Cane Corso

Välj Namnet På HusdjuretCane CorsoHöjd: 23-27 tum
Vikt: 90-120 pund
Livslängd: 10-12 år
Färger: Svart, grå, röd, fawn
Lämplig för: Aktiva familjer med stor hunderfarenhet. Fasta händer med tålamod och kärlek
Temperament: Intelligent och mycket aktiv. Skyddande och kan vara aggressiv. Lojal och tillgivenOm du är partisk med en stor hund som ser skrämmande ut men ändå har ett sött sinne, kan detta vara rätt ras för dig. Cane Corso är en del av Mastiff familj och ursprungligen från Italien där den arbetade som gårdshund. Denna muskulösa hund är väldigt aktiv och lekfull, men de kräver en fast hand för att vägleda dem och hålla sina värsta impulser i schack.Med rätt ägare kan denna hund vara ett lojalt familjedjur som fungerar bra med barn och även andra hundar. Som sagt, detta är en ras som inte rekommenderas för nybörjare. Om du är rädd för hundar eller inte kan hantera en stor hund kanske detta inte är det bästa alternativet för dig.

I artikeln nedan kommer vi att ge dig all information du behöver för att avgöra om Cane Corso är rätt valp för dig och din familj. Vi kommer att bryta ner deras temperament, hälsa, grooming och till och med deras formativa valpår! hundkurs valparCane Corso-valpar – innan du köper...

Avdelare 8

Energi
Träningsförmåga
Hälsa
Livslängd
Sällskaplighet

Cane Corso-valpar är lika bedårande som alla andraannan ras. De är en del av den arbetande Mastiff-familjen, och de har sitt ursprung i Italien där de arbetade som gårdshundar och jaktkamrater. Som valp behöver Cane Corso mycket motion, uppmärksamhet och distraktion. De kan tendera att vara lite smutsiga och kommer att kräva leksaker för att avleda det värsta tuggandet.

Det viktigaste att notera om den här valpens uppväxtår är träningen. Att umgås och träna din hund är viktigt så tidigt som möjligt. Att ta med dem runt olika människor, husdjur, sevärdheter, ljud och mer är viktigt för att ha en välrundad hund. Vi kommer att gå igenom detta, och mycket mer, i detalj i utbildningsavsnittet nedan.

Vad är priset på Cane Corso-valpar?

Att köpa en Cane Corso-valp genom en välrenommerad uppfödare är avgörande för denna hundras. Detta beror på att du kommer att behöva information om deras bakgrund som deras föräldrars temperament, hälsa och uppväxt. Eftersom denna typ av hund kan vara aggressiv i fel händer, vill du se till att din valps härkomst har de egenskaper du letar efter.

Med det sagt, ju mer ansedd uppfödare desto dyrare blir valpen. Vanligtvis kommer en valp att kosta någonstans mellan 500 och 000. Även om detta är brant, är det inte den enda kostnaden du kommer att behöva kämpa med. En av de vanligaste anledningarna till att en ägare ger upp sitt husdjur är på grund av oförutsedda ekonomiska kostnader.

När du budgeterar in ett nytt husdjur vill du ta hänsyn till deras skott, boosterskott, veterinärkontroller och möten, ytterligare hälsoproblem och mediciner, mat, koppel och halsband, leksaker och bostäder som kennlar eller lådor. Inte bara det, men det finns också andra utgifter som grooming leveranser och till och med professionell hjälp för utbildning och annan hundvård.

käpp-korsohund

3 föga kända fakta om Cane Corso

1. De var romerska krigshundar

Familjen Mastiff har funnits i hundratals år och tros vara ättlingar till de romerska krigshundarna.

2. De har sitt eget samhälle

Egentligen har de tre. Det finns två befintliga Cane Corso Societies i Italien, plus det finns en i USA som heter International Cane Corso Association.

3. Ny på AKC

Även om denna ras kan spåra sitt ursprung tillbaka till antikens Rom, erkändes de först av American Kennel Club 2010. De första kullarna med Cane Corsos fördes till USA 1988 av en man vid namn Michael Sottile.

Avdelare 3

Avdelare 4

Temperament & Intelligence of the Cane Corso

Cane Corso är en mycket intelligent hund som är aktiv, lekfull och kan vara mycket lojal mot sina ägare. En välsocialiserad och tidigt tränad hund kan vara bra i familjemiljöer med små barn och även andra husdjur. De är skyddande, tillgivna och kärleksfulla.

Med det sagt, om denna ras inte socialiseras och tränas på rätt sätt, kan de vara aggressiva. Cane Corsos har varit kända för att gå efter andra djur eller till och med människor om de ser dem som ett hot. Inte bara det, men den här rasen kan också ha problem med separationsångest.

En annan egenskap hos denna ras är bossiness. Oavsett om den är väl socialiserad och tränad eller inte, kommer denna ras att testa dig för att se hur långt de kan gå. En fast hand plus en enad familjefront (såvitt gäller reglerna) är en bra idé för att låta denna hund veta vem som är ansvarig. Det är också viktigt att notera att denna hund klarar sig bra med positiv förstärkning. De reagerar bra på beröm och godsaker när de vet att de har gjort det bra. När de väl har tränats kommer de att gå ut ur deras sätt för en vänlig klapp eller ett leende från sin ägare.

