6 tecken på att din hund är allergisk mot mat: Vad du ska se efter!

Välj Namnet På Husdjuret  ledsen hund på golvetMatallergier hos hundar kan vara ett allvarligt problem Ofta är hundar allergiska mot specifika proteiner som finns i maten - vanligtvis köttproteiner som kyckling eller nötkött. Lyckligtvis är det inte svårt att motverka dessa symtom. Allt du behöver göra är att ändra din hunds mat till något som inte innehåller deras allergen.Men innan du kan gå om att behandla din hund måste du avgöra om de är det verkligen upplever matallergier. Överraskande nog är symtomen inte vad de flesta förväntar sig.Ta en titt på listan över symtom nedan.

  Avdelare 5De 6 tecknen på att din hund är allergisk mot sin mat:

1. Kliande

Överraskande nog det vanligaste tecknet på mat allergier hos hundar är överdriven klåda. Denna klåda är vanligtvis lokaliserad på hundens extremiteter, såsom tassar och svans. Det kan dock förekomma var som helst. Vanligtvis, ju lättare en hund kan nå den kliande platsen, desto mer skada kan den göra genom sin klåda.

Av denna anledning är det mest troligt att du märker klådan om den är på tassarna, svansen eller magen.

Även om klåda kanske inte verkar vara ett allvarligt symptom, kan det absolut vara det. Många hundar med matallergi kliar överdrivet. Så småningom kommer de att bita och skrapa bort pälsen från sina kliande fläckar. Sår och rodnad är också vanliga.

Eftersom hunden kommer att fortsätta att klia tills maten byts, kommer dessa sår inte att läka. Istället kommer de att fortsätta att bli värre, vilket så småningom kommer att leda till infektioner. Medan hundar vanligtvis inte dör av matallergier kan dessa infektioner bli extremt allvarliga.

  Kliande hund_shutterstock_TamaraLSanchez

Kredit: TamaraLSanchez, Shutterstock


två. Matsmältningsproblem

Vissa hundar upplever också matsmältningsproblem när de äter ett allergen. Detta är dock mindre vanligt. Hundar gör det inte ha att uppleva matsmältningsproblem för att få en födoämnesallergidiagnos.

Oftast upplever hundar diarré. Men mer sällan har hundar varit kända för att kräkas eller agera allmänt sjuka när de äter sina allergener. Som du kan gissa är dessa symtom vanligtvis inte allvarliga. Ändå, i vissa fall kan hundar få allvarliga reaktioner på sina allergener, vilket orsakar vätskeförlust.

I extremt svåra fall kan hundar inte kunna hålla nere något och kommer att dö utan veterinärvård. Vanligtvis blir födoämnesallergier värre med tiden om exponeringen upprepas. Därför är det viktigt att identifiera orsaken till din hunds foderallergi innan deras symtom förvärras.


3. Hyperaktivitet

Vissa hundar blir det hyper när de konsumerar deras allergener. Detta symptom är mindre vanligt - oavsett om det beror på det verkligen är mindre vanligt eller för att det bara går obemärkt förbi. Hur som helst, vissa husdjursföräldrar rapporterar att deras hundar blir betydligt mer hyper när de äter sina allergener. Om du märker denna egenskap hos din hund, var noga med att nämna det för din veterinär.

Lyckligtvis är detta symptom besvärligt - men inte allvarligt. Därför märks det vanligtvis inte av husdjursföräldrar och kräver vanligtvis inte behandling.

  Bretagne hund springer

Bildkredit: contagionpseudomonas, Pixabay


Fyra. Aggression

Många hundar upplever humörförändringar när de konsumerar den mat de är allergisk mot. Dessutom orsakar dessa livsmedel sannolikt matsmältningssmärtor, även om våra hundar inte kan berätta för oss att de inte mår bra. Alla dessa saker kan leda till allvarliga aggressionsproblem.

Om din hund plötsligt blir aggressiv kan matallergier vara skyldiga. Detta beteendeproblem kan variera från mindre till allvarligt. Men om du märker förändringar, se till att rapportera dem till din veterinär. De kan behöva denna information för att diagnostisera din hund.


5. Viktminskning

Eftersom deras mat får dem att må dåligt, kan många hundar sluta äta lika mycket som de en gång gjorde. Deras matsmältningssystem kanske inte kan absorbera och använda proteinerna i maten på grund av allergi och inflammation. Därför kan dessa faktorer leda till viktminskning.

