Dalmatiner

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 19-23 tum
Vikt: 40-55 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Vit med svarta fläckar
Lämplig för: Högenergiska och uppmärksamma ägare, ägare med träningserfarenhet
Temperament: Energisk, intelligent, vänlig, envis

Dalmatiner är en vacker ras känd över hela världen som stjärnrasen i den animerade Disney-klassikern, 101 Dalmatiner. De känns omedelbart igen på sin vita päls med svarta fläckar och sin eleganta och kungliga hållning.

Denna ras är vänlig och mycket intelligent, men de får lite dåligt rykte för inte vara bra med barn – vi kommer att diskutera detta på djupet nedan! Fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver veta om dessa hundar och för att avgöra om detta är rätt ras för dig och din familj. Dalmatiner valp

Dalmatiska valpar – innan du köper...

Information om dalmatiska hundraser

Bildkredit: Yulia YasPe, ShutterstockEnergi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Dalmatiner är väldigt smarta hundar, men de är också ganska envisa och egensinniga. Detta ger en hund som lär sig nya saker på ett ögonblick men som inte alltid vill lyssna. Saker som inbrott kommer sannolikt att vara väldigt lätta för dessa hundar, men du kommer att behöva lägga ner mycket tidnär de är valpar till ordentlig träning. De behöver ständig förstärkning för att internalisera det faktum att du gör skotten.

Så populär som denna ras är i teorin, ser du inte många människor med dalmatiner på gatorna eller i hundparker. En del av anledningen till att denna ras inte är så utbredd som du kan tro beror på deras extremt höga aktivitetsnivå. Många köper dalmatiner utan att veta hur mycket daglig motion de behöver, och uppdämd energi hos dessa hundar kan mycket lätt leda till oönskat beteende inklusive tuggning. Tyvärr överlämnar många människor dessa hundar av denna anledning, så se till att du är kapabel att träna din valp mycket innan du bestämmer dig för denna ras.

Tillsammans med deras nödvändiga träning behöver dessa hundar uppmärksamhet, och mycket av det! Dalmatiner är väldigt sociala djur som älskar att vara runt sina familjer, och de vill alltid vara delaktiga i allt som händer runt dem. De kommer sannolikt att bli upprörda eller till och med bli deprimerade om de känner sig utanför familjeaktiviteter, och de är lyckligast när de är i centrum för uppmärksamheten i ditt hem. Du måste vara beredd att behandla din dalmatiner med ett överflöd av uppmärksamhet för att hålla dem nöjda.

Du bör också veta att tillsammans med deras känslomässiga behov kommer en viss känslighet. Dalmatiner är väldigt bra på att förstå din ton, och de kommer lätt att bli avskräckta eller upprörda om de blir tilltalade på ett negativt sätt. Var beredd att behandla denna ras med mycket positivitet, speciellt när det kommer till träning.

Vad är priset på dalmatiska valpar?

En genomsnittlig dalmatiner kommer vanligtviskosta digmellan 0 och 00. Eftersom detta är en renrasig hund med en omfattande och noggrant skyddad blodlinje kan en dalmatiner med en utmärkt härstamning kosta betydligt mer. Om du planerar att visa din hund eller låta dem tävla i agilitytävlingar, kommer du sannolikt att betala uppemot 00 och så högt som 00.

Med renrasiga hundar och särskilt dalmatiner, vill du se till att du köper från en ansedd uppfödare som är registrerad hos och godkänd av American Kennel Club (AKC). Eftersom många rena raser kan bära på genetiska hälsoproblem, kommer inköp från en registrerad uppfödare som kan tillhandahålla genetiska tester och ett stamtavla certifikat inte bara hjälpa dig att undvika att köpa en hund med hälsoproblem, utan det kommer också att innebära att du stöder sund och korrekt avel . Information om dalmatiska hundraser

3 föga kända fakta om dalmatiner

1.Dalmatiner har inte alltid prickar

Du kanske minns att de dalmatiska valparna i Disney-filmen hade fläckar, men i verkligheten föds dalmatiner utan dem! Dessa valpar föds helt vita och utvecklar sina fläckar när de växer. Du kan förvänta dig att börja se fläckar på dalmatiska valpar runt två veckor gamla, och de kommer att fortsätta att dyka upp och mörkna tills de är drygt sex månader gamla.

två.Deras historia är lite okänd

Ingen vet riktigt när eller var denna ras har sitt ursprung, men de blev först populära i Dalmatien, som är dagens Kroatien. Där föddes de upp som brukshundar för att leda och skydda vagnar dragna av hästar.

