Hur ren är en katts mun i förhållande till hundar och människor?

Välj Namnet På Husdjuret katt närbild med öppen munMed sin vana att hålla sig i perfekt skick, ses katter i allmänhet som renare än hundar. Många antar att deras mun också är renare än hos hundar och människor. Även om detta kan vara sant ibland - direkt efter en tandrengöring, till exempel - har katter samma antal bakterier som hundar och människor.

Hur rena husdjurens mun är diskuteras dock brett och många människor ser inga problem med att låta sina husdjur slicka deras ansikten. För att hjälpa till att rensa luften och svara på några av dina frågor har vi sammanställt den här guiden för att berätta varför det kanske inte är den bästa idén att låta din katt slicka ditt ansikte.

Hur ren är en katts mun?

Det är inte lätt att svara på om en katts mun är renare än en hunds eller en människas. Medan hundar i allmänhet anses smutsigare på grund av deras vana att plundra kattkullen, plocka upp pinnar på gården och andra bus, är katter mer reserverade och tenderar att stanna inomhus.Det är dock viktigt att komma ihåg att katter inte är så rena som de kan verka. De kanske håller sina rockar snygga och glänsande, men vad många glömmer är att de har sina egna obehagliga hygienkrav.

Innan din katt grooming ritual , de vandrade runt på gården eller huset och använde förmodligen ströbrickan. Oavsett smuts, skräp och andra bakterier som de tar bort från sina fötter kommer att hamna i munnen.

Det gjordes en inofficiell studie om frågan som lämnades in till California State Science Fair 2002 av E. Jayne Gustafson. Resultaten visade att katter hade färre bakterier i munnen än hundar och fler än människor, men själva studien har inte granskats av fackmän. Som ett resultat är det svårt att säga hur noggrant studien genomfördes.

 katt öppen mun

Bildkredit: photosforyou, Pixabay

Är kattkyssar säkra?

Bakterierna i en katts mun liknar de i en människas. Det finns dock många fler saker att tänka på när det gäller att kyssa din katt eller låta dem kyssa dig.

Många av de bakterier som katter bär på kan inte överföras till människor. Du kommer till exempel inte att bli förkyld om du kysser din katt när den är sjuk, även om du kan ge den till din friska kattunge om du kysser den nästa.

Det finns flera zoonotiska sjukdomar som kan överföras mellan husdjur och människor, dock:

 • Stafylokock
 • Pasteurella
 • E coli
 • Salmonella
 • Revorm
 • Cat scratch feber
 • Parasiter

Även om inte alla dessa sjukdomar överförs via saliv, är det ett måste att inte låta din katt kyssa dig och ha goda hygienvanor som att regelbundet tvätta händerna, rengöra kattlådan och få dina katter undersökta för parasiter. Du kan minska risken genom att regelbundet rengöra sina tänder , samt att ha regelbundna veterinärkontroller. Även om det kan vara utmanande, är det säkrare att undvika att kyssa dem på munnen eller låta dem slicka ditt ansikte.

Varför blir bitsår infekterade?

Oavsett vad du blir biten av, om katten, hunden eller människan bryter huden , riskerar såret att utveckla en infektion om det inte behandlas. Munnen, oavsett om den tillhör en katt, hund eller människa, innehåller en hög halt av bakterier. Dessa bakterier överförs till bettsåret och ökar risken för infektion om såret inte rengörs noggrant.

 aggressiv eller lekfull katt biter människors hand

Bildkredit: Nau Nau, Shutterstock

Katt biter

Jämfört med hundar skadar inte katter huden mycket när de bita dig . Eftersom deras tänder är små och bara kan orsaka sticksår, anser många människor inte att ett kattsår är tillräckligt allvarligt för att kunna behandlas.

Men trots sin välkända renlighet kan katter bära på bakterier precis som hundar och människor kan. En speciell bakterie, kallad Pasteurella multocida , orsakar de flesta infektioner i kattbett.

Även om de små sticksår ​​som din katt kan lämna på din arm kommer att läka mycket snabbare än den röra en hund kan lämna efter sig, är det mer sannolikt att de snabbare läkningen fångar bakterier inuti såret, vilket orsakar en infektion eller abcess. Det är därför det är viktigt att noggrant rensa ut ett kattbett, även om det inte ser ut att behöva det.

Hundbett

Rent generellt, hundbett är allvarligare än bitsår från en katt. Deras tänder är större och bredare, och de kan orsaka mer skada utöver de enkla sticksår ​​som katter är kända för. En hunds bett har en 'hål och riv'-effekt. När hunden biter ner håller deras hörntänder personen eller bytet stilla medan de andra tänderna sliter sönder huden. Detta leder till både klämskador och rivsår.

På grund av den uppenbara skadan som orsakas av hundbett, även från små raser, behandlas de vanligtvis mycket snabbare än bett från människor eller katter. Detta kan vara kopplat till det faktum att det inte finns så många fall av hundbett som har blivit infekterade, med endast 3–18 % jämfört med en katts 28–80 % .

 hund bett

Bildkredit: dimid_86, Shutterstock

Mänskliga bett

Vanligtvis går människor inte runt och biter andra människor. Sådana fall är ofta ett resultat av att barn slåss med andra barn eller en annan oavsiktlig knackning mot någons tänder, som ett felbedömt slag. Människobett, av misstag eller inte, kan fortfarande orsaka mycket smärta på grund av infektioner.

Även med god munhygien bär våra munnar på bakterier som kan fastna i bettsår. Detta inkluderar om bettet inte var avsiktligt alls. Faktiskt, en tredjedel av fallen av handinfektioner orsakades av bett från andra människor.

Hur man rengör bettsår från husdjur

De flesta bitsår bör behandlas av en läkare. Mindre allvarliga sår kan vara behandlas hemma , förutsatt att de rengörs noggrant och att förbanden byts regelbundet.

För bett på känsliga platser, som ansikte eller hals, är det bäst att få professionell hjälp. Detsamma gäller för sår som börjar visa tecken på infektion. Rodnad, svullnad, klåda, värme och flytningar är alla tecken på att du eller ditt husdjur behöver läkarvård.

Slutsats

Många husdjursägare anser att katter är renare än hundar helt enkelt för att de sköter sig själva oftare än vad hundar gör. Deras munnar innehåller dock fortfarande de bakterier som kan leda till infektioner om de fastnar i ett bettsår.

Det är inte heller en bra idé att låta din katt slicka ditt ansikte. Även om de inte kan ge dig influensa eller förkylning, kan de överföra parasiter, bakteriella och virusinfektioner. Spela säkert och tvätta händerna efter att ha lekt med din katt. Undvik att uppmuntra deras vana att slicka ditt ansikte eller öppna sår.