Hur lång tid tar det för en katt att smälta mat? Vad du ska veta!

Välj Namnet På Husdjuret katt slickar mun efter att ha ätitSpringer din katt till kattlådan minuter efter att den har ätit? Eller kastar de upp kibblena direkt efter maten? I så fall kanske du är orolig och kanske borde du vara det. Det kan vara så att din katt bara har att göra med en orolig mage. Vi får ont i magen hela tiden, och samma sak kan hända våra husdjur också. Det kan också vara så att din kisse brottas med ett matsmältningsproblem som till exempel tarmblockering som kommer att behöva läkarvård så snart som möjligt.Du vet aldrig riktigt vad problemet är om du inte tar din katt till veterinären eller tar dig tid att utbilda dig själv om kattens matsmältningskanal. Generellt sett bör hela matsmältningsprocessen inte ta mer än 20 timmar. Denna regel gäller dock inte om din katt är sjuk eller om den har problem med matsmältningen.Fortsätt läsa för att lära dig allt du någonsin velat veta om din katts matsmältningshälsa.Hur lång tid tar det för katter att smälta sin mat?

Den mänskliga matsmältningsprocessen tar ungefär sju till åtta timmar, men det är en längre process för katter. Det tar vanligtvis cirka 10 till 20 timmar för mat att röra sig genom din katts matsmältningskanal, även om vissa uppskattningar tyder på att det kan ta upp till 24 timmar.

Katts matsmältningsprocess

 fet nebelung katt äter utomhus

Bildkredit: Alesia Fes, Shutterstock

De kattens matsmältningsprocess är ungefär samma som vår.

Deras tänder maler upp maten de äter. Deras vassa tänder skär och sliter i maten och de slösar inte mycket tid på att tugga maten. Deras bakre tänder gör det mesta av tuggningen och gör ofta inte ett särskilt bra jobb. Maten de äter kommer in i magen i större bitar som sedan kan påverka deras matsmältningsfunktion. När de tuggar blandas maten med saliven i munnen. De använder sina tungor för att flytta ner maten till matstrupen, där den fortsätter att brytas ner tills den kommer ner i magsäcken.

Magsyran börjar bryta ner maten och dödar eventuella skadliga bakterier. Maten åker sedan in i tunntarmen, där enzymer kommer att fortsätta att bryta ner maten och absorbera de näringsämnen från den som din katt behöver. Dessa näringsämnen transporteras till kroppens celler genom blodomloppet.

Allt som tunntarmen inte bryter ner blir avfall. Det går till tjocktarmen, där avfallet omvandlas till avföring.

Tecken på matsmältningsproblem hos katter

Om din katt har någon typ av mag- eller matsmältningsproblem är det värt ett besök hos sin veterinär. Deras problem kan tyda på ett mildt problem, eller det kan vara något allvarligare.

Några av de vanligaste matsmältningsproblemen hos katter inkluderar:
 • Parasiter
 • Hårbollar
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Förstoppning
 • Blockader
 • Mat allergier
Några av symtomen att hålla utkik efter inkluderar:
 • Letargi
 • Kräkningar
 • Diarre
 • Förstoppning
 • Buksmärtor
 • Uppblåsthet
 • Anorexi
 • Förändring i uppförande
 • Dålig andedräkt
 • Hårbollar
 • Viktminskning
 • Torr eller skör päls

Hur du håller din katts matsmältningssystem friskt

 katt äter kokta ägg och broccoli

Bildkredit: Anastasia Tsiasemnikava, Shutterstock

Det finns flera saker du kan göra som ägare om din katt har problem med matsmältningen eller om du vill säkerställa att din katt har ett välfungerande matsmältningssystem.

Det kattliga matsmältningssystemet kan vara mycket känsligt så det är viktigt att närma sig alla typer av kostförändringar med försiktighet och tålamod. En övergångsperiod är nödvändig när du vill byta upp din katts mat.

Deras matsmältningssystem är designat för mindre måltider matas oftare under dagen. Gratismatade katter besöker ofta sin skål flera gånger om dagen och äter bara vad de vill vid varje besök. Gratis matning kan dock vara en hal backe, eftersom det kan leda till fetma om din katt gillar att se till att hans skål alltid är tom.

Din katts mat behöver ge flera viktiga näringsämnen för att stödja dess känsliga matsmältningssystem. Katter är obligatoriska köttätare, så protein är ett av de viktigaste näringsämnena för att mata dem. Det kan bli ett problem om det matas i stora mängder eftersom det inte är lättsmält. Fiber och prebiotika kan hjälpa din katt att absorbera de näringsämnen som kroppen behöver från sin mat. Fiberrik kost kan förhindra hårbollar och förstoppning. Mycket lättsmälta kolhydratkällor, som de från ris, kan kanske hjälpa katter med matsmältningsproblem.

Din katts munhälsa kan ha en inverkan på dess matsmältningssystem. Om deras munhälsa försummas kan deras munnar bli en grogrund för bakterier. Lyckligtvis kommer de flesta bakterier i munnen inte att överleva i din katts matsmältningskanal, men det är inte sant för alla bakterier. Vissa typer som finns i munnen kan orsaka kronisk inflammation och även IBD om bakterierna tar sig till din katts tarm.

Slutgiltiga tankar

Hela matsmältningsprocessen kommer att ta någonstans mellan 10 och 24 timmar hos en frisk katt. Om du märker att din katt tycks ta bort maten (bajsar) långt före den 10-timmarsstrecket eller om den kräks efter måltid, kan det vara dags att besöka din veterinär. Vissa hälsotillstånd kan orsaka matsmältningsproblem så det är bäst att konsultera proffs även om det bara är för sinnesfrid.

Du kan stödja din katts matsmältningshälsa genom att ge en kattmat av hög kvalitet och hålla ett öga på hur dess kropp reagerar på detta foder.

+ Källor