Varför tappar min katt morrhår? Bör jag oroa mig? (Veterinär svar)

Välj Namnet På HusdjuretVeterinär godkändDr Lindsay Bisset Foto

Skriven avDr Lindsay Bisset

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.

Läs mer

smoking katt lerDet är ingen överraskning att vi hänvisar till något mycket beundrat som kattens morrhår. Dessa speciella hårstrån förhöjer inte bara en katts ansikte, utan morrhår har också ett viktigt syfte. Det är normalt att vara orolig om din älskade katt plötsligt börjar tappa morrhåren.

Att hitta den udda morrhåren eller två runt huset då och då är helt normalt - en förlorad morrhår växer ut igen. Men om din katt plötsligt börjar tappa för mycket morrhår kan det tyda på att något är fel.

hepper-katt-tass-avdelare

Vad är morrhår och vilken funktion tjänar de?

Blåögd tabby katt

Bildkredit: cocoparisienne, Pixabay

Morrhår är en speciell sorts hår. Det tekniska namnet för dessa långa, tjocka, stela hårstrån är vibrissae, som kommer från latinska ordet 'vibrio' , vilket betyder att vibrera.

Dessa speciella hårstrån är tjockare, styvare och längre än vanliga hårstrån och är inbäddade tre gånger djupare i huden. Folliklarna vid basen av morrhåren är packade med nervändar.

Trots att de kallas för taktila hårstrån, känns morrhåren själva ingenting. Istället plockar de upp vibrationer från växlande luftströmmar eller när de borstar sig mot föremål. Dessa vibrationer överförs till proprioceptorer i slutet av varje morrhår. Proprioceptorerna överför i sin tur information till nervändarna vid basen av morrhårsfollikeln. Denna information överförs sedan via nervsystemet till hjärnan, där den bearbetas. På så sätt hjälper morrhår en katt att navigera i sin miljö. En katts ögon kan inte fokusera på saker mindre än 12 tum bort, så deras morrhår är särskilt viktiga för att navigera och ge information om närbildsobjekt.

Genom att upptäcka förändringar i luftströmmar kan katter känna att någon eller något närmar sig, vilket gör dem mer effektiva jägare och hjälper dem att undvika rovdjur. Morrhår är i allmänhet lika breda som en katts kropp och hjälper en katt att avgöra om den kan passa genom ett smalt gap eller inte, även om detta inte alltid är sant för överviktiga katter. Visste du att katter förutom att ha morrhår på överläpparna också har morrhår ovanför ögonen, hakan och baktill på frambenen?

Dessa speciella hårstrån också ge insikt i en katts humör. Det är möjligt att utifrån morrhårens position avgöra om en katt är avslappnad, intresserad, rädd, aggressiv eller har ont.

Utan dess morrhår kan en katt vara mindre skicklig på att navigera i sin miljö och kan fastna i små utrymmen.

Varför tappar katter morrhår?

Precis som katter fäller päls, fäller de också morrhår. Detta beror på att en katts morrhår är en speciell typ av hår och därför genomgår en normal cykel av tillväxt, dvala och avfall. Morrhår fälls dock inte alls lika ofta som päls. Precis som päls kommer morrhår som tappas bort under den normala processen att fälla ut igen. Katter tappar vanligtvis bara ett eller två morrhår åt gången och det är troligt att denna normala morrhår går obemärkt förbi.

Morrhår blir ett problem om det blir överdrivet eller om det åtföljs av håravfall eller hudproblem som fjällning, sipprar eller inflammation. Bortsett från den normala processen att fälla, kan en katt tappa morrhåren på grund av allergier, infektioner eller kattakne. Trauma eller fysisk skada på morrhåren kan också resultera i morrhårförlust.

1.Allergier

sjuk grå katt

Bildkredit: ett foto, Shutterstock

Allergier kan få en katt att utveckla intensiv ansiktsklåda. I ett försök att lindra irritationen kan en katt som kliar sig gnugga ansiktet mot ett föremål eller repa sig i ansiktet med en tass. Detta kan resultera i trubbiga eller trasiga morrhår.

Katter lider av tre huvudtyper av allergier: miljöallergier, matöverkänslighet och allergier mot parasiter. Om din katt börjar ansa, gnugga eller klia sig för mycket, eller börjar tappa håret eller morrhåren, bör du få din katt undersökt av en veterinär. När din veterinär har bestämt exakt vad din katt är allergisk mot, syftar behandlingen till att undvika allergenet om möjligt. Detta kan innebära att du skär bort vissa typer av mat vid födoämnesallergier och att hålla din katts parasitbehandling uppdaterad vid parasitallergi. Miljöallergener är tyvärr svårare att undvika. Din veterinär kan också rekommendera en speciell diet, speciella schampon och salvor, eller ordinera mediciner, såsom kortikosteroider, under en kort period för att lindra klådan.