Ofta är denna viktminskning inte allvarlig. Du kommer att märka en skillnad på ett kilo eller två hos de flesta hundar. Problemen kan dock vara extremt allvarliga för vissa hundar, särskilt om det också finns andra faktorer som påverkar deras viktminskning.

Viktminskning är praktiskt taget alltid ett tecken på ett underliggande problem och vi rekommenderar att du pratar med din veterinär om din hund börjar gå ner i vikt.

  dog-rescue-sad-pixabay

Bildkredit: joangonzale, Shutterstock


6. Brist på energi

Hundar med foderallergi kan sakna energi av alla möjliga skäl. De kanske äter mindre eftersom deras mat orsakar magbesvär. Samtidigt kan dessa hundar inte heller absorbera allt de behöver från sin mat, vilket kan orsaka letargi. Vissa hundar kan känna sig sjuka av att äta sin mat och vill inte röra sig lika mycket av denna anledning.

Om din hund börjar agera slö beror det vanligtvis på att det finns en bakomliggande orsak. Därför, oavsett om det är matallergier eller inte, måste du prata med din veterinär om de möjliga bakomliggande orsakerna.

  Avdelare 8

Hur lång tid tar det att märka om en hund är allergisk mot mat?

Hundar utvecklar allergier lite annorlunda än människor. Hundar föds vanligtvis inte med allergier. Istället utvecklar de dem efter fortsatt exponering - din hund kommer sannolikt inte att vara allergisk mot ett nytt protein de konsumerar. Istället kommer de plötsligt att bli allergiska mot samma protein som de har konsumerat i åratal .

Ofta finns det inte mycket du kan göra åt denna utveckling. Vissa raser är mer benägna att utveckla allergier och kommer att behöva byta proteinkälla med några års mellanrum när nya allergier utvecklas. Mediciner kan hjälpa, men de förhindrar inte att allergier uppstår.

Vissa veterinärer rekommenderar att man byter mat regelbundet för att förhindra allergier från att dyka upp. Detta är vettigt, eftersom mer exponering vanligtvis ökar risken för att allergier utvecklas. Men om en allergi gör utvecklas kan det vara svårt att hitta ett nytt protein om din hund ständigt byter till ett nytt foder. Dessutom gör det också svårare att ta reda på vad din hund är allergisk mot.

Om du är särskilt orolig över att din hund utvecklar allergier, prata med din veterinär. De kan avgöra om din hund är i riskzonen och vilka åtgärder du bör vidta.

  Husky hund liggande på veterinärbord med läkare och ägare i närheten

Bildkredit: Pressmaster, Shutterstock

Vilken är den vanligaste foderallergin hos hundar?

Hundar blir allergiska mot den mat de ofta utsätts för. Därför är deras vanligaste allergier de som ofta finns i hundmat, inklusive kyckling och nötkött. Faktum är att kyckling är det vanligaste allergenet, följt av nötkött.

Även livsmedel som inte annonseras som innehållande kyckling gör det ofta, eftersom detta protein är extremt billigt. Av denna anledning är det viktigt att kontrollera ingredienslistan om din hund har en kycklingallergi. Det är mycket svårt att hitta en kycklingfri mat , även om det finns en hel del alternativ där ute.

Trots missuppfattningar är gluten inte ett särskilt vanligt allergen. Även om hundar kan vara allergiska mot gluten, är detta inte lika vanligt som kyckling- eller nötköttsallergier. Om din hund utvecklar allergier rekommenderar vi att först titta på det köttprotein som finns mest i maten.

  Avdelare 5 Slutsats

De vanligaste symtomen på foderallergi hos hundar är klåda och alla symtom som följer med det. Du kommer sannolikt att se din hund klia sig, även om du försöker straffa din hund för att den kliar sig. Men du kommer också att märka rodnad, svullnad, repor, sår och håravfall. Ibland kan sekundära infektioner uppstå, även om dessa vanligtvis inträffar efter att de andra symtomen uppmärksammas.

Om du misstänker att din hund har allergier rekommenderar vi att du pratar med din veterinär. Du kommer förmodligen att behöva byta maten till något med ett protein som de inte är allergiska mot. Men deras sekundära symtom kan också behöva behandling.

+ Källor
  • VCA sjukhus .
  • https://www.rover.com/blog/7-common-food-allergens-dogs/