De tog sig från Kroatien till England och arbetade som vagnhundar och så småningom till USA där de användes för andra jobb. Du kanske känner igen den här rasen som den typiska eldhushunden, och det beror på deras början som vagnhundar. Med tanke på deras historia och affinitet för hästar från deras vagnvaktstid, skulle brandhus hålla dalmatiner för att leda sina då hästdragna brandbilar och röja en väg för hästarna. De skulle också tjäna till att skydda brandhusen och utrustningen när de inte var ute på fältet och arbetade.

3.En stor andel av dem är döva

Enligt forskning utförd av Louisiana State University, cirka 8% av alla dalmatiner är helt döva och över 20% är döva på ena örat. Dövhet kan vara genetiskt, och även de som bara är döva på ett öra kan få avkommor som är helt döva.

Felaktig avel efter deras ökade efterfrågan efter deras roll i 101 dalmatiner kan ha förvärrat förekomsten av deras hörselproblem. Men dövhet hos dalmatiner har alltid varit ett problem. Enligt Universitetsförbundet för djurskydd , genen som är ansvarig för deras pälsfärger leder också till en brist i deras inneröra som orsakar dövhet.

Tyvärr är döva hundar mycket svårare att träna och kan bli aggressiva om de blir skrämda, så detta har lett till att ett betydande antal av dessa hundar har övergetts av sina ägare.

Information om dalmatiska hundraser

Fotokredit: Freepics4you, Pixabay

Dalmatinerns temperament och intelligens

Dalmatiner som inte påverkas av dövhet och de tillhörande problem har i allmänhet underbart temperament. De är intelligenta och nyfikna hundar som älskar att utforska och interagera med världen och människorna runt dem.

De växlar ofta fram och tillbaka mellan sansad och fånig, och de kan ge mycket glädje och skratt till sina ägare. De är också väldigt känslomässiga valpar som älskar uppmärksamhet och tillbedjan från sina mänskliga motsvarigheter.

Är dessa hundar bra för familjer?

Trots deras rykte om att vara aggressiva hundar, kan denna ras vara ett utmärkt familjedjur för rätt familj. De är väldigt folkorienterade och de kommer att njuta av få saker mer än att vara involverade i din familjs dagliga aktiviteter, särskilt om de inkluderar att vara utomhus eller aktiv.

Dessa hundar är väldigt bra med barn, och de kommer att försöka skydda och ta hand om dem i alla situationer. De klarar sig bäst med äldre barn, men bara för att de inte alltid känner till sin egen styrka! Du kommer sannolikt aldrig att se din dalmatiner göra ett barn avsiktligt skada, men det är möjligt att deras stökiga och energiska lek leder till att ett mindre barn blir vält eller skadat. Av denna anledning bör du alltid noggrant övervaka dina barn när du leker med denna ras.

Dessa hundar är inte bara bra med familjemedlemmar i alla åldrar, men ju fler människor du har som bor i ditt hem desto bättre! Dalmatiner är bland de mest energiska hundraserna, så att ha en större familj kan innebära att varje familjemedlem lägger till lek- och träningstid för din valp.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Dalmatiner har inte en särskilt hög bytesdrift, så du kommer förmodligen inte att stöta på problem med att ta med en till ett hem där du har katter eller mindre djur. Med det sagt kommer din dalmatiner att vara naturligt nyfiken på sin omgivning och kommer inte att låta en katt gå ointroducerad. Eftersom din valp kommer att vara väldigt livlig och lekfull, kanske din katt inte tar för snällt till din dalmatiner. Du bör alltid vara försiktig med denna energiska och muskulösa hund runt alla mindre djur, men var säker på att eventuella problem inte kommer att bero på att din valp inte tar bra emot katter.

Du kan dock stöta på vissa problem om du har andra hundar. De kan bli aggressiva mot andra hundar i ditt hem, på promenader eller i hundparker. Detta gäller särskilt om de möter andra hundar av samma kön. Denna tendens kan tvingas bort från dem för det mesta om de socialiseras ordentligt och ofta som valpar. Viss aggression kan finnas kvar beroende på din individuella hund, särskilt kring mat.

