Hur mycket kostar en persisk katt? (2022 prisguide)

Vit persisk katt sitterPersern är den mest glamorösa katten i världen. Hans underbara, lyxiga päls, änglalika ansikte, uttrycksfulla ögon och lugna personlighet gör den till den mest populära kattrasen i Nordamerika. Han är dock inte underhållsfattig alls och kan ha några hälsoproblem också, men för många övervinner hans utseende och personlighet dessa nackdelar.

Räkna dock med att betala översta dollar för att förvärva och underhålla denna lyxkatt. Att uppfostra en perser är inte för alla, men om du är fast besluten att adoptera en av dessa kattskönheter, hjälper den här guiden dig att budgetera därefter. Vit perserkatt II_Kadres_Pixabay

Att ta hem en ny perser: engångskostnader

Bildkredit: Kadres, Pixabay

Om du vill att din perser ska vara glad och frisk så att du kan njuta av din tid med honom, gör dina läxor innan du tar hem dem. Innan du förbinder dig att adoptera eller köpa en persisk kattunge bör du faktiskt vara medveten om allt som detta innebär, från dess inköpspris till kostnaden för vaccination, inklusive dess dagliga underhåll (mat, leksaker, borstning, etc.). Kort sagt, att adoptera en perserkatt innebär höga kostnader som du kommer att stå för under hela dess liv.Fri

Innan du köper en kattunge, fråga dig själv om att adoptera en vuxen perser kanske inte är ett bättre val för din livsstil. Kattungar är väldigt roliga, men de är också mycket arbete och kan vara destruktiva tills de når vuxen ålder. Om du vill skaffa en vuxen katt istället för en kattunge, fråga uppfödare om du kan adoptera en pensionerad utställning eller avelskatt eller om de känner till en vuxen katt som behöver ett nytt hem. På så sätt kanske du inte ens behöver betala en adoptionsavgift, och du kommer att ge en äldre katt en andra chans att leva ett fantastiskt liv i ditt hem.

Adoption

Bildkredit: obeautyqueeno, Pixabay

–0

Om du inte är beredd att betala högsta dollar för din perserkattunge från en ansedd uppfödare, adoptera en perser från ett härbärge eller Animal Humane Society kan vara ett bra alternativ. Det är dock svårt att förutsäga den exakta kostnaden för en sådan adoption eftersom priserna kan variera kraftigt beroende på plats och region. Äldre katter tenderar att sälja för mindre, men observera i alla fall att du inte har någon garanti för att din perser är renrasig.

Sammantaget, med alla dessa faktorer som spelar in, kan du förvänta dig att betala allt från till 0 för att adoptera en perserkatt annat än från en uppfödare.

Uppfödare

200–1 800 $

Priset på en renrasig persisk kattunge kommer att variera beroende på olika kriterier: kön, härstamning, kvalitet och färg på pälsen, härstamning, ålder och om den är vaccinerad eller inte. Observera att en oseriliserad perserhona kommer att vara dyrare än en perserhankatt: upp till en kostnad på 800, jämfört med 300 för en hane.

Välj en uppfödare som har de nödvändiga certifieringarna för att screena för genetiska hälsoproblem där det är möjligt, samt en uppfödare som föder upp kattungar hemma. Kattungar som är isolerade kan bli rädda och nervösa och kan vara svåra att umgås senare i livet.

Du kan besöka Kattälskarens förening för en lista över amerikanska uppfödare för perserkatter.

Inledande installation och tillbehör

persisk katt_Pixabay

Bildkredit: catinsirup, Shutterstock

800–1 475 USD

Initial installation och tillbehör är inte direkt billiga heller. Du kommer att behöva köpa allt som din nya kattunge behöver för att trivas i sitt nya hem: strö, säng, borstar, mat, leksaker, etc. Dessutom måste du sterilisera den om du inte planerar att föda upp små hårbollar inom en snar framtid. framtida. Observera att röntgen och ultraljud kanske inte är obligatoriska initialt, men du bör även räkna in dessa eventuella extrakostnader i din budget.

Lista över persiska vårdmaterial och kostnader

ID-tag och krage 15 USD
Kastrering/kastrering 0-0
Röntgenkostnad 0–250 $
Rabiesvaccination -
Feline Leukemi/FIV-test -
Behandling av loppor/fästingar 50 USD
Avmaskning -
Ultraljudskostnad 0–500 $
mikrochip 50 USD
Säng/tank/bur 30 USD
Nagelklippare
Borsta 10 USD
Kattlåda 15 USD
Skräp Scoop 10 USD
Leksaker 30 USD
Bärare 50 USD
Mat- och vattenskålar 10 USD

Hur mycket kostar en perser per månad?

veterinär kontrollerar katt

Bildkredit: Pixabay

5–0 per månad

Hälsovård, miljövård och underhållning är några av de saker som lägger till den månatliga räkningen för att ha en perser. Kolla in detaljerna för varje artikel för att hjälpa dig att bekanta dig med dessa månatliga utgifter.

