Varför luktar katturin som ammoniak? 8 möjliga orsaker

  katt som sitter nära kissplatsen på soffanDe flesta kattägare har märkt lukten av ammoniak som kommer från kattens kattlåda någon gång. Vad gör den starka lukten som kommer från en varelse så liten? Om du är nyfiken på varför din katts urin luktar så starkt och om detta är ett allvarligt problem som du bör kontakta en veterinär om, läs vidare nedan. Vi kommer att dela med dig 8 möjliga anledningar till att din katts urin luktar ammoniak så att du kan bestämma vad du ska göra härnäst.

Topp 8 anledningar till att katturin luktar ammoniak:

1. En kemisk reaktion i din katts urin

  norsk skogkatt kissar i trädgården

Bildkredit: Elisa Putti, Shutterstock

Urea är en förening som finns i din katts urin som består av kväve, kol och väte och är ansvarig för ammoniaklukten som associeras med din katts kiss. Urea bildas när proteiner i din katts kropp bryts ner. När urea börjar sönderfalla frigörs det tyvärr ammoniakgas.Lyckligtvis är denna ammoniak inte farlig för människor men kan lämna ytor i ditt hem, särskilt tyger, som luktar starkt av ammoniak. När denna kemiska reaktion äger rum är det viktigt att du tar din katt till veterinären för en kontroll.


två. Förändringar i din katts diet

Förändringar i din katts kost kan vara en av huvudorsakerna till att du kommer att märka deras urin luktar ammoniak . Detta gäller särskilt om du har lagt till extra protein i din katts matskål. Dessa höga nivåer av protein kan öka ureanivåerna. Detta beror på att proteinet bryts ner till aminosyror.

Även om detta kan vara bra för din katt och gör att den kan befria kroppen från oönskade gifter, kanske du och familjen inte är nöjda med den övergripande lukten. För att hjälpa ditt kattdjur under denna tid, se till att du erbjuder dem gott om färskt dricksvatten för att motverka uttorkning och hjälpa till att späda ut den tunga doften av deras urin.


3. Oförändrade kattsprayer

  Cat Pee Spray

Bildkredit: Helen Liam, Shutterstock

Hankatter som inte kastrerats är kända för spraya urin runt huset för att markera deras territorium. Detta låter andra katter i området veta att hemmet är upptaget och att det vore bäst om de höll sig borta. Detta beteende kan dock inte bara skyllas på oförändrade hankatter. Kvinnor är också kända för att spraya urin runt hemmet.

Sprayning förekommer ofta i de högre trafikerade områdena i hemmet. Tack vare denna markering av din katts revir är det vanligt att det luktar mycket urin runt huset, särskilt nära dörrar och korridorer. Tack och lov kan katter tränas för att stoppa detta beteende men när urinen väl finns i hemmet är det svårt att eliminera lukten.


Fyra. Din katt kan vara uttorkad

Uttorkning är ganska farligt för din katt. Det kan också ha negativa effekter på deras urin, njurar och urinblåsa. När en katt blir uttorkad arbetar dess kropp övertid för att spara vatten. För att göra detta ökar förhållandet mellan urea och vatten. Denna ökning kommer att få din katts kiss att lukta starkare av ammoniak. På grund av farorna förknippade med uttorkning hos katter, om din katt inte har ätit eller druckit eller har en orolig mage, kan de lida av detta problem, ta dem för en kontroll hos veterinären.


5. Tecken på åldrande

  svart hankatt som sprutar i trädgården

Bildkredit: anlomaja, Shutterstock

Liksom människor, när katter åldras, förändras deras kroppar. Detta gäller särskilt när det kommer till deras njurfunktioner. Äldre katter lider ofta av början av njursvikt . När detta händer kan de inte bearbeta gifter ordentligt i sina kroppar, inklusive urea. Tyvärr kan detta problem med deras njurar göra att kattens urin luktar starkt av ammoniak på grund av de höga ureanivåerna.


6. En katts oförmåga att sköta ordentligt

Oavsett om det är tack vare åldrande eller möjligen en skada, att en katt inte kan sköta sig ordentligt kan orsaka stora problem. Detta gör att smuts och eventuellt urin och avföring byggs upp på kattens bakdel. Oavsett problemet med ditt husdjur är det viktigt att du ser till att de träffar en veterinär om du misstänker att svårigheter med rörlighet eller smärta påverkar hur de kan sköta sig själva.


7. Urinvägsinfektion

  sjuk katt

Bildkredit: ett foto, Shutterstock

Urinvägsinfektion kan vara ganska farligt för din katt. De tidiga varningstecknen på dessa infektioner inkluderar kissningssvårigheter, frekvent urinering, blod i din katts urin och smärta vid urinering.

På grund av smärtan och obehaget kan din katt uppleva under en urinvägsinfektion, den kan kissa runt i hemmet istället för i kattlådan. När detta händer är det vanligt att märka en starkare lukt av ammoniak. Genom att ta din katt till veterinären och få ordentlig behandling kan urinvägsinfektioner lätt tas om hand i de flesta situationer.


8. Njursjukdom eller andra njurproblem

Din kattens njurar används för att eliminera avfall från ditt husdjurs kropp. När de inte fungerar som de ska, stannar dessa toxiner i din katts kropp och kan få urinen att lukta annorlunda. Tyvärr, om din katt lider av njursjukdom eller andra typer av njurproblem, kan deras urin lukta starkt av ammoniak. Om du känner att din katt lider av någon typ av njurproblem, boka ett besök hos veterinären omedelbart.

Slutsats

Om din katts urin luktar starkt av urin är det alltid bäst att kontakta din veterinär. De kan hjälpa dig att avgöra vilken av dessa möjliga orsaker som är boven samtidigt som de hjälper din katt inte bara att känna sig, utan att lukta bättre. För att vara en ansvarsfull husdjursägare måste du hålla ett öga på dina husdjur och lägga märke till när något inte är som det ska vara. Detta kommer att säkerställa att din katt förblir glad, frisk och vid din sida i många år framöver.

+ Källor