Cirneco dell’Etna

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 16-20 tum
Vikt: 16-30 pund
Livslängd: 12 – 14 år
Färger: Kastanj, brun, vit
Lämplig för: Aktiva familjer, de med äldre barn
Temperament: Lätt att träna, intelligent, energisk, atletisk, destruktivCirneco dell’Etna (uttalas cheer-NECK-o) är en extremt atletisk italiensk sikthund som ursprungligen föddes upp för att jaga kaniner. Även känd som italienska vinthundar, kan dessa hundar vara extremt snabba och energiska.

Som ett resultat är dessa hundar inte idealiska för stillasittande ägare eller de som bor i trånga lägenheter. De behöver utrymme att sträcka ut sina ben, och de kan bli destruktiva om deras energinivåer går ur hand.

Det är inte många som känner till Cirneco dell'Etna, men det är inte dessa underbara hundars fel. Om du vill lära dig mer om dessa valpar, kommer guiden nedan att svara på alla dina frågor.Avdelare 1

Cirneco dell'Etna Puppies - Innan du köper...

Cirneco dell

Bildkredit: Ricantimages, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Cirneco dell'Etna-valpar ser ut som en krympt version av den vuxna hunden. Alla funktioner finns redan där: de överdimensionerade öronen, den magra bålen och de extremt långa benen. De är särskiljande djur, och deras utseende kommer att vara splittrande.

De är redan hyperaktiva som valpar, så bli inte förvånad över att se dem studsa från väggarna från första ögonblicket du ser dem. Dessa energinivåer försvinner inte mycket när de åldras, så om du inte tror att du kan hantera dem som valpar, kommer du sannolikt inte att njuta av dem som vuxna.

Dessa hundar tenderar att vara självständiga som vuxna, så det är viktigt att börja träna så fort du tar hem dem som valpar. Socialisering är också nyckeln, så börja introducera dem för nya människor och platser så snart som möjligt.

Vad är priset på Cirneco dell'Etna-valpar?

Cirneco dell'Etnas är en sällsynt ras, så du kommer sannolikt inte att stöta på någon i pund eller skydd. Räddningsgrupper är också svåra att få tag på, så du kommer nästan säkert att behöva kontakta en uppfödare.

Det finns bara en handfull uppfödare som verkar i USA, så det är osannolikt att du kommer att kunna besöka dem eller deras anläggningar personligen. Du måste förlita dig på att kontakta deras referenser och ta reda på så mycket du kan på internet istället.

De flesta Cirneco dell'Etna-valparna kostar mellan 0 och 200, vilket är på topp - men det finns säkert andra raser som är dyrare. Du kan behöva betala mer om du vill ha en hund med elitblodslinjer, men det är bara nödvändigt om du planerar att visa eller föda upp dem.

Du kan ha svårt att spåra en, med tanke på bristen på aktiva uppfödare, så bli inte förvånad om du hamnar på en väntelista. Du kan också hamna i ett budkrig om det finns andra intresserade köpare.

Det är uppenbarligen inte idealiskt, men alternativet är att flyga till Italien för att ta hem en av dessa hundar.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Cirneco dell'Etnas

1.Du behöver ett enormt staket.

Dessa hundar är otroligt atletiska, och deras skicklighet sträcker sig bortom racerbanan. De är också otroliga hoppare, så förvänta dig inte ett 6-fots staket för att hålla dem inneslutna om de ser något värt att jaga på andra sidan.

Faktum är att de förmodligen kan skala nästan alla normalstora staket, så det bästa är att eliminera siktlinjer eller hålla dem inne när de är obevakade. De kommer att jaga sitt byte så länge det tar, så om de rensar stängslet kanske du aldrig får se dem igen.

två.De kan smyga sig på precis vad som helst.

När de inte springer undan sitt stenbrott kommer Cirnecos att förfölja dem - och de kan vara helt tysta när de gör det. I själva verket har de till och med varit kända för att jaga och fånga fåglar.

Om du lätt skrämmer, kanske den här hunden inte är rätt för dig. Du måste också titta på var du kliver, eftersom de kan smyga sig på dig när som helst.

3.De är otroligt sällsynta utanför Italien.

