Grooming för turkiska angorakatt – steg-för-steg-guide

 Turkisk angora med sköldpaddsskal står i grå bakgrundTurkiska angorakatter är en vacker, elegant ras känd för sin långa, silkeslena päls och smala kroppsbyggnad. Även om de kan se känsliga ut, är dessa katter ganska tåliga och kan göra bra husdjur för familjer med barn och andra husdjur. Turkiska angoras brukade betraktas som rent vita katter med blå eller gröna ögon, men idag finns de i en mängd olika färger och mönster, inklusive tabby, calico och sköldpadda.

Oavsett pälsfärg eller mönster behöver alla turkiska angoror regelbunden skötsel för att hålla sig friska och bekväma. Om du planerar att lägga till en av dessa underbara katter till din familj måste du förstå de unika egenskaperna hos deras päls, hur det påverkar deras skötselbehov och vad du behöver göra för att de ska se ut och må så bra som möjligt. .

Turkiska angorakatter: Pälstyp och fällningsnivå

De långa och läckra rockarna på turkiska angoras ser ut att kräva mycket underhåll. I verkligheten är dessa katter relativt låga underhåll när det kommer till skötsel. Det beror på att de har en enda päls päls snarare än de dubbla pälsen som utövas av raser som perser och maine coon. Detta innebär att de vanligtvis inte har en underull, vilket minskar mängden avfall, trassling och mattning, och eliminerar behovet av så mycket borstning. Vissa turkiska angora har en tunn underull .

Men turkiska angoror fäller mer under vissa årstider och perioder av livet. Till exempel kommer de vanligtvis att fälla mer under våren och hösten när deras kroppar anpassar sig till den ändrade temperaturen och solljusnivåerna. Kattungar och unga katter tenderar att fälla mer än vuxna eftersom deras päls fortfarande växer in och fylls ut.

Med andra ord, även om turkiska angoror inte är särskilt underhållna när det kommer till skötsel, behöver de fortfarande lite regelbunden uppmärksamhet för att hålla sin päls snygg.

Hur ofta ska man putsa en turkisk angora?

 svart turkisk angorakatt som lägger över en stol

Bildkredit: Ekaterina Kramarenko, Shutterstock

Trots sin relativt låga underhållsförmåga behöver turkiska angoror fortfarande borstas minst två gånger i veckan för att ta bort döda hårstrån och förhindra trassel och mattor. Om din katt fäller mer under vissa årstider eller livsstadier, kan du behöva borsta dem oftare, upp till dagligen.

Att borsta en turkisk angoras päls gör mer än att bara ta bort trassel och dött hår. Den stimulerar huden, vilket hjälper till att fördela naturliga oljor jämnt genom pälsen. Detta håller pälsen frisk, glänsande och mjuk.

Det hjälper också till att minska på statisk elektricitet, vilket kan vara ett problem med långhåriga raser. Slutligen är det ett bra sätt att knyta an till din katt samtidigt som den vänjer den vid att hanteras samtidigt.

Vilka verktyg behöver du för att sköta en turkisk angora?

För att sköta din turkiska angora korrekt behöver du följande tillbehör:
 • Borsta : A kvalitetsborste är ett måste för alla långhåriga raser. Leta efter en borste med mjuka, flexibla borst som inte repar eller irriterar din katts hud. En snyggare borste eller en groomingkrata är ett bra val.
 • Hårkam : Förutom en borste behöver du också en bredtandad kam för att ta bort trassel och mattor.
 • Nageltrimmer : Turkiska angoror behöver klippa sina naglar med några veckors mellanrum. Leta efter en kvalitets trimmers som gör rena, exakta snitt. Vissa trimmers har till och med ett skydd för att förhindra att du skär för djupt.
 • Öra C klenare : För att hålla din turkiska angorakatts öron rena och friska behöver du en skonsam öronrengöring och några bomullstussar.
 • Schampo : När det är dags för ett bad, använd en mild, kattsäkert schampo . Använd aldrig mänskligt schampo, eftersom det kan vara för hårt för din katts känsliga hud och päls.
 • Balsam : Ett balsam är valfritt, men det kan hjälpa till att hålla din turkiska angoras päls mjuk och frisk.
 • Vattenfritt schampo : Om du inte vill ge din katt ett helt bad, kan du använda en vattenfritt schampo . Detta är ett bra alternativ för katter som inte gillar vatten eller för dem som bara behöver en lätt rengöring.
 • Kattgodis : Dessa är valfria men rekommenderas starkt, och vi är säkra på att din katt också kommer att hålla med. Att ha lite godsaker till hands kommer att göra grooming till en mer positiv upplevelse för er båda.

