AKC vs CKC vs UKC rasregister: Vad är skillnaden?

Välj Namnet På HusdjuretOm du planerar att gå igenom kostnaden och besväret med att köpa en renrasig hund, är det vettigt att registrera honom som sådan. När allt kommer omkring, vad är poängen med att investera i ett så kungligt djur om du inte kan skryta om hans blodslinje?Men när du väl går för att registrera din valp kan du få ett oförskämt uppvaknande. Det visar sig att det finns mer än ett rasregister där ute; det finns tre stora, faktiskt. Vad är skillnaden mellan dem? Och vilken är bäst?I artikeln nedan går vi igenom skillnaden och hjälper dig att göra ett välgrundat val. När allt kommer omkring finns det inget mer pinsamt för en hund än att få reda på att han är listad i ett sämre register.Avdelare 4

American Kennel Club

Det mest välkända av alla rasregister (till stor del på grund av de stora hundutställningar de arrangerar varje år), American Kennel Club (AKC) är också den mest inflytelserika. Det har strikta antagningskrav, och att vara listad med dem är en ära.AKC:s historia

Som du kan förvänta dig föddes AKC ur fåfänga - organiserad fåfänga, för att vara exakt.

I slutet av 19thårhundradet blev många rika hundägare besatta av sina djurs skönhet. Detta ledde till bildandet av Westminster Kennel Club Dog Show, som i grunden är en glorifierad skönhetstävling för hundar. Den var designad för att fira egenskaperna hos renrasiga hundar - men bråk utbröt snart om vad dessa egenskaper var, exakt, och vilka hundar som kvalificerade sig som renrasiga.

Detta behov av ett tillsynsorgan ledde till grundandet av AKC 1884. Det skapades av en sammanslutning av amerikanska och kanadensiska uppfödare, men amerikanerna sparkade snart ut kanadensarna och vägrade låta dem delta. Lyckligtvis i början av 20-taletthårhundradet lade grupperna sina meningsskiljaktigheter åt sidan innan vi fick en uppföljare till kriget 1812.

Idag driver gruppen flera stora hundutställningar samt renrasiga fältförsök och de administrerar även Canine Good Citizen-tester.

Bli registrerad hos AKC

Som du kan förvänta dig av en grupp som en gång sparkade ut kanadensare, kan AKC vara fruktansvärt kräsna med vem de umgås med, och det sträcker sig till de hundar som de är villiga att registrera.

För att vara berättigad till registrering måste hundens föräldrar båda redan vara registrerade hos AKC, och hela hans kull måste också vara registrerad. Valpen måste också vara av samma ras som båda föräldrarna, vilket ibland kan orsaka problem om hunden kommer från en bakgårdsuppfödare.

I vissa fall krävs DNA-test för att bevisa en hunds identitet (eftersom du inte kan lita på att en hund inte har ett falskt ID, tydligen).

Amerikansk bulldogg

Bildkredit: Pickpik

Fördelar med AKC-registrering

Med tanke på att du måste hoppa igenom så många ringar för att få din hund igenkänd, måste fördelarna vara ganska fantastiska, eller hur? Du måste få förstklassiga pass för Disneyland eller ett kreditkort utan gräns - eller åtminstone bör du lära dig ett hemligt handslag.

Tyvärr är inget av det sant. Allt du får är ett certifikat som erkänner din hunds renrasiga status, samt möjligheten att delta i hundutställningar om du så önskar. Det finns dock en cool funktion som registrering kommer med, och det är möjligheten att spåra din hunds härkomst tillbaka i flera generationer.

AKC-registrering används till stor del av uppfödare som ett marknadsföringsverktyg, eftersom det låter dem höja sina priser. Registrering är dock ganska billigt - mindre än 0 för en enda hund. Detta beror på det faktum att AKC är det enda ideella registret som för närvarande är tillgängligt.

Avdelare 4

Continental Kennel Club

Continental Kennel Club, eller CKC (inte att förväxla med Canadian Kennel Club), är mycket yngre än AKC, eftersom den går tillbaka till endast tidigt 1990-tal. Som ett resultat är deras register inte lika grundligt, även om det är mycket lättare att komma in i.

CKC:s historia

Som du kan förvänta dig med tanke på att det bara har funnits sedan 1991, finns det inte mycket historia till CKC. Till och med anledningen till dess grundande är något oklar, eftersom organisationen hävdar att den startades av passionerade hunduppfödare, men det förklarar inte Varför .

