Bengalkatt av hankön vs. Bengalkatt av honkön: Vilket husdjur är bäst för dig?

Välj Namnet På Husdjuret Hane VS Hona Bengal CatOm du har bestämt dig för att lägga till en bengalisk katt med exotiskt utseende till din familj, kanske du undrar om du ska köpa en han- eller honkattunge och vad skillnaderna är mellan de två könen när det kommer till saker som storlek, personlighet och medicinsk behov.Det finns en skillnad som absolut sticker ut mellan bengaliska hanar och honkatter: stora bengaliska hanar kan lätt väga två gånger mer än sina honkatter! Men förutom det är skillnaderna mellan bengaliska hanar och honkatter i stort sett relativt minimala. Läs vidare för att lära dig hur du vet vilket kön som är bäst för dig.

Visuella skillnader

 Man Bengal Hona Bengal sida vid sida

Bildkredit: vänster, Seregraff, Shutterstock; höger, Seregraff, Shutterstock

En överblick

Manlig Bengal
 • Medelhöjd (vuxen): 14–18 tum
 • Medelvikt (vuxen): 9–15 pund
Kvinna Bengal
 • Medelhöjd (vuxen): 13–16 tum
 • Medelvikt (vuxen): 6–12 pund[2]

Bengal Cats 101

Bengalkatter tar med lite av det vilda i ditt vardagsrum. Som en korsning mellan en asiatisk leopardkatt och ett husdjur har bengaler ränder och prickar som får dem att se ut som miniatyrtigrar och tillgivna personligheter som deras människor inte verkar få nog av. De tenderar att vara aktiva, ondskefullt smarta och ganska sångsamma. Och de är en av få kattraser som faktiskt tycker om att leka i och runt vatten!Det tar vanligtvis dessa smala, graciösa varelser cirka två år att nå vuxen ålder. De är lite på den stygga och äventyrliga sidan som kattungar, men bengaliska katter mjuknar med åldern och blir mer benägna att sova än att terrorisera tårna. De flesta lever i 10 och 18 år. Och medan många är lugna, älskvärda husdjur, blir vissa det aggressiv när du är i närheten av små barn eller andra husdjur, så du kanske vill tänka två gånger på att adoptera en Bengal om något av dessa tillstånd är relevant för din livssituation.

Översikt över ras av hanar

 Bengal katt biter på naglarna

Bildkredit: Ilona Koeleman, Shutterstock

Personlighet/karaktär

Bengaliska manliga katter tenderar att vara tillgivna, lite stygga och mycket smarta. De är ofta lite distanserade om de inte har vuxit upp i en familj där de fått mycket mänsklig kontakt och uppmärksamhet. Bengaliska manliga katter har ett rykte om sig att vara vänligare än bengaliska honor. Och de är också kända för att komma bra överens med andra djur; kvinnliga bengaler kan ibland vara lite mer ovälkomna när det kommer till andra husdjur.

Intakta bengaliska hankatter är dock ett helt annat bollspel. De ofta spray , och vissa kommer till och med att vägra ta itu med kattlådan. Icke-kastrerade bengaliska hankatter har varit kända för att bli aggressiva mot sina ägare och rovdjur mot andra djur, inklusive icke-hybridkatter.

Träning

Bengaliska hankatter är vanligtvis väldigt träningsbara, vilket är en egenskap som går hand i hand med deras intelligens och höga energinivåer. Dessa kattdjur beskrivs ofta som 'hundliknande' på grund av deras sällskaplighet och träningsförmåga. Många ägare har tur att få sina bengaliska hankatter till gå i koppel , vilket kan leda till massor av roliga kattcentrerade utomhusaktiviteter.

