Hur länge ska du leka med din hund? Vad du ska veta!

Välj Namnet På Husdjuret söt Rottweiler hund springer, leker med en leksakMellan ditt hektiska arbetsschema och att umgås med din familj kan det vara lätt att lägga din hunds behov åt sidan, åtminstone när det kommer till lektid. Oavsett deras ålder behöver din hund regelbunden socialisering och motion för att hålla dem mentalt och fysiskt friska.De flesta hundägare vet att bra näring, regelbundna vaccinationer och rutinmässiga veterinärkontroller är nödvändiga för att hålla en hund frisk. Men inte alla med hund inser vikten av lektid och socialisering för en hunds allmänna välbefinnande.Även om det inte finns något entydigt svar på hur mycket lektid en hund behöver varje dag, de flesta experter är överens om att hundägare bör spendera minst 30 minuter varje dag med att leka med sina hundar . 1

 avdelare 9

Faktorer att beakta

Det finns många faktorer att tänka på när du bestämmer hur mycket tid du ska spendera med att leka med din hund varje dag, inklusive:

 • Din hunds ålder: A valp kommer att behöva mer lektid varje dag än en vuxen hund eftersom valpar är fulla av energi och de behöver ordentlig socialisering.
 • Din hunds allmänna hälsa: Om din hund mår dåligt eller är skadad behöver den förmodligen vila mer än träning så att den kan återhämta sig. Vila din hund så mycket som din veterinär rekommenderar och hitta andra sätt att förhindra att den blir uttråkad och frustrerad, som att ta dem på vanliga promenader.
 • Din hunds ras: Hundar av stora raser, som schäfer och doberman, har högre energinivåer än mindre raser, vilket innebär att de behöver mer motion. Hundar med platt ansikte, typ Mopsar och bulldoggar, kräver mycket motion men det är de benägen för andningssvårigheter . Tänk därför på vilken typ av hund du har när du avgör hur mycket tid du spenderar på att leka med dem.
 • Din hunds konditionsnivå: En hund som är vältränad och i bra form kommer i allmänhet att kräva mer lektid än en hund som är ur form. Om din hund är överviktig, ta det lugnt med lektiden och bygg gradvis upp hur mycket tid du lägger på att kasta en boll eller spela jakt.

Tips för att säkerställa att din hund får tillräcklig motion

 vackra labradorhundar som leker med en boll på en grön äng

Bildkredit: Stanimir G.Stoev, Shutterstock

Utan tvekan är regelbunden motion och lektid avgörande för din hund. Motion kan förhindra att din hund blir överviktig, och lektid är en fantastisk upplevelse för er båda. Här är några tips för att se till att din hund får mycket motion för att hålla den frisk och glad:

 • Ta regelbundna promenader: En eller två bra promenader om dagen är bra för de flesta hundar. Försök att arbeta med en hundpromenad eller två i din dagliga rutin och gå ut oavsett vad. Låt inte vädret stoppa dig om det inte är så hemskt ute att det utsätter dig och din hund för risker, som isiga trottoarer eller svåra väderförhållanden.
 • Använd en hundbollskastare: Ett bra sätt att se till att din hund kommer igång lite är att köpa en bollkastare som gör att du kan kasta en boll upprepade gånger utan att trötta ut dig själv.
 • Använd en matdispenseringsleksak: A matautomat leksak kan förvandla måltiden till en rolig aktivitet och uppmuntra din hund att röra sig medan den äter. Den här typen av leksaker är också ett bra sätt att bromsa en hund som tenderar att äta för snabbt.
 • Säkra din trädgård: Om din hund får springa fritt på din trädgård, kommer den att få mycket motion. Om din trädgård inte är inhägnad, överväg att installera ett staket så att din hund kan ha fri härskare över egendomen.
 • Anlita någon att gå och leka med din hund: Om du är upptagen och inte har tid att gå ut med din hund regelbundet eller leka med den på gården, överväg att anlita någon som hjälper dig. Kanske finns det en hundkunnig tonåring i ditt grannskap som skulle älska att tjäna lite extra pengar genom att umgås med din lurviga vän.

Vad man inte ska göra

Även om lektiden är viktig för din hund, tvinga aldrig din hund att träna. Tvångsträning är aldrig bra, så överdriv inte till utmattning.

En annan sak att undvika är att köra din hund vid sidan av din cykel. Det är inte bara osäkert, utan det kan också strida mot lagen i ditt område. Lektid ska vara roligt för din hund och inte något de tvingas göra, så använd ditt sunda förnuft när du kommer på träningsidéer.

Efter varje promenad och lek, glöm inte att ge din hund en skål med färskvatten. Ge även din hund möjlighet att vila efter att ha promenerat eller lekt. En bra idé är att belöna din hund med en välsmakande hundgodis för att vara en bra hund när du går eller leker.

 Avdelare 7

Slutsats

Alla hundar behöver regelbunden lek, eftersom det är viktigt för både deras fysiska och känslomässiga välbefinnande. Många faktorer spelar in när man avgör hur mycket lektid en hund behöver inklusive ras, ålder och allmänna hälsa. Om du är osäker på hur länge du ska leka med din hund, fråga din veterinär!

+ Källor