Aktivt kol för hundar: info och experttips

Välj Namnet På HusdjuretOm veterinären har ordinerat aktivt kol till din hund, den har troligen diarré , magproblem eller har fått i sig gift, och du vill veta mer om denna medicin. I den här korta guiden kommer vi att ta en djupgående titt på detta läkemedel för att hjälpa dig förstå hur det fungerar och vad det kommer att göra för din hund.Avdelare 1Vad är aktivt kol?

Aktivt kol är en speciell form av kol med små, mikroskopiska hål över ytan, vilket skapar mer yta som gör det mycket absorberande. Ett enda gram aktivt kol har en yta på mer än 32 000 kvadratfot. Som namnet antyder, härleder forskare det från träkol, och det kan genomgå andra behandlingar för att göra det mer absorberande.Andra användningsområden för aktivt kol

Förutom att ha flera användningsområden inom det medicinska området, kan aktivt kol lagra gaser som väte och metan. Det kan också hjälpa till att rena luft, metaller och vatten. Det är hur företag kan ta bort koffein för att producera koffeinfritt kaffe, och det kan också bleka tänderna. Aktivt kol är också en primär ingrediens i respiratorer, och många bönder använder det som bekämpningsmedel.

Avdelare 8Aktivt kol för hundar: Vad du ska veta

När är den bästa tiden att administrera aktivt kol?

Om ditt husdjur har fått i sig någon av flera gifter som färgförtunning, råttgift, druvor , eller choklad, kan administrering av aktivt kol så snart som möjligt hjälpa till att förhindra att toxiner absorberas i kroppen. Det är särskilt användbart när du inte kan framkalla kräkningar, men du måste administrera flera doser, och du bör omedelbart kontakta veterinären.

veterinären kollar upp schäfer

Bildkredit: Freepik

Hur fungerar aktivt kol på hundar?

Det aktiva kolets stora yta är extremt grov och negativt laddad. Den tar tag i och håller positivt laddade mikroskopiska gifter och låter inte kroppen absorbera dem. Istället passerar kolet genom systemet med gifterna och går ut i avföringen. Du vet när behandlingen tar sin gång eftersom gödseln blir svart.

Hur mycket aktivt kol behövs för hundar?

Veterinärer ger vanligtvis ut aktivt kol beroende på hundens vikt, och du bör kontakta din veterinär för att få rätt dos innan du behöver den. Det finns dock några tumregler .

  • Valpar under ett år kommer att behöva cirka ett gram per kilo kroppsvikt var 4:e till 6:e timme efter behov.
  • Hundar över ett år kommer att behöva 25 till 50 gram var 4:e till 6:e timme efter behov.

När du levererar träkol av andra skäl eller allmän hälsa kan du behöva mycket mindre. Om hunden tar en annan typ av medicin kan det aktiverade kolet absorbera det också, vilket hindrar hunden från att få den medicin den behöver.

När ska jag undvika att ge min hund aktivt kol?

Om din hund konsumerar ett surt gift bör du undvika att ge din hund aktivt kol eftersom det kan hindra läkare från att få en tydlig bild av matstrupen för att kontrollera skador. Flera andra gifter kommer att behöva en annan behandling, inklusive arsenik, cyanid, alkohol, litium och metanol, bland andra. Om ditt husdjur konsumerar något av dessa gifter måste du omedelbart ringa veterinären.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Crown Shaving Co. (@crownshavingco)

Hur administrerar jag aktivt kol till hundar?

Aktivt kol finns i många former. Det bästa sättet är att köpa det i pulverform, men det kan vara svårt att få din hund att äta. De flesta experter rekommenderar att du fyller en spruta med vatten och kol och injicerar den i baksidan av halsen på din hund. Du kan också köpa det i tabletter och i redan blandade vätskor som kanske smakar bättre, men det kan vara svårare att avgöra hur mycket du ska ge ditt husdjur i denna form. Du kan också få hundgodis gjorda med ett ämne som mycket liknar aktivt kol som kallas benkol. Dessa godsaker används dock vanligtvis för att rengöra tänder och fräscha upp andedräkten och kanske inte är lämpliga för att förhindra att giftet kommer in i blodomloppet.

Avdelare 3

Sammanfattning

Om ditt husdjur har fått i sig gift rekommenderar vi att du omedelbart tar dem till veterinären. Om du inte har erfarenhet av att administrera aktivt kol, bör du inte prova det i en nödsituation. Skaffa dig den expertis du behöver i förväg, så att du är redo när en olycka är framme. Om ditt husdjur inte är i omedelbar fara kan du prata med din veterinär för att lära dig rätt mängd aktivt kol att ge din hund. Du kan göra dig redo genom att köpa ett förråd av aktivt kol från märken som vetDtox, och ett sätt att administrera det till din hund. Märken som Frienda och andra säljer sprutor du kan använda. Ett företag som heter UAA gör en universell motgift gel förpackad i en spruta som tar bort behovet av blandning och är redo att användas.

Vi hoppas att du har gillat att läsa igenom den här guiden och har lärt dig lite mer om denna användbara medicin som kan hjälpa till att rädda ditt husdjurs liv. Vänligen dela den här guiden till effektiviteten av aktivt kol på Facebook och Twitter så att den kan hjälpa andra husdjursägare att utbilda.


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll