Hur man disciplinerar en valp – 7 humana och enkla metoder

Att uppfostra en valp kan vara svårt. Många valpägare förkunnar att det är mer komplext att ta hand om sin valp än att ta hand om bebisar! När din valp oundvikligen beter sig illa kan det vara svårt att ta reda på vad man ska göra åt det. Många tar till straff. Detta är dock ofta inte den mest effektiva metoden för att hantera felaktigt beteende.Istället är positiv förstärkning och liknande metoder ett mycket bättre alternativ. I den här artikeln kommer vi att titta på några av de bästa metoderna för att disciplinera en valp.

avdelare 9

1.Se till att alla din hunds behov uppfylls

Valpar är mer benägna att agera ut om deras behov inte tillgodoses. Detta inkluderar träning, mental stimulering , sociala behov, mat och sömn. En valp som inte får tillräckligt med sömn eller motion kommer inte att kunna kontrollera sig själv, vilket kan orsaka destruktiva beteenden.

Du bör alltid förbereda din valp för framgång genom att se till att alla deras behov tillgodoses. Innan din valp känner till husreglerna och utvecklar verkställande funktionsförmåga, bör du övervaka din valp hela tiden. Andra gånger bör din valp vara säkert i en låda eller valpsäker område, som en lekhage .När du övervakar din valp kan det vara i ditt bästa intresse att hålla den i ett långt, lätt koppel för att säkerställa att de inte vandrar iväg och hamnar i något. Detta är särskilt användbart i hektiska hushåll eller när din uppmärksamhet är fokuserad någon annanstans.

golden retriever valp sover

Bildkredit: JackieLou DL , Pixabay


två.Använd Crate Training

En låda är det mest effektiva sättet att hålla en valp borta från problem. Du ska aldrig använda lådan som straff. Du vill bara att din hund ska associera lådan med bra saker. Detta kommer att säkerställa att de gärna använder lådan när det behövs. De kanske till och med väljer att spendera tid i sin låda utan att behöva fråga dig.

Du bör förse deras låda med godsaker, leksaker och andra saker som din hund gillar. Överväg att använda speciella godsaker som din hund inte får annars. Se till att sängkläderna är bekväma och mjuka.

Placera inte din hund i lådan som ett straff när du är arg. Istället bör du använda lådan för att förhindra potentiella problem. Lägg dem i lådan när du inte kan övervaka dem ordentligt.

Du bör dock inte förlita dig på lådan. Det är fortfarande viktigt att ge din valp mycket stimulans och socialisering. När du är hemma, gör ditt bästa för att socialisera din valp och hålla dem socialiserade.


3.Börja träna tidigt

Valpar kan börja lära sig kommandon så snart de är adopterade runt 8 eller 10 veckor. Du borde lär dem grundläggande kommandon så snart som möjligt , särskilt kommandot leave it. Det här kommandot kan användas närhelst din hund gör något den inte borde göra, som att tugga möblerna eller skälla på en annan hund. Som ett av de mest användbara kommandona är det viktigt att lära ut det tidigt. Det kan spara dig mycket huvudvärk senare.

Använd alltid detta kommando när åtgärden sker. Poängen är att göra din valp sluta beteendet och lär dig att inte göra det igen. Att använda kommandot i efterhand är inte till hjälp. Ibland, om du kan tala om att ditt husdjur är på väg att göra något, kan du också använda det här kommandot för att lära dem att göra det, till att börja med.

schweizisk vit herdevalp sitter

Bildkredit: Matthias Lemm, Pixabay


Fyra.Ta bort valpen vid behov

Om du använder kommandot leave it till ingen nytta, är nästa bästa steg att ta bort valpen från situationen. Om valpen tuggar på något, ta bort dem och placera dem någon annanstans. Överväg att använda ett koppel eller ta bort föremålet för att säkerställa att valpen inte kan komma åt det igen. Om hunden inte beter sig på ett lämpligt sätt runt en annan person, flytta den till ett annat rum eller använd koppel så att de inte kan komma åt personen.

Återigen, detta är i samma veva som att bereda din valp framgång. Om valpen visar dig att den inte kan motstå något bör du ta bort frestelsen tills den är äldre.


5.Upprätta en rutin

Många valpar trivs med rutiner, precis som människobarn. Du bör ta din valp ut på toaletten vid samma tidpunkt varje dag, mata den ungefär samtidigt och ge stimulans vid ungefär samma tidpunkt. Detta kommer att hjälpa din valp att möta sina behov och förhindra att dåligt beteende uppstår i första hand.

chihuahua valp i koppel

Bildkredit: Trevor M, Pixabay


6.Anmäl dig till valplydnadsklasser

Valpklasser är viktiga. De kan ge dig lite grundläggande information om hur du tränar din valp och hjälpa dig att täcka grundläggande kommandon. De flesta tränare kan också hjälpa till med grundläggande felsökning. Var noga med att undersöka utbildare noggrant för att säkerställa att de använder korrekta och humana träningsmetoder.

Dessutom kan dessa klasser ge viktig socialisering för valpar. Socialisering är avgörande för att säkerställa att din hund beter sig bra runt andra. Dessa klasser ger den välbehövliga socialiseringen som alla valpar behöver.


7.Ignorera vissa beteenden

Du bör ignorera beteenden som inte är självbelönande. Till exempel, om din hund skäller för uppmärksamhet, ignorera dem. Detta kommer att lära dem att inte skälla på uppmärksamhet. Du kan också ignorera beteenden som att hoppa. Du bör inte ignorera beteenden som är självbelönande, som att tugga på möbler.

Om din valp inte får någon belöning från sitt beteende, kommer den att sluta utföra det.

golden retriever valp hoppar

Bildkredit: sarahbanis, Pixabay

Avdelare 4

Saker att inte göra

Det finns flera saker du inte bör göra när du disciplinerar din hund.

1.Använd inte fysisk bestraffning.

Att använda fysisk bestraffning kan göra en valp handskygg. Det kan göra valpar rädda för händer, speciellt när de kommer in snabbt. Detta kan leda till rädsla-baserad aggression. De flesta hundar biter sällan om de inte blir rädda. Det sista du behöver är att din valp ska vara rädd för händer.


två.Spela inte med händerna.

Även om valpar vanligtvis är tillräckligt små för att inte skada dig, bör du fortfarande inte leka direkt med händerna. Detta kommer att lära din valp att det är okej att bita händer, vilket kan vara ett problem när de blir större. Använd istället leksaker för att leka med din valp. Valpar bör avskräckas från att någonsin placera tänder på huden.

Kolla in några av våra topptrenderade inlägg:

  • 6 kontraktsmallar för hundträningstjänster (PDF) 2021
  • Kan hundar bära vägglöss? Vad du behöver veta!
  • Vad händer med en hund som äter bordsrester? Det överraskande svaret!

Utvald bild: Animal Rescue, Pixabay

Innehåll