Morrhår som förloras till följd av allergier kommer att växa ut igen när allergin är under kontroll.


två.Infektioner

sjuk katt gosad i filt

Bildkredit: Germanova Antonina, Shutterstock

Bakteriella, svamp- eller parasitiska hudinfektioner kan alla få en katt att tappa håret. Om en katt utvecklar en hudinfektion i samma område som dess morrhår, kan morrhåren försvinna tillsammans med pälsen.

Precis som med allergier kan dessa infektioner vara extremt kliande och morrhåren och den omgivande pälsen kan repas eller brytas av av överdriven gnuggning eller repning när katten försöker stoppa klådan. Hårskaftet eller follikeln kan också bli infekterade. Ringorm—som är en typ av svamp och inte en mask—infekterar hårstrået direkt. Som ett resultat blir morrhåren eller håret ömtåligare och går lätt sönder och lämnar en fläck. Bakterie-, svamp- och parasitinfektioner kan också påverka hårsäcken och orsaka follikulit. Hår och morrhår med infekterade folliklar faller av lättare än friska hårstrån.

Hår- och morrhåravfall från hudinfektioner åtföljs också av sippring, skorpbildning, fjällning och inflammation i huden. Om du märker något av dessa tecken är det viktigt att du får din katt undersökt av en veterinär. Din veterinär kanske vill ta prover från de drabbade områdena för att avgöra vilken typ av infektion din katt lider av. Behandlingen för bakteriella, svamp- och parasitinfektioner varierar beroende på vilken typ av infektion som finns och kan inkludera orala eller injicerbara mediciner, speciella schampon och salvor. Din katts morrhår bör växa ut igen när infektionen är borta.


3.Feline Acne

savannkatt tittar upp

Bildkredit: kuban_girl, Shutterstock

Feline acne orsakas av överaktivitet av talgkörtlarna. De flesta talgkörtlar är förknippade med hårsäckar. Dessa körtlar producerar ett oljigt sekret som kallas talg som vattentätar pälsen, håller huden smidig och spelar en roll för doftmarkering. Det finns många talgkörtlar på hakan och läpparna på en katt och det är därför du ofta ser din katt gnugga hakan och läpparna mot föremål för att markera dem med sin doft. Du kan till och med bli märkt av din katt när du kommer hem.

Överdriven talgproduktion kan resultera i att dessa körtlar blockeras. Detta resulterar i sin tur i komedoner, allmänt kända som pormaskar. Pälsen i det drabbade området verkar fet och har små fläckar av svart material i sig. Hakan är det mest drabbade området men läpparna kan också påverkas. I allvarliga fall kan en sekundär bakterieinfektion leda till follikulit och pyodermi eller djup hudinfektion i hakan och läpparna. Som beskrivs i avsnittet ovan, faller hår och morrhår med infekterade folliklar av lättare än friska hårstrån. Dessa infektioner är också obekväma och kliar och morrhår kan försvinna genom självtrauma.

Katter som visar något av dessa tecken bör kontrolleras av en veterinär. Om din katt får diagnosen kattakne, involverar behandlingen vanligtvis speciella schampon eller salvor som syftar till att ta bort överflödigt talg och orala antibiotika om en sekundär infektion är närvarande. Plastskålar har varit inblandade i fall av kattakne eftersom vissa katter är allergiska mot plast och plast kan också hysa bakterier. Att byta till att mata din katt från en metall- eller keramikskål kan vara fördelaktigt om din katt lider av kattakne.

Morrhår och päls som förlorats till följd av kattakne kommer att växa ut igen när tillståndet har löst sig.


Fyra.Trauma eller fysisk skada på morrhåren

devon rex tabby cat ligger på en mjuk filt

Bildkredit: Veera, Shutterstock

En katts morrhår kan gå av under ett slagsmål med en annan katt. Detta är särskilt sant om din katt tillåts tillträde utanför eftersom catfights är vanliga hos frigående kattdjur.Katter inom samma hushållkan också bryta morrhår under kraftigt spel.

Ett annat sätt på vilket en katt kan tappa morrhåren på grund av trauma är om den kommer för nära en eld, spis eller annan värmekälla och sjunger sina morrhår. De återstående ändarna av slingrade morrhår har vanligtvis ett krökt utseende.

Om en katts morrhår verkar vara rent avklippta, är det möjligt att ett styggt barn kan ha trimmat morrhåren!

Om inte din katten är skadad som ett resultat av traumat eller fysisk skada på dess morrhår, finns det ingen anledning att oroa sig eftersom dessa morrhår växer ut igen utan ingrepp.

hepper katttassavdelare

Avslutar

Det är normalt att din katt tappar ett eller två morrhår då och då. Morrhår som tappas bort på grund av naturligt avfall kommer att växa ut igen och förlusten av ett eller två morrhår kommer inte att negativt påverka din katts förmåga att navigera i sin miljö. Om din katt tappar för mycket morrhår eller om morrhår försvinner åtföljs av pälsförlust eller en abnormitet i huden, är det bäst att få din katt undersökt av en veterinär eftersom det kan vara ett tecken på ett underliggande problem.


Utvald bildkredit: slidesl, Shutterstock

Innehåll