Finns det vilda katter i Oklahoma? Vad du ska veta!

Välj Namnet På Husdjuret närbild av en bobcatOklahoma är hem för två olika men lika svårfångade arter av vilda katter: bobcat och bergslejon. Bobcats har en mycket frisk population i Oklahoma och finns över hela staten, och även om det finns bekräftade bevis för att bergslejon lever i Oklahoma, är de otroligt sällsynta och observationer är få och långt emellan.Bobcats i Oklahoma

 bobcat liggande på marken

Bildkredit: aiamkay, PixabayDe bobcat ( L ynx rufus ) är ungefär dubbelt så stor som din vanliga huskatt och även om de ser söta och gosiga ut skiljer de sig mycket från din genomsnittliga tama katt. Bobcats finns i alla angränsande stater i USA förutom Delaware. Det finns en utbredd population av bobcat i Oklahoma. De finns i varje län inom staten och är mycket riklig i antal.

Utseende

 • Storlek: 26 till 41 tum (kropp) 4 till 7 tum (svans)
 • Vikt : 11 till 30 pund
 • Livslängd : 10 till 12 år

Bobcats får sitt namn från sina distinkta, guppade svansar med svart spets. Deras mjuka päls är varierande, allt från gråbrun till brunröd färg med fläckiga mönster och mörka stänger på frambenen och en vit underbuk. Deras tofsade öron har en nära likhet med deras nära släkting, det kanadensiska lodjuret. De har väldigt stora tassar och långa ben.Diet

Bobcats är smygande och tålmodiga jägare som kan springa upp till 30 miles per timme och kasta sig upp till 10 fot. I Oklahoma består deras diet av kaniner, ekorrar, fåglar och alla andra små byten. De har förmågan att ta ner mycket större byten, såsom rådjur, men tenderar att hålla sig till det mindre viltet.

 bobcat i djurparken

Bildkredit: Pixabay

Habitat och beteende

Bobcats är en anpassningsbar art som finns i hela Nordamerika och bebor hela delstaten Oklahoma. De trivs i skogen men kan lätt bebo träskmarker och öknar, och är till och med kända för att vandra in i förortsområden.

Bobcats är mycket svårfångade varelser som sällan någonsin ses av människor, även med tanke på deras stora antal. De är mest aktiva under gryning och skymning när de är ute och letar efter bytesdjur. Dessa djur är ensamma utom för avel, som äger rum från vinter till vår.

Mountain Lions i Oklahoma

 Berglejon som ligger på marken

Bildkredit: PublicDomainPictures, Pixabay

Bergslejon , känd under det vetenskapliga namnet Cougar Concolor, kallas ibland pumor, pumor och pantrar. Deras utbredningsområde sträcker sig från Nordamerika till Sydamerika och medan de brukade hittas över hela det sammanhängande USA, raserades deras populationer efter europeisk bosättning när stora rovdjur som vilda katter, vargar och björnar avsiktligt dödades. Nuförtiden är bergslejon i Oklahoma väldigt få och långt mellan, även om observationer fortfarande förekommer.

Utseende

 • Storlek: 6-8 fot
 • Vikt: 130-150 pund (man), 65-90 pund (kvinna)
 • Livslängd: 8-13 år

Bergslejon är stora katter med beige till gulbrun päls med en vit till vitgrå underbuk. Deras kroppsstorlek varierar beroende på geografisk plats, men män väger vanligtvis mellan 130 och 150 pund, med honor som är betydligt mindre på 65 till 90 pund.

Bergslejon har långa, tunga svansar med en svart spets som kan ta upp ungefär en tredjedel av deras totala kroppslängd. Deras ben är långa och deras tassar är massiva. Deras huvuden är lite små i proportion till deras kroppsstorlek och de har genomträngande bärnstensfärgade ögon.

Diet

Ett bergslejons diet består främst av rådjur, men de kommer också att jaga en mängd andra vilt inklusive kaniner, kalkon, tvättbjörnar, ekorrar och mer. De kommer då och då att ta ner större vilt, som älg, men älg är mycket sällsynt i Oklahoma. Älg finns bara inom Wichita Mountains Wildlife Refuge och Pushmataha, Cookson Hills, Spavinaw och Cherokee viltförvaltningsområdena.

Det främsta bytet inom Oklahomas gränser är vitsvanshjorten, som finns i hela staten. Det finns en population av mulehjortar i Oklahoma, men de lever bara i den västligaste delen av staten.

 bergslejon vilar

Bildkredit: 3031830, Pixabay

Habitat och beteende

Bergslejon är mycket anpassningsbara djur som kan frodas i en mängd olika livsmiljöer och terränger. I Nordamerika är de vanligast i bergsområden men kan hittas varhelst rådjur finns. Dessa katter kan hittas i öknar, berg, lågland, mangroveskogar, lövskogar, kanjoner och prärier, för att nämna några.

Bergslejon är mycket svårfångade varelser, liknar bobcat men mycket mindre utbredda. Till skillnad från andra stora katter kan fjälllejon inte ryta. De vokaliserar genom att morra, väsande, skrika och spinna. De är ensamma djur som är mest aktiva under gryning och skymning. De är ivriga jägare som vanligtvis förföljer sitt byte bakifrån. De kan springa upp till 50 miles per timme och deras kraftfulla bakben tillåter dem att hoppa upp till 45 fot.

Mysteriet med bergslejon i Oklahoma

Oklahoma och alla de 48 angränsande delstaterna i USA var en gång främsta livsmiljöer för bergslejon. Under den 19 th århundradets bosättning och markutveckling, utrotades bergslejon i delstaten Oklahoma.

Nybyggare skulle skjuta och döda stora rovdjur som ansågs vara hot mot dem själva och deras boskap. De minskade också populationen av rådjur under denna tid, som är bergslejonets huvudsakliga byteskälla. Små populationer av bergslejon fanns kvar i västra USA, medan befolkningen i östra USA utplånades.

Sedan mitten av 1800-talet har observationer och konkreta bevis på fjälllejon i staten förekommit regelbundet och dokumenterats av biologer. Även om det finns hundratals rapporterade observationer krävs det konkreta bevis för att bekräfta att observationen faktiskt är ett bergslejon. Sedan 2002 har det varit över 50 bekräftade observationer av bergslejon över hela staten.

Oklahoma saknar bevis på en livskraftig avelspopulation av bergslejon i staten. Bekräftelsen på dessa vilda katter kommer från spårkamerabilder, hårprover, spår och individuella bergslejon som antingen träffas på vägarna eller skjuts och dödas.

Slutsats

Både bobcats och bergslejon finns i Oklahoma. Bobcats är en riklig art som finns över hela staten, medan bergslejon är mycket sällsynta och Oklahoma inte har ett officiellt register över en avelspopulation inom staten, det finns pågående bekräftade observationer av vandrande individuella katter. Båda djuren är ensamma och mycket svårfångade, det är sällsynt att någon av dessa vilda katter ses, även om det händer.

+ Källor