Yorkie vs. Shih Tzu: Vilken hund är rätt för dig? (med bilder)

Välj Namnet På HusdjuretBåde Yorkie ochShih Tzuär små populära hundar. De är perfekta för dem som inte vill ha en större hund och bara letar efter en hund som deras sällskap. Men det är där dessa hundars likheter slutar.Annars är dessa hundar otroligt olika. Den ena är mycket mer aktiv än den andra. I den här artikeln kommer vi att titta på skillnaderna mellan dessa två raser, vilket borde hjälpa dig att avgöra vilken som är bäst för dig.

avdelare 9

Visuella skillnader

yorkshire terrier vs shih tzu visuella skillnader

Bildkredit | Till vänster: metha1819, Shutterstock; Till höger: Tatiana Gasich, Shutterstock

En överblick

Yorkie
 • Medelhöjd (vuxen): 7-8 tum
 • Medelvikt (vuxen): 7 pund
 • Livslängd: 11-15 pund
 • Träning: 1+ timme om dagen
 • Skötselbehov: Professionell krävs
 • Familjevänlig: Ja
 • Annat husdjursvänligt: Ja
 • Träningsförmåga: Svår
Shih Tzu
 • Medelhöjd (vuxen): 9-10,5 tum
 • Medelvikt (vuxen): 9-16 pund
 • Livslängd: 10-18 pund
 • Träning: 1+ timme om dagen
 • Skötselbehov: Daglig borstning
 • Familjevänlig: Ja
 • Annat husdjursvänligt: Ja
 • Träningsförmåga: Genomförbart

Avdelare 4Yorkie översikt

Utseende

yorkshire terrier liggande utomhus

Bildkredit: Frauke Riether, Pixabay

Dessa hundar är små. De väger bara cirka 7 pund som mest . De är en kompakt terrier, för att uttrycka det enkelt. Deras silkeslen päls når ofta golvet med en blandning av en stålgrå och en bärnstensfärgad orange.

Hanar och honor är ungefär lika stora, utan någon större skillnad mellan dem.

Grooming

Yorkies päls är ganska lik människohår. Det måste skötas därefter, vilket ofta innebär att ägarna kommer att behöva spendera mycket tid för att ansa sin hunds hår. Om pälsen hålls lång måste den borstas dagligen för att förhindra trassel och hålla den ren.

Även om resten av Yorkshire Terrier hålls lång, bör ansiktet och området runt ögonen trimmas kort. Alternativt kan du dra in den i en toppknut för att hålla hundens ögon fria. Annars kan de få ögoninfektioner på grund av att deras smutsiga hår hålls nära ansiktet.

Yorkie kommer att behöva ett bad varje vecka eller så. De håller inte pälsen ren av sig själva, så bad är nödvändigt. Deras öron bör också kontrolleras regelbundet för tecken på infektioner. Det långa håret i öronen kan hålla kvar skräp och bakterier i hörselgången, vilket kan orsaka infektioner.

Träning

Trots sin lilla storlek behöver dessa hundar regelbunden motion. Yorkies drar ofta nytta av måttlig träning, inklusive korta promenader och lek. Att spela boll på bakgården är ett bra sätt att slita ut dessa hundar, liksom hundsporter. Dessa hundar kan delta i sporter som agility och lydnad, vilket gör att de kan hålla sig friska och ha så kul.

Om du vill få din hund utsliten snabbt är två korta promenader om dagen det bästa alternativet.

yorkshire terrier på gräset

Bildkredit: Kokaleinen, Pixabay

Träning

Dessa hundar är inte det minsta lätta att träna. De är briljanta men är inte avlade för att lyssna på sitt folk. Av denna anledning gör de ofta vad de vill, även om de vet vad du ber dem om. De kräver tidig och regelbunden träning för att hålla dem i toppform.

Socialisering krävs också. Dessa hundar är vänliga, men de kan vara lite yappy med andra hundar och människor. Av denna anledning måste de introduceras för en mängd olika människor, platser och saker. Börja i tidig ålder för att se till att de är väl socialiserade innan de blir vuxna.

