Akbash

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 27-34 tum
Vikt: 75 – 140 pund
Livslängd: 10 – 12 år
Färger: Vit
Lämplig för: Individer eller familjer som letar efter en intelligent vakthund
Temperament: Lojal, beskyddande, oberoende, tillgivenDu har förmodligen inte hört talas om Akbash eftersom han är en sällsynt ras. Han har dock flera önskvärda egenskaper som gör honom till ett utmärkt val för erfarna husdjursägare. Denna gamla ras spårar sitt ursprung tillbaka nästan 3 000 år till Turkiet . Där vaktade Akbash boskap med hård hängivenhet. Det är en av många anledningar till att denna valp tog sig till Nordamerika.

En bra egenskap ihundar av denna typär förmågan att knyta an till sina anklagelser, i det här fallet får. Det är ett liknande förhållande du kan se med lamor. Det i sin tur underblåser Akbashs lojalitet. Denna valp har också en låg vandringspotential. Han stannar nära hemmet - och maten! Denna hund är en stor hund. Det i kombination med hans självständigt temperament , gör honom till ett olämpligt val för första gången husdjursägare.

Som du kan förvänta dig behöver den överdimensionerade Akbash utrymme att ströva omkring. Den här valpen är mer avslappnad änutgående. Det innebär ett åtagande från din sida att se till att han får tillräckligt med motion. Han är också en pooch som föredrar en rutin istället för konstant förändring. I rätt hem kommer Akbash att vara en utmärkt vakthund.
Avdelare 1Akbash-valpar – innan du köper...

akbash valpar som leker

Bildkredit: ehasdemir, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Hur bedårande Akbash än är, han är inte ett nybörjarhusdjur. Han är inte alltför anpassningsbar och kommer definitivt inte att trivas med lägenhetsboende. Även om American Kennel Club (AKC) inte känner igen rasen, gör United Kennel Club (UKC). Det finns en bra anledning till varför han är med Skyddshundsgrupp . Han har storleken för att utgöra en formidabel utmaning för alla rovdjur.

Det jobbet gör också Akbash oberoende. Däri ligger ett annat övervägande när man överväger denna ras. Denna påse har ett eget sinne när det kommer till träning. Han har dock en relativt låg bytesdrift, jämfört med andra hundar. Hans fokus ligger på hans stam. Den här valpen är inte alltför lekfull, men han är tillgiven - förutom när det kommer till främlingar. Då är han distanserad och misstänksam.

Det är värt att notera att diskvalifikationer i utställningsringen inkluderar både blyghet och ondska. Akbash är mer mitt på vägen om den inte provoceras. Summan av kardemumman är att ägandet av denna hund är ett åtagande att träna och tidigt socialisera så att han kan bli en välkommen del av familjen. Vi tror dock att det är sant med några sällskapsdjur.

Vad är priset på Akbash-valpar?

Akbashs sällsynthet är inte lika mycket en faktor i priset som det är tillgänglighet. Du kan förvänta dig att betala minst 0 för en valp. Vi rekommenderar att du skaffar en som inte är yngre än 8 veckor för att säkerställa att han är tillräckligt gammal för att lämna sin mamma och kullkamrater. Även om Orthopedic Foundation for Animals (OFA) inte listar hälsoundersökningar för rasen, skulle vi föreslå rutinmässiga sådana för hundar i hans storlek.

Bristen på rasen kan också spela in hos oansedda säljare och valpfabriker. UKC rasstandard diskvalificerar allt annat än en vit päls, även om lite grått eller kräm är tillåtet runt öronen. Om du hittar en uppfödare som erbjuder någon annan färgad hund, är chansen stor att han är det inte en renrasig Akbash.

Vi måste också tilltala elefanten i rummet. Akbashen är en stor hund med lika stor aptit. Det innebär en högre kostnad för att äga en än en mindre ras. Mat är vanligtvis s näst största kostnaden i att äga ett husdjur, så det är värt att nämna.
Avdelare 8

3 föga kända fakta om Akbash

1.Akbashs gamla status ger en tydlig bild av hans personlighet.

Närhelst du har att göra med en äldre ras har du en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig. Selektiv avel finslipar hundens syfte. Det är precis fallet med Akbash. Han är en väktare och en sikthund som tjänar detta syfte väl.

två.Akbash är en synhund.

Uppfödare parar selektivt sina hundar för att förfina vissa syften. Jakthundar gör mycket mer än att apportera viltet. Vissa, som Akbash, kommer att hitta spelet och varna sina ägare om deras närvaro. Det är svårt inte att se något när det väl har avslöjats för dig.

3.Akbash har officiell status.

Även om AKC inte har erkänt rasen, har den officiell status på grund av dess historiska roll som väktare av boskap. Även USDA får det. Hunden är en del av byråns Predator Control Program .

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av AKBAŞ TÜRK🇹🇷 (@akbasturkk)

Avdelare 5

Temperament & Intelligens av Akbash

Jobbet som Akbash och selektiv uppfödning försåg honom med stor intelligens och självständighet för att tillbringa tid ensam på landsbygden. Det är bra för en hund som lever den här livsstilen, men det innebär mer arbete för dig. Det är viktigt att göra skillnaden mellan skyddande och aggressivitet. Akbash är den förra istället för den senare, särskilt när den är uppfostrad av en kompetent ägare.

