Finns det vilda katter i Vermont? Vad du ska veta!

Välj Namnet På Husdjuret  Vild Bobcat på taketDelstaten Vermont är hem för dussintals däggdjur som varierar i storlek från små näbbmusslor till jättelika älgar. 1 Om du undrar om det finns några stora katter i Vermont, är svaret ja! Två vilda katter lever i denna nordöstra delstat: Canada Lynx och Eastern Bobcat.

Eftersom båda dessa vilda katter finns i Vermont är det lätt att blanda ihop de två. Trots allt är de två stora katterna lika i storlek och utseende, åtminstone vid första anblicken.

Om du har haft turen att upptäcka en vildkatt i Vermont och är osäker på vilken typ du såg, bör följande information hjälpa.

Skillnaden mellan Canada Lynx och Eastern Bobcat

Lika lika de två stora katter kan vara för det otränade ögat finns det flera särskiljande egenskaper som hjälper dig att skilja mellan en Canada Lynx och en Eastern Bobcat.

Både Canada Lynx och Eastern Bobcat delar en gemensam förfader i Eurasiskt lodjur . Men båda arterna utvecklades oberoende och med tusentals år från varandra. De delar dock vissa likheter i hur de ser ut och beter sig.

När det gäller beteendet är Canada Lynx och Eastern Bobcat skygga och tillbakadragna nattdjur, vilket är anledningen till att de sällan ses. Den största skillnaden mellan dessa två vilda katter är deras storlek.

Kanadas lodjur är större än den östra Bobcat

  Kanada loskatt ute i det vilda

Bildkredit: miroslav chytil, Shutterstock

Canada Lynx är större än Eastern Bobcat, eftersom Canada Lynx är mellan 19–22 tum lång vid axeln och väger mellan 11–40 pund. Canada Lynx har även bakben som är längre än frambenen, vilket ger den en välvd rygg och höfter som är högre än axlarna. Dessutom har Canada Lynx större tassar med tjockare päls som täcker dem så att de fungerar som snöskor i djup snö.

Eastern Bobcat är bara mellan 12–22 tum lång vid axeln och väger mellan 9–36 pund, vilket gör den betydligt mindre än Kanada lodjur . Den här vilda kattens bakben är nästan lika långa som frambenen, vilket ger djuret ett mer strömlinjeformat utseende med rak rygg.

Tassarna på Eastern Bobcat är mindre än de på Canada Lynx och de är inte täckta med så mycket päls. De mindre tassarna som saknar extra päls gör Eastern Bobcat mindre utrustad för att hantera tung snö.

De två katterna skiljer sig i färg och deras öron är inte lika

Ett Canada Lynx har dämpad beigefärgad päls med lätt mörka fläckar. Den här vilda katten har stora hårtussar som växer ovanpå sina stora öron. Ansiktet på ett Canada Lynx är slående till utseendet eftersom det är fodrat med en tjock, lurvig man.

Eastern Bobcat ser annorlunda ut med mer framträdande leopardliknande fläckar på sin beigefärgade päls. Denna katt har också mindre öron med kortare tofsar, och den har inte en tjock man runt ansiktet som Canada Lynx.

  bobcat i djurparken

Bildkredit: Pixabay

Det definitiva beviset är svansfärgen

Både Canada Lynx och Eastern Bobcat har stubbiga svansar. Men vid närmare inspektion har Canada Lynx en helt svart spets, medan Eastern Bobcat har en något längre svans som är svart på toppen och vit under.

Båda katterna jagar på natten och gömmer sig under dagen

Som nattdjur är både Canada Lynx och Eastern Bobcat vakna på natten. Dessa djur gör det mesta av sin jakt i skydd av mörkret och letar efter bytesdjur, som består av harar, kaniner, mullvadar, näbbmussar, möss, fåglar, ekorrar och till och med rådjur.

Under dagtid sover båda dessa stora katter och gömmer sig på avskilda platser som grottor, klippskrevor och tjocka härvor av fallna träd och borstar.

Slutsats

Av alla däggdjur som lever i Vermont kan ingen jämföras med de två stora vilda katter strövar genom denna nordöstra delstat. Vermont är hem för Canada Lynx och Eastern Bobcat som ser likadana ut för det otränade ögat. Men vid närmare inspektion skiljer sig dessa två vilda katter avsevärt i storlek och utseende.

Se dig själv som lyckligt lottad om du ser någon av dessa stora katter i Vermont eftersom de är väldigt svårfångade djur som sover under dagen!

+ Källor