För att begränsa detta beteende bör du planera att introducera din dalmatiner för så många människor och andra hundar som möjligt. Detta är viktigast under hela valplivet, men fortsatt socialisering genom vuxen ålder kan hjälpa till att fortsätta att uppträda på rätt sätt. Avdelare 5

Saker att veta när du äger en dalmatiner:

Mat & Diet Krav

Dalmatiner är en extremt aktiv ras, och deras kost återspeglar deras energiproduktion. Du bör räkna med att mata din dalmatiner cirka tre koppar mat om dagen, vilket är ganska mycket för en medelstor hund.

Du kanske hör eller läser att dalmatiner, till skillnad från andra hundraser, inte behöver en proteinrik kost. Detta är osant, och det som faktiskt bör undvikas är en diet med hög purin. Denna ras kan ha en unik åkomma som kallas urolithiasis, vilket är en tendens för stenar att bildas i urinvägarna, vanligen kallad blås- eller njursten. Detta hälsotillstånd förvärras av ett högt intag av puriner, som är en kemisk förening som finns i vissa kött.

Avdelare 3

Fotokredit: 272447, Pixabay

Nyckelfrasen här är lite kött. Lever och njure, som ofta används som fyllmedel i kommersiell hundmat, har en hög purinhalt och bör undvikas. Ditt bästa alternativ för att hitta en hälsosam kost för din dalmatiner är att hitta ett hundfoder som använder högkvalitativa, hela proteinkällor. Om du är osäker, prata med din veterinär för att ta reda på vad som är bäst för din hund.

Ett annat mycket viktigt krav som din dalmatiner kommer att ha är gott om tillgång till färskvatten. Samma åkomma som vi nämnde som kan orsaka att stenar bildas i urinvägarna kan också förvärras av otillräcklig konsumtion av vätska. Du bör vara mycket uppmärksam på din dalmatiner vattenskål och se till att de alltid har tillgång till mycket vatten.

Övning

Dalmatiner har en extremt hög energinivå, så träning är en av de viktigaste sakerna du behöver för att ge din dalmatiner. Dessa valpar kommer att behöva en och en halv timme till två timmars intensiv träning varje dag.

Kom ihåg att dalmatiner föddes upp för att springa bredvid vagnar långa sträckor, så det finns mycket energi och kraft i deras härstamning. Brist på lämplig motion för denna ras kan snabbt leda till oönskat beteende som förstörelse av möbler, utspelning och överupphetsad lek. Du bör planera att gå eller springa med din hund några gånger om dagen för att hålla energinivån på en konstant och bekväm nivå.

Dessa hundar är mycket intelligenta, så du vill också använda en del av deras energi med leksaker eller spel som får dem att tänka. Att ge din valp ett jobb att göra som att hämta en boll eller agilityträning är också bra sätt att få ner energin samtidigt som de håller sina sinnen skarpa.

Träning

Dalmatiner har en hög nivå av intelligens, så deras förmåga att lära sig nya trick kommer sannolikt att imponera på dig. Du kommer att upptäcka att dessa hundar tar upp kommandon och förstår vad du försöker lära dem mycket snabbt.

Men tillsammans med den intelligensen kommer envishet och egensinnighet. Din dalmatiner kommer sannolikt snabbt att ta reda på om och hur de kan göra skotten och vara den dominerande figuren i ditt hushåll. De är kända som rasen som bara hör det de vill höra för det mesta.

Av denna anledning kan dessa hundar vara mycket svåra att träna. Du måste börja träna mycket tidigt, och alla kommandon och trick du vill att din valp ska lära sig måste borras in om och om igen, eftersom din upprepning och orubbliga hängivenhet att träna din dalmatiner kommer att vara det enda som har en chans att gå sönder deras vilja.

Eftersom de kan vara en stark och varaktig utmaning för alla ägare, rekommenderas det att du bara engagerar dig för denna ras om du har erfarenhet av att äga och träna hundar, eller om du är villig att söka professionell träningshjälp för dig och din valp.

Grooming ✂️

Dalmatiner har en kort, snygg päls som glimmar och glittrar. De ser inte ut som en hund som kommer att fälla mycket, men utseendet kan lura! Om du är engagerad i en dalmatiner, överväg att investera i ett exklusivt vakuum. Den här rasen fäller en hel del, och de gör det under hela året oavsett årstid.

