Varför gillar katter att skrapa stolpar så mycket?

Välj Namnet På Husdjuret grå katt som leker på en leksak på en skrapstolpeDet finns skrapinlägg i varje djuraffär och överallt du tittar på nätet. Du kanske är på stängslet om att erbjuda en till din petiga katt. Kommer de ens använda det? Eller så kanske du gör dig redo för ett nytt tillskott i hemmet och inte säker på om din kattunge behöver ett. Vi har dig täckt med allt du behöver veta om kattens repbeteende och fördelarna med att repa stolpar. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Använder katter verkligen skrapstolpar?

Ja, katter använder skrapstolpar. Många husdjursföräldrar svär vid sina skrapa inlägg som ett sätt att förhindra negativa repbeteenden, som de som förstör deras möbler eller mattor. Katter kommer att klia sig, vare sig du ger dem något eget att klia sig på eller inte, så klibbstolpar är det perfekta sättet att ge din katt en helt egen plats att klia och sträcka på.

Varför Cats Scratch

Att klia är ett naturligt beteende för katter av många anledningar. Om din katt klor mer än vanligt kan det vara ett tecken på att något är fel, som att den har svårt att hänga med när de tappar nageln eller är oroliga. Du bör notera alla andra ovanliga symtom och diskutera dem med din veterinär för att fastställa orsaken.Katter kliar sig eftersom:
 • Det är deras instinkt att försvara sig och jaga mat . Katter kanske inte behöver försvara sig som kungar och drottningar i soffan, men det är ett naturligt beteende att se till att deras klor är vassa och redo om de skulle behöva dem.
 • Det håller deras naglar och tassar friska . Den skrapande rörelsen sträcker ut och tränar fötterna och håller dem flexibla och starka för snabb löpning eller snabba attacker. Att repa hjälper också till att hålla klorna vassa genom att ta bort det döda yttre lagret när det fälls.
 • Det markerar deras doft . När de kliar på stolpen eller något annat lämnar deras tassar sin distinkta doft och markerar den som deras.
 • Det är lugnande. Du kanske har hört vissa typer av repor som kallas 'tillverkning av kex'. Katter gillar att göra detta när de är glada och avslappnade, så du kommer ofta att höra dem spinna medan de kliar.
 • De är uttråkade . Om din katt inte har något bättre att göra kommer den att klia sig. Utan massor av skrapstolpar och leksaker att leka med kan de övergå till mer destruktiva vanor.
 Skotsk liten katt som leker på skrapstolpar

Bildkredit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Fördelar med att skrapa inlägg

Det finns många fördelar med att skrapa inlägg. Därför att kliar sig är ett instinktivt beteende för katter, att ge dem sina egna ställen att klia i hela sin domän är ett av de bästa sätten att låta dem vara katter utan att hamna i problem.

De många fördelarna inkluderar:
 • Låta dem putsa sina klor naturligt
 • Stretching håller deras kroppar smidiga
 • Att markera sitt territorium får dem att känna sig som hemma
 • Att lindra stress närhelst de behöver
 • Spara dina möbler och andra tillhörigheter
 • Uppmuntrar till lek och träning
 • Främja socialisering med andra katter i hemmet

Hur väljer du rätt?

De flesta skrapstolpar är gjorda av traditionellt rep eller sisalrep. Det kan också ha delar av matta eller trä. Du vill vara uppmärksam när din pälsbebis börjar använda sin skrapstolpe. Testade de det och gillade det inte? Repar de på en yta och inte på en annan? Du kan behöva prova flera inlägg innan du bestämmer vilka ytor som din katt föredrar.

Det är dock viktigt att välja en skrapstolpe gjord av högkvalitativa material med en solid bas som inte kommer att tippa när de repar. Ju högre stolpen och ju tyngre din katt, desto större och tyngre bör basen vara. Om inlägget skulle välta när de repar sig kan det skrämma bort dem och göra dem misstänksamma mot andra inlägg du erbjuder dem.

Medan individuella skrapstolpar och andra skrapytor i hela huset kan hjälpa till att avskräcka repor på möbler och andra no-no’s, innehåller många kattträd skrapstolpsektioner på olika nivåer, beroende på trädets totala höjd. Katter älskar att klättra och tycker naturligt att kattträd är en acceptabel del av deras domän. Skrappostsektionerna ingår som standard.

 Hepper Scratcher Cat Scratching

Vad händer om de fortfarande inte använder det?

Inte alla katter kommer att föredra en vertikal skrapstolpe. Om du märker att de sträcker sig upp mot möbler eller gardiner för att repa, är det säkert att säga att en vertikal skrapstolpe är det rätta valet. Men om de vanligtvis repa på mattor och mattor kan de ha en platt skrapyta istället. Prova en skraplapp eller annan platt skrapleksak.

Om din katt aldrig har använt en skrapstolpe tidigare kan den vara osäkra på vad den ska göra av det konstiga föremålet. Att gnida lite kattmynta på repet eller använda en kattmynta kan hjälpa dem att inspireras. Försök att leka med sina favoritleksaker runt skrapstolpen, så att den blir en del av deras utrymme, men tvinga dem inte att använda den genom att bära dem till den eller medvetet sätta tassarna på den. Detta kan få dem att känna sig stressade och associera det med ett negativt svar.

 brittisk korthårig katt som kliar stolpen

Bildkredit: Alexas_Photos, Pixabay

Hur ofta ska du byta ut en skrapstolpe?

Det finns inget definitivt svar på denna fråga. Istället kommer flera faktorer att avgöra hur ofta du ska byta ut din katts skrapa. De flesta skrapinlägg varar allt från sex månader till två år. Du bör dock alltid leta efter tecken på att den inte längre är användbar eller har blivit osäker. Din katt kan också bestämma när det är dags för en ny genom att inte längre använda den.

Hur länge håller ett skrapinlägg? Det beror på:
 • Inläggets typ och storlek
 • Den övergripande kvaliteten
 • Dina katters aktivitetsnivå
 • Hur ofta katten använder det
 • Antalet katter i hemmet

Kom ihåg att du bör ha minst en skrapstolpe för varje katt i ditt hem, plus en extra, bara för säkerhets skull. Många katter kommer att markera ett inlägg som sitt och vill inte dela, så om en är redo att kastas ut bör du ha en ersättare tillgänglig omedelbart och gå över till den nya.

Sammanfattningsvis

Katter kommer att klia sig eftersom det är deras instinkt som jägare. Att repa är vanligtvis ett hälsosamt och förväntat beteende. Det är viktigt att ge dina kattungar sina egna skrapytor, och skrapstolpar är ett idealiskt alternativ. Se till att välja ett inlägg av hög kvalitet och var uppmärksam på din katts preferenser och ta dig tid att hjälpa dem att anpassa sig till det om det är något nytt för dem. När de väl fått kläm på det kommer deras skrapstolpe att bli deras nya favoritplats i huset.