AKC uppskattar att det bara finns ett 200-tal Cirnecos i USA. Det är en anledning till att de är så svåra att få tag på som valpar - utbudet finns helt enkelt inte där.

Resultatet är naturligtvis att om du do spåra en, du kan vara säker på att du kommer att vara den enda personen på blocket som äger en.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Blacky & Boni (@blacky_ft_boni)

Avdelare 3

Temperament och intelligens i Cirneco dell'Etna

Cirnecos älskar att vara runt människor, särskilt deras familjer, men det betyder inte att de kommer att följa dina order. Dessa hundar är oberoende, och de kommer absolut att bortse från dina kommandon om de känner att de vet bättre, vilket är anledningen till att träning är så viktig.

De goda nyheterna om det är att deras hjärnor snabbt suger upp allt du lär dem. De behöver nästan aldrig sägas något två gånger, så träningen kan göras snabbt. Haken är att du måste hålla saker intressanta för om du hamnar i ett hjulspår kommer de snart att ställa in dig och låta sina tankar vandra.

De trivs med positiv uppmärksamhet, så använd beröm för att träna dem snarare än bestraffning. Enligt den sicilianska traditionen har dessa hundar agg hela livet; vi vet inte om det är sant eller inte, men det är förmodligen bäst att inte ta reda på det.

De mår bäst när de hålls nära sin familj, eftersom de kan bli destruktiva om de lämnas ensamma för länge. Den destruktiviteten kan variera från att tugga upp skor och möbler till att gräva upp din trädgård; de kan också fly och söka annan sällskap om tillfälle ges.

Sammantaget är dessa hundar bottenlösa gropar för uppmärksamhet, så de är inte idealiska för ägare som planerar att tillbringa större delen av sin tid på jobbet. Om du kommer att vara runt dem för det mesta kommer de dock att betala tillbaka din kärlek och hängivenhet många gånger om.

Är dessa hundar bra för familjer?

Du kan behöva en hel familj för att föda upp en Cirneco, eftersom dessa hundar är extremt aktiva. Det kan vara på sin plats att rekrytera så många som möjligt för att hjälpa till med promenader och lekstunder (för att inte tala om mystiden).

Lyckligtvis tenderar dessa hundar att vara fantastiska familjehusdjur, särskilt de med äldre barn. De är lojala mot sina ägare och älskar att mysa bredvid dig när de inte springer över hela skapandet.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Rocco & Bruna (@cirnecoduo)

De är inte så välkomnande mot gäster, även om de inte heller är benägna att aggressiva. Förvänta dig inte att de ska visa dina vänner samma kärlek och tillgivenhet som de kväver dig med nästan konstant.

Med tanke på deras höga energinivåer och benägenhet att springa runt i högsta hastighet, är de inte idealiska för hem med mycket små barn. De kan lätt kasta över en liten när de tävlar runt, och seniorer kan behöva vara försiktiga runt dem också.

De kan anpassa sig till lägenhetslivet tillräckligt bra, förutsatt att du ger dem massor av intensiv träning dagligen. När de väl har tömt sina tankar har de extremt lite underhåll, men du kan behöva ta dem på en löprunda i parken innan jobbet varje morgon. Annars är ett hem med en stor trädgård (och ett högt staket) bäst.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Även om Cirnecos aldrig kommer att misstas för den mest sociala av raser, tolererar de i allmänhet andra hundar bra (med det enda undantaget är andra Cirnecos av samma kön, speciellt om inget av djuren är fixat). De älskar att riva runt på gården, så att ha någon att jaga och bli jagad av kommer att underhålla dem i timmar.

De är dock inte idealiska för hem med mindre husdjur som katter eller gnagare. Dessa hundar har extremt höga bytesdrifter, och även om de kan springa ifrån nästan vilken annan hund som helst på planeten, är det deras tysta förföljelseförmåga som kan visa sig vara katastrofal för andra husdjur.

Du kan mildra dessa tendenser något med rätt träning och socialisering, men det är osannolikt att du kommer att kunna neutralisera dem till den grad att du skulle vara bekväm med att lämna din Cirneco ensam med din katt under en längre tid.