Hur man sköter en turkisk angorakatt

1. Kontrollera din katts päls

Börja inte borsta omedelbart. Titta först över din katts päls för att se tillståndet den är i. Var uppmärksam på alla områden som verkar trassliga, toviga, smutsiga eller oljiga. Dessa områden kommer att behöva särskild vård när du börjar borsta.


två. Börja borsta

När du har identifierat några problemområden kan du börja borsta din katts päls. Använd långa, långsamma drag och var försiktig så att du inte repar eller irriterar huden. Börja med huvudet och arbeta dig ner i kroppen. Var noga med att borsta hela vägen ner till huden, eftersom detta hjälper till att ta bort alla döda hårstrån som är nära roten.

Glöm inte att borsta svansen. Vissa katter gillar inte att få svansen borstad, men det är viktigt att inkludera detta område i din skötselrutin. Den långa pälsen på en turkisk angoras svans är särskilt utsatt för trassel och mattor.


3. Detangle

 silver tabby turkisk angora i gräset

Bildkredit: AnnuO, Shutterstock

Efter att du har borstat din katts päls måste du reda ut alla områden som fortfarande är toviga. För att göra detta, använd en bredtandad kam och arbeta igenom mattorna noggrant.

Om du stöter på en särskilt envis matta kan du prova att använda en avmattningskam. Dessa kammar har vassa tänder som kan hjälpa till att bryta upp mattorna. Var bara försiktig så att du inte drar för hårt, eftersom det kan skada din katt. När du tror att du har tagit ut alla tovor, borsta dem igen för att vara säker.


Fyra. Klipp deras naglar

Även om du har skrapstolpar i ditt hem kommer din turkiska angora fortfarande att behöva klippa naglarna med några veckors mellanrum. Detta hjälper till att hålla naglarna friska och förhindrar att de repar möbler eller människor.

Låt oss prata om det 'snabba' riktigt snabbt. Det snabba är den rosa delen av din katts nagel som innehåller blodkärl och nerver. Du vill undvik att skära i det snabba , eftersom detta kommer att orsaka smärta och blödning.

För att trimma din katts naglar, börja med att titta på naglarna från toppen. Du kommer att kunna se var snabba startar och slutar. Om du inte är säker är det bättre att vara försiktig och klippa bort nageln mindre.

Använd vassa nageltrimmer för att göra ett rent snitt vid nagelbasen. Glöm inte att trimma daggklorna – naglarna på insidan av din katts tassar – eftersom dessa också kan bli långa och vassa.


5. Rengör deras öron

Katter ansar hela tiden sig själva, så deras öron är vanligtvis rena. Men det är fortfarande en bra idé att inkludera dem i din skötselrutin, så att du kan upptäcka tecken på problem som öronkvalster eller infektion .

För att rengöra din katts öron, börja med att blöta en bomullstuss med öronrengöringsmedel. Torka försiktigt insidan av örat, var noga med att inte gå för djupt. Du bör bara rengöra de delar av örat som du kan se.

När du har torkat insidan av örat, använd en torr bomullstuss för att ta bort överflödigt rengöringsmedel.


6. Torka runt ögonen

 turkisk angorakatt av sköldpadda

Bildkredit: LemPro Capture Life, Shutterstock

Katter får ofta tårfläckar under ögonen. Dessa fläckar kan orsakas av flera saker, inklusive allergier, ögonirritation, eller till och med bara genetik.

För att rengöra din katts tårfläckar, blöt en bomullstuss med varmt vatten och torka försiktigt av området runt ögonen. Du kan också använda en trasa fuktad med en kommersiell rivfläckborttagningsmedel.

Se till att undvika att få någon av dessa lösningar i din katts ögon, eftersom de kan vara irriterande. Om du märker någon rodnad eller irritation efter rengöring, sluta använda lösningen och rådfråga din veterinär.


7. Ge dem ett bad (valfritt)

Turkiska angoror behöver bara ett bad med några månaders mellanrum, beroende på hur smutsig pälsen blir. Äldre katter och de med hälsoproblem kanske inte kan putsa sin päls ordentligt längre och kan behöva bada oftare.

Vi rekommenderar att du borstar din turkiska angora och tar ut tovorna innan du gör dem blöta. Annars kommer eventuella tovor eller mattor att bli mer knutna när de är våta.

För att börja, fyll diskhon eller badkaret med några centimeter ljummet vatten. Lägg en gummimatta i botten för att förhindra att din katt halkar. Sänk försiktigt ner din katt i vattnet och blöt pälsen helt.

