Chow ChowHöjd: 18-19 tum
Vikt: 45-70 pund
Livslängd: 10-12 år
Färger: Röd, svart, blå, kanel och grädde
Lämplig för: Familjer med tid att träna, umgås och underhålla sin hunds skötsel
Temperament: Intelligent, distanserad, oberoende och starkt skyddande

Chow Chow är en medelstor hund som ofta beskrivs som att den är distanserad eller kattlik. Med en lång fluffig päls, lejonliknande man och buskig krullad svans är Chow en kunglig och självsäker hund. De är varken aggressiva eller blyga men är starkt beskyddande mot sina familjer, och deras larmskällande kan bli en olägenhet om de inte kontrolleras tidigt.

kan du använda babyschampo på hundar

Välutbildad och socialiserad, en Chow kan vara ett fantastiskt familjedjur. De kräver en måttlig mängd daglig motion samt regelbunden skötsel och bad. Trots sin storlek är de, med tanke på deras lugna, ståtliga uppförande, bra hundar för lägenhetsboende.

Chow är en av de äldsta av de kinesiska hundraserna, och deras historia kan spåras tillbaka tusentals år. Ursprungligen föds upp som vakthundar anställda för att vaka över både hem och boskap, de flesta Chows är idag familjens husdjur eller tävlingshundar.Avdelare 1

Chow Chow-valpar – innan du köper...

chow chow valp

Kredit: Maja Marjanovic, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

För många ser Chow Chow ut som en stor gosig nalle. Fluffig, uppblåst och precis redo att kramas. Även om det faktiskt är tvärtom. Chows är inte alls förtjusta i att kramas och krångla till dem, och det är mycket mer sannolikt att du upplever att de är tysta, självständiga och nästan fristående hundar.

Denna populära missuppfattning kommer sannolikt att vara en av de första sakerna som en bra uppfödare kommer att diskutera med en potentiell ny ägare. Under åren har det lett till att mer än ett fåtal oönskade Chows har hittat in i djurhem över hela landet.

Som med alla hundar är det viktigt att göra din forskning innan du köper en Chow. De kan vara fantastiska hundar, men det här är en ras som verkligen inte kommer att vara för alla.

Vad är priset på Chow Chow-valpar?

Chows är dyra hundar, och beroende på stamtavlan för din valps föräldrar och den individuella uppfödaren, kan du förvänta dig att betala 00 - 00 för en renrasig valp.

Som med alla hundar stannar inte kostnaden för att äga en Chow vid det ursprungliga inköpspriset, och du kan förvänta dig att snabba upp en avsevärd summa under din hunds livstid. Chow Chows kräver en stor mängd skötsel, och tillsammans med deras vårdkostnader kan du förvänta dig att spendera ytterligare 10 000 USD under ditt husdjurs liv.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Chow Chow

1.Chow Chow har en blåaktig svart tunga

En av de unika egenskaperna hos Chow är att den har en blåaktig svart färgad tunga. Tungfärg är en viktig del av deras rasstandard, och alla andra tungfärger anses vara diskvalificerande.

Att ha en blå tunga är nästan ovanligt hos däggdjur, och genom århundradena är färgen på Chow Chows tunga föremål för flera kinesiska legender.

Enligt en kinesisk legend var Chow i tidernas begynnelse en speciell drakhund som hatade nätterna. Drakhunden hatade dem så mycket en natt att den slickade natthimlen för att försöka få dagen att dyka upp under. Medan ännu en kines avsats säger att en dag när en munk blev sjuk, ersattes han i sina dagliga sysslor av en hund. Hunden gick för att hämta veden istället för munken och när den hittade och bar tillbaka förkolnade stockar ändrades dess tunga färg för alltid.

två.Chows är otroligt rena hundar

Chow Chows har utomordentligt lite lukt och är noggranna med sin personliga hygien. En funktion som kan vara attraktiv om du bor i en lägenhet, eller ett hus där din hund kommer att vara inne hela dagen.

De är också ganska lätta att hushålla och kommer sällan att råka ut för en olycka någonstans inne i huset. De har dock en dubbel päls som fälls efter säsong. Så trots att de är exceptionellt rena, kommer du ibland att behöva dammsuga eller sopa upp mycket hundhår.

3.Chows hjälpte till att utveckla modern psykoanalys

Sigmund Freud, psykoanalysens grundare, var ett fan av rasen och han ägde flera Chows under hela sitt liv.

Freuds mest anmärkningsvärda hund, Jofi, följde ofta sin husse under hans tålmodiga sessioner och var till stor hjälp för att få barn att känna sig avslappnade. Jofi är också krediterad för att ha hjälpt till med att analysera patienter. Freud skrev i sina anteckningar att hans husdjur var särskilt bra på att identifiera nervösa patienter och bara närmade sig de som var lugna och undvek någon i ett upprört tillstånd.

chow chow

Bild av Marius Kristensen från Pixabay

Temperament & Intelligens av Chow Chow

Är dessa hundar bra för familjer?

Ja. Förutsatt att de är socialiserade medan de är unga, kan en Chow Chow vara en bra familjehund.

Chows binder vanligtvis mycket nära till sina familjer. Även om de inte är sociala eller utåtriktade hundar, kommer de att vara hängivna och skyddande husdjur. Det är dock viktigt att en Chow lär sig sin plats i familjen från en ung ålder, eftersom de kan bli ganska dominerande.

En Chow tar inte vänligt emot plågande beteende eller övergrepp. Av denna anledning är de bättre lämpade för en familj som har äldre barn.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Om de är väl socialiserade och tränade när de är unga, kommer Chows i allmänhet att komma överens med andra husdjur i ditt hushåll. Men deras dominerande personligheter kan ibland orsaka problem när nya husdjur introduceras i huset. Av denna anledning kan du behöva hålla ett öga på hur de interagerar med ditt nya husdjur under några dagar. Foder som föds upp med och är vana vid att umgås med andra djur är mycket mindre benägna att ha problem med att ett nytt husdjur går med i familjen.