Är dessa hundar bra för familjer?

Cane Corsokan vara en bra familjehund under rätt omständigheter. Som nämnts rekommenderar vi inte denna typ av hund för förstagångsägare. Att ha tidigare kunskaper om stora hundar som har en dominerande karaktär är väsentligt. Om en fast hand inte tas kan Cane Corso bli mycket aggressiv och kommer inte att klara sig bra med små barn.

Å andra sidan, träning och umgänge tidigt, denna ras kan göra mycket bra med familjer. Goda egenskaper i en familj Cane Corso är foglighet tillsammans med en tillgiven natur. Hur som helst så är detta fortfarande en stor och mycket aktiv hund som kommer att kräva utrymme för att sträcka på benen. Lägenheter rekommenderas inte då de klarar sig bättre i bostäder med stora gårdar som helst är inhägnade.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Återigen kan Cane Corso klara sig mycket bra med andra husdjur om de socialiseras tidigt. De ska inte se andra hundar som ett hot eller konkurrens för din kärlek eller tillgivenhet. Det kan också vara samma sak när det gäller andra husdjur som katter och smådjur som hamstrar och gerbiler.

Du bör dock notera att jaktinstinkten är stark hos denna ras. Mindre djur kommer vanligtvis att se ut som ett byte och det kan vara svårare att träna denna instinkt från ditt husdjur. Vanligtvis rekommenderas att denna hund antingen är det enda husdjuret eller att den föds upp tidigt med en annan hund. Mindre djur kan bestämmas från fall till fall.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Татьяна (@canecorso22)

cane corso valp

Saker att veta när du äger en Cane Corso:

Nu när du känner till temperamentet och bakgrunden för denna ras vill vi diskutera några av de andra praktiska aspekterna av deras vård, såsom deras kost, hälsa och skötsel. Dessa saker kan också göra skillnad i om den här valpen är rätt för dig eller inte.

Som utlovat kommer vi också att gå igenom träningsrekommendationer för denna ras eftersom det kan vara det största hindret för dem som funderar på att bjuda in en Cane Corso till sitt hem.

Mat & kostkrav 🦴

Detta är en extremt aktiv hund, och de kräver ennäringsrik och välbalanserad kostför att behålla sin allmänna hälsa. Du bör mata ditt husdjursfoder med höga nivåer av magert protein och hälsosamma fetter. Inte bara det, men de bör också ha mat som är full av fibrer, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Din käppKursbör utfodras två gånger om dagen, och eftersom de kan bli överviktiga bör du hämta maten när de inte äter. Deras godsaker ska också vara hälsosamma och näringsrika. Vi rekommenderar inte att du matar ditt husdjur med matrester eller snacks som innehåller mycket socker, ohälsosamma fetter eller kalorier.

Eftersom denna ras inte uppvisar mycket födoämnesallergier, kan du välja deras recept baserat på deras preferenser. Med det sagt, ju bättre mat, desto bättre blir deras allmänna hälsa. Torrmat av god kvalitet, frystorkade råa måltider och hemlagade alternativ är alla bra val.

  Prova: Bästa fodret för Cane Corso-hundar

Övning

Cane Corso kommer att kräva en betydande mängd motion. Om du inte har möjlighet att träna med dem två gånger om dagen, kanske detta inte är den bästa rasen för dig. Vandringar och joggingturer på cirka en mil rekommenderas, liksom andra ensamma lektider.

Tyvärr klarar sig denna ras inte bra med överskottsenergi, och de kan bli destruktiva om de inte har utlopp för det. Det är därför lägenheter och lägenheter inte är de bästa boendesituationerna för denna valp.

Förutom att ta dem med på dagliga vandringar, promenader och joggingturer, bör de också vara fria att ströva runt på din trädgård. Att ha ett eget utrymme kan göra mycket för deras mentala välbefinnande, men du bör ha en fast gräns på plats för att hålla dem avskilda. Observera att elstängsel inte är effektiva med denna ras.

En annan bra övning för att underhålla din valp är att ge dem jobb eller kommandon. Den här typen av hundar klarar sig bra med vallövningar, utbildningar och till och med att lära sig trick. Det kommer inte bara att hjälpa till att få ut deras överflödiga energi, utan det kommer också att stimulera deras mentala attityd.

Avdelare 5

Bildkredit: Wish, Pixabay

Träning

Som nämnts kan träning av Cane Corso vara en av de svårare aspekterna av att äga denna typ av hund. Det är viktigt att du börjar träna och umgås med denna hund så tidigt som fyra veckor för att säkerställa att de övergår långt in i vuxen ålder. Detta är en mycket intelligent ras som kan vara bossig och dominerande. De måste veta vem som är chef från början.

Med detta sagt är den här typen av hund inte svår att träna när du väl har etablerat din behärskning av djuret. Konsekvens i kombination med positiv förstärkning är nyckeln i beteende- och lydnadsträning. Dessutom krävs en lugn och självsäker natur. Ilska, skrik och andra uppvisningar av aggression kommer bara att fungera bakåt när man tränar denna ras.