Är dessa hundar bra för familjer?

Svaret på denna fråga har några förbehåll. Ja, Akbash är en utmärkt väktare. Han kommer att titta på och skydda ditt hem och din familj. Å andra sidan är han en stor hund som också är besittande av sin mat. Det bådar illa för hushåll med små barn. Den här valpen är inte särskilt pigg. Det lutar mer av försiktighet på grund av hans storlek.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Samma sak gäller för andra husdjur i ditt hem. Akbash är inte alltför vänlig när det kommer till andra hundar och katter i din familj. Kom ihåg att hans roll innebar att han i första hand var ensam på fältet. Hans jobb var trots allt en beskyddare. Hans bakgrund som sikthund gör också att inte mycket kommer att komma av hans vakande öga.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Fafik och Ayse (@fafikandayse)

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Akbash:

Vid det här laget är det klart att Akbash inte är för alla potentiella husdjursägare. Vi vill upprepa hans gynnsamma egenskaper, som hans lojalitet och tillgivna natur. Det är viktigt att undersöka en ras vad den än är. Det är ett av de bästa sätten att säkerställa en bra passform. Hundar och vargar har en gemensam förfader. Domesticering skedde för mellan 15 000–40 000 år sedan, beroende på vem du frågar.

Från den tiden och framåt hände en hel del selektiv avel, vilket förklarar 196 raser erkänns enbart av AKC. Akbash är naturligtvis inte en av dem. Gör plats för nummer 197!

Mat & Diet Krav

Akbash är en stor hund. I motsats till vad många tror, ​​skiljer sig små raser från stora på flera nivåer. De förra lever ofta längre. De mognar också snabbare. Därför är deras kost inte densamma för att stödja de varierande ämnesomsättningshastigheterna. Därför behöver din valp en mat avsedd för en hund av hans storlek . Skillnaden ligger i kaloriinnehållet.

Riktlinjerna för beloppet är just det — ett förslag. Din hund har sista ordet. Det beror på att den här rasen har en tendens att gå upp i vikt, för mycket, tyvärr. Det betyder att du måste ta en aktiv roll för att hålla honom aktiv och i form. Det är avgörande för din hunds goda hälsa. Vi föreslår att du håller koll på hans vikt och form. Justera sitt matintag, respektive.

Övning

Om du tänker på Akbashs jobb är det lätt att förstå hans aktivitetsnivå. Han är en avvaktande hund. Om det blir problem så svarar han. Om inte, tar han hand om fastigheten för allt som är oönskat. Samtidigt tar han tid. Dessa observationer beskriver Akbashs låga aktivitetsnivå. Spara den tills du behöver den.

Som hundägare betyder det att du måste bära vikten. Du måste se till att din valp får tillräckligt med motion varje dag för att undvika viktökningen som vi nämnde tidigare. Dagliga promenader är precis grejen för att hålla den här intelligenta hunden mentalt engagerad och ge möjligheter att förstärka korrekt hunduppförande.

Träning

Hundar som har en envis streak är alltid en utmaning när det kommer till träning. Dessa valpar har intellektet att lista ut saker, vilket gör det svårt att lära dem ibland. Men ditt ess i hålet är den här hundens kärlek till mat. Godis kan övertyga även den mest egensinniga valpen att lydnad är en Bra sak. Om du begränsar det till de tiderna kommer du att ha en kraftfull motivator.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Storm & Misty (@dear_diary_its_me_storm)

Grooming✂️

Grooming är mer involverat när hunden har dubbel päls. Det beskriver Akbash. Det tjänar ett syfte att skydda hans hud. Denna hund har en dubbel päls med en kort och medium. Graden av varje varierar med miljön. Underullen är tjockare i kallare områden, till exempel. Han kommer att avskaffa det varje år. Ytterpälsen är kortare men kräver regelbunden vård.

Hälsa och villkor

Rarity är Akbashs bästa vän eftersom det hjälper till att minska frekvensen av medfödda tillstånd från överavel. Den här valpen är dock inte immun mot många av de problem som plågar större hundar, särskilt i skelettsystemet. Förundersökning kan hjälpa till att identifiera några av dem. Vi rekommenderar att du håller dig till en uppfödare som vidtar denna försiktighetsåtgärd.

Mindre förhållanden
  • Öroninfektioner
  • Hypotyreos
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Patellaluxation
  • Hjärtproblem
Avdelare 5

Man vs Kvinna

Både honor och hanar är jämförbara i storlek. Anekdotiska bevis tyder på att kvinnor är mer fogliga. Men vi lägger många av dessa subtila skillnader till uppfostran. Det är viktigt att komma ihåg att en valps miljö och träning spelar en viktig roll i slutprodukten. Du har massor av verktyg i din domstol, inklusive tidig socialisering och träning.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Akbash går definitivt över den esoteriska kanten. Det är inte många som känner till denna ras. Han är lite av en utmaning på flera poäng. Han har dock mycket att ge tillbaka. Han är en valp som kräver forskning. Du måste veta vad den här hunden ger till bordet. Vi tycker att det är en nödvändig uppgift oavsett vilken ras du funderar på. Akbash kan vara ett utmärkt husdjur för rätt familj eller individ.


Utvald bildkredit: bektasaydogan, Shutterstock

Innehåll