När du introducerar en annan Chow Chow i din familj, bör du överväga att köpa en som är av motsatt kön till din nuvarande hund. Chows är mycket mer benägna att slåss med hundar av samma kön som de själva.

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Chow Chow:

Mat & Diet Krav

Medan de flesta kinesiska bönder traditionellt matar sina Chow Chows med en spannmålsbaserad kost, kommer din moderna Chow att ha det mycket bättre med en välbalanserad kost avkommersiell hundmat.

vad kan jag tvätta min hund med om jag inte har hundschampo

Vi rekommenderar att det bästa sättet att mata din hund är med ett premiummärke avtorr hundmat. Helst bör du hitta en formel som innehåller en hälsosam blandning av kött, spannmål och frukt/grönsaker. Det kan också vara en bra idé att överväga en åldersspecifik produkt för en medelstor hund.

Naturligtvis, om du har några funderingar eller frågor om din Chows diet eller hundnäring i allmänhet, bör du prata med din veterinär.

chow chow med blå tunga

Övning

Trots sin storlek kräver Chow Chows bara en måttlig mängd motion. De kommer vanligtvis undan med en 30-45 minuters promenad varje dag, men de kommer också att njuta av lite avslappnad utomhuslek. Chow är dock inte den sortens hund som kommer att ha aptit på långa aktiva apportlekar. Faktum är att om du överhuvudtaget kan få din Chow att spela med, kommer det troligen inte att vara mer än några minuter åt gången.

Med tanke på deras måttliga motionskrav, trots att den är en medelstor hund, kan Chow Chow ganska lyckligt bo i en lägenhet.

Träning

Tidig socialisering är nyckeln till att höja en välanpassad Chow Chow. De behöver bli bekanta med att vara runt främlingar och andra djur medan de är unga om de ska bli väluppfostrade och sociala vuxna hundar. Som osocialiserad kan en chow bli aggressiv mot främlingar och andra hundar, och detta kan lätt orsaka problem.

Ur lydnadssynpunkt är det också viktigt att din Chow tidigt i livet lär sig att dina kommandon måste följas. De kan ha ganska envisa streck och lämnas okontrollerade, detta kommer att resultera i en olydig hund som bara lyssnar när det passar dem.

Chows är dock ganska intelligenta hundar, och med rätt träning och socialisering kan de vara mycket väluppfostrade och välbalanserade husdjur.

chow chow

Kredit: otsphoto, Shutterstock

Grooming ✂️

Chows har en tjock fluffig dubbelpäls som traditionellt låtit dem överleva i de svåraste väderförhållandena. Som sådana kommer de att kräva mycket skötsel. Du bör förvänta dig att din Chow kommer behöver borstas minst två gånger i veckan, och för att ditt husdjurs päls ska se bäst ut behöver han ett månatligt bad med hundschampo och balsam.

Chows behöver också borsta tänderna regelbundet, naglarna klipps med några veckors mellanrum, och det kan vara nödvändigt att klippa håret runt ögonen för att säkerställa att det inte blir ett problem.

Naturligtvis kanske du bara vill boka ett regelbundet stående möte med din lokala professionella hundfrisör. Det kommer sannolikt att avsevärt öka kostnaderna för att hålla din Chow, men det är det enklaste sättet att hålla din hunds skötselbehov under kontroll.

Hälsa och villkor

Många av de primära hälsotillstånd som Chows är benägna att drabbas av är ärftliga. Som sådan måste du be din uppfödare om hälsorapporterna för ditt husdjurs föräldrar innan du bestämmer dig för att köpa.

Naturligtvis är det inte möjligt att förutsäga alla hälsotillstånd som din valp kommer att möta under sitt liv, och du bör få råd från din veterinär tidigt om du har några problem. Några av hälsotillstånden som Chows är känsliga för inkluderar:

Mindre förhållanden

  • Sköldkörtelproblem
  • Artrit
  • Allergier
  • Ögoninfektioner
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Entropion

Avdelare 5

hur man vet vilken typ av pitbull du har

Man vs Kvinna

Som med många hundraser är Chow Chow-hanen vanligtvis en större och mer robust hund än en hona.

Ur ett personlighets- och temperamentsperspektiv är skillnaden mellan könen mest märkbar mellan honor och hela (icke-kastrerade) män. Manliga Chows kan vara mer dominanta, envisa och oberoende än honor. Men dominans och territoriellt beteende kan uppvisas av ospajerade honor medan de är brunstiga. Med en Chow kan du också upptäcka att aggression är mer av ett problem hos hela män.

Många av dessa beteenden kan begränsas eller helt tas bort genom att kastrera eller sterilisera din hund. Faktum är att om du inte planerar att avla från din Chow, rekommenderar vi starkt att detta är något du starkt bör överväga att göra.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Chow Chow är enfantastisk hundras, med en lång och väldokumenterad historia. Om de tränas, umgås och tas om hand på lämpligt sätt, är de fantastiska familjehusdjur eller utställningshundar. Ändå är de inte en hund som är för alla.

En Chow Chow är inte generellten bra hund för alla nybörjaresåvida de inte har tid att investera i att lära sig att träna, umgås och ta hand om sitt husdjur. Alla hundar behöver träning och umgänge, men om de föds upp på ett olämpligt sätt kan Chows utveckla vissa asociala beteenden som inte kan orsaka problem. Problem som kan vara svåra för även en erfaren hundägare att hantera, än mindre för en nybörjare.


Utvald bild: Marius-Kristensen, Pixabay

Innehåll