Sjukvård

0–5 per månad

Kattunge eller vuxen katt, ta din perser till din veterinär strax efter adoption. Din veterinär kommer att kunna upptäcka eventuella problem och arbeta med dig för att införa en förebyggande diet som hjälper dig att undvika många hälsoproblem.

Alla katter har potential att utveckla genetiska hälsoproblem, precis som alla människor har potential att ärva en viss sjukdom.

Rakatter har olika förekomster av hälsoproblem som kan vara genetiska. Även om de är fantastiska och milda, är perser benägna att få flera potentiella hälsoproblem, oftast relaterade till deras ansiktsstruktur, som:

kattmat_Pixabay

Bildkredit: PRESSLAB, Shutterstock

 • Dentala malocklusioner
 • Överdriven rivning
 • Ögonbesvär
 • Värmekänslighet
 • Dermatit
 • Dermatofytos

Förresten, alla uppfödare som hävdar att deras ras inte har några hälsoproblem eller genetiska problem ljuger eller känner inte till rasen. Undvik som pesten alla uppfödare som inte erbjuder en hälsogaranti för katterna, som säger till dig att rasen är 100 % frisk och inte har några kända problem, eller berättar att hans katter är isolerade från den centrala delen av hemmet av hälsoskäl .

Så totalt, för din persiska hälsovård (mat, skötsel, veterinärbesök och försäkring), bör du budgetera mellan 0 och 5 per månad.

Mat

vit perserkatt som ligger i blå_Piqsels

Bildkredit: Pixabay

10–20 USD per månad

Många faktorer måste beaktas för kosten för din perser: hans aktivitet, hans livsstil, om han är steriliserad eller inte, hans ålder, etc. Uppgifterna nedan är vägledande och bör anpassas efter ditt djurs näringsbehov:

Torrfoder av standardkvalitet

För en frisk åtta pund vuxen katt, tar det cirka 70 g per dag för foderbitar av standardkvalitet eller cirka 4,5 pund foderbitar per månad. Så för en diet av standardkvalitet behöver du en månatlig budget på cirka .

Klippor av högsta kvalitet

Om premiumkubbar verkar tre gånger dyrare vid köptillfället är de dagliga kvantiteterna i vikt mycket lägre. Planera minst 20 USD per månad för kibble av överlägsen kvalitet.

Royal Canin persiskt torrfoder för katter är ett premiummärke som ger balanserad näring till perserkatter över 12 månader.

Grooming

veterinären-gör-en-kontroll-av-en-vuxen-maine-coon-katt_Ermolaev-Alexander_shutterstock

Bildkredit: Piqsels

– per månad

Den mest kritiska uppgiften i att ta hand om en perser är behovet avdaglig skötselför att hålla sitt vackra hår på plats och fritt från knutar. Denna långa, vackra päls håller sig inte ren och trasslar sig lätt. Den ska kammas och borstas försiktigt men noggrant varje dag, och ett vanligt bad, varje vecka eller minst en gång i månaden, är en bra idé.

Men om du inte är villig sköta din persiska regelbundet , förbered dig på att spendera minst 50-80 USD per besök. Se till att gå till en professionell groomer som erbjuder grooming-paket, inklusive bad, borstning, nagelklippning och öronrengöring.

 • Du kanske också gillar :Är persiska katter allergivänliga? Vad du behöver veta!

Mediciner och veterinärbesök

– per månad

För att säkerställa din pälsiga älsklings välbefinnande och optimal hälsa är det absolut nödvändigt att du gör ett årligt besök hos din veterinär. Den här kommer att kunna göra en hälsokontroll av din katt och kommer att kunna förhindra eventuella problem. Under detta besök kan du passa på att genomföra vaccinationen eller vaccinationsboostern till din katt.

Det finns olika vacciner som din veterinär kommer att ge dig råd om beroende på din region och livsstilen för din persiska, vars priser varierar från till , konsultation ingår.

perser cat_lindarczyk_Pixabay

Kredit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Husdjursförsäkring

– per månad

Kostnaden för försäkringen varierar kraftigt. Fördelen med försäkring är att den kan ge dig möjlighet att täcka relativt dyra oförutsedda kostnader efter en olycka eller sjukdom; specifika försäkringar kan till exempel täcka kostnaderna för vaccination och förebyggande (avmaskning, antiparasit, etc.). Det är viktigt att du läser avtalet noggrant innan du undertecknar det för att veta vilka undantag som finns om det finns självrisk, belopp och täckningsgränser.

