Chesador (Chesapeake Bay Retriever & Labrador Retriever Mix)

chesadorHöjd: 20 till 27 tum
Vikt: 50 till 80 pund
Livslängd: 10 till 14 år
Färger: Svart, gul, choklad, brun, brun
Lämplig för: Barnfamiljer, hem med flera hundar, jägare, vandrare och mycket aktiva ägare
Temperament: Glad, intelligent, skyddande, tillgiven, hårt arbetande

Chesador, avkomma till två välkända och älskade retrieverraser, är en jakthundsälskares dröm som går i uppfyllelse. Genom att kombinera de bästa egenskaperna hosChesapeake Bay Retrieverochlabrador retrieveri en långlivad ras, kan Chesador bara bli nästa konkurrent till människans bästa vän.

En av endast ett fåtal hundraser som härstammar från infödda nordamerikanska raser, Chesador är en beprövad sporthund med en muskulös ram, kvickhet och utmärkta instinkter. Med båda deras Retriever-föräldrar som länge är uppskattade för sin osvikliga hälsa och hårt arbetande personligheter, betyder det att du har fått en chesador i ditt liv att du har fått en vän för livet.

bästa hundgodis för hundar med allergier

Funderar du på att ta med en av dessa unika hundar till ditt hem? Om så är fallet, fortsätt att läsa för att upptäcka allt du behöver veta om denna ras, från dess retrieverarv till tips för deras hälsovård och skötsel, samt tips om hur bra de kommer överens med barn och andra hundar.Avdelare 1

Chesador valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Wannetta Tanner (@wannetta_tanner)

Att göra valet att ta med vilken hund som helst i ditt liv är ett stort åtagande, och ett som inte bör tas lätt på. Aldrig är detta sannare än med Chesador, dock. Från deras långa livslängd till deras höga energi och stora krav på tillgivenhet och uppmärksamhet, bör du noga överväga om det är rätt hundras för dig.

För att förstå denna makalösa designerhundras är det bäst att titta på historien, personligheter och egenskaper hos dess föräldraraser: Chesapeake Bay Retriever och Labrador Retriever. Sedan, med bara lite fantasi, kommer du att kunna se hur Chesador har kommit att bli den hund den är idag.

Till skillnad från många hundraser vars ursprung är förlorat i historien, kan Chesapeake Bay Retrievers arv tydligt spåras tillbaka till två valpar som räddades från ett sjunkande skepp i Maryland, cirka 1807. En hane och en hona St. John's Water Dogs, som heter Sailor and Canton respektive, togs in i lokala familjer och föddes upp med hundar i det omgivande området, vilket skapade de första Chesapeake Bay Retrievers.

bästa tvättmedel för urinlukt

Schack är internationellt kända för sina färdigheter som ankjaktshundar, och de utmärker sig även i agilityträning och uthållighetstävlingar. De är en anmärkningsvärt vänlig hundras och visar ett godmodigt skydd mot sina ägare.

Labrador retriever, som kommer längre norrut än sina kusiner i Maryland, har prisats som jakt- och sporthund i Kanada sedan tidigt 1800-tal. De har utmärkelsen att vara den mest populära hundrasen i många delar av världen, åtminstone delvis på grund av den lätthet med vilken de kan tränas för olika handikappassistansjobb.

Labrador Retriever är en hårt arbetande och tillgiven hundras som vanligtvis anses vara snäll, trevlig och sällskaplig. Deras jämna humör, lekfulla attityder och milda natur gör dem till idealiska familjehundar, och de kommer till och med överens med andra hundar och smådjur.

Med två så älskvärda och väluppfostrade raser som sina föräldrar, vinner Chesador jackpotten för designerhundrasen. Det är en anmärkningsvärt vänlig och tillgiven hund, med stor energi och entusiasm för livet. Om du letar efter en partner in crime för alla dina äventyr under det kommande decenniet, kommer en Chesador att finnas där vid din sida i vått och torrt.

Energi
Träningsförmåga
Hälsa
Livslängd
Sällskaplighet

Vad är priset på Chesador-valpar?

På grund av labrador retrievers världsomspännande popularitet är det ofta lättare att hitta en Chesador-valp än att hitta andra designerhundraser. Denna popularitet tenderar också att göra Chesador-valpar något dyrare, med en genomsnittlig valp som kostar runt 1 000 dollar.

stor pyrenees husky mix till salu

Det är värt att kolla med lokala adoptionscenter och retrieverentusiaster för att hitta en Chesador, eftersom båda förmodligen kommer att ha erfarenhet av denna blandras.Vid adoption, kan du räkna med att betala runt 300 $ för en ny valp; avelsklubbar kan komma att ta ut mer än 000, eftersom deras kullar kan komma från föräldrar med mycket stamtavla.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Chesador

1. Chesadors är bra på att tolerera kallvattensim.

Eftersom båda deras föräldraraser är kända för att älska ett bra bad, och som kommer från kallare delar av världen, är Chesador en absolut naturlig att simma i kallt vatten. Detta fördubblar deras användbarhet som jakt- och apporthund, eftersom de inte alls besväras av att bli lite fuktiga när de är ute på leden. Om du bor i ett kallare klimat är Chesador en idealisk ras att ha som husdjur.

2. De älskar att äta – kanske lite för mycket.

Tack vare deras höga ämnesomsättning och till synes gränslösa energireserver äter Chesadors sig gärna dumma utan att tveka. Om du inte är noga med att titta på deras matintag kan detta snabbt leda till viktökning eller fetma, vilket gör att de löper mycket större risk för många ärftliga hälsotillstånd. Om du älskar att ge din hundvän extra godsaker, måste du ge dem mycket extra motion för att kompensera för kalorierna.