En annan punkt att notera är träning med små barn. De oberäkneliga rörelserna och högljudda skriken från lekande barn kan vara förvirrande för den här typen av hund. De kan se barn som ett byte. Om de är vana vid dina barn kan de se barnets vänner som ett byte de behöver skydda dem från.

När du tränar din Cane Corso rekommenderar vi att du håller mindre barn borta från träningsområdet. Dessutom, om ditt husdjur inte har socialiserats ordentligt som valp, måste du övervaka dina barn hela tiden när ditt husdjur är i närheten.

  Visste du att den här gigantiska hunden är en del av kategorin Bully-hundar? Lär dig mer om alla bullyraser här!

Grooming ✂️

Cane Corso har en kort päls som är tät och grov. De fäller också avsevärt särskilt under årstidernas växlingar. Till skillnad från den finare pälsen hos vissa hundar, CaneKurshar korta, tjockare hårstrån som inte lätt tas bort från tyger. Av den anledningen kan bada ditt husdjur varannan vecka hålla skjulet till ett minimum. Om detta är något du planerar att göra, bör detta också läggas till deras grundutbildning. Se till att ge dem massor av beröm och godsaker också, för att låta dem veta att de mår bra.

Förutom deras päls måste du också ta hand om din valps öron och tänder. Båda bör rengöras varje vecka. Att borsta ditt husdjurs tänder bör göras för att hålla tandsten och plackuppbyggnad till ett minimum. Du vill också rengöra din hunds öron med en bomullstuss och en pH-balanserad rengöring för att hålla öroninfektioner borta. Förutom dessa två områden vill du också klippa deras naglar om de inte slipas ner naturligt. Du kommer att veta att de blir för långa om du kan höra ett klickljud när din hund går över golvet.

Precis som bad är det viktigt att vänja din Cane Corso vid skötsel och fysiska undersökningar när de är en valp. Att röra vid deras tassar, öron och borsta handen över deras ögon är avgörande för deras långtidsvård. Dessutom vill du också ta för vana att kontrollera deras hud för stötar, utslag och andra skrubbsår.

  Håll deras hud och päls frisk! Bästa schampon för torr hud

Hälsa och villkor

Som alla andra hundar kan Cane Corso ha sin del av sjukdomar och krämpor. Dessa saker kan bestämmas av deras härkomst, livsstil och allmänna hälsa. Nedan kommer vi att ta en titt på de allvarligare tillstånden som kan orsaka din valp, och de mindre problem du också vill hålla utkik efter.

Mindre förhållanden

 • Tandsten och plackuppbyggnad
 • Viktökning
 • Öroninfektioner
 • Ögoninfektioner
 • Hudirritationer och allergier
 • Svampinfektioner
Allvarliga förhållanden
 • Höftdysplasi
 • Ögonlocksavvikelser
 • Många
 • Svälla

Som vi nämnde i valpsektionen bör du fråga din uppfödare om information om hälsotillstånden för ditt husdjurs föräldrar. Detta kan ge dig en bättre uppfattning om huruvida de kommer att utveckla några av de allvarligare tillstånden eller inte, och om du behöver vara på alerten för några av de mer mindre sjukdomarna.

Med det sagt är inte alla dessa problem ärftliga. En hälsosam kost, mycket motion, mental stimulans och en väl avrundad livsstil kan bidra till deras hälsa och långa livslängd. I en bra miljö kan Cane Corso bli uppemot tolv år gammal.

Man vs Kvinna

Hanen och honan Cane Corso kan ha olika egenskaper. Hanen tenderar att vara på den mer dominerande sidan och kan tänja på gränserna för kommandon och lydnad. Å andra sidan kan honorna vara lite mer aggressiva även om båda könen har bytesinstinkten.

Skillnaden mellan de två kan ha mycket att göra med om de har fixats eller inte. Om du inte planerar att föda upp din Cane Corso, rekommenderas det att du kastrerar eller kastrerar ditt husdjur. Detta kan inte bara reglera deras temperament, utan det kan också minska på hundsjukdomar och främja ett längre liv.

Det är också viktigt att notera att varje hund kommer att ha en personlighet. Beroende på hur de hanterades som valpar, kan deras livsstil, träningsbehov etc. göra skillnad i deras temperament och egenskaper.

Slutgiltiga tankar

Om du har erfarenhet av att hantera större hundar med dominerande personlighet, och du är villig att lägga tiden på att träna dem i felaktigt beteende, kan Cane Corso bli ett fantastiskt husdjur. När de tagits upp rätt, de kan vara fantastiska familjehundar som är milda, lojala och kärleksfulla .

Om det finns någon rädsla för hundar eller oförmåga att hantera ett viljestarkt djur, rekommenderar vi att du väljer en mindre bossig hund. Vi rekommenderar också att du har ett hus med en inhägnad trädgård och en kärlek till träning för att hålla denna ras glad och frisk. SammantagetCane Corso kan bli ett fantastiskt husdjurså länge de är i rätt händer.


Utvald bild: Sztrapacska74, Pixabay

Innehåll