Hur lång tid tar det att kastrera en katt? Vad du ska veta!

Välj Namnet På Husdjuret  kastrerande kattAtt kastrera din katt har livslånga fördelar, som att göra den lugnare, hindra den från att få hem att lukta kiss och minska risken för cancer och andra sjukdomar. 1 Själva proceduren går blixtsnabb— det kan ta så lite som två minuter att kastrera en katt . tvåÄndå är det den enkla delen. Det finns också alla tester, förberedelser och vård efter operationen som krävs för att säkerställa en säker och snabb återhämtning. Vi går igenom allt du behöver veta om att kastrera din katt från början till slut, så att du kan vara så förberedd som möjligt.De 5 obestridliga fördelarna med att kastrera din katt

Innan vi går in på det rena förfarandet, låt oss gå igenom några av anledningarna till det kastrera din katt är en av de bästa sakerna du kan göra för deras hälsa och välbefinnande.1. Kastrering minskar sprejning och urinmärkning

  norsk skogkatt kissar i trädgården

Bildkredit: Elisa Putti, Shutterstock

En av de vanligaste anledningarna till att människor kastrerar sina katter är att stoppa dem från urinsprayning och markering runt huset.

Medan både han- och honkatter kan spraya urin som ett sätt att markera sitt territorium, är det mycket vanligare hos intakta (ej kastrerade) hanar. Det beror på att den främsta boven bakom urinsprayning är testosteron, som finns i höga halter hos okrypterade hankatter.

Detta beteende kan inte bara förvandla ditt hem till ett minfält av katturin, utan det kan också vara en mycket svår vana att bryta. Att kastrera din katt är det bästa sättet att stoppa den från att spraya eftersom det minskar deras testosteronnivåer, vilket i sin tur minskar deras lust att spraya.


två. Kastrering minskar risken för roaming och olyckor

Intakta hankatter har också en stark instinkt till ströva omkring på deras territorium , vilket kan utsätta dem för att hamna i slagsmål med andra katter, bli påkörda av bilar eller gå vilse.

Precis som sprayning drivs detta beteende av testosteron, som i sin tur reduceras av kastrering. Så om du är orolig för att din katt ska ströva omkring och hamna i fara, är att kastrera den ett bra sätt att hålla dem säkra.


3. Kastrering minskar risken för vissa cancerformer

  sjuk katt sover på bänken

Bildkredit: Piqsels

Bortsett från att stävja några av de mindre önskvärda beteenden som är förknippade med intakta katter, erbjuder kastrering också några viktiga hälsofördelar.

Kastrering av hankatter minskar till exempel deras risk att utveckla testikelcancer , som är en av de vanligaste cancerformerna hos unga hankatter.

Det minskar också risken för prostataproblem senare i livet. Prostatasjukdom är relativt vanlig hos äldre intakta hankatter och kan orsaka en mängd problem, inklusive urinvägsblockeringar som kan vara livshotande.


Fyra. Kastrering minskar antalet oönskade kattungar

En intakt hankatt kan inte kontrollera sin lust att para sig, vilket betyder att han förmodligen kommer att impregnera många honkatter han kommer i kontakt med. Detta gäller särskilt om din katt ständigt strövar utanför ditt hem.

Varje dag föds tusentals oönskade husdjur som ett resultat av oplanerade parningar. Förutom att belasta lokala skyddsrum och räddningsgrupper, bidrar det också till dödshjälp av miljontals friska, adopterbara djur varje år.

Har du en intakt hona hemma? Det kommer inte att dröja länge innan din odöderade katt börjar knacka på hennes dörr! Faktum är att en honkatt kan bli dräktig så tidigt som vid 5 månaders ålder och kan få flera kullar varje år.

Så om du inte planerar att föda upp din katt, är det bästa du kan göra att få dem steriliserade för att förhindra oönskade dräktigheter både i och utanför ditt hem.


5. Kastrering är bra för en katts mentala och känslomässiga hälsa

  glad katt utanför

Bildkredit: islam zarat, Shutterstock

Du kanske inte inser det, men intakta katter kan uppleva mycket stress på grund av att alla hormoner strömmar genom deras kroppar. Detta kan leda till en mängd beteendeproblem, inklusive aggression , ångest och till och med depression.

Den enkla kastreringen kan ha en djupgående och positiv effekt på din katts mental och emotionell hälsa . Faktum är att många beteendeproblem kan lösas helt enkelt genom att kastrera din katt.

Om du kämpar med en problemkatt, fråga din veterinär om kastrering kan vara svaret. Det kan mycket väl vara nyckeln till ett lyckligare och hälsosammare liv för både dig och din katt.

Kastrering av din katt: Vad du kan förvänta dig

Kastreringsprocessen är ganska enkel och okomplicerad, men det finns några saker du bör veta innan du tar in din katt för proceduren.

