Hur man kattsäkrar en akvarium - 8 möjliga sätt

Välj Namnet På Husdjuret en svart katt som tittar på fiskar i akvarietKatter är naturligt nyfikna varelser. Om du har ett akvarium, kanske du har märkt att din katt blir fascinerad av den när du ser fiskarna simma runt. Katter attraheras av fiskens snabba rörelser. Detta triggar deras jaktinstinkter. Om de har chansen är det inte ovanligt att katter sticker en tass i vattnet för att försöka få tag i en av dessa intet ont anande tankbor.Bara för att akvariet fascinerar din katt betyder det inte att de borde ha tillgång till den. I den här artikeln tittar vi på åtta sätt att kattsäkra ett akvarium så att din fisk förblir säker och skyddad även när du inte är hemma.

De 8 möjliga sätten att kattsäkra ett akvarium

1. Täck tanken och använd tankarna med lock

Detta kan tyckas vara en självklar lösning, men om din akvarium är täckt löser detta några problem. Genom att placera en filt eller handduk som andas över tanken förlorar din katt sin gratis show. Detta fungerar bara om din tank har ett lock, så var medveten om det. Om din katt hoppar på filten och tror att det är en fast yta, kan den hamna i tanken om den inte har lock. Ett lock kan också dämpa en del av ljudet som kommer från tanken, som bubblande vatten.Du kan täcka tanken när du är utanför huset, sover eller när du inte kan övervaka din katt. Att täcka tanken ger en tråkig utsikt och din katt kommer att tappa intresset för vad som finns under.

Fördelar
 • Lätt att göra när det behövs
 • Får katter att tappa intresset
Nackdelar
 • Endast tankar med lock kan täckas
 en brittisk korthårig katt ovanför ett akvarium

Bildkredit: Marian Fil, Shutterstock


två. Ge det en obehaglig konsistens

Använd dubbelhäftande tejp för att lindra toppen av tankens lock eller sidorna av tanken där din katt gillar att tafsa på den. Katter gillar inte tejpens struktur. Du kan till och med använda tejpen runt tanken där din katt gillar att sitta. Katter kommer att undvika ytor som inte känns bra för dem, så du kan avskräcka dem från att hänga runt tanken på detta sätt.

Fördelar
 • Enkelt och effektivt
 • Kan placeras var som helst
Nackdelar
 • Behöver bytas ut ofta
 • Kan bli kostsamt

3. Använd föga tilltalande dofter

Katter kan lockas till akvarier på grund av deras lukt. Förvara alltid fiskfoder i ett skåp som din katt inte kan komma åt och håll tanken ren. En ren tank kommer inte att avge lika mycket lukt som en smutsig. Katter är inte fans av citrusdofter. Placera citron-, apelsin- eller grapefruktskal i en skål nära tanken, helst där din katt gillar att sitta. Genom att minska lukten av akvariet och lägga till dofter som din katt inte gillar kan de snabbt tappa intresset för akvariet.

Var noga med att kontrollera och byt ut dina citrusskal om de börjar torka ut. Sockret från frukten kan locka till sig insekter, så kom alltid ihåg att kontrollera skalen och se om de orsakar några problem.

Fördelar
 • Billig lösning
 • Många människor tycker om citrusdofter
 • Lätt
Nackdelar
 • Skalar måste kasseras och bytas ut ofta
 • Kan locka till sig insekter
 rengöring av sötvattensakvarium

Bildkredit: Andrey Nikitin, Shutterstock


Fyra. Använd ett förseglat lock

Ett lock till din akvarium är ett måste, speciellt om du har en katt. Det bästa locket att använda är ett som följer med din tank. Annars måste du se till att den passar ordentligt utan luckor eller fläckar där den kommer att böjas eller spricka. Locket kommer att minska ljud och lukter som kommer från akvariet.

Detta kommer dock att fungera som en inbjudan till de flesta katter, som hoppar på locket och använder ditt akvarium som en tupplur. Det kan verka bedårande att låta dem göra detta, men det kommer att stressa upp din fisk och kan till och med vara farligt för din katt om locket spricker eller går sönder. Det är inte en bra idé att låta din katt sova på locket. Du kan stapla saker ovanpå locket för att hålla din katt borta från det eller använda några av de andra förslagen på den här listan, som dubbelhäftande tejp eller citrusskal. Du kan också använda ett lock när din tank har locket säkert på plats.

Fördelar
 • Enkelt alternativ
 • Vissa tankar kommer med lock
 • Lätt att använda andra metoder med lock
Nackdelar
 • Katter kanske vill sova på locket
 • Kan behöva användas med andra metoder

5. Erbjud distraktioner

Katter kanske besöker ditt akvarium för att de är uttråkade. Ett sätt att bekämpa detta är att göra andra delar av huset mer lockande för dem. Ställ in mer kattträd , skaffa en fönsterabborre och erbjuda din katt ett urval av leksaker i andra delar av huset för att få dem att spendera mer av sin tid på dessa platser. Var noga med att rotera leksakerna ofta så att din katt inte blir uttråkad. Du kan också använda dispensrar för kattgräs, kattmynta och godis för att få din katt att undra vad de någonsin sett i dessa fiskar från början. Om du ökar lektiden med din katt kan detta också hjälpa. De kommer inte bara att få mer motion, utan det är också ett bra sätt för er båda att knyta an.