3. Båda deras föräldraraser har varit populära bland amerikanska politiker.

Både Theodore Roosevelt och general George Armstrong Custer ägde Chesapeake Bay Retriever, liksom senator John McCain. Labrador retrievers har ännu större anspråk på berömmelse idag, med Bill Clintons parnamn Buddy och Seamus, såväl som Rysslands president Vladimir Putins hund, Konni. En labrador retriever vid namn Sully tjänstgjorde också med tidigare presidenten George H.W. Bush under de sista sex månaderna av sitt liv och tog hand om honom medan han var rullstolsbunden.

    Relaterad läsning: Labrador Retriever vs Chesapeake Bay Retriever: Vilken ras är rätt för dig?
Föräldrar till Chesador

Föräldrarna till Chesador. Vänster: Chesapeake Bay Retriever, Höger: Labrador Retriever

Avdelare 3

Chesadorens temperament och intelligens

Ivrigt intelligent och väluppfostrad, varje ägare av en Chesador verkar ha bara bra saker att säga om denna rass temperament. Från deras vinnande leenden till jämna humör och tillgiven lekfullhet, de är ett utmärkt val av sällskapsdjur för alla som vill ha en konstant vän vid sin sida.

Är dessa hundar bra för familjer?

Chesadors kommer från två hundraser välkända för sin vänlighet och milda närvaro runt barn, vilket gör dem till ett perfekt val för familjer av alla former och storlekar. De älskar att leka med unga och gamla barn och kan vara en välkommen lättnad för kraven på att underhålla yngre barn när de är hemma. Även i hög ålder kommer dessa godhjärtade hundar att fortsätta att skydda och ta hand om dig och dina barn.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Med undantag för enstaka fall av att hämta en katt eller liten hund och ta den rakt upp på fötterna, kommer Chesadors exceptionellt bra överens med hundar och andra små husdjur. Chesador är mycket mottaglig för lydnadsträning och kan enkelt rymma livet i ett hushåll med hur många andra hundar eller små djur som helst.

chesador stående

Kredit: Jim Packett, Shutterstock

hur man gör husdjurstrappor för sängen

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Chesador

Efter att ha lärt känna Chesadoren lite bättre, låter det som att den här rasen kan vara hunden för dig? Om så är fallet, ta hänsyn till följande hälsokrav innan du bestämmer dig för om du ska köpa eller adoptera en av dessa älskvärda hundar.

Mat & Diet Krav 🦴

Chesadoren absolut älskar att äta och kan lätt äta för mycket om man får möjlighet till det. Faktum är att de ofta äter så snabbt att de ger sig själva smärtsam uppblåsthet i mag-tarmkanalen. Du kan förhindra detta genom att dela upp deras två till tre koppar mat per dag i tre eller fler måltider och överväga atten skål för långsam matningatt sakta ner sitt intag vid måltiderna.

Övning

Chesador är en mycket aktiv och oändligt energisk hundras som har en otrolig uthållighet och älskar att träna. De klarar lätt upp till två timmar om dagen eller mer av måttlig till intensiv aktivitet och trivs med en stadig diet med kraftfull träning och att lära sig nya trick. Detta är ytterligare en anledning till att de är utmärkta familjehundar: ofta kan deras träningskrav vara lite för mycket för en enda person att hantera.

chesador sitter

Bild: Jim Packett, Shutterstock

Träning

Anpassningsbar till ett brett spektrum av förhållanden och alltid redo att lära sig nya trick, Chesador är en modellras för träning. Även för oerfarna hundägare kommer Chesadors vilja att behaga sina ägare att översättas till enkel träning. Med professionell hjälp kan denna ras också lätt bli en handikappassistanshund eller registrerad terapihund också.

vilken typ av tvål att tvätta hund

Grooming ✂️

Chesador kommer att fälla året runt, men aldrig i överflöd. Deras korta till medelstora, måttligt tjocka päls bör borstas minst en gång i veckan för att din Chesador ska se bäst ut. För att hålla din hund så glad och frisk som möjligt, rekommenderas det också att borsta tänderna minst en gång i veckan och klippa naglarna ungefär en gång i månaden.

Hälsa och villkor

Chesadoren kommer från två allmänt friska raser och har en tålig konstitution. Ändå kan det vara benäget att utveckla följande tillstånd i sällsynta fall:

Mindre förhållanden

  • Ataxi
  • Grå starr

Allvarliga förhållanden

  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Retinal dysplasi
  • Patellaluxation
  • Fetma

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Kvinnliga Chesadorer kommer nästan alltid att vara mindre i ram och väga mindre än sina manliga motsvarigheter, även om båda könen kommer att visa liknande personlighetsegenskaper. Detta gör den manliga Chesadoren mer benägen att gå upp i vikt och fetma, samt att äta för mycket.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

För alla som letar efter en vän och mångårig jaktkamrat är det svårt att föreställa sig en finare designerhundras än Chesador. Med kärleksfulla, lekfulla, tillgivna och hårt arbetande gener från båda sidor av sitt släktträd, är denna ras avsedd för år av lycka i alla hem. Så länge du har gott om tid och energi för att ge dem den träning de behöver för att hålla sig i form kommer Chesadoren att vara en lojal vän i många år framöver.


Utvald bild: Jim Packett, Shutterstock

Innehåll