Varför väser katter? 7 orsaker till detta beteende

Välj Namnet På HusdjuretAbessinierkatt väserDet överraskar oss ofta när en katt, oavsett om det är vår eller någon annans, väser åt oss. I motsats till vad många tror är detta vanligtvis inte ett tecken på aggression eller hat mot dig. Det är snarare rädslan som får dem att väsa. Att väsa är ett helt normalt beteende och något som även stora katter gör. Tamkatter har flera olika orsaker som leder till detta beteende. Mestadels är det en sätt att kommunicera att de känner sig hotade. Så, vad är några av anledningarna till att din katt kan väsa? Låt oss ta en djupgående titt på några av de viktigaste situationerna som leder till detta beteende.hepper enkelkatttassavdelareVad är Hissing?

Ljudet av väsande katter görs när katten tvingar luft genom sin tunga medan den välvs uppåt mot mitten av munnen. Puss av luft som släpps gör det väsande ljud som vi alla känner till. Många katter visar andra visuella kroppsspråkssignaler som varnar oss för att de inte är bekväma. Vissa böjer ryggen, plattar till öronen, drar tillbaka läpparna eller får håret att resa sig. Det är en normal reaktion att bli lite nervös när de använder detta beteende. Det är trots allt hela syftet. Att väsna tros vara en sorts försvarsinstinkt som fungerar som en varning till omgivningen att de kommer att slå ut om hotet inte upphör.

en kattunge väsande

Bildkredit: Marlon Soares, Unsplash7 anledningar till varför katter väser

Det är okej att känna sig lite nervös när din katt väser men påminn dig själv om att detta är en enkel form av kommunikation och fundera på vad som kan orsaka beteendet.

1.Rädsla för människor

Katter är mest benägna att väsa när dekänna sig räddän om de känner sig arga. Det finns en hel del katter där ute som är rädda för människor, speciellt om de aldrig har varit runt den specifika människan tidigare. Om du märker att din katt väser mer när den är i närheten av vissa vänner till familjemedlemmar, är det en bra indikation på att de inte känner sig trygga runt dessa människor och behöver konfronteras på ett annat sätt.

Sluta vad du gör när väsandet börjar och ge dem lite utrymme. Ta bort din vän eller dig själv från situationen om möjligt och ge dem en chans att fly till en plats där de känner sig säkrare. Det kan till och med ta dem några dagar att återhämta sig från mötet. Var försiktig med din katt och förstå att de reagerar på instinkt för att skydda sig själva.

en tabby makrillkatt väsande

Bildkredit: strh, Pixabay


två.Konfrontation med djur

Det är inte en överraskning att din katt väser när en ny, obekant husdjursvän kommer runt. Katter gillar inte konfrontation med andra djur, och det är det enda sättet de vet hur de ska berätta för sin angripare att de måste hålla avstånd. Att väsna blir ännu mer populärt mellan två outrerade hankatter som letar efter kompisar. I den här typen av situationer används väsning för att skrämma konkurrenterna.

Inse att väsning är en defensiv taktik snarare än en offensiv. Att väsna betyder inte alltid att katten är angriparen. Många gånger är den som väser den som är offret. Om du märker detta beteende mellan två djur, separera dem direkt för att förhindra att situationen eskalerar.


3.Skydda sina unga

Om du har en mammakatt hemma, bli inte förvånad om de gör skyddet av sina nya bebisar till sin högsta prioritet. Kattmamma är kända för att väsa då och då om någon kommer för nära deras kull. Även de mest sällskapliga katterna kan ha vissa beteendeförändringar efter förlossningen. Respektera att detta är en naturlig reaktion. Ge mamma katt det utrymme hon behöver för att ta hand om sina bebisar. Det ligger i hennes natur att veta vad man ska göra men ändå hålla ett öga på dem på långt håll för att se till att de alla är vid god hälsa.

mamma katt skyddar sin kattunge

Bildkredit: chddima, Pixabay


Fyra.Nya situationer eller platser

Katter är vanedjur, och de mår inte bra när det sker många förändringar eller när de hamnar i en obekant situation. Miljöförändringar skapar mycket stress och obehag, och det kan ta ett tag för dem att vänja sig vid den nya livsstilen. Lindra deras rädsla genom att långsamt introducera dem till nya föremål eller situationer istället för att överväldiga dem. Se till att de får massor av godsaker och tillgivenhet också under denna tid för att låta dem associera det okända med något bra. Över detta kommer väsandet att sakta ner, och de kommer att känna sig mer bekväma.


5.Påfrestning

En liknande fråga som den sista är relaterad till stress. Stress kan uppstå på grund av många olika saker, oavsett om det är ovana eller att känna sig hotad. Gör ditt bästa för att ta reda på den stressiga triggern och lugna dem. Utsätt inte stressade katter för snabba rörelser eller höga ljud. Försök att göra sin omgivning så lugn och avkopplande som möjligt.

katt väsande

Bildkredit: yvonneschmu, Pixabay


6.Fysisk smärta

Fysisk smärta är en annan trolig orsak till att din katt har börjat väsa. Väsningen sker oftast mer när de närmar sig eller hanteras av människor när de inte mår bra. Det är det enda sättet de vet hur de ska berätta att de inte vill bli behandlade. Fysisk smärta är inte lika vanligt som några av de andra triggers på den här listan, men det är inte heller ovanligt. För att avgöra om ditt husdjur har ont, gör en anteckning varje gång de väser och se om du märker ett mönster. Om möjligt, ta dem till veterinären för att utvärderas.


7.Irritation

Irritation är inte den vanligaste orsaken till väsande, men vissa katter har konstiga personligheter, och de har inget emot att väsa för att de bara är irriterade eller missnöjda med någon. Om så är fallet kommer du troligen att märka att deras kroppsspråk inte talar om för dig att de är rädda. Det kan vara något så litet som att inte vilja gå ut eller inte få den godis de vill ha som får dem att väsa. Kom ihåg att ge din katt lite utrymme vanligtvis är det bästa sättet att åtgärda situationen.

arg katt väsande

Bildkredit: Fang_Y_M, Pixabay

hepper katttassavdelare

Vad ska man göra när katter väser

Försök alltid att känna igen varför din katt väser innan du vidtar åtgärder för att rätta till situationen. Det hjälper alltid att ge katter ett eget utrymme där de kan umgås med sig själva och känna sig trygga och bekväma. Sätt till exempel ett katttorn i en lugn del av huset där de kan vara uppe och borta från fara samtidigt som de är mysiga. Ge din katt ett eget utrymme att lugna ner sig och gör ditt bästa för att inte härma situationen för att förhindra att det händer igen.

hepper katttassavdelare

Slutsats

För det mesta är katter som väser inte en stor sak. Gör ditt bästa för att försätta dem i en situation där de kommer att känna sig bekväma igen. Om beteendet fortsätter, kontakta din veterinär, som kan hjälpa dig brainstorma varför väsandet fortsätter. Om de har fysisk smärta kommer de att kunna behandla din katt och förhoppningsvis få väsandet att sluta.

Katter är djur med individuella personligheter, och man vet aldrig hur de kommer att reagera på en ny situation. Håll dig lugn och försök att känna empati med hur de mår istället för att få panik och få dem att må sämre.


Utvald bildkredit: Slava Dumchev, Shutterstock

Innehåll