Fördelar
 • Håller kattens uppmärksamhet borta från din fisk
 • Erbjuder mer underhållning för katter
 • Hjälper katter att träna mer
Nackdelar
 • Kan bli dyrt
 roliga-katter-lekar-på-träd_Africa-Studio_shutterstock

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock


6. Ordna om rummet

Se till att akvariet är på en plats som är obekväm för katten. Om du använder ett stativ bör tanken passa i stativet utan plats på sidorna för en katt att hoppa upp och sitta på. Ta bort alla möbler nära tanken. Katter kommer att använda vad som helst för en utskjutningsramp, så håll bord, stolar och soffor borta från tanken. Tanken kommer att vara kattsäker om det inte finns något sätt för katten att hoppa upp bredvid eller nära den. Detta kanske inte är ett alternativ i alla hem. Beroende på storleken på bostadsytan kan vissa möbler inte flyttas runt när de väl är färdigställda.

Fördelar
 • Löser problemet
 • Lämnar inget utrymme för katter att interagera med tanken
Nackdelar
 • Inte alla bostadsutrymmen har tillräckligt med utrymme för omarrangemang

7. Stäng dörren

Detta verkar vara ett självklart alternativ men det kommer inte att fungera för alla. Om ditt akvarium inte kan flyttas och det inte redan finns i ett rum med en dörr, är detta inte en lämplig metod. Om ditt akvarium är i ditt sovrum betyder att du stänger din dörr att du håller din katt ute. Det kan leda till att de gråter vid dörren och blir upprörda över att de är borta från dig.

Om du kan flytta akvariet till ett separat rum där dörren kan hållas stängd när du sover eller inte är hemma, kan det vara en bättre lösning. Det kan också innebära att du inte kan njuta av ditt akvarium om du inte spenderar mycket tid i det rummet.

Fördelar
 • Enklaste lösningen
 • Kostar ingenting
Nackdelar
 • Katt kan gråta eller jama vid dörren
 • Fisktank kan vara utanför din syn
 saltvatten akvarium tank

Bildkredit: Dobermaraner, Shutterstock


8. Använd repellenter

A sprayavvisande kan vara användbart för att hålla din katt borta från din akvarium. Sprayen är idealisk för att stöta bort katter ofarligt och kan sprayas var som helst där du inte vill att din katt ska gå. Se bara till att du inte sprejar något av det i ditt akvariums vatten.

Sprayen kan behöva appliceras dagligen. När väl doften försvinner kommer den inte längre att vara effektiv.

Fördelar
 • Lätt att använda
 • Effektiv
Nackdelar
 • Försiktighet måste iakttas så att den inte hamnar i tanken
 • Måste appliceras igen ofta

Varför lockas katter till akvarier?

Kattägare kanske märker att deras katter är besatta av akvarier, men varför? Många katter är ökända för att inte gilla vatten, så varför gillar de akvariet? Det finns några anledningar till detta.

Vatten

De flesta katter ogillar att vara blöta men de kanske gillar vatten alldeles utmärkt. Om du har en katt som leker i sin vattenskål eller fladdermöss vid en ström av vatten från kranen, förstår du detta. En katt som leker i vattnet skiljer sig från en katt som sänks ner i en full diskbänk för ett bad.

Vilda katter får sitt vatten från rinnande vattenkällor, som bäckar och floder. Ljudet av vattnet lockar dem. Det är också därför vatten fontäner för katter är så populära bland djurägare. Många katter dricker inte ur en skål men de dricker ur rinnande vatten. Om ditt akvarium har ett filter kan ljudet av vattnet som rör sig vara tillräckligt för att en katt ska dra till en akvarium även om den inte rymmer någon fisk.

Katter är jägare

Katter dras till rörelserna som fiskar gör när de simmar. Att flyga runt kan snabbt få katter intresserade och sätta dem i jaktläge.

Det är varmt

Om din akvarium är uppvärmd kan din katt attraheras av värmen. Om de ligger bredvid eller ovanpå tanken kan de njuta av värmen. Detta är farligt eftersom din katt kan falla ner i tanken. De kommer också att skrämma fisken!

Även om vi vet att katter alltid är intresserade av att ligga på platser som är de mest obekväma för oss, är det bäst att hålla dem borta från fisktankar så mycket som möjligt. Du vill aldrig utsätta din fisk i fara. Din katt kommer att vara helt nöjd om den inte har tillgång till akvariet. Om du förser dem med tillräckligt med egna saker kommer de inte ens att missa det.

Slutsats

Det är möjligt att ha både en nyfiken kattunge och en tank full med fisk utan att din fisk blir ett mellanmål för din katt. Genom att kattsäkra ditt akvarium kan du vara säker på att alla dina fiskar förblir säkra och skyddade. Vi hoppas att dessa metoder har hjälpt dig att hitta rätt lösning så att du kan sluta oroa dig för din fisk och återgå till att njuta av dem.