Vilken är den bästa typen av matta för katter som kliar?

Välj Namnet På Husdjuretgalen katt på toppen av mattanFör kattägare är det det urgamla dilemmat: Kan man ha katter och matta i samma hus? Vissa katter älskar inget mer än att gräva ner klorna i mattan och få en bra repa. Om den här mattan är på sin skrapstolpe är det bra. Men om det är din nylagda (och dyra) nya sovrumsmatta, så är det ett problem.

Den goda nyheten är att vissa mattor kan stå emot livet i ett hus med katter bättre än andra. Så, innan du går vidare och beställer din nya matta, ta en titt på vår sammanfattning av de olika typerna för att ta reda på vilken du ska välja.

Looped lugg mattor kontra skurna lugg mattor

Looped mattor är allmänt tillgängliga, men det är lätt för katter att få klorna fast i dem. När de gör det kan de dra i öglan, som sedan kan börja rivas upp.Skärmatta är ett mycket bättre alternativ för kattägare. Istället för att öglas, skärs varje sträng så att det inte finns några öglor för din katt att få klorna i klorna.

Ull matta

ull-

Bildkredit: Epic Images, Pixabay

Ullmattor är vanligtvis av högsta kvalitet och kommer med en hög prislapp som matchar. Även om de är ett utmärkt val för hem utan katter, kanske du vill undvika dem som kattägare. Ullmattor är vanligtvis öglor, vilket gör det mycket lättare för katter att få klorna fast i dem, även av misstag.

Ullmattan stöds ofta av latex, som även om den är tillräckligt säker för dagligt bruk i ett kattfritt hushåll, inte alls tål att dras.

Fördelar
 • Lyxig känsla
 • Många färger att välja mellan
 • Tuff och slitstark
 • Naturfiber
Nackdelar
 • Looped ull lossnar lätt
 • Dyr

Syntetisk matta

syntetiskt material

Bildkredit: Pezibear, Pixabay

Syntetisk matta har kommit väldigt långt sedan de första versionerna av denna produkt, och det är nu ett av de första valen för kattägare. Du kan hitta syntetiska mattor i nästan vilken färg, mönster eller stil du kan tänka dig. Det är vanligtvis behandlat med fläckskydd och vissa är till och med vattentåliga.

Syntetiska mattor är vanligtvis gjorda av antingen polyester eller nylon. Om du är orolig för att dessa inte är lika miljövänliga som ett naturligt material som ull, är den goda nyheten att du kan hitta syntetiska mattor tillverkade av återvunnet material.

Syntetiska mattor skärs ofta i stället för öglor, vilket gör det till ett mycket bättre val runt en katts klor!

Fördelar
 • Brett utbud av färger
 • Bra prisläge
 • Vanligtvis fläckbeständig
 • Slitstark
 • Vanligtvis skärs inte ögla
Nackdelar
 • Inte lika naturlig som ull

Sisal matta

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Mill & Styan (@millandstyan)

Sisalmattan kan se otroligt stilig ut, men den kan slå skräck i hjärtat av alla kattägare att se den läggas i ett nytt hem! Sisaltyg och rep är två av de mest populära materialen för täcker kattskrapstolpar . Om ditt golv är tillverkat av samma material som din katts skrapa, kan du knappast klandra dem för att de tror att mattan nu är ett stort område för dem att repa.

Fördelar
 • Slitstark
 • Bra valuta för pengarna
Nackdelar
 • Många katter kommer att klia den
 • Neutrala färger kan fläcka

hepper katttassavdelare

Erbjud alltid ett skrapinlägg

Vilken matta du än bestämmer dig för är det alltid viktigt att göra det erbjuda din katt minst ett skrapstolpe . Att klia är ett instinktivt beteende, så din katt kan inte låta bli att göra det! Det bästa sättet att skydda din matta från deras klor är att se till att du erbjuder enalternativ yta för dem.

Om du kan är det bättre att ha en mängd olika repytor, inklusive horisontella, vertikala och vinklade ytor. Det rekommenderas vanligtvis att undvika skrapstolpar som är täckta med mattor om du har andra mattor i ditt hus. Det kan vara svårt för vissa katter att inse att även om det kan vara positivt uppmuntrat att skrapa sin matta, men att göra samma sak i trappan kommer definitivt inte att mötas av ett leende från sina ägare.

Om du har flera katter, se till att du ger var och en av dem ett skrapinlägg. Vissa katter kan vara territoriella, och en mer blyg katt kanske inte närmar sig eller använder en annan katts skrapstolpe eftersom de kommer att kunna känna lukten av den andra kattens feromoner som varnar dem.

katt som sover bredvid sin skrapstolpe

Bildkredit: husnerova, Pixabay

Djup lugg matta

Vilket mattmaterial du än väljer är det bäst att undvika alla typer av djupa mattor. Dessa kan ofta fånga katthår och skräp, vilket gör det mycket svårare att hålla dem rena. Du kan till och med upptäcka att det kan orsaka allergier.

Djup lugg matta är ofta ögla, vilket ökar chansen att din katt får sina klor fastnade i den. Även om din katt inte aktivt kliar den, kan de få klorna i klorna när de går över den här typen av matta, och då kommer de att få panik och få öglorna att lossna.

Färg på mattan

Du kanske älskar tanken på en mycket blek matta, men med katter i närheten kanske den inte håller sig så ren länge. Katthår, skräp som har spårats runt i huset och smuts från din katts tassar (om de är tillåtna utomhus) kommer snart att få den där mattan att se mer smutsig ut än ren.

Att välja en neutral nyans i en mellanton, som grått och taupe, kommer att vara ett bättre alternativ i det långa loppet.

Fläckskydd

Många mattor kommer nu med fläckskyddsbehandling. Detta hjälper dem att se renare ut längre och gör det lättare att städa upp eventuella olyckor utan att lämna en enda röra.

hepper katttassavdelare

Katter vs matta

Den goda nyheten är att om du har en katt i ditt hus som älskar att klia sig, kan du fortfarande njuta av att ha mattor. Nyckeln är att välja rätt typ, färg och djup på mattan. Vi rekommenderar en syntetisk matta med en kort, skuren lugg i neutral mellanton. Det är också en bra idé att leta efter en som har behandlats med ett fläckskydd.

Lika viktigt är det att se till erbjuda din katt ett brett utbud av olika skrapytor , så de blir aldrig frestade att använda din nya matta istället!


Utvald bildkredit: DenisNata, Shutterstock

Innehåll