I allmänhet kan du förvänta dig att spendera cirka 35 USD per månad för full täckning, beroende på i vilket land du bor. Denna omfattande täckning bör helst inkludera:

 • Olycksskydd
 • Sjukdomsskydd
 • Akutvård
 • Receptbelagda läkemedel

Miljöunderhåll

vit persisk katt_Piqsels

Bildkredit: lindarczyk, Pixabay

per månad

Som med alla typer av katter, renrasiga eller inte, bör du budgetera för kostnaden för skräp och andra väsentligheter i din månadsbudget. Uppenbarligen, om din katt ska gå ut, kommer detta att spara pengar på kostnaden för pellets. Å andra sidan rekommenderas det inte att låta din fantastiska perser springa fritt i det vilda, ifall han blir stulen... eller ännu värre.

Kattlåda liners /månad
Deodoriserande spray eller granulat /månad
Kartongskrapa /månad

Underhållning

– per månad

En bra idé för att hålla din persiska underhållen och frisk är att prenumerera på en månadsbox: varje månad kommer du att få massor av hälsosamma godsaker och leksaker som gör er båda glada! Meowbox är ett fantastiskt alternativ, men det är inte direkt billigt. Men i längden kan det vara billigare att betala ett månadsabonnemang för nya leksaker och godsaker varje månad än att hela tiden byta ut trasiga leksaker till din kattunge.

Total månatlig kostnad för att äga en perser

persisk kattunge_uadrienn_Pixabay

Bildkredit: Piqsels

5–0 per månad

Kort sagt, den genomsnittliga kostnaden för att tillgodose din persers grundläggande behov är mellan 5 och 0 per månad. Lägg till det, oväntade besök hos din veterinär om till exempel ditt kattdjur drabbas av en sjukdom eller råkar ut för en olycka, och månadsräkningen kommer sannolikt att stiga farligt. Det är därför det alltid är en bra idé att köpa en försäkring för dina fyrbenta bebisar, särskilt om din månadsbudget är ganska knapp.

Vill du jämföra detta pris med andra raser? Kolla in vår titt påKalikåochChartreux!

Ytterligare kostnader att inkludera

Du kommer också att behöva ta hänsyn till andra faktorer, som att anlita en djurvakt när du åker på semester, akutvård vid sjukdom, eventuella hushållsskador orsakade av ditt husdjur, träningsbeteende etc.

Till exempel tar kattvakter i genomsnitt 20 USD per dag, 45-75 USD per natt eller 250-375 USD per vecka. Priserna beror på vilka tjänster som efterfrågas, om du behöver 24-timmars husdjurspassning eller assistans på allmänna helgdagar och om du har ytterligare husdjur.

Akutbehandlingar för en sjukdom kan vara kostsamma i tusentals dollar, beroende på skadans natur.

När det kommer till beteendeträning är perser vanligtvis otroligt milda och vänliga katter. Du borde inte behöva sådan träning, men om din katt möjligen uppvisar ett allvarligt beteendeproblem, räkna med att betala cirka 250 $ per 90-minuterspass.

Att äga en perser på en budget

hepper katttassavdelare

Bildkredit: uadrienn, Pixabay

Det finns inget sådant som att äga en perser på en budget. Kostnaden för att bara skaffa ett sådant djur är långt ifrån budgetvänlig. Å andra sidan, om du adopterar din perser från ett härbärge och du tillgodoser hans månatliga behov utan att köpa dyra leksaker (för i grund och botten är en gammal bra kartong en fröjd för vilken katt som helst!), kommer du att lyckas spara lite på onödigt utgifter. Men snåla aldrig med besöken hos veterinären: de är absolut nödvändiga för att se till att du håller ditt kattdjur vid utmärkt hälsa.

Relaterad läsning: Hur man berättar om din katt är perser (8 olika metoder)

Slutsats

Nu vet du mer om den genomsnittliga månatliga kostnaden för att underhålla en persisk katt, såväl som kostnaden för att adoptera dessa djur från ett skydd eller en ansedd uppfödare. Dessa magnifika katter utmärker sig framför allt genom behovet av att behålla sin lyxiga päls och för eventuella hälsoproblem relaterade till rasen, vilket kommer att kräva dyra besök hos din veterinär.

Kort sagt, om du väljer att köpa från en pålitlig uppfödare, var beredd att spendera minst 00 bara för adoptionen, mellan 0 och 00 för initiala utgifter och installation, och mellan 0 och 0 per månad för att upprätthålla sina grundläggande behov. Men om du har råd kommer du att belönas med ett magnifikt djur som kommer att vara din lojala följeslagare i många år framöver.


Utvald bildkredit: Piqsels

Innehåll