De är inte benägna att bli aggressiva om de ser andra hundar på gatan eller i parken, men de kommer absolut att släppa allt för att jaga en ekorre eller annan liten varelse. Som ett resultat bör du aldrig släppa dem från kopplet, och du bör alltid vara beredd på att behöva hålla tillbaka den här lilla raketen med ett ögonblicks varsel.

Att bytesdrift är också en stor anledning till att det är en dålig idé att lämna dem utan uppsikt på bakgården. Om de ser något att jaga, stannar de vid ingenting för att göra det, även om det innebär att hitta ett sätt att undkomma inneslutning

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Luna (@luna_cirneco_dell_etna)

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Cirneco dell'Etna

Cirneco dell'Etnas är en intressant ras, eftersom de har en lika blandning av hög- och lågunderhållstendenser. Som ett resultat kan de vara utmanande för förstagångsägare.

Eftersom rasen inte är välkänd utanför Italien, har de flesta människor ingen aning om vilken typ av utmaningar som väntar dem om de adopterar en. Informationen nedan bör hjälpa dig att känna dig mer förberedd för livet med ett av dessa konstiga (men underbara) djur.

Mat & Diet Krav

Cirnecos är ungefär som små kameler. De är uppfödda för att kunna jaga vilt i timmar i taget med lite mat eller vatten, så de kanske inte får dig att få mat så ofta som en annan hundras skulle göra.

Men när de ges en chans att äta, kommer dessa valpar att äta tills de spricker. De kommer definitivt att äta för mycket om de ges möjlighet, och som ett resultat är dessa hundar benägna att få fetma. Deras ömtåliga bågar klarar dock inte extra vikt, så att låta dem bli feta är något av det värsta du kan göra.

Vi rekommenderar att du matar dem med en proteinrik kibble, eftersom det kommer att hålla dem mätta samtidigt som de erbjuder gott om bränsle för deras frekventa hastigheter. Servera dem bara en bestämd mängd vid schemalagda tider, men att tillåta dem att mata fritt är ett recept på katastrof.

Se upp för ingredienser som majs, vete, soja eller animaliska biprodukter. Dessa är svåra för de flesta hundar att tolerera, och förutom det är de fulla av tomma kalorier - inte något du vill ha med en hund som redan är benägen att få fetma.

Du kan ge dem hälsosamma mellanmål som en godbit, men tänk inte att du behöver använda dem som träningsbelöningar. Dessa hundar motiveras av beröm och uppmärksamhet, och du kan sannolikt få samma resultat utan de extra kalorierna.

Övning

Överraskande nog behöver Cirnecos inte mycket motion. De behöver dock extremt intensiv övning.

En lång, långsam promenad kommer inte att göra mycket för dessa hundar (även om de fortfarande kommer att uppskatta det). Vad de behöver är korta skurar av högintensiv träning, som att sprinta i full fart.

Om du inte har tillräckligt med utrymme på din bakgård för att rymma dessa periodiska zoomar, måste du hitta en inhägnad park som gör det - betoning på sluten. Om du låter dessa hundar vara kopplade, till och med för några ögonblick, är de benägna att upptäcka något att jaga och ta av, för att aldrig ses igen.

Att låta dem bränna av sin energi under korta sessioner - cirka 20-30 minuter eller så - borde vara all aktivitet som dessa hundar behöver. När de är klara kommer de troligen att krypa ihop på soffan resten av dagen.

Om din Cirneco inte får sitt dagliga minimikrav på träning, kommer de troligen att använda den överblivna energin för att bli destruktiv. De kan orsaka förödelse på dina ägodelar, och bli inte förvånad om de får din trädgård att se ut som om den är under attack av en skvadron gophers.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Danae_Cirneco (@danae_cirneco)

Träning

Dessa hundar är intelligenta och ivriga att behaga, vilket i allmänhet gör dem lätta att träna. Bli inte förvånad om de uppfattar dina kommandon nästan omedelbart.

Du måste dock variera dina träningspass för att hålla dem intresserade, eftersom de snabbt blir uttråkade av samma gamla rutiner. Dessutom kommer du att tävla om deras uppmärksamhet med allt annat de kan se, så du måste vara mer intressant än vad som helst som händer just då.

Det är dock viktigt att du tränar och umgås dem tidigt och ofta. Dessa hundar kan ha starka oberoende ränder, och du vill inte att de ska tro att de är chefen. Detta kan leda till alla möjliga beteendeproblem på vägen, inklusive aggression.

