Är matfärgning säkert för hundar? Vad finns i matfärgning?

Välj Namnet På Husdjuret  olika matfärger i glasDet mesta maten bearbetas, både för människor och för hundar. Bearbetning förändrar matens naturliga tillstånd och tar bort bakterier, förbättrar deras hållbarhet och gör dem visuellt tilltalande. En stor del av detta är färg – det mesta av det vi äter skulle vara grått (och oaptitligt!) utan matfärg.Men är matfärgning säker för hundar? Vad finns i den? Färgerna läggs till för vår fördel eftersom våra hundar inte kan uppfatta dem. Hundar behöver inte dem, och de har inget näringsvärde, så det väcker frågan om varför vi stör oss alls?Även om matfärgning i allmänhet är säker för hundar att äta, kanske du föredrar att undvika det.

  Avdelare 2Vad finns i matfärgning?

Konstgjorda matfärger tillverkades ursprungligen av stenkolstjära. Nu kommer syntetiska matfärgämnen från petroleum eller råolja. Slutprodukterna testas för att säkerställa att de inte innehåller några spår av petroleum.

En del matfärgning är gjord av växtbaserade material, som Blue No. 2, samma indigofärgämne som används för att färga denim. Andra naturliga pigmentkällor inkluderar gurkmeja , en växt som växer i Indien, och cochenille, ett extrakt från en insekt som skapar en röd färg.

  matfärg i skålar med skedar

Bildkredit: Tabeajaichhalt, Pixabay

Är matfärgning säker?

Livsmedelsfärgning har en dålig historia i vår livsmedelsindustri. Företagen var inte alltid ärliga och transparenta och använde ofta matfärg för att dölja förstörelse eller missfärgning i äldre mat. Vissa av färgerna innehöll även farliga material som bly och arsenik, vilket förvärrade problemet.

Sedan förbjöd Food and Drugs Act från 1906 användningen av giftig matfärgning. Den godkända livsmedelsfärgen kom från stenkolstjära färgämne. På 1950-talet förbjöds även detta koltjärafärgämne, vilket ledde till Color Additives Amendments från 1960, som införde strikt tillsyn för färgtillsatser i livsmedel för människor och djur.

Nu reglerar Food and Drug Administration (FDA) strikt alla färgtillsatser som används i livsmedel. De certifierade färgerna inkluderar färre än 10 godkända färger, och färger som härrör från naturliga pigment i växter, mineraler och djur är tillåtna. FDA reglerar också mängden karamellfärg tillåtet och dess beskrivning på förpackningen.

  hund som äter mat från en hundskål

Bildkredit: Mat Coulton, Pixabay

Finns matfärger i hundfoder? Är de säkra?

Enligt FDA är godkända färger säkra i livsmedel och djurfoder när de används enligt anvisningarna. Vissa matfärger har visat sig vara farliga i stora mängder, men dessa inkluderar inte de FDA-godkända färgerna och de måste användas i mycket större mängder.

De Association of American Feed Control Officials (AAFCO) tillåter färgtillsatser i sällskapsdjursfoder enligt definitionen i Federal Food, Drug and Cosmetic Act:

  • Varje färgämne, pigment eller ämne som när det tillsätts eller appliceras på ett livsmedel, läkemedel eller kosmetika eller på människokroppen kan ge färg
  • Inkluderar ämnen som, när de matas till djur, ger färg till kött, mjölk eller ägg
  • Inkluderar kemiska och livsmedelsliknande ämnen

För djurfoder är alla certifierade färgtillsatser 'konstgjorda' per definition och FDA:s godkända färger. Färger som är undantagna från certifiering kommer från naturliga källor, såsom växter, mineraler, alger eller djur. Färger måste också vara märkta och listade.

Kort sagt, enligt FDA och AAFCO är färgtillsatser säkra för hundmat. Den begränsade forskningen på detta område visar att hundar är mer benägna att ha allergier mot protein , inte matfärgning. Ändå är detta inte ett område som har undersökts mycket.

  hundar som äter

Bildkredit: Phuttharak, Shutterstock

Kan jag färga min hund med matfärg?

Vissa människor kanske vill veta om de kan färga sin hunds hår. Mänsklig matfärgning är i allmänhet säker men mänskliga färgämnen, såsom hårfärgning eller färgad hårspray, bör undvikas. Det är inte nödvändigt att färga din hund och riskerar att irritera huden och rekommenderas därför inte.

Om du bestämmer dig för att gå vidare, undvik att sätta matfärg på några områden av din hund med öppna sår eller sår och håll matfärgen borta från känsliga områden som ögonen, näsan eller inuti öronen.

En annan sak att tänka på är att matfärgen lätt fläckar. Även om du kan 'ställa in' matfärgen med en hårtork, kan den fortfarande smitta av på dina möbler eller kläder.

  Fransk bulldogg myser bredvid ägaren

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

  Avdelare 2

Slutsats

Sammantaget är matfärgning säker för hundar, både i mat och lokalt. Många hundfoder innehåller både FDA-godkända konstgjorda och naturliga färgtillsatser, och den begränsade forskningen på detta område förutsätter att de är säkra för konsumtion av människor och husdjur. I slutändan är valet att använda matfärgning för dina hundar ditt.

+ Källor