Vilka är några bra alternativ till hundschampo?

Välj Namnet På Husdjuretvalp får bad

Ingen gillar en illaluktande hund. Så vad gör du när du har en smutsig, illaluktande hund och inget husdjursschampo till hands?Hundschampo är speciellt framtaget för att hålla din hunds hud och päls frisk och se så bra ut som möjligt. Om du är i en trång plats utan något annat sätt att tvätta din hund, men det finns några hushållsartiklar som kan användas istället.Innan du försöker ge din hund en D.I.Y. bad, se till att ditt valda rengöringsmedel är säkert att använda på din valp.avdelare 10

Kan du använda mänskligt schampo på din hund?

Om du befinner dig med en smutsig valp och inget hundschampo i huset, kanske du sträcker dig efter en flaska med ditt eget schampo. Men användermänskligt schampo på din hunds pälsen bra idé?Ja, mänskligt schampo tar bort smuts, smuts och lukter från din hunds hud och päls - det kommer också att göra mycket mer. Mänskligt schampo är uppenbarligen framtaget för användning på mänsklig hud och hår. Eftersom vi har andra pH-nivåer än våra fyrbenta vänner, är de schampon vi använder på oss själva inte anpassade för våra hundars unika hudbehov.

Att använda mänskligt schampo på din hund kan faktiskt leda till en rad milda till måttliga problem. Efter att ha badat med mänskligt schampo kommer du med stor sannolikhet att upptäcka att din hund upplever torr, kliande eller på annat sätt irriterad hud. Detta beror på att ingredienserna i ditt mänskliga schampo har tagit bort den naturliga fuktbarriären från din hunds päls.

  Relaterad läsning: Bästa ekologiska hundschampon – recensioner och toppval
Hundschampo

Kredit: Aqua Medical, Flickr

5 säkra och effektiva alternativ till hundschampo

Mänskligt schampo är mer eller mindre borta från bordet, men det finns många andra möjliga alternativ du kan prova.

Naturligtvis är det nästan alltid bäst att investera i ett kommersiellt hundschampo för din valps skötselbehov. Även om dessa alternativ kan göra jobbet i ett nafs, kan de också orsaka torr hud och andra milda problem när de används i överskott.

Här är några hushållsartiklar du kan använda i stället för hundschampo:

1. Diskmedel

Diskdisk

Utvald bildkredit: Education Crazy, Wikimedia Commons

Din hund skulle inte vara det första djuret att bada i Dawn diskmedel. Precis som denna tvål används av vilda räddningsorganisationer för att rengöra råolja från sjöfåglar och andra djur, kan den också säkert och effektivt ta bort ansamlingar och smuts från din hunds päls.

Innan du tar tag i din flaska diskmedel från diskbänken, se till att den är fri från dofter och andra hårda tillsatser. Även om den ursprungliga Dawn-formeln är säker, betyder det inte att alla diskmedel är okej att använda på din valp.

Du bör inte heller använda rak Dawn diskmedel på din hund. Istället kan du skapa en enkel blandning inklusive:

 • 2 koppar vatten
 • ¼ kopp Dawn
 • ½ kopp vit vinäger

Applicera på din hunds blöta päls och löddra försiktigt. Undvik att få blandningen i ögonen, näsan eller munnen.

  Relaterad läsning:Kan du använda kattschampo på hundar? Vad du behöver veta!

2. Bakpulver

Bakpulver

Ett annat bra alternativ till hundschampo är bakpulver. Det gör inte bara bakpulverdra bort lukter från din hunds pälsoch låt dem lukta fräscht, men det kan också tvätta bort smuts och smuts.

Rak bakpulver kan gnidas in i din hunds päls om du har ont om tid, men du kan också skapa ett schamporecept med havregryn:

 • 1 kopp rå, mald havregryn
 • ½ kopp bakpulver
 • 4 koppar vatten

3. Babyschampo – Det bästa mänskliga schampot för hundar

Babyschampo

Utvald bildkredit: Takashi Ota, Flickr

Även om du inte kan använda vanligt mänskligt schampo på din hund, kan du använda ett speciellt framtaget babyschampo . Babyschampo är det bästa mänskliga schampot för hundar eftersom de är mycket skonsammare än sina vuxenorienterade motsvarigheter, vilket gör dem mindre hårda mot din valps hud och päls.

Du kan användababyschampoprecis som du skulle atraditionellt hundschampo. Men det är fortfarande bäst att använda ett kommersiellt hundschampo när det är möjligt. Regelbunden användning kan torka din hunds hud och leda till måttlig irritation.

  Relaterad läsning: Bästa medicinska hundschampon – våra bästa val!

4. Majsstärkelse

Majsstärkelse

Utvald bildkredit: Miansari66, Wikimedia Commons

Om du är i en saltgurka och ett torrschampo kommer att göra susen, så är bakpulver inte ditt enda alternativ. Majsstärkelse kan också arbetas in i din hunds päls för att transportera bort fett och absorbera dålig lukt.

Det bästa sättet att använda majsstärkelse för att fräscha upp din hund är genom att skaka den över hela pälsen. Du kan sedan arbeta in pulvret i deras päls, fördela det jämnt i pälsen och dra ut eventuellt överskott med deras vanliga grooming kam eller borste.

Medan enhemlagadtorrschampo kommer inte att ersätta ett bad helt, det kan hjälpa till att förlänga din hunds fräschör tills du har tillgång till rätt hundschampo.

  Se även: Bästa torrschampon för hundar: recensioner och toppval

5. Baby/sminkservetter

För de tillfällen när din hund har hamnat i lera eller annan röra och du inte har hundschampo till hands, är hudsäkra våtservetter ett effektivt alternativ. Babyservetter är det skonsammaste alternativet, men ansiktsservetter kan också användas i en nödsituation.

Om du inte är säker på om det är säkert att använda specifika våtservetter bör du vara försiktig. Medan de flesta hudsäkra våtservetter fungerar bra, kan de med starka dofter eller andra hårda ingredienser göra mer skada än nytta.

Om du upptäcker att din hund tycker om att bli avtorkad efter att ha rullat runt på gården kan du investera i en delhundspecifika våtservetterför snabb städning.

Vårt favoriterbjudande just nu Avdelare 3

30 % RABATT på Chewy.com

+ GRATIS frakt på hundmat och tillbehör

Spara 30 % nu

Så här löser du in det här erbjudandet

Slutsats

Hundschampo är alltid det bästa alternativet för att rengöra din hund, speciellt om den har tillbringat dagen i leran eller din lokala sjö. Om du plötsligt har slut på hundschampo eller behöver bada din valp hemifrån, kan du vara säker på att du inte är helt otur.

Även om mänskligt schampo inte är ett säkert alternativ till hundschampo, kan disktvål, bakpulver, babyschampo, majsstärkelse och skonsamma våtservetter fräscha upp din hund i ett nafs.

 • Du kanske är intresserad av ett specialutställningshuvud för din valp –kolla in våra favoriter här!

Så vad tycker du? Har du använt något av dessa hushållsartiklar för att rengöra din hund i ett nafs? Låt oss veta hur de fungerade i kommentarerna nedan!


Utvald bildkredit: AmandaCullingford från Pixabay

Innehåll