Chow Pei (Chow Chow & Shar Pei Mix)

Välj Namnet På Husdjuretchow peiHöjd: 15-20 tum
Vikt: 40-60 pund
Livslängd: 10-15 år
Färger: Svart, brun, choklad, grå, grädde, vit, gyllene
Lämplig för: Vuxna, erfarna och tålmodiga ägare, de som letar efter en bra vakthund
Temperament: Lugn, Intelligent, Envis, Oberoende, Inte bra med andra husdjur eller barn

Letar du efter en viljestark följeslagare? En som absolut kommer att lova hela sitt liv att skydda och hålla dig fri från skada?

Om så är fallet, bör du överväga att skaffa en Chow Pei.

Den här rasen är en fantastisk sällskapshund och perfekt för ett hushåll med en enda person. De är självständiga och ensamma nog att de kan stå emot längre perioder av separation, men glada och glada över att se dig återvända.Chow Pei-hundar kommer dock med sina egna utmaningar. Och det kommer att krävas någon som är lika tålmodig, envis och stark som de är för att övervinna dem.

Avdelare 1

Chow Pei-valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Jamie (@jamie_the_chowpei)

Energi
Träningsförmåga
Hälsa
Livslängd
Sällskaplighet

Du måste verkligen förstå att Chow Pei-valpar (och vuxna hundar för den delen) inte är lika enkla som andra hundar. Dessa är inte bra för förstagångshundägare. De kommer att behöva extra omsorg under sin träning, skötsel, lek och träning. Även matning av dem måste göras med precision och omsorg.

Chow Pei är en hybridhundras mellanChow Chowochkinesiska Shar-Pei. Båda dessa föräldraraser är extremt viljestarka och kungliga hundar. Chows är en av de äldsta hundraserna och är kända genom historien som sakkunniga jakt- och arbetande sällskapshundar. Men det är bara en sida. Shar-Pei föddes först upp som en ratter- och vakthund – och blev till och med en imperialistisk vakthund för den härskande eliten i Kina.

Det behöver inte sägas att detta är en mycket stark ras. Du kommer snabbt att hamna i över huvudet om du inte kan ta dig upp för att möta utmaningen att träna din valp ordentligt.

Vad är priset på Chow Pei-valpar?

Chow Pei är inte en av de vanligaste designraserna som t.exLabradoodleeller Puggle . Istället kan de ofta vara ganska sällsynta. Detta beror på hur svårt det är att skaffa en Shar-Pei-förälder av högsta stamtavla. Helst vill du ha en Shar-Pei-förälder med brist på hundfighting i sin historia.

Detta kan göra att priserna på en Chow Pei-valp överstiger 000 - speciellt om du kommer att hitta hunden genom internationella uppfödare.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Chow Peis

1. De är internationellt erkända hybrider

Denna hybridhundras är faktiskt erkänd av två stora designerhundsregister: den Designer Ras Registry och den International Designer Canine Registry .

2. Chow Peis är utmärkta vakthundar

På grund av den uråldriga och historiska historien om både deras Chow Chow och Shar-Pei härstamning, är Chow Peis några av de bästa vakthundarna du kommer att hitta. Och du kommer att upptäcka att de är djupt hängivna att skydda sin herre.

3. Deras utseende skiljer sig över ett stort antal egenskaper

Det finns många designerhundar där ute som ser väldigt lika ut inom sin ras. Så är dock inte fallet med Chow Pei. Chow Peis finns i alla former och färger - allt beroende på det genetiska lotteriet den får från sina föräldrar. Det finns dock en sak som de alla har gemensamt, de är inte allergivänliga. Så du kanske vill undvika Chow Peis om du har allergier.

Föräldrarna till Chow Pei

Föräldrarna till Chow Pei. Vänster: Chow Chow (Källa: Prayitno / Tack för (12 miljoner +) visning, Flickr), Höger: kinesiska Shar-Pei (Källa: PickPik)

Avdelare 3

Temperament & Intelligens av Chow Pei

Chow Pei är en mycket unik hund för en hundälskare att ha. När den väl utbildats är den här rasen extremt lojal och hängiven sina mästare. En lojalitet som kan leda till okontrollerad aggression mot alla upplevda hot eller olägenheter.

Men du kommer ofta att upptäcka att deras hängivenhet är mer sällsynt till sin natur. Även om de kan vara färdiga dedikerade till dig, kan de ha reservationer för andra familjemedlemmar. Det är därför denna ras inte är den bästa hunden för familjer - speciellt för de med barn.

Är dessa hundar bra för familjer?

Även om det finns många helt underbara hundraser för familjer där ute, är detta inte en av dem. Chow Pei är en designerhund som ärver var och en av sina föräldrars egenskaper. Båda är inte de bästa för familjer - särskilt för dem som har små barn.

Denna ras kan vara något grubblande och temperamentsfull. Små barn har ofta svårt att förstå konceptet att ge hundar utrymme. Och även om detta kan ge några bedårande bild- och lekmöjligheter för raser som Golden Retrievers och Labs, kan detta innebära problem med Chow Pei.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Chow Pei har en mycket djup härkomst när det kommer till både Chow Chow och Shar-Pei sidorna av släktträdet. Och dessa rötter går djupt som vakter och kamphundar. Dessa aggressiva egenskaper - även om de är mjukare - har rullat över till denna ras.

