5 matningstips för hundar med pankreatit (Veterinärens svar)

 en vit fluffig pomeranian-hund som inte äter matenHundar med pankreatit kan behöva en sjukhusvistelse initialt, men när de väl har skrivits ut spelar deras ägare en viktig roll i resten av deras återhämtning.

Tidigare behandling av pankreatit hos hundar involverade ofta längre perioder av fasta, med avsikten att 'vila' bukspottkörteln. 1 Aktuell forskning visar dock att näring är avgörande för läkningsprocessen hos patienter med pankreatit, såväl som med många andra medicinska tillstånd. två

I den här artikeln kommer vi att erbjuda tips för att stödja din valps aptit när den väl återhämtar sig hemma.

 avdelare 10

Topp 5 matningstips för hundar med pankreatit:

1. Hantera illamående och smärta

 veterinär kontrollerar australisk herdehund

Bildkredit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Inflammation från bukspottkörteln påverkar närliggande organ (t.ex. magen), vilket resulterar i illamående och smärta. En hund som mår dåligt är osannolikt intresserad av mat, så det är extremt viktigt att ta itu med dessa symtom. Din veterinär kommer sannolikt att förse dig med mediciner att administrera hemma vid behov.

Särskilt i de tidiga stadierna av återhämtning, rekommenderas det ofta att ge din valp fördelen av tvivel och anta att den kan vara illamående och öm. Anti-illamående och smärtstillande mediciner är vanligtvis mycket säkra och tar itu med symtom förebyggande är vanligtvis mer effektivt än att vänta på uppenbara tecken på obehag.


två. Håll dig till den diet som din veterinär rekommenderar

A lättsmält diet med låg fetthalt är standardrekommendationen för hundar med pankreatit. Detta kan åstadkommas med antingen en kommersiell (ofta receptbelagd) eller hemlagad diet. Det är extremt viktigt att en hemmagjord diet avsedd för långtidsutfodring har formulerats av en veterinär nutritionist för att säkerställa att den är komplett och balanserad.

Din veterinär kommer att rekommendera en utfodringsplan för din specifika hund efter att ha övervägt en mängd olika faktorer, inklusive:

 • Kroppskondition (dvs om viktminskning, uppgång eller underhåll behövs)
 • Ålder och livsstil (t.ex. fysisk aktivitetsnivå)
 • Alla kända kostallergier eller intoleranser
 • Andra sjukdomar som ditt husdjur kan ha (t.ex. diabetes mellitus)

3. Undvik mat med hög fetthalt

 Svart hund som äter

Bildkredit: Counselling, pixabay

Pankreatitpatienter kan behöva lite extra lockelse att äta, särskilt i de tidiga stadierna av tillfrisknandet. Det kan vara frestande att erbjuda dina hundfolk mat eller godsaker för att locka deras aptit, men intag av fettrik mat har varit kopplat till pankreatit .

Kom ihåg att tänka på hur du administrerar mediciner. Jordnötssmör, korv och ost är populära matval för att gömma piller. Men de är alla höga i fett och rekommenderas inte för hundar med pankreatit (även i små mängder). Fråga din veterinär om du kan prova att använda lite magert, kokt kycklingbröst eller en köttbulle med låg fetthalt konserverad mat istället.


Fyra. Gör måltider mer tilltalande

Vissa hundar kan motstå sin nya diet i början, så du kan behöva bli lite kreativ med presentationen. Följande förslag bör vara säkra för de flesta hundar med pankreatit, men se till att kolla med din veterinär först.

 • Erbjud mindre portioner oftare, snarare än en eller två stora måltider per dag
 • Vissa hundar tycker om att få handmatning och få lite extra uppmärksamhet medan de äter; andra kanske föredrar att bli lämnade ifred
 • Mata din hund separat från alla andra husdjur i huset, så att de kan ta sig tid att äta och inte oroa sig för konkurrens
 • Tillsätt lite extra fukt till maten (t.ex. vatten, konserver med låg fetthalt, små mängder buljong med låg fetthalt och låg natriumhalt)
 • Värm sin mat för att förbättra smakligheten

5. Hjälp till att sänka din hunds risk för återfall av pankreatit

 Vit hund som äter

Bildkredit: manushot, Shutterstock

Medan en direkt orsak till pankreatit inte identifieras i många fall, vissa faktorer har förknippats med ökad risk.

Utöver de tips vi redan har diskuterat, här är några ytterligare överväganden som kan bidra till att minska risken för att din hunds pankreatit återkommer:

 • Undvik plötsliga och frekventa kostförändringar
 • Förvara maten på rätt sätt undvika härskning
 • Förhindra oavsiktlig tillgång till sopor och se till att de inte äter saker de inte borde när de är ute på bakgården eller på promenader
 • Hjälp dem att behålla en ideal kroppsvikt

 Avdelare 7

Slutsats

Om din hund har fått diagnosen pankreatit är näring en viktig del av deras återhämtning. Det kan ta lite tid för deras aptit att återgå till det normala, men fortsätt att hålla ut så länge det finns stadiga tecken på förbättring! Ditt veterinärteam är ett bra stöd och kan erbjuda ytterligare tips och tricks för just din hund.

Kom ihåg att schemalägga uppföljningstider, som rekommenderas av din veterinär, så att de kan övervaka din valps framsteg och justera sin utfodringsplan om det behövs.

Sök veterinär omedelbart om din hund plötsligt vägrar att äta, verkar illamående eller smärtsam, eller börjar kräkas och inte kan hålla ner mat och vatten.

+ Källor