Avdelare 2

Shih Tzu översikt

Utseende

Shih Tzu sitter på uteplatsen

Bildkredit: Rachel Nelson, Pixabay

Dessa hundar kommer från Kina, där de fötts upp som knähundar. Sättet de är byggda på liknar denna historia. De väger 9 till 16 pund i de flesta fall och kan stå var som helst mellan 8 till 11 tum. De är betydligt större än Yorkien. Hanar är inte särskilt större än honor. Storleken verkar variera oavsett kön.

Deras kappa kommer i en mängd olika färger och mönster. Det kan se fantastiskt ut om man lägger ner tid på det, men det kräver lite skötsel.

Grooming

På grund av sin långa päls kommer dessa hundar att behöva borstas dagligen. Om du håller dina hundar trimmade behöver du naturligtvis inte borsta dem lika ofta. Du behöver en högkvalitativ borste med flexibla stift för att sköta dem väl. Att investera i en bra borste kan vara skillnaden mellan ett roligt pass och ett frustrerande.

De behöver inte bada ofta, men vi rekommenderar dem åtminstone varje månad. Detta hjälper till att hålla pälsen ren eftersom pälsen inte är självrengörande på något sätt. Deras ansikte bör rengöras dagligen för att undvika ögoninfektioner. Om deras hår är längre i ansiktet bör det hållas som en toppknut. Annars, trimma den så att den inte hänger ner i ögonen.

Shih Tzus får ofta en valpklippning, en bedårande frisyr som också kräver mycket mindre vård.

Träning

Eftersom den här hunden föddes upp som en kamrat, kräver den inte mycket motion. En kort daglig promenad är vanligtvis allt de behöver. De har relativt korta ben, så de behöver inte ens mycket motion jämfört med andra hundar. Ett kort avstånd är ganska långt från dem.

Shih Tzu promenader utomhus

Bildkredit: carlosleucipo, Pixabay

Träning

Även om dessa hundar inte är de smartaste, går de att träna. De är väldigt människoorienterade hundar, vilket ofta innebär att de lyssnar på vad deras ägare frågar. Det kan ta lite tid att lära dem de nya kommandona, men de kommer ofta att göra det när du frågar efter att de har listat ut det.

Ändå rekommenderas tidig socialisering och valpträning. Dessa hundar är vanligtvis vänliga mot alla, inklusive andra hundar. Tidig socialisering krävs dock för att säkerställa att de inte är rädda för nya upplevelser.

Avdelare 8

Yorkie vs. Shih Tzu: Temperament

Dessa hundar har väldigt olika temperament. Även om de båda är små hundar, agerar de inte det minsta likadant. Till exempel är Yorkshire Terrier mycket mer aktiv och skäller mycket mer än en Shih Tzu. De är mer energiska och mer benägna att skälla på människor när de går förbi.

Å andra sidan är Shih Tzus mycket mer lättsamma. De skäller, men inte alls lika mycket som andra hundar. Dessa hundar utvecklades för att vara det perfekta sällskapsdjuret, vilket gör att de ofta har liten anledning att skälla. De är vänliga och nyfikna istället. De är oftast väldigt intresserade av människor istället för att vara intresserade av vad som händer mer.

Yorkshire terrier föddes inte upp för att vara sällskapshundar. Istället föddes de upp som rattande hundar. De avlades för att eliminera råttor. Av denna anledning är de mycket piggare och piggare än Shih Tzu. De har också en stark bytesdrift, även om de är tillräckligt små för att skada små djur, som råttor och möss.

Yorkies kan till och med briljera som vakthundar, eftersom de är mycket intresserade av vad som händer runt dem. De kommer gärna att meddela dig om någon främling i eller runt ditt hem. Shih Tzus kan inte fungera som vakthundar, eftersom de sannolikt inte kommer att skälla.

yorkie hundar

Bildkredit: Susana Segovia Barbero, Unsplash

Yorkie vs. Shih Tzu: Grooming

Båda dessa hundar har höga groomingstandarder. De har var och en en längre päls som måste underhållas eller klippas av en professionell regelbundet. Daglig borstning och regelbundna bad krävs för båda raserna .

De behöver också båda omsorg för att hålla håret borta från ögonen, eftersom detta kan orsaka ögoninfektioner. Deras öron måste också trimmas och rengöras regelbundet för att förhindra infektioner, eftersom skräp och bakterier kan hänga ut på pälsen inuti öronen.

Sammantaget har dessa raser mycket liknande skötselbehov.

Yorkie vs. Shih Tzu: Storlek

Shih Tzu är betydligt större än Yorkie. De flesta Yorkies väger cirka 10 kg. De kan vara något större eller mindre än så här, men de är nästan alltid nära detta nummer. Å andra sidan väger Shih Tzus allt från 9-16 pund. Även den minsta Shih Tzu kommer att bli större än en Yorkie.

Båda är fortfarande relativt små hundar, men en Yorkie är mindre än en Shih Tzu.

Yorkie vs Shih Tzu: Pris

Yorkies tenderar att vara dyrare än Shih Tzus eftersom de har svårare att föda på grund av sin mindre storlek. Du kan förvänta dig att en Yorkie kommer att kosta några hundra dollar mer än en Shih Tzu. Men de är båda billiga för hundar eftersom de är mindre.

Mindre hundar kräver mindre mat och rum vid avel. Därför måste mindre pengar gå till varje valp. Dessa besparingar överförs vanligtvis till hundens pris, så mindre hundar är det mycket billigare än större hundar.

Bildkredit: Edson Torres, Unsplash

Yorkie vs. Shih Tzu: Ideal familj

Ingen av dessa hundar är idealiska för hem med små barn. Barn skadar lätt små hundar. De är ofta för ömtåliga för att leka eller hanteras av små barn. Istället är större hundar ofta bättre under dessa omständigheter.

Men dessa hundar är båda bra i familjer med äldre barn. De kommer inte att vandra eller backpacka någon gång snart, så de är bäst för mindre aktiva familjer. De är särskilt lämpliga för äldre personer som har gott om tid och vill putsa och vårda en liten sällskapshund.

Yorkie vs Shih Tzu: Hälsa

Båda dessa hundar är relativt friska, så länge de tas om hand på rätt sätt och förses med rätt näring. Huvudproblemet med båda raserna är att de behöver ta hand om sina ögon och öron för att undvika infektioner. Håret ska vara fritt från ögonen för att undvika infektion eller irritation.

Yorkies är särskilt benägna att få lågt blodsocker på grund av sin lilla storlek. De bör ges små måltider ofta för att undvika detta. De är också benägna att få en kollapsad luftstrupe och hjärtsjukdomar. Dessutom kan de vara benägna att förskjuta armbågen och knäskålen, även om de delar detta med många mindre raser. Epilepsi är också vanligare än andra hundraser.

Shih Tzus är särskilt benägna att drabbas av ledproblem och artrit, mer än Yorkies, troligen för att de är mer omfattande. Deras större storlek ger mer slitage på lederna, vilket leder till problem när de är äldre. De har också proportionellt kortare ben, vilket ger onödig press på ryggen också.

Shih Tzus kan också vara mer benägna att få ögonproblem, eftersom ögonen tenderar att sticka ut mer än Yorkies ögon.

Yorkie vs. Shih Tzu: Beteendeproblem

När det kommer till dessa två hundar har Yorkie ofta fler beteendeproblem än Shih Tzu. Sammantaget är Shih Tzu designad för att vara en sällskapshund och är extremt vänlig. De älskar ofta människor och är inte det minsta territoriella. Istället tenderar de att älska alla.

Yorkies är ofta mer aggressiva och territoriella. De föddes upp för att vara rattlare, inte nödvändigtvis för att komma överens med andra människor eller djur. De har ett bytesdrift och kommer att jaga saker också. Om de inte socialiseras kan de bli territoriella och aggressiva.

Avdelare 3

Vilken ras är rätt för dig?

Vilken ras du väljer beror mest på vad du letar efter hos en hund. Shih Tzus är mer knähundar, medan Yorkies är mer aktiva. Om du letar efter en lekfull, liten hund, skaffa en Yorkie. Om du letar efter en knähund är Shih Tzu ett bättre val.

Annars är båda dessa hundar väldigt lika. De kräver ungefär samma skötselkrav och är båda mycket friska. Yorkien behöver lite mer motion, främst för att den är lite mer energisk än Shih Tzu. Yorkie kommer också att skälla mer eftersom de föddes upp som rattande hundar.

Innehåll