För att minska håravfallet och för att hålla din hunds päls vacker och kunglig, måste du spendera tid på att borsta med en borst eller gummiborste. Det rekommenderas starkt att du borstar varje dag. Korrekt borstning och pälsunderhåll hjälper också till att förhindra vissa mindre hudproblem som kan vara vanliga hos denna ras.

Fotokredit: Freepics4you, Pixabay

En dalmatiner päls är mestadels vit, men du kommer inte att märka att den blir smutsig så ofta. Du kommer att behöva bada din hund ungefär en gång i månaden eller till och med en gång varannan månad. Faktum är att du inte bör ge dina dalmatiska bad oftare, eftersom frekventa bad kan leda till torr hud och irritation.

Dessa hundar har bedårande diskettöron, men längre öron kan lätt plocka upp smuts och skräp och göra dem infektionskänsliga. Du bör torka av din hunds öron en gång i veckan eller så för att ta bort skräp och vaxansamlingar.

Med mycket aktiva raser som denna är det extremt viktigt att hålla naglarna trimmade. Att låta dem växa för länge kommer att lämna dem öppna för att spricka och gå sönder vilket kan vara smärtsamt för din valp och leda till infektion. Om du hör din hunds naglar klicka på trottoaren eller dina trägolv, gör nagelklipparen redo!

Slutligen vill du borsta din dalmatiner varannan vecka eller så för att förhindra tand- och tandköttsproblem. Att förse din hund med några tuggleksaker som främjar tandhygien är också ett bra alternativ, men de bör inte ersätta vanlig borstning.

Hälsa och villkor

Dalmatiner är en frisk och rejäl ras, särskilt med tanke på att de är en renrasig hund. Rena raser tenderar att ha fler hälsoproblem, men dalmatiner upplever ett jämförelsevis mindre antal av dem, och tack och lov är de flesta inte livshotande. Oavsett vilket bör du hålla ett öga på nedanstående hälsotillstånd och diskutera dem med din veterinär också.

Mindre förhållanden

  • Många
  • Mikroftalmi
  • Grå starr
  • Hudallergier
  • Dalmatisk bronzing syndrom
  • Höftdysplasi
Allvarliga förhållanden
  • Dövhet
  • Urolithiasis

Man vs Kvinna

Manliga dalmatiner är i allmänhet större än honor och kan väga cirka trettio pund mer. De kommer vanligtvis att bära denna vikt i musklerna, eftersom båda könen vanligtvis är ungefär lika långa. Du kanske upptäcker att hanar kan uppvisa mer aggressivitet mot andra hundar och särskilt andra hanhundar om de inte socialiseras ordentligt. Medan båda könen kommer att vara envisa och egensinniga, kan män uppvisa lite mer tjockare huvud och vara lite svårare att träna. Båda könen kommer att vara lika i energinivåer också, så tro inte att en hona inte lätt kommer att trötta ut dig!

Slutgiltiga tankar

Dalmatiner är underbara hundar som ibland får ett dåligt rykte på grund av dövhet eller ägare som inte kan hålla jämna steg med sina höga energibehov. De är i allmänhet mycket vänliga hundar som kommer att älska och skydda dig över allt annat. De är vanligtvis bra med andra människor, och de uppvisar vanligtvis inte aggression mot barn som många tror att de gör.

Dessa är mycket intelligenta och listiga hundar , så de kommer att utmana ditt ledarskap hela tiden. De borde egentligen bara tas emot av familjer eller individer som är villiga att ägna mycket tid åt sin träning och socialisering. Tiden du lägger på att göra dem de bästa versionerna av sig själva möjligt kommer att återbetalas med många år av kärlek, tillgivenhet och tillbedjan.

Deras skönhet och elegans är svåra att matcha, och kopplingen och sällskapet du kommer att uppleva med dalmatiner konkurrerar med alla andra raser. Om du letar efter en hund som kommer att hålla sig vid din sida, skydda dig och ständigt vara i rörelse med dig, kan dalmatiner vara den perfekta rasen för dig!

    Det finns 17 raser som börjar med bokstaven D.Hur många känner du?

Utvald bildkredit: Huskyherz, Pixabay

Innehåll