De svarar vanligtvis bra på klickerträning , och vissa ägare har till och med lyckats få dessa kattungar att göra tricks! Katter klarar sig ofta bra med belöningsbaserade träningsrutiner som är både roliga och mentalt och fysiskt stimulerande, vilket kan hjälpa till att minimera destruktivt tristessrelaterat beteende. Så fyll på med några godsaker så kommer din bengaliska katt att skaka hand med imponerade människor på nolltid.

 ung bengal katt spelar en interaktiv leksak

Bildkredit: Evdokimova, Shutterstock

Sjukvård

Bengaliska manliga katter har många av samma hälsoproblem som andra raser, inklusive mottaglighet för olika infektioner såsom panleukopeni och rabies. De flesta bengalkatter tycker om att vara utomhus, men kom ihåg att dessa är aktiva djur, så uppdaterade vaccinationer är avgörande för att hålla bakteriella och virusinfektioner borta.

Vissa utvecklar tillstånd, såsom progressiv retinal atrofi (PRA) och höftledsdysplasi, som verkar ha en genetisk eller ärftlig koppling. Okastrerade män har en högre grad av att utveckla tillstånd som testikelcancer och prostataproblem. Men kastrering begränsar risken för att utveckla dessa allvarliga reproduktiva hälsoproblem. Många intakta bengaler har hälsoproblem relaterade till aggression och skador som ådragits när de slåss mot andra djur.

Föder upp

Uppfödning av bengalkatter överlåts bäst till experter. En första generationens Bengal (F1), en blandning av en huskatt och en asiatisk leopardkatt, är absolut inte ett tama djur och kommer inte att bete sig som ett i ditt hem.

F1-bengaler är ofta aggressiva både mot ägare och andra djur, har inget intresse av att använda kattlådan, ägnar sig åt destruktiva beteenden och sprejar i hela huset. Många av dessa F1-katter är sterila eller födda med allvarliga fysiska defekter. Och bara om du undrar, kommer du att vara upptagen med dina avelsaktiviteter under en lång tid innan du kommer att ha en domesticerad bengalkatt på dina händer – katter måste vara minst fyra generationer borta från sin asiatiska leopardkatts förfader för att anses vara domesticerade. Vissa stater har restriktioner för Bengals ägande genom fjärde eller femte generationen.

Fördelar
 • Supersmart
 • Träningsbar

Nackdelar
 • Intakta hanar kan vara aggressiva
 • Ärftliga sjukdomar

Ras översikt över kvinnliga husdjur

 Bengal katt liggande på marken

Bildkredit: Uschi Dugulin, Pixabay

Personlighet/karaktär

Bengaliska honkatter har personligheter som liknar sina manliga motsvarigheter, de tenderar att vara tillgivna, intelligenta och superlätta att komma överens med. De är otroligt sociala och tycker om att umgås med familjemedlemmar, och de har ofta en person som de är superlojala mot.

De tenderar att vara lite mindre oberäkneliga än bengaliska hankatter, vilket gör bengalhonor till ett utmärkt val för familjer med barn och de som tycker om mycket en-mot-en-interaktion med sin kattkompis. Tänk på att dessa kattungar kan vara extremt högljudda; de är mer än glada över att göra sitt missnöje känt! Intensiv vokalisering under brunst kan vara ett problem med bengaliska honkatter som inte har steriliserats.

Problemet kan lösas genom att sterilisera din katt, vilket kommer att förhindra att alla dessa hormoner kommer in och ökar oönskade beteenden.

Det finns egentligen ingen skillnad mellan de två könen när det gäller inlärningsträning. Bengaliska honkatter tycker ofta om träningsprocessen eftersom den ger dessa superintelligenta varelser något att sysselsätta deras tid och sinnen.

Och med tanke på den mycket aktiva naturen hos dessa kattungar är det ett bra sätt att minimera tristessrelaterat missbeteende och begränsa stress, vilket kan bidra till en ökning av oönskat kattbeteende som soffförstörelse, aggression och extrem vokalisering. Det bästa sättet att träna en bengalisk honkatt är med massor av tillgivenhet och godsaker.

