Är smörblomma (Ranunculus) giftig för katter? Håll din katt säker!

Välj Namnet På Husdjuret

Våren är en underbar tid på året. Temperaturen börjar stiga, och färg börjar gro runt. Så mycket som vi ser fram emot säsongsbytet måste vi också vara uppmärksamma och proaktiva för att hålla våra katter säkra från farorna som följer med det. När nya blommor blommar i din trädgård är det viktigt att kunna identifiera dem eftersom vissa kan vara mycket giftiga för din katt, såväl som andra husdjur du kan ha i ditt hem.Även om de är läckra och vackra, kan smörblommor orsaka mycket skada på din katts lilla kropp om de bestämmer sig för att mumsa på dem för självbehandling eller matsmältningsändamål . Tyvärr kan även denna blommas pollen orsaka skadliga effekter på din katt. Fortsätt läsa för att få veta mer.Varför äter katter växter?

Det vet vi att katter är obligatoriska köttätare som behöver en proteinrik kost, i första hand bestående av animaliskt protein, så varför äter de ibland växter och riskerar att bli förgiftade? Tja, det finns några svar på denna fråga.

För det första kan kattens ålder ha en roll att spela. Ofta hittar kattungar med höga nivåer av energi nästan vad som helst att leka med. Om de ser en blomma som blåser i vinden kommer de sannolikt att försöka fånga den som de skulle göra med sina fjäderstavar under lektid med sina ägare. När de väl fångats är det inte ovanligt att de biter, tuggar och grundar växten. Tristess eller nyfikenhet hos katter kan leda till samma resultat.En annan anledning till varför katter äter växter är att det är instinktivt och därför ganska vanligt att se hos katter i alla åldrar. Ofta äta gräs eller växter runt gården kan hjälpa matsmältningsproblem och lossa osmält mat. Gröna kan också användas för medicinska ändamål när en katt har en infektion.

Katter kan i allmänhet instinktivt skilja mellan giftiga och giftfria växter. För det mesta väljer katter rätt och drar nytta av fibrerna och näringsämnena från växterna och gräset. Men om deras val är begränsat till en miljö som innehåller en mängd olika giftiga växter, kan de äta vad som helst i närheten, vilket kan få fruktansvärda konsekvenser.

 Orange Ranunculus

Bildkredit: 1195798, Pixabay

Är alla växter giftiga för katter?

Det är inte alla växter giftigt för katter . Men det som kanske inte är giftigt för din katt kan vara giftigt för ett annat husdjur och vice versa, så gör alltid din forskning om växterna runt ditt hus innan du låter dina husdjur leka runt dem.

Vissa växter kanske inte är tillräckligt giftiga för att döda din katt om de förtäras men kan fortfarande orsaka en reaktion hos dem. Vissa reaktioner kan orsaka allergiska symtom hos din katt, såsom överdriven slickning och repor på grund av kliande hud, medan andra växter kan vara tillräckligt giftiga för att orsaka organsvikt.

Mängden växt din katt åt kan spela en roll för hur allvarliga deras symtom är. Ofta måste de ha ätit en stor mängd av växten för att det skulle vara livsfarligt för din katt. Tyvärr är vissa växter så giftiga att även ett bett kan skicka dem till akuten.

Vissa giftiga växter kanske inte är giftiga i hela sin struktur. Ibland kan det bara vara lökarna som innehåller höga halter gift, medan andra gånger kan alla delar av växten vara farliga. Om din katt äter en giftig växt, kontrollera vilken del av växten den tuggade på och informera din veterinär, eftersom det kommer att hjälpa dem att behandla din katt bättre.

