Hur lång tid tar det att sterilisera en katt? Vad du ska veta!

Välj Namnet På Husdjuret  sterilisering av kattAtt ta in din katt för att steriliseras kan vara en nervkittlande tid för dig. Det finns risker förknippade med alla anestesi- och kirurgiska ingrepp, och spaying är inte annorlunda. Men många veterinärer utför flera spaningar varje dag, de är skickliga på att utföra denna rutinoperation och kommer att få din katt in och ut så snabbt och säkert som möjligt. För att göra saker mindre skrämmande för dig har vi sammanställt lite information om vad du kan förvänta dig när du tar in din katt för hennes spayoperation. Kattsprayoperationen kommer sannolikt att ta mindre än 30 minuter, men din katt kommer förmodligen att behöva vara hos veterinären i minst några timmar. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

När kan min katt steriliseras?

Det finns mycket motstridig information där ute om när idealisk tid att sterilisera en katt är . Vissa katter kan bli brunstiga så tidigt som vid 4 månaders ålder, vilket innebär att de kan bli dräktiga medan de fortfarande är kattungar. De flesta katter är runt 6–8 månader gamla innan deras första brunstcykel börjar.

De flesta veterinärer rekommenderar att du kastererar din katt innan den första brunstcykeln. Detta beror på att en intakt katt kommer att fortsätta att gå igenom värmecykel efter brunstcykel tills hon är uppfödd eller steriliserad. Om du inte har en raskatt som du tänker föda upp, är det idealiskt att sterilisera när din katt fortfarande är ung. Vissa veterinärer steriliserar en katt så fort den väger 2–4 pund, medan andra föredrar att vänta tills din katt är närmare 6 månaders ålder utföra proceduren . Fråga din lokala veterinär för mer information om deras rekommendationer.  katt efter sterilisering

Bildkredit: Sannikova Maria, Shutterstock

Hur lång tid tar en kattsprayning?

Längden på själva proceduren kommer att bero på individuella faktorer som hur lätt det är att lokalisera livmodern, detta kan vara svårare hos överviktiga katter. Kirurgfaktorer såsom föredragen metod samt eventuella komplicerande faktorer. Till exempel kan en katt som är brunstig genomgå en mer komplicerad operation än en katt som inte är brunstig. De flesta veterinärer har utfört flera spayoperationer på katter och själva operationen tar sannolikt mindre än 30 minuter.

Tänk på att själva operationen inte är hela den tid du bör förvänta dig att din katt ska gå igenom operationens steg. Din katt kommer att bedövas i förväg och sedan förberedas för själva kirurgiska ingreppet. Detta kan ta allt från 5–10 minuter. Efter operationen måste din katt återhämta sig från narkosen. Beroende på vilket bedövningsmedel som används kan din katt vakna inom ett par minuter, eller det kan ta längre tid. De kommer ändå att behöva tid för att vara stadiga på fötterna och kunna hålla värmen. Din katt kommer sannolikt att vara på veterinärkontoret under en stor del av dagen.

Din veterinär kanske föredrar att hålla din katt över natten på dagen för hennes sterilisering. Detta för att de ska kunna hålla henne innesluten och lugn, samt låta henne återhämta sig helt från narkosen innan du tar hem henne. Vissa katter studsar snabbt tillbaka efter att ha blivit steriliserade, medan andra kan ha låg energi eller obehag under några dagar efteråt. Kom ihåg att även om detta anses vara en rutinoperation innebär det fortfarande att man öppnar sig in i buken, tar bort livmodern och äggstockarna (ovariehysterektomi) och syr ihop musklerna och huden igen.

Sammanfattningsvis

Att sterilisera en katt är en relativt snabb procedur som de flesta veterinärer är extremt bekväma med att utföra. Om du är nervös inför det kommande förfarandet är det ok att du ställer frågor. Nyare veterinärer kan arbeta med en mentor, även för rutinprocedurer, tills de känner sig bekväma med att utföra operationen på egen hand, som mänskliga kirurger gör. Din veterinär har sannolikt andra husdjur på sina operationslistor för dagen, både före och efter din kattens spayoperation . De kanske också vill ge din kisse gott om tid att återhämta sig från proceduren innan de ringer dig med en uppdatering. Du kanske inte hör från din veterinär direkt efter operationen är över och de förstår att detta är en nervös väntan. Du kan fråga när du lämnar din katt på kliniken när du kan förvänta dig att höra från din veterinär och vem du kan ringa för en uppdatering under tiden.

+ Källor