Ett av de viktigaste kommandona som du kan lära en Cirneco är att lämna den. Du måste kunna avbryta dem om de ser något som är värt att jaga, och att kunna göra det på ett tillförlitligt sätt kan rädda deras liv (för att inte tala om grannens katt).

Du bör dock aldrig lita på kommandot enbart för att stoppa dem om de är mitt i en jakt. Det är ett bra verktyg att ha, men det är ingen ersättning för ett starkt koppel.

Grooming✂️

Cirnecos har korta, trådiga pälsar och kräver inte mycket underhåll. Du kommer ändå att vilja ta med en naturlig borstborste till dem varje vecka bara för att hålla dem under kontroll.

Borstning hjälper också till att omfördela oljorna på huden. Dessa hundar är benägen för hudallergier , och borstning kan hjälpa till att hålla dem under kontroll. Du kan prata med din veterinär om andra botemedel som havregrynsbad eller kokosolja .

De behöver inte badas ofta, och att tvätta dem för ofta kan ta bort dem från deras hudoljor. Du kan begränsa baden till när de blir synligt smutsiga.

Deras långa öron kan fånga smuts och skräp, och det kommer att leda till infektioner om de inte är det städas ut regelbundet . Sikta på minst en gång i veckan.

Cirneco dell

Bildkredit: tkach-artvitae, Shutterstock

Du måste klippa deras naglar efter behov, eftersom för långa naglar kan vara smärtsamma för dem. Men de är i allmänhet inte förtjusta i nagelklippningsprocessen, så det kan vara lite av en rodeo. Du kanske kan fila ner naglarna naturligt genom att låta dem gå och springa på hårda ytor som trottoar.

Deras tänder bör borstas regelbundet, och du bör också boka periodiska tandrengöringar med din veterinär.

Hälsoförhållanden

Dessa djur föddes upp för att överleva och fungera under straffande förhållanden, och deras hälsa verkar vara bra som ett resultat. Det betyder dock inte att de inte är utsatta för en mängd olika hälsotillstånd.

Innan vi börjar lista alla saker som kan gå fel med dessa hundar, är det värt att notera att eftersom det finns så få av dem runt omkring, är det svårt att komma till exakta slutsatser om vilka problem de verkligen är benägna att uppleva.

Tillstånden nedan representerar en bästa gissning om deras sannolika hälsoproblem. Din Cirneco skulle kunna kringgå alla problem nedan eller utveckla helt nya, så ta inte den här listan som evangelium.

Mindre förhållanden
  • Känslighet för anestesi
  • Hudallergier eller många
  • Tåskador
  • Muskel tårar
  • Kylintolerans
Allvarliga förhållanden
  • Fetma
  • Hypotermi
  • Höft- och armbågsdysplasi

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Precis som med deras hälsoproblem, finns det inte tillräckligt med information om dessa hundar för att dra fasta slutsatser om skillnaderna mellan de två könen.

Med detta sagt, hanar tenderar att vara lite större, men bara med några pund och ett par tum. De är båda lika intoleranta mot samkönade medlemmar av sin ras också, så om du vill äga flera Cirnecos, se till att du inte dubblar upp på ett kön.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar:

Cirneco dell'Etna är en sällsynt och mystisk ras, och du kan förmodligen vara den första personen på ditt kvarter (och kanske i hela din stad) som äger en. De kan vara lika delar avslappnade och krävande, och som ett resultat är de inte idealiska för den oerfarna hundägaren.

De behöver sin beskärda del av högintensiv träning, men så länge du tillhandahåller det bör du ha en foglig och avslappnad pooch på händerna. De är kärleksfulla och lojala mot familjemedlemmar men kan vara distanserade mot gäster. De är också ekorrsökande missiler som bara väntar på att släppas lös.

Sammantaget är Cirneco en underbar hund med en helt egen personlighet. De är inte för alla, men om du kan möta deras unika krav kommer du att ha en fantastisk familjehund – för att inte tala om en valp som säkert kommer att pratas om i grannskapet.


Utvald bildkredit: Zoja Emelianova, Shutterstock

Innehåll