Applicera sedan en generös mängd kattschampo till sin päls och arbeta in den med händerna. Undvik att få schampo i ögonen, näsan eller munnen. När pälsen är ordentligt löddrad, skölj ur schampot helt. Om du använder balsam, applicera det nu och låt det sitta i några minuter innan du sköljer ur det. Ge din katt en skön massage under tiden.

Efter badet, krama försiktigt ut överflödigt vatten från pälsen och linda in dem i en handduk. Du kan också använda en hårtork på den låga inställningen för att påskynda torkningsprocessen. Se bara till att inte hålla den för nära huden eller pälsen.


8. Ta dem till frisören (valfritt)

 svart rök med vit turkisk angorakatt

Bildkredit: Nynke van Holten, Shutterstock

Turkiska angoror med långa pälsar kan behöva trimmas pälsen med jämna mellanrum. Detta tar bort död päls och förhindrar ytterligare att mattor och trassel bildas. Det hjälper också till att hålla pälsen ren och frisk.

Om du inte har erfarenhet av att trimma päls rekommenderar vi att du tar din katt till en professionell frisör. Detta kommer att säkerställa att jobbet görs korrekt och säkert, och, viktigast av allt, håller dina armar repfria.

Fler tips för att hålla en turkisk angoras päls frisk

Regelbunden skötsel är bara en del av att hålla din turkiska angoras päls frisk, glänsande och vacker. Här är några fler tips att tänka på:

 vit turkisk angora

Bildkredit: TheCats, Shutterstock

Mata dem med en hälsosam kost

Vad en katt äter kommer att synas på pälsen. En diet av låg kvalitet fylld med fyllmedel och konstgjorda ingredienser kommer att producera tråkig, torr päls. En hälsosam kost fullspäckad med näringsämnen, å andra sidan kommer det att leda till en glänsande päls.

När du köper kattmat, leta efter ingredienser som kött, fisk och fågel. Pälsvänliga vitaminer och fettsyror som omega-3, laxolja och vitamin E är också bra för att främja en hälsosam päls. Se bara till att prata med din veterinär innan du gör några ändringar i din katts diet.

Erbjuder mycket vatten

Återfuktning är en annan viktig del för att hålla din turkiska angoras päls frisk. Uttorkning gör att pälsen och huden blir torr och skör, så se till att din katt alltid har tillgång till färskt vatten.

Om du är orolig för att din katt inte dricker tillräckligt, försök att lägga till lite vatten till maten. Du kan också få en kattvattenfontän för att uppmuntra dem att dricka mer.

Komplettera dieter med Omega-3

Om du vill ge din katts päls en extra boost, överväg att komplettera kosten med omega-3. Dessa fettsyror är fantastiska för att främja en frisk päls, och de har en mängd andra hälsofördelar också.

Du kan ge din katt omega-3 i form av fisk olja, lägg bara till det i maten. Du kan också använda ett omega-3-tillskott med laxsmak, som de flesta katter älskar. Det finns också massor av kattgodis och livsmedel som innehåller omega-3, så leta efter dem också.

 närbild turkisk angora

Bildkredit: Sergey Semin, Unsplash

Eliminera miljöstressorer

Tillståndet hos en katts päls säger mycket om dess mentala tillstånd. Om din katt ständigt slickar, kliar sig eller drar ut sin päls är det ett tecken på att den är stressad.

Det finns många saker som kan orsaka stress hos katter, så det är viktigt att försöka identifiera källan. Vanliga stressfaktorer inkluderar förändringar i hushållet, ett nytt husdjur eller barn, brist på social interaktion och till och med höga ljud.

När du har identifierat källan till stressen, gör vad du kan för att ta bort den från deras miljö. Om du inte kan ta bort stressfaktorn, försök hitta sätt att hjälpa din katt att klara sig, som att använda ett lugnande halsband, feromondiffusorer , eller veterinärrekommenderad ångestmedicin.

Överös dem med kärlek och tillgivenhet

Lyckliga katter är mer benägna att ha frisk päls, och ingenting gör en turkisk angora lyckligare än massor av kärlek och tillgivenhet från sina människor. Så lek med din katt, klappa dem ofta och umgås bara. De kommer att älska dig för det, och deras kappa kommer att tacka dig också.

Slår ihop det

Att välkomna en turkisk angorakatt i ditt hem kommer att ge så mycket glädje och kärlek i ditt liv. De är lika intelligenta och vänliga som de är vackra. Men som med alla långhåriga katter kräver de lite mer omsorg och uppmärksamhet när det kommer till deras päls.

Genom att följa tipsen i den här artikeln kan du hjälpa till att hålla din turkiska angoras päls frisk, glänsande och vacker i många år framöver.

+ Källor