Sjukvård

Bengaliska honkatter har inga speciella vårdkrav, och dessa korthåriga kattungar behöver inte extra skötsel. Hälsosam mat, mycket vatten, vaccinationer och kontroller en gång om året med din veterinär är de enda standardvårdskraven för dessa underbara djur. Var dock medveten om att både bengaliska hanar och honkatter löper förhöjd risk att utveckla olika ärftliga sjukdomar. Det bästa sättet att säkerställa att du tar hem en frisk katt är att köpa ditt nya husdjur från en välrenommerad uppfödare.

 bengal katt i kattträd

Bildkredit: Irina_kukuts, Pixabay

Föder upp

Samma försiktighetsord gäller när det kommer till uppfödning av bengaliska hanar och honkatter - fortsätt med extrem försiktighet. Om du slutar med att adoptera ett djur som är mindre än helt domesticerat och väljer att inte få henne steriliserad, är chansen stor att problem uppstår, med flyktförsök och extrem vokalisering som de vanligaste bovarna.

Bengaliska honkatter, som alla katter, löper en ökad risk för sjukdomar som pyometra, en sjukdom i fortplantningsorganen som kan vara dödlig om den inte behandlas omedelbart. Att lämna din katt osteaterad är ungefär som att hänga ut välkomstskylten för att odöderade hanar ska komma på besök, vilket kan utsätta andra djur som du har hemma i fara, eftersom okrösterade hankatter ofta kan vara aggressiva när de söker parningsmöjligheter.

Fördelar
 • Smart
 • Lätt att träna

Nackdelar
 • Kan vara possessiv
 • Extremt vokal om den inte steriliseras

Lider bengalkatter av några genetiska problem

Tyvärr är svaret ja. Bengalkatter av båda könen löper ökad risk att utveckla grå starr och progressiv retinal atrofi (PRA), vilket är en sjukdom där fotoreceptorcellerna i en katts öga börjar dö. Tillståndet är nästan alltid progressivt, vilket resulterar i fullständig synförlust, och det finns för närvarande inget sätt att förhindra eller bota sjukdomen. Det drabbar ofta mycket unga katter, inklusive kattungar som bara är några månader gamla.

En annan sjukdom som ofta förekommer hos bengaliska katter är hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Katter med HMC har förstorade hjärtan. Forskare identifierade den exakta genen som är boven, men de vet att tillståndet till stor del är ärftligt hos bengaliska katter.

Höftdysplasi kan också påverka dessa kattungar. Detta smärtsamma tillstånd resulterar ofta i ledförsämring och smärta vid rörelse. Tänk dock på att genetiska sjukdomar är vanligare bland renrasiga och exotiska katter än hos blandraser.

 Bengal katt står i trädgården

Bildkredit: Jeannette1980, Pixabay

Vad menar du med en F1 Bengal Cat?

Bengalkatter är hybriddjur, som härrör från en blandning av en asiatisk leopardkatt och en huskatt. Avkommorna till den första blandningen anses vara en F1 Bengal katt och klassificeras som inte domesticerade.

Att föda upp en F1 Bengal med en huskatt resulterar i en F2 Bengal katt, och så vidare. Och i många stater är det faktiskt olagligt (eller endast lagligt med tillstånd) att äga en icke-tam katt. För att vara säker bör alla bengaliska katter köpas från en välrenommerad uppfödare med register eller DNA-resultat som visar din framtida kompis hemlighet.

Vilket kön är rätt för dig?

Bengaliska katter erbjuder ägare det bästa av två världar: ett husdjur som ser ut som ett vilt djur och temperamentet som en tamkatt. Och i sanning är både han- och honkatter underbara följeslagare och familjetillskott! Djur av båda könen är aktiva, lekfulla, tillgivna och lojala. Eftersom de är nyfikna och lite oseriösa tenderar både manliga och kvinnliga bengalkatter att njuta av vattnet.

Men det finns förstås skillnader mellan bengalkatter av olika kön. Hankatter tenderar att vara något större och mer distanserade och självständiga. Så om du letar efter en katt som i stort sett inte söker omfattande mänsklig kontakt, kanske du är lyckligare med en bengalhankatt. Kvinnliga bengaler är ofta bättre val för familjer med barn och de som vill ha en nära relation med sin kattkamrat.

Tänk på att skillnaderna mellan manliga och kvinnliga bengaler ökar om du pratar om okastrerade djur. Hanar blir mycket mer aggressiva, och kvinnor är mer benägna att söka mänsklig kontakt och engagera sig i extrem vokalisering.

+ Källor