 Ranunkel

Bildkredit: Ralphs_Photos, Pixabay

Andra giftiga växter att se upp för

Även om det finns hundratals växter som är giftiga för katter, vi har listat några vanliga nedan:

 • Sago Palm (Coontiepalm; kartongpalm; cykader; zamias): Fröna av denna växt är de dödligaste.
 • Påskliljor : Lökarna är den giftigaste delen.
 • Liljor : Mycket giftig. Att bara slicka pollen kan orsaka död hos katter.
 • Höstkrokus (ängssaffran; naken dam): Alla delar av denna växt är giftiga.
 • Hyacint och tulpaner: Alla delar är farliga, men giftet är mest koncentrerat i lökarna.
 • Azaleor och Rhododendron : Även intag av en liten mängd är farligt för katter.
 • Dieffenbachia (charmig dieffenbachia; stum käpp; exotica perfektion; tropisk snö): Inte dödlig men kommer att orsaka smärta och obehag om den bits i.
 • Cyklamen (Persisk viol; suggbröd): De giftigaste delarna är knölarna och rötterna.
 • Oleander (Nerium/vit oleander; Rose-Bay): Alla delar är giftiga, inklusive vattnet som växten har suttit i.
 • Kalanchoe (svärmorväxt; djävulens ryggrad; ljuskronaväxt): Alla delar är giftiga.
 Hyacint

Bildkredit: epicantus, Pixabay

Vad händer om min katt äter en smörblomma?

Tack och lov har smörblommor en bitter smak som vanligtvis avskräcker katter från att äta dem. Men de producerar pollen som kan gnugga på din katts päls. Om din katt slickar pollen från blomman eller pälsen medan den sköter, kan det vara irriterande.

Smörblommor innehåller protoanemonin som frigörs när plantan tuggas. Detta ämne är det som är giftigt för katter och påverkar deras mag-tarmkanal. Den högsta densiteten av det giftiga är inom blomdelen av växten; dock hela växten är farlig till katter.

När den tuggas och intas kommer en katts mun att svälla, bli röd och blåsor bildas. Om den bittra smaken inte avskräckte katten från växten initialt, gör detta obehag i munnen det i allmänhet och hindrar dem från att få i sig mer av växten. Blåsor och svullnad kan också bildas i din katts ansikte i alla områden som kom i kontakt med den tuggade växten.

Andra symtom som kan uppstå är överdriven dregling, kräkningar, diarré, depression, att inte längre äta, vinglig gång, svaghet, skakningar, blodig urin och kramper. Hur allvarliga symtomen är beror på hur mycket av smörblomplantan din katt fick i sig.

Symtom kommer sannolikt att inträffa inom tre timmar efter att ha tuggat eller intagit smörblomväxten. Om du har märkt en tuggad smörblomma i din trädgård, kontrollera din katt för blåsor eller svullnad i munnen eller ansiktet. Bestäm också vilka delar av smörblomman som åts.

Att bestämma hur mycket av växten och vilka delar av växten som åts kommer att hjälpa din veterinär att bättre behandla din katt. Men oavsett om du har fångat din katt på att äta en smörblomma eller märkt symtom, ta dem till veterinären omedelbart eftersom de kommer att behöva behandling. Om du inte kan komma till din veterinär snabbt, ring en hotline för husdjursgifter för råd om vad du ska göra för att hjälpa din katt.

 sibirisk katt i trädgården

Bildkredit: Michael Hüttl, Pixabay

Kattsäkerhet kring smörblommor

Din katt kan bli fylld av energi och ivrig att utforska sin färgglada trädgård. Det är dock nödvändigt att sektionera din trädgård så att din katt inte kan leka runt dina Buttercup-blommor.

Du kan också spraya starkt luktande ämnen runt dina Buttercups för att avskräcka din katt från att leka runt dem. Katter hatar lukten och smaken av citrus, vilket gör det till ett utmärkt alternativ att blanda med vatten och spraya på dina växter utan att skada dem eller din katt.

Ett annat alternativ att överväga är att ta bort smörblommorna från ditt hem och plantera dem på nytt i en husdjurslös väns trädgård med deras tillåtelse. En riskfri gård är en säker gård för din katt att utforska, leka och springa på.

Slutsats

Smörblommor är giftiga för katter. När de tuggas på frigörs gifterna och kan orsaka svullnad och blåsor, tillsammans med allvarligare symtom på och hos din katt. Alla växter och blommor är inte giftiga för katter, men det är ditt ansvar som kattägare att särskilja vilka växter som är och vilka som inte är det för att bättre skydda din katt från oavsiktlig förgiftning.

+ Källor