Är Febreze säkert för katter? Är det effektivt för rengöring?

Välj Namnet På Husdjuret  Febreze luftfräschareUnder många år använde vi hushållsrengöringsmedel och fräschare utan att tänka på innehållet och säkerheten för dessa produkter. Antagandet var att om det fanns på marknaden måste det vara säkert för människor och husdjur. Idag är vi mycket mer medvetna om farorna, eller bristen på, som finns i de produkter vi använder dagligen och deras effekter på oss och våra husdjur.Febreze fräschar upp tyget på ett ögonblick så att du kan andas in behagliga dofter snarare än stötande lukter. Detta var en vinnare för konsumenterna, och många människor har hoppat över den här produkten.Men är Febreze säkert för katter? Kan de vara runt möbler som har sprayats med Febreze? Svaret är ja, men det finns några saker du kan behöva tänka på.Vad är Febreze?

1998 var Febreze den första luftfräscharen i sitt slag som kom ut på marknaden. Populariteten för Febreze ökade snabbt eftersom Febreze, till skillnad från vanliga luftfräschare, eliminerar lukter – den täcker inte bara upp dem. Från avkopplande lavendel till doften av fräscht linne, valen av dofter är många.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Kiesha (@hinchwithkiesha)

Febreze Sanitize

P&G erkände konsumenternas ökande önskan att inte bara fräscha upp utan också desinficera tyger. 2017 introducerade de Febreze sanitize. En produkt som inte bara tar bort lukter utan dödar 99 % av bakterierna på mjuka ytor, närmare bestämt tyger. Dessutom har det visat sig vara säkert för husdjur.

Är Febreze säkert för katter?

Även om det har förekommit rykten om att Febreze inte är säkert för katter, har en granskning gjorts av American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. (ASPCA Animal Poison Control Center och deras veterinära toxikologiska experter fann att det var säkert att använda runt husdjur. Som med alla produkter bör du inte låta din katt slicka ytan eller stöta på produkten förrän den torkar, eftersom den kan orsaka mild hudirritation eller lätt magbesvär.

  Katt ser på som mänsklig spray rengör mattan

Bildkredit: Kristi Blokhin, Shutterstock

Typer av dofter

Luftfräschare

Luftfräschare är ett utmärkt sätt att snabbt dölja lukter i våra hem, men de tar inte bort dem. De kan också vara irriterande för vår katts andningsorgan eller orsaka hostanfall vid inandning. Se till att rummet är väl ventilerat, annars kan det vara en bra idé att ta bort katten från rummet medan du sprayar.

Eteriska oljor

Eteriska oljor , beroende på typ, kvalitet och koncentration, kan det vara farligt för katter. Om du planerar att använda eteriska oljor måste du överväga ventilationen i rummet och kattens eventuella hälsotillstånd. Om din katt har hud- eller lungproblem kan dofterna irritera hans tillstånd och få honom att få andningssvårigheter eller hudirritation.

Om du väljer att använda eteriska oljor runt din katt, se till att späda ut oljan ordentligt och ventilera rummet. De eteriska oljorna som inte bör användas inkluderar vintergrönt, söt björk, tall, citrus, pepparmynta, Ylang Ylang, kanel, kryddnejlika, eukalyptus, tea tree och pennyroyal eftersom de anses vara giftiga för kattdjur.

Beroende på oljan kan symtom på förgiftning inkludera skakningar, kräkningar, andningssymtom, låg hjärtfrekvens och kroppstemperatur, ataxi (wobbliness) och leversvikt. Om ditt husdjur uppvisar något av dessa symtom, ring den lokala giftcentralen och din veterinär omedelbart.

  kvinna hand sprutar hemgjord eterisk olja baserat myggmedel utomhus

Bildkredit: FotoHelin, Shutterstock

Potpurri

Torrt potpurri, om det förtärs, kan orsaka onödig magbesvär på ditt kattdjur. Det kan också leda till mag- eller tarmobstruktion, vilket kan leda till eventuell operation.

Flytande potpurri innehåller däremot eteriska oljor och katjoniska rengöringsmedel som kan orsaka allvarliga hälso- och säkerhetsproblem för din katt. En liten slickning av vätskan från potpurri kan orsaka sår i magen eller tarmarna, andningssvårigheter, neurologiska problem eller brännskador på hud eller ögon.

Om du väljer att använda potpurri, torrt eller flytande, se till att hålla det utom räckhåll för din katt och rensa upp eventuellt spill omedelbart. Kom också ihåg att noggrant rengöra alla behållare som innehåller kvarvarande vätska eller rester.

Doftljus

Oavsett om det är ett avkopplande bad, en semester eller rutinmässigt, har doftljus använts i årtionden för doft och atmosfär. Tänk på att katter är nyfikna varelser. Lågan från ett ljus kan vara ganska intressant för din lurviga vän men kan leda till tassbrännskador och brandrisk. Återigen, om doften är för stark kan den orsaka näs- och lungirritationer och andningsproblem.

Flamlösa ljus kan vara ett säkrare alternativ om du bara njuter av utseendet ljus brinner . Om inte, se bara till att hålla dina brinnande ljus utom räckhåll för ditt husdjur och lämna dem aldrig ensamma i samma rum.

  ljus

Bildkredit: Pixabay

Rökelse

Om du är en zenälskare och äger en katt, kanske du inte vill bränna rökelse i ditt hem. Doftstickorna innehåller eteriska oljor som kan irritera befintliga andningsförhållanden hos din kattvän. Vissa katter kan vara känsliga för rök, och de har potential att orsaka astma hos katter.

Slutsats

Oavsett om det är doften av mat, en kattlåda eller parfym, är vår miljö fylld av många dofter. Även om vi kanske uppskattar de trevliga dofterna i vårt utrymme, vill vi eliminera de stötande lukterna. När vi gör det måste vi vara noggranna med säkerheten för våra husdjur och se till att läsa produktvarningar och följa tillverkarens anvisningar. Ännu viktigare, vi måste överväga dofter som kan vara giftiga eller särskilt irriterande för din katts speciella känslighet, dess hälsotillstånd och din miljö. Som alltid, om din katt verkar ha andningssvårigheter av något slag, anta aldrig att det kommer från dofterna i hemmet och ta den till veterinären omedelbart.

+ Källor