10 svenska hundraser

Hundar har en lång och vördad plats i Sveriges historia och har använts som lojala bruksdjur sedan före vikingarnas tid. Vissa svenska raser har en historia som sträcker sig så långt tillbaka som 1 000 år sedan; många arkeologiska utgrävningar grävde fram rester av högstatusmedlemmar i samhället begravda med sina hundkamrater. Detta indikerar den vördnad och betydelse som dessa djur gavs, eftersom de var ovärderliga följeslagare för skydd, arbete och viktigast av allt, sällskap. De svenska raserna har urgamla rötter och en vördad plats bland hundraser. Vi har sammanställt den här listan över de 10 officiellt erkända svenska raserna för att ge en kort översikt över dessa vackra djur.Avdelare 1

1. Svensk Vallhund

Svensk Vallhund

Bildkredit: Marcel van den Bos, Shutterstock

En av de mest populära raserna som kommit från Sverige, denVallhundär också en av de äldsta, med bevis på deras ursprung som går tillbaka över 1 000 år. De föddes upp som brukshundar för vallning och körning av boskap, vilket gav dem smeknamnet Svensk kohund. De dog nästan ut i början av 1940-talet på grund av inflödet av jordbruksmaskiner och andra vallningsraser, men noggrann avel räddade dem och återupplivade deras popularitet.


2. Svensk lapphund

Svensk lapphund

Bildkredit: Saher sartaj, Shutterstock

De Svensk lapphund är en ras av spetstyp och har traditionellt använts främst för jakt och som lojala vakthundar, men de är nu populära sällskapsdjur. De kallas vanligtvis för Norrlands svarta skönhet med sin tjocka och täta svarta päls. Dessa hundar är tuffa och energiska djur som trivs när de får en uppgift att utföra.
3. Smålandshund

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Turbo - 3 ben underbar hund (@turbi_gram)

De Smålandshund uppstod i Sverige på 16thårhundradet och tros vara den äldsta inhemska dofthunden i landet. De är den minsta av de svenska hundarna och är bland de sällsynta, med endast cirka 60 valpar registrerade årligen. De knyter starka band med sina ägare och kräver mycket motion, vilket gör dem olämpliga för lägenheter.


4. Svensk älghund

Svensk älghund

Bild: Robert Nyholm, Shutterstock

Även känd som Jamhundt, den svenska älghunden är en ras av spetstyp som främst används för jakt och släddragning. De är generellt lugna och vänliga hundar men kan ibland visa dominans med andra hundar och har en kraftfull bytesdrift. De är högenergihundar som kräver en enorm mängd motion för att hålla dem borta från bus.


5. Hamiltonhund

Hamiltonhund

Bildkredit: Wirestock Images, Shutterstock

Dessa hundar uppföddes som jakt- och dofthundar med en kraftfull arbetsmoral. De är starka djur med uthållighet att matcha de bästa av de doftande raserna, och de är lika vänliga och milda också. Som sagt, de är egensinniga och envisa ibland, och det krävs en erfaren hundägare för att träna en av dessa värdiga hundar ordentligt.


6. Norrbottenspets

Nordic Spitz

Bildkredit: yhelfman, Shutterstock

Även känd som Nordic Spitz , denna ras har sitt ursprung som en bruks- och jakthund. De är inga stora hundar, men de är lika orädda och tuffa som de kommer. De är också smidiga, robusta och fulla av uthållighet, byggda för att navigera i den hårda och kalla terrängen i de norra delarna av Sverige.


7. Schiller Hound

Schillerhund

Bildkredit: Erik Lorenzo, Shutterstock

Kända i sitt hemland Sverige som Schillerstovars, dessa doftande hundar användes främst som jaktkamrater, men de har sedan dess också blivit populära familjekamrater. De bildar extremt starka band med sina ägare och är försiktiga med främlingar, vilket gör dem mer lämpade som en enpersonshund. Denna hårda lojalitet gör dem temperamentsfulla kring både andra familjemedlemmar, såväl som andra hundar.


8. Drever

Drever på stolen

Bildkredit: Popova Valeriya, Shutterstock

Dessa kortbenta dofthundar har fötts upp för att vara dofthundar och spårhundar för jägare men också göra vänliga och milda familjehundar. De kan vara envisa och viljestarka och kommer att behöva en fast hand i träningen. De är högenergihundar som behöver mycket regelbunden motion, och deras pigga och lojala natur gör dem till idealiska vakthundar.


9. Dansk-svensk Bondhund

Dansk Svensk Bondhund

Bildkredit: Kewalin Madsen, Shutterstock

Dessa energiska små poochs är intelligenta och mycket träningsbara, och de användes traditionellt som rattare och jakthundar. Rasen erkändes i Sverige och Danmark 1987 och de två länderna kom överens om namnet tillsammans, och båda regionerna har utvecklat rasen i hundratals år. Även om de är skickliga brukshundar, är de också fantastiska familjedjur.


10. Gotland Hound

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Amber Lusk (@am_baml91)

Gotlandshunden är en mångsidig jakt- och dofthund, en av de äldsta svenska raserna. Svenska Kennelklubben ville minska antalet raser på 1920-talet, och detta ledde till att den nästan utrotades om Gotland Hound , med endast cirka 20 kvar 1980. Rasen levde kvar, men de är fortfarande otroligt sällsynta, med färre än 200 i existens idag.


Bonusras: Dalbohunden

Detta nu utdöd ras har sitt ursprung i Sverige så långt tillbaka som 1 700 e.Kr. men dog tyvärr ut runt 1870. De föddes upp för att skydda boskapen från vilda djur och tjuvar och var kända för sin modiga natur. Man tror att ett utbrott av rabies 1945 bidrog till deras utrotning, liksom den svenska hungersnöden på 1860-talet.


Utvald bildkredit: Robert Nyholm, Shutterstock

Innehåll