Många kritiker har hävdat att CKC utformades för att tillåta skissartade uppfödare och valpbruksoperatörer att få sina hundar att verka mer värdefulla. Som vi visade ovan är det svårt att bli registrerad hos AKC, men om du kan få en registrering som verkar lika bra, det borde göra det möjligt för uppfödare att höja priserna på illa uppfödda hundar.

Vi kan inte bekräfta eller dementera detta, men vi kommer att säga så här: det är mycket lättare att bli registrerad hos CKC, och det har förekommit många klagomål om gruppen till Better Business Bureau. Gör det CKC till en bluff? Inte nödvändigtvis - men det gör verkligen att AKC ser bra ut i jämförelse.

Bli registrerad hos CKC

CKC känner igen mycket fler hundraser än AKC gör – tre gånger mer, för att vara exakt. De kräver inte heller några bevis på renrasiga blodlinjer.

Istället ber de efter två vittnen som ska vittna om rasens äkthet, samt tre bilder på hunden. Förutsatt att bilderna och vittnesmålen samlas in, är allt du behöver göra att betala deras avgifter (cirka ) och din hund är registrerad.

Detta är uppenbarligen mycket lättare än att bli listad med AKC, men nackdelen är att det också är mycket mer sannolikt att släppa in blandrashundar.

labrador retriever

Bildkredit: Michael Aleo, Unsplash

Fördelar med CKC-registrering

CKC driver också hundutställningar, men de är inte lika prestigefyllda som de som AKC anordnar. Att registrera sig hos CKC ger dig dock bevis på ägande av din hund, och företaget kan ge dig rabatter på hundtillbehör hos många av deras företagspartners.

Avdelare 4

United Kennel Club

United Kennel Club (UKC) är en internationell version av AKC, även om den drivs i vinstsyfte. Istället för att anordna hundutställningar är UKC dock mer bekymrad över tävlingsevenemang som agilityförsök, viktdragningar och lydnadstävlingar.

UKC:s historia

UKC grundades 1898 av en man vid namn Chauncey Z. Bennett. Bennett ansåg att AKC var för posh och hederlig, och han ville ha en hundklubb som var tillgänglig för gemene man.

Eftersom han ansåg att hundar som ägdes av rika människor ofta blev omhuldade, trodde han att det var lika viktigt att kunna utföra bragder av fysisk skicklighet som att se ut. Klubben lade en tonvikt på den totala hunden, snarare än att bara fokusera på det fysiska utseendet.

UKC erkände ursprungligen bara mobbare raser, även om de nu listar över 300 raser av alla former och storlekar. De kommer till och med att registrera hundar som AKC avvisar, som American Bulldog ochAmerikansk Pit Bull Terrier.

Bli registrerad hos UKC

Registreringskraven varierar beroende på ras och är olika om du registrerar en enskild hund eller en hel kull. Du kan dock förvänta dig att behöva posta in pappersarbete och en avgift på (varav kommer att returneras om din valp avvisas).

Precis som med CKC, måste du skicka in foton om din hund inte har några bevis på härstamning. Däremot kommer UKC att samarbeta med dig om de anser att din hund kvalificerar sig för en annan ras än den du ansökte under.

spinone italiensk hund utomhus

Bildkredit: MarinaGreen, Shutterstock

Fördelar med UKC-registrering

UKC är ett medelstort register, eftersom det är mer prestigefyllt att bli listat med dem än CKC men mindre än AKC. Ändå kan det potentiellt höja värdet på en kull valpar med en anständig mängd.

Utöver det, genom att bli registrerad hos UKC kan du delta i alla deras tävlingsevenemang, av vilka många är mycket roligare än din typiska hundutställning.

Avdelare 4

Vilket är bäst?

Om du vill registrera digen renrasig hund, American Kennel Club är din bästa insats. Det är också det mest kräsna, men det är en stor anledning till att det är det bästa alternativet där ute. Vi rekommenderar att du är misstänksam mot alla uppfödare som annonserar registrering hos Continental Kennel Club, men United Kennel Club är en ansedd kompromiss.

Naturligtvis, såvida du inte är en uppfödare eller fanatisk om en viss ras, är det värt att undra om du överhuvudtaget ska gå igenom besväret med att köpa och registrera en renrasig hund. När allt kommer omkring är skyddsrum fulla av underbara mutts som är precis den följeslagare som renrasiga är, även om de inte har de snooliga papper som bevisar det.

Plus, vill du verkligen ta itu med en hund som ständigt skryter om vem hans farfarsföräldrar var?


Utvald bildkredit: lornadandy, Pixabay

Innehåll