Det betyder inte att de inte kan brytas av dessa oönskade egenskaper. Tidig socialisering med andra hundar och djur som valp kan bidra till att främja en positiv miljö runt andra husdjur. Men du vill fortfarande övervaka din hund och behålla positiv koppelkontroll runt främmande hundar och människor.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Jamie (@jamie_the_chowpei)

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Chow Pei:

Att höja en Chow Pei korrekt kräver särskild hänsyn. Deras egensinniga och defensiva karaktär kan visa sig vara en utmaning för många hundägare. Det betyder dock inte att de är dåliga hundar. Du behöver bara ha mer tålamod med dem tills de är ordentligt utbildade.

Mat & Diet Krav🦴

Eftersom Chow Peis är en större ras kräver den mycket mer betydande mängd mat än vissa hundar. Du kommer att vilja mata din hund ungefär tre koppar mat varje dag. Det finns dock några saker du bör tänka på.

För det första är Chow Pei extremt utsatt för fetma. De älskar verkligen att äta och kommer aldrig att lämna en halv uppäten skål med kibble liggandes. Och för det andra är den här hunden extremt defensiv mot sin matskål. Det bästa sättet att mata denna valp är att låta hunden hitta sin skål redan fylld. De kan bli för glada om du häller det i deras skål med dem stående i närheten. Och när de börjar äta, stanna kvar tills de är färdiga.

Övning

Även om dessa hundar är helt nöjda i ensamhet, är de en relativt aktiv hund som kräver daglig motion. Även om de inte är de mest lekfulla, blir de ofta skyldiga till wanderlust och följer vart deras näsa än leder. En daglig promenad kommer mer än att tillfredsställa deras behov. Det här är dock inte en hund du vill låta ströva utan koppel.

Deras vandringslust kommer att ta dem långt, och det kan vara svårt för dem att ta sig hem. Bortsett från det kan deras aggressiva hållning mot främlingar och andra hundar göra dem farliga om de tappas bort på en främmande plats.

Träning

Trots den här rasens höga intelligens har de visat sig vara relativt svåra att träna. Detta beror på Chow Peis egensinniga personlighet. De är väldigt envisa och självständiga, vilket gör att träna dessa valpar svårare än de flesta. Det är därför Chow Pei-ägare måste vara viljestarka och tålmodiga. Lydnadsskolor är ett underbart alternativ för din Chow Pei-valp. Detta kommer att ge dem kritisk interaktion med andra valpar och professionell vägledning för hantering.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Mars (@mars_doggo)

Grooming✂️

När det kommer till att sköta din Chow Pei är det en slags släng. Om du tittar på de två föräldraraserna kommer du att se radikala skillnader när det kommer till deras päls. Chows har i allmänhet långa tjocka pälsar, medan Shar-Peis har mycket korta pälsar och fäller väldigt lite. Så det beror på din Chow Peis specifika ärvda egenskaper. Den här rasens päls kan sträcka sig över hela spektrat.

En sak du definitivt vill vara extra uppmärksam på är att bada din valp - speciellt om din Chow Pei har flera hudveck. Även om din hund inte behöver bada mycket ofta, kommer den att behöva extra uppmärksamhet för att torka efter att den har badat. Deras hudveck ger idealiska grogrunder för jäst- eller svampinfektioner.

Hälsoförhållanden

Chow Peis är benägna att drabbas av de flesta sjukdomar som andra hundar faller för. I alla fall, de möter ytterligare oro på grund av deras hudveck. Som nämnts ovan är dessa veck mogna för bakterier, jäst och svampinfektioner. En bra grundlig rengöring mellan dessa veck med en lika ansträngande torkning kan hjälpa till att förhindra dessa.

Dessutom tenderar denna ras att ha ganska känslig hud . Det är inte ovanligt att hitta utslag eller röda fläckar. Detta kan bero på ett antal saker. Rådgör med din veterinär om du stöter på dessa problem.

Men det är inte bara hygieniska problem som deras hudveck orsakar. Vecken kan leda till överskott av vätskeretention i deras kroppar - speciellt i benen. Detta kan göra att gå mycket smärtsamt för din Chow Pei och kommer att kräva veterinärvård.

Mindre förhållanden
  • Artrit
  • Problem med hudveck
  • Brachycefaliskt syndrom
Allvarliga förhållanden
  • Hudproblem
  • Ögonproblem
  • Hypotyreos
  • Cancer
  • Patellaluxation

Avdelare 5

Man vs Kvinna

När det gäller fysiska skillnader mellan könen är det verkligen inte många. Både hanar och honor växer till samma höjder och vikter utan några riktigt olika märken.

Det har dock funnits några märkbara trender mellan olika ägare och hundar. Rasens hona är ofta mycket mer självständig än hanen. Hon kommer att vara helt nöjd med att underhålla sig själv utan din direkta interaktion. Kvinnor är ofta mer defensiva och blyga inför främlingar.

Hanarna - å andra sidan - tenderar att ta ett mer praktiskt förhållningssätt till sitt sällskap. De kommer ofta att skugga sina mästare även om de bara tjurar i hörnet av rummet.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar:

Chow Pei är ingen utmärkt familjehund. Det är inte det lättaste att träna. Och det är definitivt inte den lättaste hunden att sköta.

Men det är okej.

Om du behöver en lojal följeslagare, som finns där för dig oavsett besvär, Chow Pei är ett bra alternativ. Och om du behöver ett kraftigt bålverk och beskyddare så finns det väldigt få raser där ute med en dedikation som en Chow Pei har.

Visst, det kommer att bli några utmaningar. Men när du väl har tagit dig över, kommer du att upptäcka att Chow Pei kommer att älska dig lika hårt som vilken annan hund som helst – även om den är från andra änden av soffan.


Utvald bild: dezy , Shutterstock

Innehåll