Pre-Op

De flesta veterinärer rekommenderar att katter kastreras eller kastreras 4–6 månader myndig. Före operationen kommer din veterinär att utföra en fysisk undersökning och några rutinmässiga blodprover för att säkerställa att din katt är frisk nog för anestesi och operation.

  katt och veterinär

Bildkredit: Stock-Asso, Shutterstock

De kan också rekommendera att din katt vaccineras samtidigt för att spara en extra resa till veterinären.

Operationens dag

På operationsdagen måste du lämna din katt på veterinärkliniken eller sjukhuset. Det är vanligtvis ett polikliniskt ingrepp, så du kommer att kunna hämta dem samma dag.

Din katt kommer att ges preoperativ smärtstillande medicin innan operationen börjar och kommer att hållas under narkos. Detta kommer att hålla dem helt medvetslösa, smärtfria och avslappnade under hela proceduren.

När de väl har somnat kommer veterinären att göra ett litet snitt i pungen och ta bort testiklarna. Snittet stängs vanligtvis med lösbara stygn eller hudlim, så det finns inget behov av att ta bort dem senare.

Hela proceduren (inklusive förberedelserna) tar mindre än 30 minuter, och din katt kommer att vara vaken och pigg när du tar upp den.

Efter operationen

Efter operationen kommer din katt att vara sur av narkosen och kanske inte vara sig själv resten av dagen. De kanske inte vill äta eller dricka mycket, vilket är normalt.

De flesta katter återhämta sig snabbt från operationen och är tillbaka till sitt normala jag inom en dag eller två. Det är dock viktigt att hålla ett öga på dem och kontrollera eventuella tecken på komplikationer, såsom överdriven blödning, svullnad eller smärta.

Om du märker något av dessa problem, eller om din katt verkar vara i nöd, ring din veterinär omedelbart.

Topp 6 tips för en framgångsrik återhämtning

Operationen kan bara ta några minuter, men det kommer fortfarande att kännas som en stor grej för din katt. När allt kommer omkring gick de precis igenom en stor livsförändring. Här är några tips för att hjälpa dem att återhämta sig snabbt och smidigt:

1. Ge dem en privat plats att återhämta sig

  en tabby katt i en medicinsk filt efter kastreringsoperation

Bildkredit: BadPixma, Shutterstock

Ett litet rum eller badrum fungerar bra. Sätt a kattlåda , säng, vattenskål och mat i utrymmet så att de inte behöver gå långt för något de behöver. Din katt kommer att känna sig sårbar efter operationen och kanske vill gömma sig ett tag.


två. Försök att inte hantera dem för mycket

För mycket aktivitet kan öka risken för komplikationer efter operationen. Så det är viktigt att hålla din katt lugn och tyst den första veckan eller så efter operationen.

Ge dem utrymme, tvinga dem inte att leka eller mysa om de inte vill, och låt dem sova så mycket de vill. Om du har andra husdjur, håll dem borta från återhämtningsområdet för att ge din katt lugn och ro.


3. Övervaka deras mat- och vattenintag

  sphynx katt äter hepper nom nom kattmatskål

Som vi nämnde kanske din katt inte har mycket aptit direkt efter operationen. Det är dock viktigt att erbjuda dem mat och vatten och se till att de håller sig hydrerade.

Om de inte äter eller dricker mycket, ring din veterinär. De kan rekommendera att ge din katt lite aptitstimulerande medicin eller en speciell diet.


Fyra. Håll ett öga på deras snitt

Snittet ska vara litet och ska läka inom en eller två veckor, men det är viktigt att kontrollera det regelbundet för tecken på infektion, som rodnad, svullnad eller flytningar. Om du märker något av dessa problem, ring din veterinär omedelbart.


5. Håll dem inne medan de läker

  en katt efter kastrering med elizabeth halsband

Bildkredit: Koiee, Shutterstock

Det är viktigt att hålla din katt inomhus i minst 2 veckor efter operationen. Detta kommer att hjälpa snittet att läka och minska risken för infektion.


6. Ge dem extra kärlek och uppmärksamhet

Din katt kommer förmodligen att vara lite grinig efter operationen. Vissa katter kan verka nere eller till och med deprimerade under de första dagarna. Detta är helt normalt. Under tiden, skölj dem med extra kärlek, tålamod och uppmärksamhet. Detta kommer att hjälpa dem att känna sig mer bekväma och säkra när de återhämtar sig.

Slår ihop det

Beslutet att kastrera din katt är ett personligt beslut, men fördelarna är tydliga. Kastrerade katter är ofta gladare, säkrare och lever längre.

Om du bestämmer dig för att kastrera din katt går operationen snabbt och relativt smärtfritt. Och med lite TLC kommer de att vara tillbaka till sitt älskvärda jag på nolltid!

+ Källor