beteende

Chansen är stor att du myser med en filt under olika delar av dagen. Du kan göra detta när du slår dig ner för att titta på ett program eller bara tar dig tid att koppla av. Detta är den perfekta tiden för dig att klappa din katt och spendera tid med dem, vilket många ägare gör.

Din katt kan börja associera filten med uppmärksamhet, vilket kan få dem att se tiden med filten som en belöning.


5.Avvanda för tidigt

Om du har en kattunge och den ständigt suger på en filt, finns det en god chans att någon avvänjt dem för tidigt. Kattungen visar fortfarande tecken på att de behöver amma, men eftersom deras mamma inte är i närheten hittade de det näst bästa: en filt.

Även om det inte ger dem någon av de nödvändiga näringsämnena eller fyller deras magar, ger det dem åtminstone lite tröst.

Ragdoll Cat suger en filt

Bildkredit: Greenseas, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Är filt sugande dåligt för din katt?

Om du märker att din katt suger på en filt kan du komma på att du undrar vad den stora grejen är. Kan en katt som suger på en filt leda till några negativa effekter?

Vanligtvis finns det inget att oroa sig för om din katt suger på en filt. Så länge som beteendet inte blir tvångsmässigt eller destruktivt, finns det inga större bekymmer.

Som sagt, om filten som suger flyttas till material som de kan få i sig, är det en stor röd flagga. Om detta händer kan de få i sig material som kan orsaka blockeringar och andra inre skador.

Hur hindrar du din katt från att suga på filtar?

Om din katts filtsugande har blivit för mycket till besvär eller blir en destruktiv besatthet för din katt, finns det några saker du kan göra för att få dem att sluta. Men innan du provar någon av dessa metoder är det viktigt att du utesluter alla medicinska orsaker.

När en veterinär har uteslutit eventuella åkommor kan du gå vidare till följande alternativ.

Europeisk korthårig katt liggande på golvet

Bildkredit: Gundula Vogel, Shutterstock

1.Bli av med filtarna

Om din katt har ett favorittäcke att suga på kan du snabbt åtgärda problemet genom att göra dig av med täcket. Detta betyder inte alltid att du behöver slänga det; du kan alltid försöka flytta den till ett rum eller en plats som din katt inte har tillgång till.

Men även om det kan vara din favoritfilt också, kommer du att spara frustration om du bara blir av med den. Du kanske kan återintroducera din katt i filten några månader senare, men det finns ingen garanti för att de inte går direkt tillbaka till att suga den.


två.Omdirigera din katt

Det bästa du kan göra om din katt suger på en filt är att omdirigera dem till en annan muntlig aktivitet . Det här kan vara något så enkelt som en leksak med godsaker inuti. Om de har något annat att jobba på kan du lära dem att gå till den andra aktiviteten istället.

Men det kommer att ta tid och konsekvens att få din katt att sluta suga på filtar. Varje gång du ser dem göra det måste du omdirigera dem, och du måste hålla fast vid det.

Leker katt

Bildkredit: Onishchenko Natalya, Shutterstock


3.Straffa dem aldrig

En sak som du aldrig bör göra för att få din katt att sluta suga filtar är att straffa dem. Även om negativ förstärkning kan verka som att det kommer att lösa problemet, skapar du faktiskt fler problem genom att göra detta.

Dessutom kommer katten inte att växa ur beteendet; de kommer förmodligen bara att försöka komma undan med det när du inte är i närheten.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

När din katt väl når en viss ålder är det inte längre normalt att den suger på filtar. Även om de kan göra det, i alla fall, bör du ta dig tid att utesluta eventuella medicinska skäl, för säkerhets skull.

Men om du bara har en katt som gillar att suga på filtar, och det inte verkar vara ett problem, är chansen stor att den inte är det. Så länge de inte förstör något, varför inte låta dem vara glada och suga på filtarna då och då?

Letar du efter mer information om kattbeteende? Ta en titt på:


Utvald bildkredit: KanphotoSS, Shutterstock

Innehåll